Wielkanocne wypieki z różanym mazurkiem w roli głównej
Ciasta to nieodłączny element każdych świąt. Deser w postaci pysznego wypieku jest ozdobą i doskonałym finałem wieńczącym świąteczny, rodzinny obiad. Nie inaczej rzecz ma się z nadchodzącymi świętami Wielkiej Nocy. Możemy dosłownie przebierać w różnych ciastach: mazurek, babka, makowiec lub swojski keks i spośród nich zdecydować się na swoje ulubione lub, co nikogo nie zdziwi, na wszystkie.
Ciasta to nieodłączny element każdych świąt. Deser w postaci pysznego wypieku jest ozdobą i doskonałym finałem wieńczącym świąteczny, rodzinny obiad. Nie inaczej rzecz ma się z nadchodzącymi świętami Wielkiej Nocy. Możemy dosłownie przebierać w różnych ciastach: mazurek, babka, makowiec lub swojski keks i spośród nich zdecydować się na swoje ulubione lub, co nikogo nie zdziwi, na wszystkie.
Słodka tradycja plus konfitury
Tradycje związane z wypiekami podawanymi na Wielkanoc są mocno zakorzenione w kulturze polskiej. To dlatego właśnie okres Wielkiej Nocy kojarzy się nam nie tylko ze święceniem koszyczka, wielkanocnymi zającami czy śmigusem dyngusem, ale także z ciastami.
Ich wybór w tym okresie roku jest naprawdę duży, wydaje się jednak, że na każdym polskim wielkanocnym stole, jak co roku, znajdą się, najdłużej obecne w polskiej tradycji wielkanocnej: puszysta i aromatyczna baba oraz pyszny i kolorowy mazurek. A co o nich wiemy?
Przepisów na babkę wielkanocną jest dziś niezwykle dużo. Mogą być drożdżowe, parzone, migdałowe, z razowego chleba, „polskie”, „krakowskie” lub jeszcze inne. Dawniej jednak na polskich stolach niepodzielnie królowa baba drożdżowa. Pracę nad nią zaczynano już w poniedziałek od utarcia cukru, mielenia migdałów, rozdrabniania wanilii, przebierania rodzynek i moczenia szafranu w wódce, który potem nadawał jej ładny kolor.
Do pracy powracano dopiero w Wielki Piątek, kiedy robiono drożdżowy zaczyn i wyrabiano ciasto. Zamykano wtedy wszystkie okna i drzwi, aby nikt nie mógł wejść ani wyjść. Nie można było też na przykład biegać ani krzyczeć, aby jakikolwiek ruch powietrza nie schłodził składników, które musiały być ciepłe, i aby ciasto nie opadło.
Mazurek z pysznymi masami o różnych smakach, bakaliami i lukrem na wierzchu zawsze dorównywał babie smakiem, ale – co więcej – przewyższał ją swoim wyglądem. Tradycyjnie ciasto to jest bowiem bogato zdobione. Dawniej mogły się na nim znaleźć bardzo misterne kompozycje z lukru, np. bukiety kwiatów lub całe krajobrazy, dziś dominują prostsze motywy: wielkanocne zajączki, baranki lub bazie.
Słodkie przepisy z różaną konfiturą
Konfitury z owoców lub płatków dzikiej róży kojarzą się większości Polaków tylko z pączkami, a niesłusznie. Wykorzystuje się je nie tylko do słodzenia herbaty, ale nawet do potraw mięsnych, przede wszystkim jednak do deserów i różnych ciast jako element nadzienia lub ozdoba.
Jednym wypieków, w których możemy wykorzystać pyszne konfitury z owoców lub płatków dzikiej róży, są mazurki.
Inspirację i dwa łatwe przepisy znajdziemy na blogu Polskiej Róży . Pierwszy to mazurek na kruchym spodzie z niezbyt słodką masą maślano – różaną, ozdobiony migdałami. Drugi łączy smak konfitury z płatków róży ze słodyczą lukru. Oba przepisy są szybkie i łatwe w wykonaniu. I przede wszystkim pyszne.
Gdy się ich spróbuje, to jasnym stanie się dlaczego w niektórych częściach Polski przepis na konfiturę był dawniej często utrzymywany w tajemnicy, a nawet przekazywany w postaci posagu.