Zdrowe wody na wiosnę – oczyść i odżywiaj organizm



Pierwszy Dzień Wiosny obchodzimy 21 marca, a Światowy Dzień Wody 22 marca. Jest to więc najlepszy czas by odłożyć wymówki na bok i postawić na zdrowie. Wraz z Dniem Wody przychodzi pora na wiosenne oczyszczanie i odnawianie. A po zimie jest co robić, ponieważ ciężka dieta i niedobór witaminy D negatywnie przekładają się na zdrowie i samopoczucie.

Fenomenalna pozycja Zdrowe Wody to uznanie dla dobroczynnego wpływu wody na organizm człowieka oraz recepta na to jak pokochać coś co daje nam życie. Niech najbliższe miesiące staną się sezonem pod znakiem zdrowej wody i silnego, rześkiego organizmu.

Funkcją wody jest transport, wchłanianie substancji odżywczych, prawidłowe procesy trawienia, usuwania toksyn i wiele innych. Krótko mówiąc woda warunkuje życie człowieka, ale ma do zaoferowania o wiele więcej. Właściwości wody można wykorzystać jeszcze efektywniej wzbogacając ją kombinacjami warzyw, ziół i owoców. Za poświęconą jej godną uwagę i bogatą oprawę podania, woda odwdzięczy się jeszcze korzystniejszym wpływem na zdrowie i letnie samopoczucie.

Aneta Łańcuchowska-Jeziorowska, uznana specjalistka ds. żywienia, dietetyczka oraz autorka książki Zdrowe wody, opracowała receptury, które nadają wodzie właściwości niemalże zbawiennych w sezonie letnim: odprężających, nawilżających i oczyszczających z toksyn. A to wszystko można dostać bez konserwantów i innych szkodliwych substancji.

Specjalnie dobrane połączenia dodatków przemieniają zwykłą wodę w pyszny i aromatyczny napój, dzięki temu jej spożywanie przestaje być problemem dla osób, które nie przepadają za wodą – nawet w sezonie letnim, gdy zapotrzebowanie na wodę wzrasta. Różnorodność kombinacji i inspiracja do samodzielnego eksperymentowania pozwoli uniknąć przesytu, zniechęcania lub nudy, jak w przypadku zwykłej wody.

Wiosna – lato to czas, gdy chętniej uprawiamy sport lub wracamy do niego po leniwej zimie. Na ten czas, szczególnie atrakcyjny może okazać się ostatni rozdział Książki Zdrowe wody. Zawiera zestaw przepisów na napoje izotoniczne, poprawiające wydolność i zwiększające energię podczas intensywnego wysiłku fizycznego.

Samodzielnie przygotowane izotoniki dostarczają minerałów, a jednocześnie są pozbawione chemicznych składników, zawartych w innych produktach tego typu dostępnych na rynku.

Witamina C zawarta w grejpfrucie, cytrynie, mango lub limonce dostarczy odpowiednią dawkę energii, która pobudzi największego śpiocha. Ponadto skutecznie zwiększy przyswajalność żelaza, którego bogatym źródłem jest np. pokrzywa.

Chlorofil zawarty w ogórku nazywany jest płynną energią słoneczną – odżywia organizm. Świeże listki mięty pobudzą funkcjonowanie układu trawiennego i nadadzą cudownego aromatu. Jeśli do chlorofilowych odmętów zielonych warzyw dodasz smak mango, melona, cytrusów, polskiej rzodkiewki lub pietruszki, efekt będzie rewelacyjny.




Organizm człowieka w 60% składa się z wody. Codziennie, w wyniku normalnego funkcjonowania traci 3 litry. Jej niedobór może, więc znacznie pogorszyć funkcjonowanie poszczególnych organów lub osłabić ich reakcję na atakujące choroby i proces starzenia. Woda stanowi 83% mózgu, 79% serca i 80% płuc. Najwięcej w swoim składzie ma jej krew, bo aż 90%.

Książka Zdrowe wody przyda się nie tylko w sezonie letnim. To inwestycja na cały rok – zawiera dział poświęcony wodom rozgrzewającym i poprawiającym nastrój, receptury doskonałe na zimowe nastroje zarówno za oknem jak i w duszy. Jesienne napary naturalnie wzmocnią odporność i smakowicie ukoją zmysły, a zimowe wspomogą trawienie i rozgrzeją.

Wodę i tak trzeba pić codziennie. Wykorzystaj to, że dociera do wszystkich części i organów ciała – niech niesie ze sobą to, co najlepsze.

O autorce:


Aneta Łańcuchowska-Jeziorowska – specjalistka ds. żywienia i dyplomowana dietetyczka. Od ponad 10 lat udziela porad dietetycznych. Właścicielka Poradni Dietetycznej „hälsa”, blogerka kulinarna i propagatorka zdrowego, a jednocześnie smacznego jedzenia. Szerokiej publiczności znana ze swojego autorskiego programu telewizyjnego „Pożegnanie z wagą”, w którym przez trzy sezony radziła jak zrzucić zbędne kilogramy, pokazywała sposoby na przygotowanie dietetycznych potraw oraz zachęcała do aktywności fizycznej.

