Wielkanocne wypieki z różanym mazurkiem w roli głównej



Ciasta to nieodłączny element każdych świąt. Deser w postaci pysznego wypieku jest ozdobą i doskonałym finałem wieńczącym świąteczny, rodzinny obiad. Nie inaczej rzecz ma się z nadchodzącymi świętami Wielkiej Nocy. Możemy dosłownie przebierać w różnych ciastach: mazurek, babka, makowiec lub swojski keks i spośród nich zdecydować się na swoje ulubione lub, co nikogo nie zdziwi, na wszystkie.

Ciasta to nieodłączny element każdych świąt. Deser w postaci pysznego wypieku jest ozdobą i doskonałym finałem wieńczącym świąteczny, rodzinny obiad. Nie inaczej rzecz ma się z nadchodzącymi świętami Wielkiej Nocy. Możemy dosłownie przebierać w różnych ciastach: mazurek, babka, makowiec lub swojski keks i spośród nich zdecydować się na swoje ulubione lub, co nikogo nie zdziwi, na wszystkie.

Słodka tradycja plus konfitury

Tradycje związane z wypiekami podawanymi na Wielkanoc są mocno zakorzenione w kulturze polskiej. To dlatego właśnie okres Wielkiej Nocy kojarzy się nam nie tylko ze święceniem koszyczka, wielkanocnymi zającami czy śmigusem dyngusem, ale także z ciastami.

Ich wybór w tym okresie roku jest naprawdę duży, wydaje się jednak, że na każdym polskim wielkanocnym stole, jak co roku,  znajdą się, najdłużej obecne w polskiej tradycji wielkanocnej: puszysta i aromatyczna baba oraz pyszny i kolorowy mazurek. A co o nich wiemy?




Przepisów na babkę wielkanocną jest dziś niezwykle dużo. Mogą być drożdżowe, parzone, migdałowe, z razowego chleba, „polskie”, „krakowskie” lub jeszcze inne. Dawniej jednak na polskich stolach niepodzielnie królowa baba drożdżowa. Pracę nad nią zaczynano już w poniedziałek od utarcia cukru, mielenia migdałów, rozdrabniania wanilii, przebierania rodzynek i moczenia szafranu w wódce, który potem nadawał jej ładny kolor.

Do pracy powracano dopiero w Wielki Piątek, kiedy robiono drożdżowy zaczyn i wyrabiano ciasto. Zamykano wtedy wszystkie okna i drzwi, aby nikt nie mógł wejść ani wyjść. Nie można było też na przykład biegać ani krzyczeć, aby jakikolwiek ruch powietrza nie schłodził składników, które musiały być ciepłe, i aby ciasto nie opadło.

Mazurek z pysznymi masami o różnych smakach, bakaliami i lukrem na wierzchu zawsze dorównywał babie smakiem, ale – co więcej – przewyższał ją swoim wyglądem. Tradycyjnie ciasto to jest bowiem bogato zdobione. Dawniej mogły się na nim znaleźć bardzo misterne kompozycje z lukru, np. bukiety kwiatów lub całe krajobrazy, dziś dominują prostsze motywy: wielkanocne zajączki, baranki lub bazie.

Słodkie przepisy z różaną konfiturą

Konfitury z owoców lub płatków dzikiej róży kojarzą się większości Polaków tylko z pączkami, a niesłusznie. Wykorzystuje się je nie tylko do słodzenia herbaty, ale nawet do potraw mięsnych, przede wszystkim jednak do deserów i różnych ciast jako element nadzienia lub ozdoba.
Jednym wypieków, w których możemy wykorzystać pyszne konfitury z owoców lub płatków dzikiej róży, są mazurki.

Inspirację i dwa łatwe przepisy znajdziemy na blogu Polskiej Róży . Pierwszy to mazurek na kruchym spodzie z niezbyt słodką masą maślano – różaną, ozdobiony migdałami. Drugi łączy smak konfitury z płatków róży ze słodyczą lukru. Oba przepisy są szybkie i łatwe w wykonaniu. I przede wszystkim pyszne.

Gdy się ich spróbuje, to jasnym stanie się dlaczego w niektórych częściach Polski przepis na konfiturę był dawniej często utrzymywany w tajemnicy, a nawet przekazywany w postaci posagu.

Lubię siebie. Nie dlatego, że jestem idealna. Dlatego, że jestem prawdziwa – wystartowała 6.edycja kampanii #lubiesiebie.

