Zupa chrzanowa z chrupiącymi grzankami
Składniki:
– kości wędzone ½ kg
– marchew 1 średnia szt.
– seler ½ średniej szt.
– woda 2l
– liść laurowy 3 szt.
– ziele angielskie 5-6 ziarnek
– chrzan 1 mały słoiczek
– śmietana kwaśna 18% 300ml
– mąka 1 łyżka
– sól, pieprz i majeranek do smaku
– czosnek 3 ząbki
– konfitura żurawinowa 1 łyżka
– jajka ugotowane na twardo
– Bagietka do odpieku np. Dan Cake 1 szt.
Wykonanie:
Do garnka z wodą włożyć kości, obrane i pokrojone w cząstki warzywa, liście laurowe i ziele angielskie. Posolić i gotować, aż mięso przy kości będzie miękkie. Kości wyciągnąć. Do wywaru dodać chrzan i śmietanę połączoną z mąką.
Doprawić do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Pod koniec gotowania zupy dodać wyciśnięty przez praskę czosnek i konfiturę żurawinową. Zupę podawać z jajkiem ugotowanym na twardo i z grzankami z bagietki do odpieku Dan Cake (bagietkę pokroić w kromki i podpiec na złoty kolor w piekarniku)
Do zupy można również dodać pokrojone mięso z kości wędzonych.
Smacznego!
Przepis poleca ekspert Dan Cake – Robert Muzyczka, szef kuchni Dwór Korona Karkonoszy