Codzienna porcja zdrowia – dlaczego warto jeść buraki?



Patrząc na obecny wysyp mód żywieniowych i popularność superfoods, sprowadzanych z najdalszych części globu, chciałoby się rzec: cudze chwalicie, swego nie znacie! O ile w próbowaniu kuchni świata nie ma nic złego, warto czasami sięgnąć po produkty z własnego podwórka i na nowo przypomnieć sobie ich walory smakowe i prozdrowotne. Na naszą uwagę z pewnością zasługuje zwykły burak ćwikłowy – prawdziwa bomba witaminowo-mineralna.

Korzeń buraka kojarzy nam się z cenionymi daniami kuchni staropolskiej – czerwonym barszczem lub ćwikłą z chrzanem. Okazuje się, że nasi przodkowie mieli dobrą intuicję umieszczając buraki w swoim jadłospisie, warzywo to bowiem zawiera wiele cennych witamin i minerałów, które zbawiennie wpływają na kondycję naszego organizmu.

Sercu na ratunek

Buraki są cenione ze względu na bardzo dużą ilość azotanów – związków chemicznych, które podnoszą we krwi stężenie tlenku azotu. Dla naszego organizmu oznacza to zmniejszenie zużycia tlenu przy jednoczesnej poprawie jego dystrybucji. Dla sportowców przekłada się to na zwiększoną wydolność pracy mięśni, a w rezultacie – podniesioną wydajność.

Dla pacjentów z hipertensją duża ilość azotanów przekłada się na obniżenie ciśnienia krwi. Na efekty korzystnego wpływu buraków nie trzeba długo czekać – jest on obserwowany już po 6 godzinach od spożycia warzywa, a dobroczynny efekt utrzymuje się nawet przez 24 godziny! Ponadto buraczki wspierają układ krwionośny, gdyż działają krwiotwórczo. Poleca się je osobom cierpiącym na anemię, a nawet na białaczkę.

Cel – zdrowy żołądek

Spożywając buraki wyświadczamy przysługę także naszemu układowi pokarmowemu. Burak jest produktem alkalizującym, czyli zasadotwórczym, a więc nie dopuszcza do zakwaszenia organizmu. Nasza dieta zbyt często obfituje w wysoko przetworzoną żywność, białe pieczywo i słodycze, które nasilają problemy żołądkowe, burak natomiast pomaga zachować równowagę kwasowo-zasadową, gdyż normalizuje wydzielanie kwasu żółciowego.

Jest nieoceniony na zgagę, sprawdza się także w leczeniu zaparć, gdyż stanowi cenne źródło błonnika. Dodatkowo, zakwas buraczany jest naturalnym probiotykiem dzięki dużej zawartości kwasu mlekowego wytwarzającego się podczas jego fermentacji.

Sprzymierzeniec w walce z wrogiem

Buraki swoją intensywną barwę zawdzięczają betaninie. Oprócz funkcji barwnika, ten naturalny kolorant jest świetnym antyutleniaczem – niszczy wolne rodniki, które nie tylko przyspieszają proces starzenia się, ale także uszkadzają struktury DNA wywołując nowotwory. Z tego względu zaleca się spożywanie soku z buraków osobom walczącym z rakiem oraz tym po chemioterapii.

Pracę betanin wspierają antocyjany działające przeciwnowotworowo, a także rzadkie minerały: cez, rubid i kobalt, które, jak się przypuszcza, mogą hamować raka. O nasze dobre samopoczucie walczy także betaina – siostra wspomnianej wcześniej betaniny. Ten związek chemiczny redukuje zły cholesterol i przyczynia się do odtruwania wątroby, a dodatkowo obniża poziom homocysteiny – aminokwasu, który prowadzi do rozwoju miażdżycy.




W trosce o zdrowie seniorów

Buraki są szczególnie polecane kobietom w ciąży, gdyż zawierają sporo kwasu foliowego, który zapobiega wadom wrodzonym płodu. Starsi ludzie także powinni zadbać o obecność tego warzywa w swojej diecie, gdyż krzem zawarty w burakach bierze udział w procesie absorpcji wapnia zapobiegając osteoporozie.

