Dieta na start, czyli co jeść przed i po treningu, żeby uzyskać wymarzoną sylwetkę?



Dieta czy trening? Decydując się na rozpoczęcie pracy nad doskonałą sylwetką, nie można wybrać tylko jednej z tych dwóch opcji. Najlepsze efekty ćwiczeń zaobserwujemy, łącząc wysiłek fizyczny z odpowiednio skomponowanym jadłospisem. Aby rezultat przerósł nasze oczekiwania, trzeba zwrócić uwagę nie tylko na to co jemy przed treningiem, ale i zaraz po nim.

Aby osiągnąć sukces, należy przede wszystkim opracować właściwy plan działania. Tak samo rzecz się ma w przypadku rozpoczęcia treningów, stanowiących klucz do idealnej sylwetki. Kilka bardzo prostych zasad dotyczących żywienia pozwoli nam zmaksymalizować efekty ćwiczeń fizycznych oraz osiągnąć cel w znacznie krótszym czasie, niż moglibyśmy się tego spodziewać.

Po pierwsze – naładuj baterie

Ostatni posiłek poprzedzający trening powinniśmy zjeść nie później niż 2-3 godziny przed rozpoczęciem ćwiczeń. Najlepiej, aby składał się on z produktów o niskim indeksie glikemicznym. Co to oznacza?

– Menu poprzedzające trening powinno zawierać składniki, które po upływie 2-3 godzin od spożycia nie powodują dużego wzrostu poziomu glukozy we krwi. Dzięki temu nasz organizm będzie otrzymywał regularną dawkę energii w czasie ćwiczeń, zamiast gwałtownego skoku zakończonego równie gwałtownym spadkiem. Szczegółowe tabele klasyfikujące produkty pod kątem IG bez trudu znajdziemy w internecie. Najlepiej bazować także na węglowodanach złożonych, które dostarczają energii na długi czas – wyjaśnia Paulina Domagała, dietetyk.

Idealnym i prostym posiłkiem może stać się na przykład jogurt z płatkami owsianymi, orzechami i owocami o niskim IG (malina, czarna porzeczka, suszone jabłka, suszone śliwki). Wersją wytrawną dania przed wysiłkiem będzie z kolei kromka chleba wieloziarnistego lub miseczka kaszy pęczak z dodatkiem awokado.




Smak pełen dobrej energii

Czas spędzony na intensywnych ćwiczeniach nie oznacza, że wraz z zakończeniem treningu możemy sięgnąć po każdą rzecz, na jaką przyjdzie nam ochota. Aby nie zniweczyć trudu włożonego w pracę nad sylwetką istotne jest, by dostarczone „paliwo” było dobrej jakości. Tym razem IG powinien być znacznie wyższy – glukoza będzie mogła wtedy szybko uzupełnić braki spowodowane dużym wysiłkiem.

Podstawą jadłospisu po treningu powinny być białka, które stanowią główny budulec mięśni. Doskonałym posiłkiem staną się zatem produkty mleczne o niskiej zawartości tłuszczu – jogurty, chude mleko, jajka, soja, ryby, chude mięso, fasola etc. Warto zwrócić uwagę na nowości pojawiające się w sklepach, których zasadniczym atutem jest także wysoka zawartość naturalnego białka.

– Osobom prowadzącym aktywny tryb życia polecamy naszą nowość – Skyr. Ten jogurt typu islandzkiego charakteryzuje się bardzo wysoką, bo aż 12-procentową zawartością białka. Ponadto nie zawiera tłuszczu, dzięki czemu stanowi wartościowy element codziennej diety – mówi Łukasz Kalinowski, wiceprezes OSM Piątnica.

Piątnica znana jest przede wszystkim z Serka wiejskiego. Ten tradycyjny produkt również idealnie wpisuje się w oczekiwania osób ćwiczących – zawiera mało węglowodanów, a dużo potrzebnego do regeneracji i budowy mięśni białka.

Umiejętne komponowanie posiłków, towarzyszące planom treningowym, szybko zmieni się w nawyk. Dzięki praktykowaniu zasad dobrego żywienia, instynktownie będziemy wiedzieli czego nasz organizm najbardziej potrzebuje przed, a czego po treningu.

Europejski Dzień Wiedzy o Antybiotykach (EAAD) został ustanowiony w 2008 r. przez Komisję Europejską i jest obchodzony corocznie w dniu 18 listopada w całej Europie.

