Wiosenne gofry z sosem truskawkowym i owocami



Początek wiosny często wiąże się ze zmianą naszego menu. Ciężkie dania zastępują te lżejsze, pojawiają się przekąski, a wśród nich wiosenne i letnie desery, w tym chrupiące gofry. Nie bez powodu więc już w pierwszych dniach wiosny – bo 25. marca – świętujemy Międzynarodowy Dzień Gofra! Podpowiadamy jak celebrować ten wyjątkowy dzień zarówno na słodko, jak i na słono.

Od średniowiecznej hostii po belgijski przysmak

Gofry mają długą historię, która sięga aż średniowiecza. Około X wieku wynaleziono bowiem pierwsze prasy, w których pierwotnie wytwarzano hostię, ale także cienkie wafle, które okazały się być protoplastami współczesnych gofrów. W średniowieczu i renesansie ich spożywanie stanowiło niemal religijny rytuał – przed ich spożyciem obmywano nawet ceremonialnie ręce.

Pierwsze gofrownice powstały już w XV wieku w Niemczech i Holandii, skąd chrupiące wafle przywędrowały do Ameryki. Jednak to Belgia uznawana jest na ojczyznę gofrów, a gofry belgijskie (zwane też brukselskimi) są najsłynniejsze.

Współcześnie prawdziwymi miłośnikami chrupiących gofrów są Norwegowie, którzy zajadają się tymi przekąskami podczas towarzyskich spotkań czy pikników. Typowe norweskie gofry przypominają bardziej cienkie wafle i najczęściej mają kształt serca. Zazwyczaj serwowane są na słodko ze śmietaną i dżemem. Często dekorowane są również typowym dla tej części świata brązowym serem (tzw. brunost), wytwarzanym z serwatki koziego mleka.

Słodki dodatek do kawy

Zawsze jest dobry czas, aby pozwolić sobie na odrobinę przyjemności, a Międzynarodowy Dzień Gofra jest ku temu świetną okazją. Gofry kojarzą nam się ze słonecznymi wakacjami i wyjazdem nad morze, gdzie podobno smakują najlepiej. Na chwilę pysznego zapomnienia możemy pozwolić sobie jeszcze przed sezonem wakacyjnym i w domowym zaciszu.

– Mało kto wie, ale chrupiące i zarumienione gofry możemy błyskawicznie przygotować we własnej kuchni. Wystarczy gotowe, higienicznie zapakowane gofry zapiec w piekarniku albo opiekaczu, by cieszyć się wakacyjnymi smakami już u progu wiosny – mówi Wiktor Kowalski, ekspert firmy Dan Cake, która w swojej ofercie posiada gotowe gofry.

Później pozostaje już nam jedynie wybrać ulubione dodatki. Świetną opcją będą gofry z sosem truskawkowym, serkiem mascarpone oraz świeżymi owocami. Klasyczną bitą śmietanę na gofrze możemy zastąpić nietuzinkowym kremem. Wielbicielom kawy do gustu przypadną gofry ze słodkim kremem kawowym z dodatkiem cynamonu, obsypane delikatnie cukrem pudrem.




Gofry w wytrawnej odsłonie

Obok klasycznych gofrów ze słodkimi dodatkami, coraz częściej sięgamy po gofry w wersji wytrawnej. Wielbicieli włoskich smaków zachwycą z pewnością zarumienione gofry z szynką parmeńską i szpinakiem baby, polane sosem musztardowo-balsamicznym. Odpowiednią opcją na śniadanie w amerykańskim stylu będą z kolei gofry z jajkiem sadzonym, chrupiącym bekonem, polane odrobiną syropu klonowego.

Sposobów na świętowanie Międzynarodowego Dnia Gofra jest wiele. Bez względu na to czy wybierzemy opcję na słodko czy na słono jedno jest pewne – chwilę pysznego zapomnienia i marzeń o letnim lenistwie mamy gwarantowaną.

Wiosenne gofry z sosem truskawkowym i owocami

Składniki na 4 porcje:

• gotowe gofry paczkowane (np. Dan Cake)
• truskawki mrożone – 400 g
• masło – 1 łyżka
• cukier – 3-4 łyżki
• wanilia – ½ laski
• sok z cytryny – 1 łyżeczka
• ulubione owoce do dekoracji
• serek homogenizowany śmietankowy – 250 g

Przygotowanie:

Truskawki rozmrozić. W garnku rozpuścić masło, dodać truskawki, cukier, drobno posiekaną laskę wanilii i sok z cytryny. Smażyć przez ok. 10 minut aż sos zgęstnieje i zredukuje się sok z truskawek. Całość wystudzić i zmiksować na gładką masę.

