Curry z krewetkami, cukinią i ananasem. Egzotyczny afrodyzjak w walentynkowym menu.



Romantyczna kolacja to nieodłączny element walentynek spędzanych w domowym zaciszu. Aby zaskoczyć ukochaną osobę warto przygotować potrawy, które nie tylko zachwycają wyglądem i smakiem, ale także pobudzają zmysły.

Afrodyzjakami, bo to o nich mowa, są m.in. owoce morza oraz niektóre egzotyczne owoce, warzywa i przyprawy. Jak skomponować z nich inspirujące menu na ten wyjątkowy wieczór?

Produkty spożywcze określane mianem afrodyzjaków zawierają mikroelementy, które wpływają na poziom hormonów płciowych, poprawiają krążenie krwi i bezpośrednio oddziałują na neuroprzekaźniki, a tym samym rozbudzają namiętność i zwiększają libido.

Poza substancjami chemicznymi również ich specyficzny wygląd, zapach i smak ma znaczenie. Jednak dopiero kompozycja odpowiednich produktów z określonymi przyprawami i ziołami może dodać walentynkowej kolacji nutę ekstrawagancji.

Zwabieni przez Afrodytę

Afrodyzjaki swoją nazwę zawdzięczają greckiej bogini miłości, Afrodycie, która według mitologii, wyłoniła się z morskiej piany. Takie pochodzenie sprawiło, że to właśnie w morzu poszukiwała substancji, które rozbudziłyby miłosne pożądanie. Być może dla tego owoce morza uważane są za jedne z najsilniejszych afrodyzjaków.

Zawierają przede wszystkim dużą ilość cynku, odpowiedzialnego za podwyższenie poziomu testosteronu oraz selenu, gwarantującego sprawność fizyczną. Również sam wygląd małży czy ostryg z pewnością będzie oddziaływał na wyobraźnię. Afrodyzjakiem o wyrafinowanym kształcie i smaku są również krewetki, które dzięki zawartości fenyloalaniny poprawiają nastrój i wzmagają apetyt na miłosne doznania.

Idealnym zestawieniem kilku afrodyzjaków będzie curry z krewetkami, cukinią i ananasem. Lekka i smaczna potrawa na bazie mleczka kokosowego z dodatkiem imbiru z pewnością zachwyci ukochaną osobę, a przepis znajdziemy w kolekcji przepisów na Thermomix „Ananas – egzotyczny smak tropików”.




CURRY Z KREWETKAMI, CUKINIĄ I ANANASEM

SKŁADNIKI NA 6 PORCJI

· 80 g cebuli, przekrojonej na pół
· 2 ząbki czosnku
· 250 g cukinii, pokrojonej na ok. 3 cm kawałki
· 25 g oliwy z oliwek
· 1000 g krewetek, surowych, obranych, oczyszczonych
· 2 łyżki sosu sojowego
· 1 łyżka curry, mielonego
· 1 łyżeczka imbiru, suszonego, mielonego
· 400 g mleczka kokosowego
· 450-500 g kawałków ananasa, z puszki, w soku własnym, zalewę zachować
· 1 łyżka skrobi kukurydzianej
· ½ łyżeczki soli
· 3 szczypty pieprzu białego, mielonego

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 Do naczynia miksującego włożyć cebulę i czosnek, rozdrobnić 5 s/obr.
2 Dodać cukinię, rozdrobnić 3 s/obr. 4. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
3 Dodać oliwę, dusić bez założonej miarki 12 min/120°C/ /obr.
4 Dodać krewetki, sos sojowy, curry i imbir, dusić bez założonej miarki 5 min/120°C//obr. 1.
5 Dodać mleczko kokosowe, ananas, 50 g zalewy z ananasa, skrobię, sól i pieprz, dusić 2 min/120°C//obr. 1.
6 Curry z krewetkami, cukinią i ananasem podawać bezpośrednio po przygotowaniu, z dodatkiem ryżu, makaronu ryżowego lub chlebków naan.

JEŚLI NIE MASZ URZĄDZENIA THERMOMIX

1 Cebulę i czosnek posiekać.
2 Cukinię pokroić na drobną kostkę.
3 W garnku umieścić cebulę, czosnek i cukinię. Dodać oliwę, dusić pod przykryciem 12 minut.
4 Dodać krewetki, sos sojowy, curry i imbir, dusić dalej ok. 10 minut.
5 Dodać mleczko kokosowe, ananas, 50 g zalewy z ananasa, skrobię, sól i pieprz, dusić ok. 5 min.
6 Curry z krewetkami, cukinią i ananasem podawać bezpośrednio po przygotowaniu, z dodatkiem ryżu, makaronu ryżowego lub chlebków naan.

