Wiosenne gofry z sosem truskawkowym i owocami



Początek wiosny często wiąże się ze zmianą naszego menu. Ciężkie dania zastępują te lżejsze, pojawiają się przekąski, a wśród nich wiosenne i letnie desery, w tym chrupiące gofry. Nie bez powodu więc już w pierwszych dniach wiosny – bo 25. marca – świętujemy Międzynarodowy Dzień Gofra! Podpowiadamy jak celebrować ten wyjątkowy dzień zarówno na słodko, jak i na słono.

Od średniowiecznej hostii po belgijski przysmak

Gofry mają długą historię, która sięga aż średniowiecza. Około X wieku wynaleziono bowiem pierwsze prasy, w których pierwotnie wytwarzano hostię, ale także cienkie wafle, które okazały się być protoplastami współczesnych gofrów. W średniowieczu i renesansie ich spożywanie stanowiło niemal religijny rytuał – przed ich spożyciem obmywano nawet ceremonialnie ręce.

Pierwsze gofrownice powstały już w XV wieku w Niemczech i Holandii, skąd chrupiące wafle przywędrowały do Ameryki. Jednak to Belgia uznawana jest na ojczyznę gofrów, a gofry belgijskie (zwane też brukselskimi) są najsłynniejsze.

Współcześnie prawdziwymi miłośnikami chrupiących gofrów są Norwegowie, którzy zajadają się tymi przekąskami podczas towarzyskich spotkań czy pikników. Typowe norweskie gofry przypominają bardziej cienkie wafle i najczęściej mają kształt serca. Zazwyczaj serwowane są na słodko ze śmietaną i dżemem. Często dekorowane są również typowym dla tej części świata brązowym serem (tzw. brunost), wytwarzanym z serwatki koziego mleka.

Słodki dodatek do kawy

Zawsze jest dobry czas, aby pozwolić sobie na odrobinę przyjemności, a Międzynarodowy Dzień Gofra jest ku temu świetną okazją. Gofry kojarzą nam się ze słonecznymi wakacjami i wyjazdem nad morze, gdzie podobno smakują najlepiej. Na chwilę pysznego zapomnienia możemy pozwolić sobie jeszcze przed sezonem wakacyjnym i w domowym zaciszu.

– Mało kto wie, ale chrupiące i zarumienione gofry możemy błyskawicznie przygotować we własnej kuchni. Wystarczy gotowe, higienicznie zapakowane gofry zapiec w piekarniku albo opiekaczu, by cieszyć się wakacyjnymi smakami już u progu wiosny – mówi Wiktor Kowalski, ekspert firmy Dan Cake, która w swojej ofercie posiada gotowe gofry.

Później pozostaje już nam jedynie wybrać ulubione dodatki. Świetną opcją będą gofry z sosem truskawkowym, serkiem mascarpone oraz świeżymi owocami. Klasyczną bitą śmietanę na gofrze możemy zastąpić nietuzinkowym kremem. Wielbicielom kawy do gustu przypadną gofry ze słodkim kremem kawowym z dodatkiem cynamonu, obsypane delikatnie cukrem pudrem.




Gofry w wytrawnej odsłonie

Obok klasycznych gofrów ze słodkimi dodatkami, coraz częściej sięgamy po gofry w wersji wytrawnej. Wielbicieli włoskich smaków zachwycą z pewnością zarumienione gofry z szynką parmeńską i szpinakiem baby, polane sosem musztardowo-balsamicznym. Odpowiednią opcją na śniadanie w amerykańskim stylu będą z kolei gofry z jajkiem sadzonym, chrupiącym bekonem, polane odrobiną syropu klonowego.

Sposobów na świętowanie Międzynarodowego Dnia Gofra jest wiele. Bez względu na to czy wybierzemy opcję na słodko czy na słono jedno jest pewne – chwilę pysznego zapomnienia i marzeń o letnim lenistwie mamy gwarantowaną.

Wiosenne gofry z sosem truskawkowym i owocami

Składniki na 4 porcje:

• gotowe gofry paczkowane (np. Dan Cake)
• truskawki mrożone – 400 g
• masło – 1 łyżka
• cukier – 3-4 łyżki
• wanilia – ½ laski
• sok z cytryny – 1 łyżeczka
• ulubione owoce do dekoracji
• serek homogenizowany śmietankowy – 250 g

Przygotowanie:

Truskawki rozmrozić. W garnku rozpuścić masło, dodać truskawki, cukier, drobno posiekaną laskę wanilii i sok z cytryny. Smażyć przez ok. 10 minut aż sos zgęstnieje i zredukuje się sok z truskawek. Całość wystudzić i zmiksować na gładką masę.

Gofry podpiec do zarumienienia w piekarniku lub opiekaczu. Wyłożyć na talerze, udekorować łyżką serka homogenizowanego i ulubionymi owocami. Polać przygotowanym wcześniej sosem truskawkowym.

Smacznego!