Już 2-3 buraczki dziennie zapewniają większy dopływ krwi do mózgu, a więc wpływają na poprawę pamięci i zapobiegają pierwszym oznakom demencji. Niektóre badania wskazują na pozytywny wpływ buraków na stan osób dotkniętych chorobą Alzheimera. To czerwone warzywo jest szczególnie cenione przez kobiety po 50. roku życia, gdyż łagodzi skutki menopauzy, takie jak uderzenia gorąca czy nierówna praca serca.

Wycisnąć zdrowie do ostatniej kropli

Czerwone buraki to nie tylko barszcz i ćwikła! Nic nie stoi na przeszkodzie, aby dać się ponieść fantazji i z tradycyjnych buraczków wycisnąć sok lub przyrządzić zupę-krem albo nawet buraczanego tatara. Ale uwaga! Dobroczynne betalainy są dość nietrwałe i ulegają wypłukaniu podczas gotowania w wysokiej temperaturze.

-Jeżeli już zdecydujemy się na obróbkę termiczną, warto postawić na zupę lub buraki pieczone w skórce. Zachowamy w ten sposób większą ilość cennych witamin. – wyjaśnia Katarzyna Barwińska ekspert firmy Rabenhorst – znanego producenta naturalnych soków ekologicznych, wyciskanych prosto z warzyw i owoców.

– Jeżeli chcemy jeszcze bardziej skorzystać z dobroczynnych właściwości tych wspaniałych warzyw, powinniśmy postawić na soki własnoręcznie wyciskane. Osoby, które nie mają czasu albo chęci na wyciskanie buraków w domu mogą śmiało skorzystać z gotowych soków z buraka dostępnych w sklepach.

Warto wtedy stawiać na soki tłoczone prosto z warzyw, najlepiej ekologiczne, pochodzące ze sprawdzonego źródła. Warto wiedzieć, że burak sam w sobie jest tak intensywnie smaczny oraz bogaty w witaminy i wartości, że całkowicie niepotrzebne są w soku jakiekolwiek dodatki słodzące lub sztuczne witaminy. Wartościowym dodatkiem do soku z buraka może być natomiast naturalny sok cytrynowy, który sprzyja zachowaniu betalain – dodaje Katarzyna Barwińska z Rabenhorst.

Buraki to źródło energii i wielu cennych witamin. Można je polecić niemal każdemu: są niskokaloryczne, pełne witamin i składników mineralnych, a przy tym nie zawierają tłuszczu.

Przeciwwskazania? Posiadają dość wysoki indeks glikemiczny, co oznacza, że osoby z cukrzycą powinny ich unikać. Wszyscy inni zaś zdecydowanie powinni włączyć je do swojej codziennej diety.

Więcej o sokach na rabenhorst.de

Europejska Federacja Periodontologii ujednoliciła standardy leczenia w Europie

Paradontoza to choroba, która dotyka coraz większej liczby osób. W Europie problemy z przyzębiem ma ponad 60% populacji[1], a w Polsce…
CZYTAJ

Aeroprostownica Sencor Artemiss SHI 9100RS – rewolucja w prostowaniu suchych i mokrych włosów

Aeroprostownica Sencor Artemiss SHI 9100RS to urządzenie, które redefiniuje codzienną stylizację włosów. Innowacyjna technologia prostowania za pomocą powietrza zapobiega nadmiernej ekspozycji…
CZYTAJ

Od krajowych strategii do lokalnych działań. Rolnictwo w obliczu zmian klimatu

Zmiany klimatu w coraz większym stopniu wpływają na rolnictwo – sektor, który z jednej strony odpowiada za bezpieczeństwo żywnościowe, a…
CZYTAJ

Bezpieczeństwo żywnościowe i klimat – wspólne wyzwania współczesnego świata

Światowy Dzień Żywności, obchodzony 16 października, to okazja do refleksji nad tym, jak powstaje żywność, jak z niej korzystamy i…
CZYTAJ

Od Polski po Danię: jak sieć Netto walczy z marnowaniem jedzenia

Na świecie marnuje się około jednej trzeciej wyprodukowanej żywności. W Unii Europejskiej ponad połowa tych strat powstaje w domach. W…
CZYTAJ

Dla urody i dla zdrowia – co warto wiedzieć o blefaroplastyce?

