Curry z krewetkami, cukinią i ananasem. Egzotyczny afrodyzjak w walentynkowym menu.



Romantyczna kolacja to nieodłączny element walentynek spędzanych w domowym zaciszu. Aby zaskoczyć ukochaną osobę warto przygotować potrawy, które nie tylko zachwycają wyglądem i smakiem, ale także pobudzają zmysły.

Afrodyzjakami, bo to o nich mowa, są m.in. owoce morza oraz niektóre egzotyczne owoce, warzywa i przyprawy. Jak skomponować z nich inspirujące menu na ten wyjątkowy wieczór?

Produkty spożywcze określane mianem afrodyzjaków zawierają mikroelementy, które wpływają na poziom hormonów płciowych, poprawiają krążenie krwi i bezpośrednio oddziałują na neuroprzekaźniki, a tym samym rozbudzają namiętność i zwiększają libido.

Poza substancjami chemicznymi również ich specyficzny wygląd, zapach i smak ma znaczenie. Jednak dopiero kompozycja odpowiednich produktów z określonymi przyprawami i ziołami może dodać walentynkowej kolacji nutę ekstrawagancji.

Zwabieni przez Afrodytę

Afrodyzjaki swoją nazwę zawdzięczają greckiej bogini miłości, Afrodycie, która według mitologii, wyłoniła się z morskiej piany. Takie pochodzenie sprawiło, że to właśnie w morzu poszukiwała substancji, które rozbudziłyby miłosne pożądanie. Być może dla tego owoce morza uważane są za jedne z najsilniejszych afrodyzjaków.

Zawierają przede wszystkim dużą ilość cynku, odpowiedzialnego za podwyższenie poziomu testosteronu oraz selenu, gwarantującego sprawność fizyczną. Również sam wygląd małży czy ostryg z pewnością będzie oddziaływał na wyobraźnię. Afrodyzjakiem o wyrafinowanym kształcie i smaku są również krewetki, które dzięki zawartości fenyloalaniny poprawiają nastrój i wzmagają apetyt na miłosne doznania.

Idealnym zestawieniem kilku afrodyzjaków będzie curry z krewetkami, cukinią i ananasem. Lekka i smaczna potrawa na bazie mleczka kokosowego z dodatkiem imbiru z pewnością zachwyci ukochaną osobę, a przepis znajdziemy w kolekcji przepisów na Thermomix „Ananas – egzotyczny smak tropików”.




CURRY Z KREWETKAMI, CUKINIĄ I ANANASEM

SKŁADNIKI NA 6 PORCJI

· 80 g cebuli, przekrojonej na pół
· 2 ząbki czosnku
· 250 g cukinii, pokrojonej na ok. 3 cm kawałki
· 25 g oliwy z oliwek
· 1000 g krewetek, surowych, obranych, oczyszczonych
· 2 łyżki sosu sojowego
· 1 łyżka curry, mielonego
· 1 łyżeczka imbiru, suszonego, mielonego
· 400 g mleczka kokosowego
· 450-500 g kawałków ananasa, z puszki, w soku własnym, zalewę zachować
· 1 łyżka skrobi kukurydzianej
· ½ łyżeczki soli
· 3 szczypty pieprzu białego, mielonego

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 Do naczynia miksującego włożyć cebulę i czosnek, rozdrobnić 5 s/obr.
2 Dodać cukinię, rozdrobnić 3 s/obr. 4. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
3 Dodać oliwę, dusić bez założonej miarki 12 min/120°C/ /obr.
4 Dodać krewetki, sos sojowy, curry i imbir, dusić bez założonej miarki 5 min/120°C//obr. 1.
5 Dodać mleczko kokosowe, ananas, 50 g zalewy z ananasa, skrobię, sól i pieprz, dusić 2 min/120°C//obr. 1.
6 Curry z krewetkami, cukinią i ananasem podawać bezpośrednio po przygotowaniu, z dodatkiem ryżu, makaronu ryżowego lub chlebków naan.

JEŚLI NIE MASZ URZĄDZENIA THERMOMIX

1 Cebulę i czosnek posiekać.
2 Cukinię pokroić na drobną kostkę.
3 W garnku umieścić cebulę, czosnek i cukinię. Dodać oliwę, dusić pod przykryciem 12 minut.
4 Dodać krewetki, sos sojowy, curry i imbir, dusić dalej ok. 10 minut.
5 Dodać mleczko kokosowe, ananas, 50 g zalewy z ananasa, skrobię, sól i pieprz, dusić ok. 5 min.
6 Curry z krewetkami, cukinią i ananasem podawać bezpośrednio po przygotowaniu, z dodatkiem ryżu, makaronu ryżowego lub chlebków naan.

E-papierosy pod lupą dentysty: co dzieje się w jamie ustnej po vapowaniu?

