Zdrowe wody na wiosnę – oczyść i odżywiaj organizm



Pierwszy Dzień Wiosny obchodzimy 21 marca, a Światowy Dzień Wody 22 marca. Jest to więc najlepszy czas by odłożyć wymówki na bok i postawić na zdrowie. Wraz z Dniem Wody przychodzi pora na wiosenne oczyszczanie i odnawianie. A po zimie jest co robić, ponieważ ciężka dieta i niedobór witaminy D negatywnie przekładają się na zdrowie i samopoczucie.

Fenomenalna pozycja Zdrowe Wody to uznanie dla dobroczynnego wpływu wody na organizm człowieka oraz recepta na to jak pokochać coś co daje nam życie. Niech najbliższe miesiące staną się sezonem pod znakiem zdrowej wody i silnego, rześkiego organizmu.

Funkcją wody jest transport, wchłanianie substancji odżywczych, prawidłowe procesy trawienia, usuwania toksyn i wiele innych. Krótko mówiąc woda warunkuje życie człowieka, ale ma do zaoferowania o wiele więcej. Właściwości wody można wykorzystać jeszcze efektywniej wzbogacając ją kombinacjami warzyw, ziół i owoców. Za poświęconą jej godną uwagę i bogatą oprawę podania, woda odwdzięczy się jeszcze korzystniejszym wpływem na zdrowie i letnie samopoczucie.

Aneta Łańcuchowska-Jeziorowska, uznana specjalistka ds. żywienia, dietetyczka oraz autorka książki Zdrowe wody, opracowała receptury, które nadają wodzie właściwości niemalże zbawiennych w sezonie letnim: odprężających, nawilżających i oczyszczających z toksyn. A to wszystko można dostać bez konserwantów i innych szkodliwych substancji.

Specjalnie dobrane połączenia dodatków przemieniają zwykłą wodę w pyszny i aromatyczny napój, dzięki temu jej spożywanie przestaje być problemem dla osób, które nie przepadają za wodą – nawet w sezonie letnim, gdy zapotrzebowanie na wodę wzrasta. Różnorodność kombinacji i inspiracja do samodzielnego eksperymentowania pozwoli uniknąć przesytu, zniechęcania lub nudy, jak w przypadku zwykłej wody.

Wiosna – lato to czas, gdy chętniej uprawiamy sport lub wracamy do niego po leniwej zimie. Na ten czas, szczególnie atrakcyjny może okazać się ostatni rozdział Książki Zdrowe wody. Zawiera zestaw przepisów na napoje izotoniczne, poprawiające wydolność i zwiększające energię podczas intensywnego wysiłku fizycznego.

Samodzielnie przygotowane izotoniki dostarczają minerałów, a jednocześnie są pozbawione chemicznych składników, zawartych w innych produktach tego typu dostępnych na rynku.

Witamina C zawarta w grejpfrucie, cytrynie, mango lub limonce dostarczy odpowiednią dawkę energii, która pobudzi największego śpiocha. Ponadto skutecznie zwiększy przyswajalność żelaza, którego bogatym źródłem jest np. pokrzywa.

Chlorofil zawarty w ogórku nazywany jest płynną energią słoneczną – odżywia organizm. Świeże listki mięty pobudzą funkcjonowanie układu trawiennego i nadadzą cudownego aromatu. Jeśli do chlorofilowych odmętów zielonych warzyw dodasz smak mango, melona, cytrusów, polskiej rzodkiewki lub pietruszki, efekt będzie rewelacyjny.




Organizm człowieka w 60% składa się z wody. Codziennie, w wyniku normalnego funkcjonowania traci 3 litry. Jej niedobór może, więc znacznie pogorszyć funkcjonowanie poszczególnych organów lub osłabić ich reakcję na atakujące choroby i proces starzenia. Woda stanowi 83% mózgu, 79% serca i 80% płuc. Najwięcej w swoim składzie ma jej krew, bo aż 90%.

Książka Zdrowe wody przyda się nie tylko w sezonie letnim. To inwestycja na cały rok – zawiera dział poświęcony wodom rozgrzewającym i poprawiającym nastrój, receptury doskonałe na zimowe nastroje zarówno za oknem jak i w duszy. Jesienne napary naturalnie wzmocnią odporność i smakowicie ukoją zmysły, a zimowe wspomogą trawienie i rozgrzeją.

Wodę i tak trzeba pić codziennie. Wykorzystaj to, że dociera do wszystkich części i organów ciała – niech niesie ze sobą to, co najlepsze.

O autorce:


Aneta Łańcuchowska-Jeziorowska – specjalistka ds. żywienia i dyplomowana dietetyczka. Od ponad 10 lat udziela porad dietetycznych. Właścicielka Poradni Dietetycznej „hälsa”, blogerka kulinarna i propagatorka zdrowego, a jednocześnie smacznego jedzenia. Szerokiej publiczności znana ze swojego autorskiego programu telewizyjnego „Pożegnanie z wagą”, w którym przez trzy sezony radziła jak zrzucić zbędne kilogramy, pokazywała sposoby na przygotowanie dietetycznych potraw oraz zachęcała do aktywności fizycznej.