Wiek to tylko liczba. Stulatek opuścił szpital po zawale w doskonałym stanie

Na Oddział Kardiologiczny American Heart of Poland Szpitala Specjalistycznego im. Edmunda Biernackiego w Mielcu trafił pacjent z rozległym zawałem serca,…
CZYTAJ

Przejrzeć na oczy. Zaćma – kto na nią choruje, czy da się jej uniknąć i jak wygląda współczesne leczenie?

Zaćma to choroba, o której słyszał niemal każdy, ale wciąż budzi wiele pytań i wątpliwości. Czy da się jej uniknąć?…
CZYTAJ

Dzień Polskiej Żywności – smak tradycji, odpowiedzialność za przyszłość

25 sierpnia obchodzimy Dzień Polskiej Żywności – to dobry moment, aby przypomnieć sobie, jak ogromne znaczenie ma to, co jemy,…
CZYTAJ

Wszystko co warto wiedzieć o cholesterolu – jakie są normy, kiedy się badać?

Cholesterol jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Problem pojawia się wówczas, gdy jego stężenie we krwi przekracza normy, a nadmiar…
CZYTAJ

Pielęgnacja skóry wymagającej regeneracji Perfekcyjny skin care późnym latem

Wakacje dobiegają końca. Relaksujące kąpiele w morzu, blask letniego słońca i górski wiatr. To, co latem kochałyśmy najbardziej, dla naszej skóry…
CZYTAJ

Językowe SOS przed powrotem do szkoły. Jak pomóc dziecku, gdy ma zaległości w angielskim?

Podczas wakacji uczniowie tracą od 17 do 34% wiedzy zdobytej w roku szkolnym.1 Najbardziej odczuwalne są braki w przedmiotach wymagających…
CZYTAJ

Dieta stołu rodzinnego – tak czy nie?

Wspólne posiłki to nie tylko czas budowania więzi rodzinnych – to również naturalna okazja do nauki przez obserwację. Dzieci, uczestnicząc…
CZYTAJ

Próchnica nie pyta tylko o to, czy myjesz zęby. Pyta, co jesz i jak często to robisz

Mycie zębów dwa razy dziennie to ważny nawyk – ale sam w sobie nie wystarczy. Próchnica potrafi zaatakować nawet wtedy,…
CZYTAJ

Wakacyjna dieta malucha – jak na urlopie nie zapomnieć o zdrowym żywieniu dzieci?

Lato, wyjazdy i luźniejszy rytm dnia sprzyjają rozluźnieniu codziennych zasad – także tych żywieniowych. To naturalne, że wakacyjny czas rządzi…
CZYTAJ

Żeglarska Akcja Badania Akwenów (ŻABA) – IOŚ-PIB wspiera żeglarzy w monitoringu mazurskich jezior

Od maja 2025 r. żeglarze przeprowadzili już ponad 100 pomiarów przejrzystości wód jezior na Szlaku Wielkich Jezior Mazurskich. Wszystko to…
CZYTAJ

Tętno jako wskaźnik wydolności układu krążenia – dlaczego ma tak ważne znaczenie? Co oznacza i jak je prawidłowo badać?

Tętno to jeden z najprostszych sposobów, by sprawdzić, jak pracuje nasze serce. - To liczba uderzeń serca na minutę, która…
CZYTAJ

Upały – jak sobie radzić? Porady internisty

Trwa pierwsza wakacyjna fala upałów w Polsce. Jak radzić sobie z ekstremalnymi temperaturami i uniknąć niebezpiecznego dla zdrowia udaru cieplnego?…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Wiek to tylko liczba. Stulatek opuścił szpital po zawale w doskonałym stanie

Na Oddział Kardiologiczny American Heart of Poland Szpitala Specjalistycznego im. Edmunda Biernackiego…
CZYTAJ

Przejrzeć na oczy. Zaćma – kto na nią choruje, czy da się jej uniknąć i jak wygląda współczesne leczenie?

Zaćma to choroba, o której słyszał niemal każdy, ale wciąż budzi wiele…
CZYTAJ

Wszystko co warto wiedzieć o cholesterolu – jakie są normy, kiedy się badać?

Cholesterol jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Problem pojawia się wówczas, gdy…
CZYTAJ

Tętno jako wskaźnik wydolności układu krążenia – dlaczego ma tak ważne znaczenie? Co oznacza i jak je prawidłowo badać?

Tętno to jeden z najprostszych sposobów, by sprawdzić, jak pracuje nasze serce.…
CZYTAJ

Upały – jak sobie radzić? Porady internisty

Trwa pierwsza wakacyjna fala upałów w Polsce. Jak radzić sobie z ekstremalnymi…
CZYTAJ