Katastrofa naturalna – nie taka naturalna. Antropogeniczne uwarunkowania nasilenia zjawisk ekstremalnych i ich konsekwencji

W ostatnich dekadach obserwujemy w Polsce wzrost dotkliwości zjawisk ekstremalnych powodujących rozległe konsekwencje, określanych w przestrzeni publicznej jako „katastrofy naturalne”…
CZYTAJ

Okulary preprogresywne: rozwiązanie dla osób z pierwszymi objawami prezbiopii

Wraz z upływem lat zdolność oka do akomodacji, czyli dostosowywania ostrości widzenia do różnych odległości, stopniowo maleje. Około 35. roku…
CZYTAJ

Dlaczego tak boimy się raka? Ekspertki o emocjach, które towarzyszą chorobie

Dla wielu osób diagnoza raka wciąż brzmi jak wyrok. Strach, poczucie utraty kontroli i stereotypowe wyobrażenia o chorobie nowotworowej sprawiają,…
CZYTAJ

Co dalej po badaniu z okazji Movember? Dowiedz się, czym jest leczenie HIFU

Dzięki kampanii Movember wielu mężczyzn po raz pierwszy trafia na badanie prostaty. Czasem kończy się ono ulgą, ale bywa, że…
CZYTAJ

Światowy Tydzień Wiedzy o Antybiotykach (WAAW): wspólny głos w walce z cichą pandemią

W dniach 18-24 listopada po raz kolejny obchodzony jest World Antimicrobial Awareness Week (WAAW). Jest to globalna inicjatywa realizowana przez…
CZYTAJ

Dziura ozonowa – co się z nią stało?

Kiedy w latach 80. XX wieku naukowcy ogłosili, że nad Antarktydą pojawiła się „dziura ozonowa” – gigantyczny obszar niemal pozbawiony…
CZYTAJ

amień, który zostawia ślad w całym organizmie „Bakterie z kamienia nazębnego mogą przedostać się do krwi z ryzykiem zaostrzenia stanu zapalnego w innych narządach.”

Większość z nas wie, że kamień nazębny trzeba usuwać u dentysty, ale mało kto potrafi powiedzieć, czym właściwie różni się…
CZYTAJ

Lubię siebie. Nie dlatego, że jestem idealna. Dlatego, że jestem prawdziwa – wystartowała 6.edycja kampanii #lubiesiebie.

Kampania #lubiesiebie to nie kolejna inicjatywa o wyglądzie. To manifest świadomego życia w zgodzie ze sobą – ze swoim ciałem,…
CZYTAJ

Cukrzyca typu 2 – choroba, którą coraz częściej… cofamy

O cukrzycy powinniśmy rozmawiać nie tylko 14 listopada – w Światowy Dzień Cukrzycy, szczególnie, że z tą podstępną chorobą według…
CZYTAJ

Zupa krem z marchewki i pomarańczy

Rozgrzewająca, aromatyczna i pełna koloru — zupa krem z marchewki i pomarańczy to idealna propozycja na chłodniejsze dni. Lekko słodka,…
CZYTAJ

Choroba dziąseł, która uderza w serce

„Bakterie z jamy ustnej mogą dostać się do krwi i wywołać stan zapalny w naczyniach. To zwiększa ryzyko zawału.” Nie…
CZYTAJ

Cukrzyca i nowotwory. „To nie tylko współistnienie, ale wzajemne napędzanie się chorób”

Do 2030 roku liczba Polaków chorujących na cukrzycę może przekroczyć 4 miliony. W tym samym czasie liczba nowych przypadków nowotworów…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Okulary preprogresywne: rozwiązanie dla osób z pierwszymi objawami prezbiopii

Wraz z upływem lat zdolność oka do akomodacji, czyli dostosowywania ostrości widzenia…
CZYTAJ

Dlaczego tak boimy się raka? Ekspertki o emocjach, które towarzyszą chorobie

Dla wielu osób diagnoza raka wciąż brzmi jak wyrok. Strach, poczucie utraty…
CZYTAJ

Co dalej po badaniu z okazji Movember? Dowiedz się, czym jest leczenie HIFU

Dzięki kampanii Movember wielu mężczyzn po raz pierwszy trafia na badanie prostaty.…
CZYTAJ

Światowy Tydzień Wiedzy o Antybiotykach (WAAW): wspólny głos w walce z cichą pandemią

W dniach 18-24 listopada po raz kolejny obchodzony jest World Antimicrobial Awareness…
CZYTAJ

Cukrzyca typu 2 – choroba, którą coraz częściej… cofamy

O cukrzycy powinniśmy rozmawiać nie tylko 14 listopada – w Światowy Dzień…
CZYTAJ