Wiosenne gofry z sosem truskawkowym i owocami



Początek wiosny często wiąże się ze zmianą naszego menu. Ciężkie dania zastępują te lżejsze, pojawiają się przekąski, a wśród nich wiosenne i letnie desery, w tym chrupiące gofry. Nie bez powodu więc już w pierwszych dniach wiosny – bo 25. marca – świętujemy Międzynarodowy Dzień Gofra! Podpowiadamy jak celebrować ten wyjątkowy dzień zarówno na słodko, jak i na słono.

Od średniowiecznej hostii po belgijski przysmak

Gofry mają długą historię, która sięga aż średniowiecza. Około X wieku wynaleziono bowiem pierwsze prasy, w których pierwotnie wytwarzano hostię, ale także cienkie wafle, które okazały się być protoplastami współczesnych gofrów. W średniowieczu i renesansie ich spożywanie stanowiło niemal religijny rytuał – przed ich spożyciem obmywano nawet ceremonialnie ręce.

Pierwsze gofrownice powstały już w XV wieku w Niemczech i Holandii, skąd chrupiące wafle przywędrowały do Ameryki. Jednak to Belgia uznawana jest na ojczyznę gofrów, a gofry belgijskie (zwane też brukselskimi) są najsłynniejsze.

Współcześnie prawdziwymi miłośnikami chrupiących gofrów są Norwegowie, którzy zajadają się tymi przekąskami podczas towarzyskich spotkań czy pikników. Typowe norweskie gofry przypominają bardziej cienkie wafle i najczęściej mają kształt serca. Zazwyczaj serwowane są na słodko ze śmietaną i dżemem. Często dekorowane są również typowym dla tej części świata brązowym serem (tzw. brunost), wytwarzanym z serwatki koziego mleka.

Słodki dodatek do kawy

Zawsze jest dobry czas, aby pozwolić sobie na odrobinę przyjemności, a Międzynarodowy Dzień Gofra jest ku temu świetną okazją. Gofry kojarzą nam się ze słonecznymi wakacjami i wyjazdem nad morze, gdzie podobno smakują najlepiej. Na chwilę pysznego zapomnienia możemy pozwolić sobie jeszcze przed sezonem wakacyjnym i w domowym zaciszu.

– Mało kto wie, ale chrupiące i zarumienione gofry możemy błyskawicznie przygotować we własnej kuchni. Wystarczy gotowe, higienicznie zapakowane gofry zapiec w piekarniku albo opiekaczu, by cieszyć się wakacyjnymi smakami już u progu wiosny – mówi Wiktor Kowalski, ekspert firmy Dan Cake, która w swojej ofercie posiada gotowe gofry.

Później pozostaje już nam jedynie wybrać ulubione dodatki. Świetną opcją będą gofry z sosem truskawkowym, serkiem mascarpone oraz świeżymi owocami. Klasyczną bitą śmietanę na gofrze możemy zastąpić nietuzinkowym kremem. Wielbicielom kawy do gustu przypadną gofry ze słodkim kremem kawowym z dodatkiem cynamonu, obsypane delikatnie cukrem pudrem.




Gofry w wytrawnej odsłonie

Obok klasycznych gofrów ze słodkimi dodatkami, coraz częściej sięgamy po gofry w wersji wytrawnej. Wielbicieli włoskich smaków zachwycą z pewnością zarumienione gofry z szynką parmeńską i szpinakiem baby, polane sosem musztardowo-balsamicznym. Odpowiednią opcją na śniadanie w amerykańskim stylu będą z kolei gofry z jajkiem sadzonym, chrupiącym bekonem, polane odrobiną syropu klonowego.

Sposobów na świętowanie Międzynarodowego Dnia Gofra jest wiele. Bez względu na to czy wybierzemy opcję na słodko czy na słono jedno jest pewne – chwilę pysznego zapomnienia i marzeń o letnim lenistwie mamy gwarantowaną.

Wiosenne gofry z sosem truskawkowym i owocami

Składniki na 4 porcje:

• gotowe gofry paczkowane (np. Dan Cake)
• truskawki mrożone – 400 g
• masło – 1 łyżka
• cukier – 3-4 łyżki
• wanilia – ½ laski
• sok z cytryny – 1 łyżeczka
• ulubione owoce do dekoracji
• serek homogenizowany śmietankowy – 250 g

Przygotowanie:

Truskawki rozmrozić. W garnku rozpuścić masło, dodać truskawki, cukier, drobno posiekaną laskę wanilii i sok z cytryny. Smażyć przez ok. 10 minut aż sos zgęstnieje i zredukuje się sok z truskawek. Całość wystudzić i zmiksować na gładką masę.

Gofry podpiec do zarumienienia w piekarniku lub opiekaczu. Wyłożyć na talerze, udekorować łyżką serka homogenizowanego i ulubionymi owocami. Polać przygotowanym wcześniej sosem truskawkowym.