Lubisz ostre smaki? Sprawdź, z czym najlepiej je połączyć!

Podstawowe smaki, jakie wyróżniamy, to słodki, słony, kwaśny i ostry. Odbierając pojedyncze wrażenia smakowe, dokładnie wiemy, czego się spodziewać, jednak…
CZYTAJ

Fermentowane składniki w kosmetykach to urodowy hit! Co to jest fermentacja kosmetyczna

Świadoma pielęgnacja w zgodzie z naturą: Fermentowane składniki w kosmetykach to urodowy hit! Co to jest fermentacja kosmetyczna i dlaczego…
CZYTAJ

3 zabiegi medycyny estetycznej, które możesz wykonywać latem

Latem odradza się korzystania z dobrodziejstw medycyny estetycznej. Panuje przekonanie, że promienie słoneczne podrażniają skórę, co w konsekwencji może prowadzić…
CZYTAJ

5 powodów, dla których warto jeść suszone śliwki

Suszone śliwki są doskonałym składnikem codziennej diety. Za sprawą poliflenoli zapobiegają nowotoworom i miażdżycy. Stanowią bogate źródło błonnika, który zapobiega…
CZYTAJ

Jak wakacje wpływają na naszą pewność siebie?

Przez cały rok wiele kobiet dąży do wymarzonego wakacyjnego ciała, tak zwanego „bikini body”, które dumnie będzie prezentować na plaży.…
CZYTAJ

Zmęczenie za kierownicą – jak sobie radzić i na co uważać? Wyjaśnia kardiolog Maciej Pruski, ekspert z Grupy American Heart of Poland

Wakacje oraz długie weekendy często wiążą się z dalszymi podróżami – a to oznacza nierzadko prowadzenie auta nawet przez kilkanaście…
CZYTAJ

Dobre dla Ciebie i przyjazne dla planety – Poznaj serię produktów Epoch od Nu Skin

Marka Nu Skin® nie zwalnia tempa i podejmuje kolejne działania na rzecz zrównoważonego rozwoju i troski o naszą planetę. Dlatego…
CZYTAJ

Artur Rojek ambasadorem akcji „Czujesz Klimat?” Rossmann

Artur Rojek został ambasadorem akcji Rossmann „Czujesz Klimat?”. Artysta ogłosił swoją decyzję podczas OFF Festivalu w Katowicach. Wspólnie z marką…
CZYTAJ

Polacy i kuchenne zero waste – czy uczymy się niemarnowania żywności?

Marnowanie żywności to ważny, globalny problem. Poziom naszej ekologicznej świadomości stale jednak wzrasta, co przekłada się także na pozytywne nawyki…
CZYTAJ

Potrzeby skóry po lecie… Czyli nawilżanie to nie wszystko!

Mówisz: „regeneracja” skóry po lecie, myślisz „nawilżanie”. I bardzo słusznie, ale to nie wystarczy. Skóra po wakacyjnych wycieczkach, kąpielach w…
CZYTAJ

Od kleszcza do choroby serca, Powikłania kardiologiczne przy boreliozie – jak rozpoznać i zapobiegać? Tłumaczy dr n.med. Iwona Banasiewicz-Szkróbka kardiolog z Grupy American Heart of Poland

#Wakacje to dla wielu z nas okazja do spędzania wolnego czasu na łonie natury. Podczas letniej beztroski warto jednak pamiętać…
CZYTAJ

W ramach akcji „Dbaj o zdrowie” rusza bezpłatne badanie na oznaczenie witaminy D3

W pierwszy weekend sierpnia rozpoczyna się akcja “Dbaj o zdrowie”. Celem inicjatywy jest edukacja Polaków nt. znaczenia suplementacji witaminy D3…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Jak wakacje wpływają na naszą pewność siebie?

Przez cały rok wiele kobiet dąży do wymarzonego wakacyjnego ciała, tak zwanego…
CZYTAJ

Zmęczenie za kierownicą – jak sobie radzić i na co uważać? Wyjaśnia kardiolog Maciej Pruski, ekspert z Grupy American Heart of Poland

Wakacje oraz długie weekendy często wiążą się z dalszymi podróżami – a…
CZYTAJ

Od kleszcza do choroby serca, Powikłania kardiologiczne przy boreliozie – jak rozpoznać i zapobiegać? Tłumaczy dr n.med. Iwona Banasiewicz-Szkróbka kardiolog z Grupy American Heart of Poland

#Wakacje to dla wielu z nas okazja do spędzania wolnego czasu na…
CZYTAJ

W ramach akcji „Dbaj o zdrowie” rusza bezpłatne badanie na oznaczenie witaminy D3

W pierwszy weekend sierpnia rozpoczyna się akcja “Dbaj o zdrowie”. Celem inicjatywy…
CZYTAJ

Okulary ze straganu i chlorowana woda – wakacyjne grzechy, których oczy nie znoszą

„Morza szum, ptaków śpiew, złota plaża pośród drzew…” – to tylko jeden…
CZYTAJ