W ramach EAAD i WAAD na całym świecie organizowane są wydarzenia kierowane do społeczeństwa oraz specjalistów medycznych, propagujących wiedzę na temat…
CZYTAJ

Żylaki to problem milionów Polaków. Jak skutecznie zapobiegać i leczyć?

Żylaki to powszechny problem zdrowotny dotykający niemal połowę dorosłej populacji w Polsce. Częstotliwość występowania niewydolności żylnej jest wyższa niż cukrzycy…
CZYTAJ

Jak holistyczne podejście do zdrowia poprawia nasze samopoczucie?


W życiu wielu kobiet pojawiają się momenty, gdy stres zaczyna odbijać się nie tylko na zdrowiu fizycznym, ale także na…
CZYTAJ

Relacja ze spotkania prasowego, 5 edycji kampanii #lubiesiebie, z udziałem znanych ambasadorek.

W warszawskiej restauracji PRIMITIVO Kuchnia i Wino odbyło się spotkanie prasowe dedykowane 5. edycji kampanii #lubiesiebie, której inicjatorem jest dr…
CZYTAJ

Na cukrzycę choruje cała rodzina. Jak wspierać bliską osobę z cukrzycą?

Cukrzyca, choć jest chorobą nieuleczalną, gdy jest wyrównana, daje szansę na aktywne życie. Jednak, by tak się stało, niezbędne wręcz…
CZYTAJ

Retinoidy i witaminy w beauty-planie 3 kluczowe potrzeby skóry

Schyłek roku to czas podsumowań i ustalania beauty-planów. Jesień jest królową zmian. To właśnie teraz najuważniej obserwujemy stan skóry i…
CZYTAJ

Rola mikrobiomu i diety w utrzymaniu zdrowych jelit

Mikroorganizmy zamieszkują zarówno środowisko zewnętrzne, jak i wnętrze ludzkiego organizmu. Ich zespoły tworzą mikrobioty, które zasiedlają różne obszary ciała, jak…
CZYTAJ

Movember – kobiety cichymi bohaterkami walki o zdrowie mężczyzn

W listopadzie na ulicach królują wąsy, a w mediach i rozmowach coraz częściej pada jedno hasło – Movember. To międzynarodowa…
CZYTAJ

Jakość powietrza w Polsce uzależniona jest nie tylko od działalności człowieka

Jakość powietrza w Europie znacznie się poprawiła w ciągu ostatnich dziesięcioleci, ale zanieczyszczone powietrze nadal stanowi największe zagrożenie dla zdrowia…
CZYTAJ

Jak wybierać odpowiednie kosmetyki do pielęgnacji stref intymnych?

Zdrowie intymne zaczyna się od odpowiedniej pielęgnacji i świadomego wyboru kosmetyków. Choć często skupiamy się na codziennym oczyszczaniu, pielęgnacja delikatnych…
CZYTAJ

5 listopada 39 lat temu przeprowadzono pierwszy udany przeszczep serca – wspomnienia prof. A. Bochenka

To było 39 lat temu, 5 listopada - Serce zostało wycięte, a w klatce piersiowej pojawiła się ogromna, pusta przestrzeń,…
CZYTAJ

Co to jest innowacyjna rehabilitacja neurologiczna i dlaczego jest tak ważna?

Rehabilitacja neurologiczna odgrywa kluczową rolę w procesie próby powrotu do zdrowia i maksymalnego przywrócenia utraconych funkcji u pacjentów ze schorzeniami…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Europejski Dzień Wiedzy o Antybiotykach (EAAD) został ustanowiony w 2008 r. przez Komisję Europejską i jest obchodzony corocznie w dniu 18 listopada w całej Europie.

W ramach EAAD i WAAD na całym świecie organizowane są wydarzenia kierowane…
CZYTAJ

Żylaki to problem milionów Polaków. Jak skutecznie zapobiegać i leczyć?

Żylaki to powszechny problem zdrowotny dotykający niemal połowę dorosłej populacji w Polsce.…
CZYTAJ

Jak holistyczne podejście do zdrowia poprawia nasze samopoczucie?


W życiu wielu kobiet pojawiają się momenty, gdy stres zaczyna odbijać się…
CZYTAJ

Na cukrzycę choruje cała rodzina. Jak wspierać bliską osobę z cukrzycą?

Cukrzyca, choć jest chorobą nieuleczalną, gdy jest wyrównana, daje szansę na aktywne…
CZYTAJ

Movember – kobiety cichymi bohaterkami walki o zdrowie mężczyzn

W listopadzie na ulicach królują wąsy, a w mediach i rozmowach coraz…
CZYTAJ