Smacznego!

Nadmierne, intensywne szczotkowanie zębów – nie rób tego, to szkodzi zębom!

Nadmierne szczotkowanie zębów wydaje się nieszkodliwym nawykiem, ale w rzeczywistości może prowadzić do poważnych problemów zdrowotnych. Zbyt intensywne lub zbyt…
CZYTAJ

Łokieć tenisisty – problem nie tylko sportowców

Choć nazwa „łokieć tenisisty” kojarzy się ze sportem, a wręcz z bardzo konkretną dyscypliną, okazuje się, że problem ten dotyczy…
CZYTAJ

Rozpoczęcie prac nad pierwszym w Polsce Regionalnym Planem Adaptacji do Zmian Klimatu

Adaptacja do zmian klimatu to proces dostosowywania się społeczeństw, ekosystemów i gospodarek do zmian warunków klimatycznych, które już występują lub…
CZYTAJ

4. edycja kampanii #lubiesiebie – relacja ze spotkania prasowego z udziałem ambasadorek

W nowo otwartej śródziemnomorskiej restauracji PRIMITIVO Kuchnia i Wino przy ulicy Waliców 13 w Warszawie, odbyło się spotkanie prasowe z…
CZYTAJ

Tydzień dla serca, jak dbać o ten najważniejszy organ

17.04-24.04.2024 r. obchodzimy Tydzień dla Serca. To doskonała okazja, by nie tylko poszerzyć swoją wiedzę na temat tego wyjątkowego i…
CZYTAJ

10 zdrowych nawyków poprawiających pracę i dobrostan jelit

Jelita często określa się mianem „drugiego mózgu" – są nie tylko fundamentem odporności, ale biorą też udział w utrzymaniu równowagi…
CZYTAJ

Uśmiechnij się do zdrowia: Przepis na pyszny, sycący koktajl z mango i masłem orzechowym – dla mocnych i zdrowych zębów

Koktajl zrobiony ze świeżych składników to nie tylko przyjemność dla podniebienia, ale i zdrowy wybór. Taki posiłek dostarcza organizmowi niezbędnych…
CZYTAJ

Retrotranspozony – nasi sprzymierzeńcy czy wrogowie?

Mgr inż. Angelika Andrzejewska-Romanowska, stypendystka programu L’Oréal-UNESCO Dla Kobiet i Nauki, naukowczyni z Instytutu Chemii Bioorganicznej Polskiej Akademii Nauk, bada…
CZYTAJ

Fix MAC’N CHEESE – nowość od marki Knorr. Odkryj megaserowy smak

Kultowy amerykański Mac’n Cheeese on demand? Od teraz makaron z kremowym serem możesz zjeść o każdej porze dnia w swoim…
CZYTAJ

Nadciśnienie tętnicze nie boli, ale zabija! Wszystko co trzeba wiedzieć o nadciśnieniu tętniczym

Nadciśnienie tętnicze może dotyczyć każdego z nas. Szacowana liczba chorych w Europie wynosi ok. 150 milionów, co oznacza, że co…
CZYTAJ

Rusz się i zadbaj o swoją postawę ciała!

Styl życia współczesnego człowieka nie sprzyja utrzymaniu prawidłowej postawy ciała. Więcej siedzimy, mniej się ruszamy, spędzamy długie godziny przed ekranami.…
CZYTAJ

Jak odzyskać młody wygląd? Przywrócić właściwe napięcie mięśni twarzy, szyi i dekoltu!

Z upływem lat oraz wskutek działania czynników zewnętrznych, wyraźnemu osłabieniu ulega struktura włókien podtrzymujących skórę twarzy, szyi i dekoltu. W…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Łokieć tenisisty – problem nie tylko sportowców

Choć nazwa „łokieć tenisisty” kojarzy się ze sportem, a wręcz z bardzo…
CZYTAJ

Tydzień dla serca, jak dbać o ten najważniejszy organ

17.04-24.04.2024 r. obchodzimy Tydzień dla Serca. To doskonała okazja, by nie tylko…
CZYTAJ

10 zdrowych nawyków poprawiających pracę i dobrostan jelit

Jelita często określa się mianem „drugiego mózgu" – są nie tylko fundamentem…
CZYTAJ

Retrotranspozony – nasi sprzymierzeńcy czy wrogowie?

Mgr inż. Angelika Andrzejewska-Romanowska, stypendystka programu L’Oréal-UNESCO Dla Kobiet i Nauki, naukowczyni…
CZYTAJ

Nadciśnienie tętnicze nie boli, ale zabija! Wszystko co trzeba wiedzieć o nadciśnieniu tętniczym

Nadciśnienie tętnicze może dotyczyć każdego z nas. Szacowana liczba chorych w Europie…
CZYTAJ