Ograniczone pole widzenia, zmęczenie oczu i bóle głowy to jedne z najbardziej dokuczliwych dolegliwości mało znanego problemu – opadających powiek.…
CZYTAJ

Domowy kisiel żurawinowy z malinami

Domowy kisiel w najlepszym wydaniu — kwaśna żurawina i słodkie maliny tworzą duet, który idealnie rozgrzewa w chłodne dni. Ten…
CZYTAJ

Pokolenie Z a kryzys zdrowia psychicznego: dlaczego młodzi Polacy odczuwają największy niepokój?

Coraz częściej w mediach oraz przestrzeni publicznej słowo dobrostan odmieniane jest przez wszystkie przypadki. To dobry znak, przede wszystkim dla…
CZYTAJ

SAD – choroba afektywna sezonowa (Seasonal Affective Disorder), czyli sezonowy spadek nastroju. Na czym polega i jak sobie z nim radzić?

Jesień i zima to dla wielu z nas trudniejszy czas. Krótszy dzień, mniejsza ilość światła słonecznego i zaburzony rytm dobowy…
CZYTAJ

Jak era cyfrowa wpływa na wzrok? Jak rozwijają się choroby oczu? Profilaktyka i leczenie chorób oczu z okazji Światowego Dnia Wzroku

Współczesny człowiek spędza średnio kilka godzin dziennie przed ekranami urządzeń elektronicznych, co prowadzi do nadmiernego obciążenia narządu wzroku, zaburzeń akomodacji…
CZYTAJ

Odnowiona linia produktów do pielęgnacji skóry ageLOC Tru Face od marki Nu Skin

Linia kosmetyków do pielęgnacji uwzględniająca holistyczne podejście do procesu starzenia, zaprojektowana specjalnie w celu zwalczania widocznych oznak starzenia się skóry.…
CZYTAJ

„I żyli długo… Ale czy szczęśliwie?” Stowarzyszenie mali bracia Ubogich rusza z akcją promującą Program „Obecność”

Czy bohaterowie ulubionych baśni z dzieciństwa naprawdę żyli długo i szczęśliwie? To pytanie stało się inspiracją dla najnowszej akcji Stowarzyszenia…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Pokolenie Z a kryzys zdrowia psychicznego: dlaczego młodzi Polacy odczuwają największy niepokój?

Coraz częściej w mediach oraz przestrzeni publicznej słowo dobrostan odmieniane jest przez…
CZYTAJ

SAD – choroba afektywna sezonowa (Seasonal Affective Disorder), czyli sezonowy spadek nastroju. Na czym polega i jak sobie z nim radzić?

Jesień i zima to dla wielu z nas trudniejszy czas. Krótszy dzień,…
CZYTAJ

Jak era cyfrowa wpływa na wzrok? Jak rozwijają się choroby oczu? Profilaktyka i leczenie chorób oczu z okazji Światowego Dnia Wzroku

Współczesny człowiek spędza średnio kilka godzin dziennie przed ekranami urządzeń elektronicznych, co…
CZYTAJ

Trening mózgu, a nie tylko ciała. Dlaczego tak trudno nam wytrwać w aktywności fizycznej?

„Od jutra zacznę biegać”. „Od poniedziałku siłownia”. „Od nowego roku zmiana nawyków”.…
CZYTAJ

Światowy Dzień Onkologii – dlaczego tak ważna jest szybka diagnoza, co oznacza kompleksowe leczenie w onkologii i na czym polega szybka terapia onkologiczna

4 października przypada Światowy Dzień Onkologii, który przypomina o znaczeniu wczesnej diagnostyki,…
CZYTAJ