Gofry podpiec do zarumienienia w piekarniku lub opiekaczu. Wyłożyć na talerze, udekorować łyżką serka homogenizowanego i ulubionymi owocami. Polać przygotowanym wcześniej sosem truskawkowym.

Smacznego!

Nie tylko talent. Sztab medyczny na wagę sportowego złota

Mistrzostwa, turnieje, zawody – oczy kibiców widzą tam sukcesy i porażki konkretnych drużyn czy indywidualnych sportowców. Gwiazdy tenisa, piłki ręcznej…
CZYTAJ

Najbardziej komfortowe buty do biegania* ASICS GEL-NIMBUS 25 wkracza do gry

Ocenione przez biegaczy jako nr 1 pod względem wygody w niezależnym teście przeprowadzonym przez The Biomechanics Lab na południu Australii,…
CZYTAJ

UNICEF dostarcza ratującą życie pomoc, aby wesprzeć rodziny, które uciekły do Polski przed wojną w Ukrainie

UNICEF dostarcza ratującą życie pomoc, aby wesprzeć rodziny, które uciekły do Polski przed wojną w Ukrainie. Pomoc humanitarna najbardziej potrzebującym…
CZYTAJ

Objętość, elastyczność i zdrowy wygląd 3 wyzwania dla delikatnych włosów

Pielęgnacja i stylizacja włosów cienkich, delikatnych lub pozbawionych objętości to prawdziwe wyzwanie. Eksperci wskazują na perfekcyjne działanie protein, keratyny i…
CZYTAJ

Magia Kina Pokaz najnowszej kolekcji Deni Cler wiosna/lato 2023

„Magia kina” - to tytuł najnowszej kolekcji Deni Cler na sezon wiosna/lato 2023, której premiera odbyła się 26 stycznia w…
CZYTAJ

SUPER KONKURS: Wygraj kieszonkowe od MAOAM!

Marka MAOAM zaprasza wszystkich fanów soczystych i owocowych gum rozpuszczalnych do udziału w ogólnopolskim konkursie, w którym do wygrania jest…
CZYTAJ

TikTok gra razem z WOŚP!

TikTok po raz pierwszy oficjalnie dołącza do Finału Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy i zachęca wszystkich swoich użytkowników do wzięcia udziału…
CZYTAJ

Kurze łapki potrafią postarzyć twarz o kilka lat. Jak skutecznie im zapobiegać i się z nimi rozprawić!

Kurze łapki potrafią postarzyć twarz o kilka lat. Jak skutecznie im zapobiegać i się z nimi rozprawić, aby zachować dłużej…
CZYTAJ

Czym są suplementy diety i czy warto z nich korzystać?

Tempo naszego życia sukcesywnie wzrasta. Chronicznie cierpimy na brak czasu, co przekłada się na nasze zdrowie i samopoczucie. Na stan…
CZYTAJ

Uzdrowisko Ustroń na ferie– wyjątkowe połączenie przyrody, modernizmu i historii

Ustroń to miejscowość, która słynie przede wszystkim z górskich pejzaży oraz leczniczych zasobów solanki i borowiny, a wraz z nadejściem…
CZYTAJ

Czas na owoce morza! Krewetki z chorizo, pomidorami i smażone boczniaki

Czas na owoce morza! Zasmakuj krewetek w wariancie wytrawnym i na ostro. Krewetki to rarytas, który przywodzi na myśl wakacyjny…
CZYTAJ

5 pytań o przeszczepy, które warto sobie zadać

Transplantologia to niezwykle ważna dziedzina nauk medycznych, która bardzo często jest jedynym sposobem na uratowanie czyjegoś życia. 26 stycznia obchodzimy…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Nie tylko talent. Sztab medyczny na wagę sportowego złota

Mistrzostwa, turnieje, zawody – oczy kibiców widzą tam sukcesy i porażki konkretnych…
CZYTAJ

5 pytań o przeszczepy, które warto sobie zadać

Transplantologia to niezwykle ważna dziedzina nauk medycznych, która bardzo często jest jedynym…
CZYTAJ

Brawura na bok, start od rozgrzewki. W te ferie na nartach jeżdżę bezpiecznie

Ferie to dla wielu z nas czas zimowego szaleństwa na nartach czy…
CZYTAJ

Babciu, Dziadku – zadbaj o swoje zdrowie, czyli o profilaktyce dla seniora

Już w najbliższy weekend, 21. i 22. stycznia obchodzimy Dzień Babci i…
CZYTAJ

Aktywność fizyczna kluczem do wzmocnienia wydajności mózgu ASICS przedstawia wyniki przełomowego eksperymentu

Badania ASICS pokazują, że regularne ćwiczenia zwiększają możliwości ludzkiego mózgu. W przełomowym,…
CZYTAJ