Używanie e-papierosów zdobyło w ostatnich latach ogromną popularność, jako alternatywa dla tradycyjnego palenia tytoniu. Choć początkowo uważano je za mniej…
CZYTAJ

Dieta onkologiczna: fakty i mity

Jak pokazują badania aż 65% pacjentów onkologicznych traci na wadze jeszcze przed pierwszą wizytą u specjalisty, a w trakcie leczenia…
CZYTAJ

Światowy Dzień Mikrobiomu 2025: jesteśmy coraz bardziej zainteresowani mikrobiotą, ale nasza świadomość jest wciąż niewystarczająca

Z okazji Światowego Dnia Mikrobiomu warto przyjrzeć się rosnącemu zainteresowaniu społeczeństwa mikrobiotą i jej wpływem na zdrowie. Dane z trzeciej…
CZYTAJ

Dlaczego nazywamy jelita drugim mózgiem? „To właśnie tam powstaje do 95% serotoniny!”

Czy Twój brzuch wie więcej niż myślisz? Coraz częściej mówi się o jelitach nie tylko jako o centrum trawienia, ale…
CZYTAJ

Co warto wiedzieć o SPF? ABC wiedzy na temat letniej fotoprotekcji

Jakie są wakacyjne potrzeby skóry? Skuteczna ochrona przeciwsłoneczna, nawilżenie i regeneracja to podstawa osiągnięcia efektu pięknej i zdrowej cery latem.…
CZYTAJ

ZADBAJ O OBJĘTOŚĆ Z KOSMETYKAMI STAPIZ

Szukasz produktów, które pomogą Ci utrzymać dużą objętość włosów na dłuższy czas bez efektu obciążenia? Sprawdź te kosmetyki STAPIZ. Dzięki…
CZYTAJ

Mokate Cappuccino ZERO to doskonały wybór dla osób, które chcą cieszyć się smakiem kawy, dbając przy tym o zdrowie

Mokate Cappuccino ZERO to doskonały wybór dla osób, które chcą cieszyć się smakiem kawy, dbając przy tym o zdrowie. Bez…
CZYTAJ

Kiedy ból zębów sprawia, że odmawiasz sobie letnich przyjemności..

Lato od razu przywodzi na myśl wakacje, lody i chłodne napoje. Niestety, nie każdy może cieszyć się swobodnie tymi przyjemnościami.…
CZYTAJ

Antyoksydacja, poprawa kolorytu skóry i demakijaż Co warto wiedzieć o kwasie ferulowym?

Kwas ferulowy to król multifunkcjonalności. Działa antyoksydacyjnie, przeciwstarzeniowo, świetnie wpływa na koloryt cery i wspiera działanie kremów z SPF. Latem…
CZYTAJ

Puszcza Białowieska bliska sercom Polaków. Wyniki ogólnopolskiego badania opinii publicznej

Zdecydowana większość Polaków zna i docenia wartość Puszczy Białowieskiej – wynika z ogólnopolskiego badania opinii publicznej przeprowadzonego przez firmę Quantify…
CZYTAJ

Regeneracja i intensywne nawilżenie Jak skutecznie przygotować włosy do lata?

Nawilżenie i dogłębna regeneracja to priorytet pielęgnacji włosów przed latem. Specjaliści podpowiadają, że drogą do osiągnięcia efektu zachwycających, lśniących pasm…
CZYTAJ

Ile lodów tygodniowo może jeść przedszkolak? Czy codzienne jedzenie lodów to coś złego?

Na pytania odpowiada ekspert Damian Dziewiałtowski, dietetyk Grupy LUX MED: Lody dla przedszkolaka – ile to bezpieczna porcja? Lody to…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Dieta onkologiczna: fakty i mity

Jak pokazują badania aż 65% pacjentów onkologicznych traci na wadze jeszcze przed…
CZYTAJ

Światowy Dzień Mikrobiomu 2025: jesteśmy coraz bardziej zainteresowani mikrobiotą, ale nasza świadomość jest wciąż niewystarczająca

Z okazji Światowego Dnia Mikrobiomu warto przyjrzeć się rosnącemu zainteresowaniu społeczeństwa mikrobiotą…
CZYTAJ

Dlaczego nazywamy jelita drugim mózgiem? „To właśnie tam powstaje do 95% serotoniny!”

Czy Twój brzuch wie więcej niż myślisz? Coraz częściej mówi się o…
CZYTAJ

Co warto wiedzieć o SPF? ABC wiedzy na temat letniej fotoprotekcji

Jakie są wakacyjne potrzeby skóry? Skuteczna ochrona przeciwsłoneczna, nawilżenie i regeneracja to…
CZYTAJ

Otyłość to choroba, nie wybór. Jak leczyć bez oceniania i uprzedzeń?

Otyłość to przewlekła choroba, a nie efekt braku silnej woli. Pomimo rosnącej…
CZYTAJ