Kampania #lubiesiebie to nie kolejna inicjatywa o wyglądzie. To manifest świadomego życia w zgodzie ze sobą – ze swoim ciałem,…
CZYTAJ

Cukrzyca typu 2 – choroba, którą coraz częściej… cofamy

O cukrzycy powinniśmy rozmawiać nie tylko 14 listopada – w Światowy Dzień Cukrzycy, szczególnie, że z tą podstępną chorobą według…
CZYTAJ

Zupa krem z marchewki i pomarańczy

Rozgrzewająca, aromatyczna i pełna koloru — zupa krem z marchewki i pomarańczy to idealna propozycja na chłodniejsze dni. Lekko słodka,…
CZYTAJ

Choroba dziąseł, która uderza w serce

„Bakterie z jamy ustnej mogą dostać się do krwi i wywołać stan zapalny w naczyniach. To zwiększa ryzyko zawału.” Nie…
CZYTAJ

Cukrzyca i nowotwory. „To nie tylko współistnienie, ale wzajemne napędzanie się chorób”

Do 2030 roku liczba Polaków chorujących na cukrzycę może przekroczyć 4 miliony. W tym samym czasie liczba nowych przypadków nowotworów…
CZYTAJ

Pierwszy zabieg aterektomii w Rzeszowskim Centrum Chirurgii Naczyniowej i Endowaskularnej – nowa możliwość leczenia miażdżycy

W Rzeszowskim Centrum Chirurgii Naczyniowej i Endowaskularnej American Heart of Poland po raz pierwszy zastosowano aterektomię rotacyjną, nowatorską metodę leczenia…
CZYTAJ

Po raz pierwszy widziałem otwartą klatkę piersiową pacjenta bez serca – prof. Andrzej Bochenek wspomina 40. rocznicę pierwszego udanego przeszczepu serca w Polsce

– Pomyślałem wtedy: co to za fantasta? – mówił prof. Andrzej Bochenek, wspominając listopadową noc sprzed czterech dekad. – Marian…
CZYTAJ

Metale ciężkie i pestycydy w warzywach i owocach z działek miejskich – wyniki badań komentuje ekspertka IOŚ-PIB

Marchew z działki, sałata z miejskiego ogródka czy truskawki z własnej uprawy – to symbole zdrowej, lokalnej żywności. Jednak najnowsze…
CZYTAJ

Jesienna dynia w nowym świetle – jak Halloween wpływa na marnowanie żywności

Moda na Halloween i rzeźbione dynie w ostatnich latach przekształciła się w szerszy trend – dekorowanie wnętrz oraz wejść do…
CZYTAJ

Świetlista i opalona skóra jak po wakacjach: wszystko co powinnaś wiedzieć o opalaniu natryskowym

Letnia opalenizna od zawsze kojarzy się ze zdrowiem, energią i atrakcyjnym wyglądem. Jednak niestety promienie UV niosą ze sobą ryzyko…
CZYTAJ

Plan B na kryzys: Joga i ćwiczenia w domu jako ratunek, gdy pogoda totalnie zniechęca

W sezonie jesienno-zimowym pogoda potrafi być największym wrogiem twojej regularności treningowej. Deszcz ze śniegiem, mróz i wieczna ciemność skutecznie zniechęcają…
CZYTAJ

Od profilaktyki po rehabilitację – 29 października obchodzimy Światowy Dzień Udaru Mózgu. Nie lekceważ pierwszych objawów

Z okazji Światowego Dnia Udaru Mózgu przypominamy, jak poważnym wyzwaniem zdrowotnym pozostaje ta choroba. Udar mózgu to jedna z najczęstszych…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Cukrzyca typu 2 – choroba, którą coraz częściej… cofamy

O cukrzycy powinniśmy rozmawiać nie tylko 14 listopada – w Światowy Dzień…
CZYTAJ

Cukrzyca i nowotwory. „To nie tylko współistnienie, ale wzajemne napędzanie się chorób”

Do 2030 roku liczba Polaków chorujących na cukrzycę może przekroczyć 4 miliony.…
CZYTAJ

Pierwszy zabieg aterektomii w Rzeszowskim Centrum Chirurgii Naczyniowej i Endowaskularnej – nowa możliwość leczenia miażdżycy

W Rzeszowskim Centrum Chirurgii Naczyniowej i Endowaskularnej American Heart of Poland po…
CZYTAJ

Po raz pierwszy widziałem otwartą klatkę piersiową pacjenta bez serca – prof. Andrzej Bochenek wspomina 40. rocznicę pierwszego udanego przeszczepu serca w Polsce

– Pomyślałem wtedy: co to za fantasta? – mówił prof. Andrzej Bochenek,…
CZYTAJ

Plan B na kryzys: Joga i ćwiczenia w domu jako ratunek, gdy pogoda totalnie zniechęca

W sezonie jesienno-zimowym pogoda potrafi być największym wrogiem twojej regularności treningowej. Deszcz…
CZYTAJ