Lubisz ostre smaki? Sprawdź, z czym najlepiej je połączyć!

Podstawowe smaki, jakie wyróżniamy, to słodki, słony, kwaśny i ostry. Odbierając pojedyncze wrażenia smakowe, dokładnie wiemy, czego się spodziewać, jednak…
CZYTAJ

Fermentowane składniki w kosmetykach to urodowy hit! Co to jest fermentacja kosmetyczna

Świadoma pielęgnacja w zgodzie z naturą: Fermentowane składniki w kosmetykach to urodowy hit! Co to jest fermentacja kosmetyczna i dlaczego…
CZYTAJ

3 zabiegi medycyny estetycznej, które możesz wykonywać latem

Latem odradza się korzystania z dobrodziejstw medycyny estetycznej. Panuje przekonanie, że promienie słoneczne podrażniają skórę, co w konsekwencji może prowadzić…
CZYTAJ

5 powodów, dla których warto jeść suszone śliwki

Suszone śliwki są doskonałym składnikem codziennej diety. Za sprawą poliflenoli zapobiegają nowotoworom i miażdżycy. Stanowią bogate źródło błonnika, który zapobiega…
CZYTAJ

Jak wakacje wpływają na naszą pewność siebie?

Przez cały rok wiele kobiet dąży do wymarzonego wakacyjnego ciała, tak zwanego „bikini body”, które dumnie będzie prezentować na plaży.…
CZYTAJ

Zmęczenie za kierownicą – jak sobie radzić i na co uważać? Wyjaśnia kardiolog Maciej Pruski, ekspert z Grupy American Heart of Poland

Wakacje oraz długie weekendy często wiążą się z dalszymi podróżami – a to oznacza nierzadko prowadzenie auta nawet przez kilkanaście…
CZYTAJ

Dobre dla Ciebie i przyjazne dla planety – Poznaj serię produktów Epoch od Nu Skin

Marka Nu Skin® nie zwalnia tempa i podejmuje kolejne działania na rzecz zrównoważonego rozwoju i troski o naszą planetę. Dlatego…
CZYTAJ

Artur Rojek ambasadorem akcji „Czujesz Klimat?” Rossmann

Artur Rojek został ambasadorem akcji Rossmann „Czujesz Klimat?”. Artysta ogłosił swoją decyzję podczas OFF Festivalu w Katowicach. Wspólnie z marką…
CZYTAJ

Polacy i kuchenne zero waste – czy uczymy się niemarnowania żywności?

Marnowanie żywności to ważny, globalny problem. Poziom naszej ekologicznej świadomości stale jednak wzrasta, co przekłada się także na pozytywne nawyki…
CZYTAJ

Potrzeby skóry po lecie… Czyli nawilżanie to nie wszystko!

Mówisz: „regeneracja” skóry po lecie, myślisz „nawilżanie”. I bardzo słusznie, ale to nie wystarczy. Skóra po wakacyjnych wycieczkach, kąpielach w…
CZYTAJ

Od kleszcza do choroby serca, Powikłania kardiologiczne przy boreliozie – jak rozpoznać i zapobiegać? Tłumaczy dr n.med. Iwona Banasiewicz-Szkróbka kardiolog z Grupy American Heart of Poland

#Wakacje to dla wielu z nas okazja do spędzania wolnego czasu na łonie natury. Podczas letniej beztroski warto jednak pamiętać…
CZYTAJ

W ramach akcji „Dbaj o zdrowie” rusza bezpłatne badanie na oznaczenie witaminy D3

W pierwszy weekend sierpnia rozpoczyna się akcja “Dbaj o zdrowie”. Celem inicjatywy jest edukacja Polaków nt. znaczenia suplementacji witaminy D3…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Jak wakacje wpływają na naszą pewność siebie?

Przez cały rok wiele kobiet dąży do wymarzonego wakacyjnego ciała, tak zwanego…
CZYTAJ

Zmęczenie za kierownicą – jak sobie radzić i na co uważać? Wyjaśnia kardiolog Maciej Pruski, ekspert z Grupy American Heart of Poland

Wakacje oraz długie weekendy często wiążą się z dalszymi podróżami – a…
CZYTAJ

Od kleszcza do choroby serca, Powikłania kardiologiczne przy boreliozie – jak rozpoznać i zapobiegać? Tłumaczy dr n.med. Iwona Banasiewicz-Szkróbka kardiolog z Grupy American Heart of Poland

#Wakacje to dla wielu z nas okazja do spędzania wolnego czasu na…
CZYTAJ

W ramach akcji „Dbaj o zdrowie” rusza bezpłatne badanie na oznaczenie witaminy D3

W pierwszy weekend sierpnia rozpoczyna się akcja “Dbaj o zdrowie”. Celem inicjatywy…
CZYTAJ

Okulary ze straganu i chlorowana woda – wakacyjne grzechy, których oczy nie znoszą

„Morza szum, ptaków śpiew, złota plaża pośród drzew…” – to tylko jeden…
CZYTAJ