Curry z krewetkami, cukinią i ananasem. Egzotyczny afrodyzjak w walentynkowym menu.
Romantyczna kolacja to nieodłączny element walentynek spędzanych w domowym zaciszu. Aby zaskoczyć ukochaną osobę warto przygotować potrawy, które nie tylko zachwycają wyglądem i smakiem, ale także pobudzają zmysły.
Afrodyzjakami, bo to o nich mowa, są m.in. owoce morza oraz niektóre egzotyczne owoce, warzywa i przyprawy. Jak skomponować z nich inspirujące menu na ten wyjątkowy wieczór?
Produkty spożywcze określane mianem afrodyzjaków zawierają mikroelementy, które wpływają na poziom hormonów płciowych, poprawiają krążenie krwi i bezpośrednio oddziałują na neuroprzekaźniki, a tym samym rozbudzają namiętność i zwiększają libido.
Poza substancjami chemicznymi również ich specyficzny wygląd, zapach i smak ma znaczenie. Jednak dopiero kompozycja odpowiednich produktów z określonymi przyprawami i ziołami może dodać walentynkowej kolacji nutę ekstrawagancji.
Zwabieni przez Afrodytę
Afrodyzjaki swoją nazwę zawdzięczają greckiej bogini miłości, Afrodycie, która według mitologii, wyłoniła się z morskiej piany. Takie pochodzenie sprawiło, że to właśnie w morzu poszukiwała substancji, które rozbudziłyby miłosne pożądanie. Być może dla tego owoce morza uważane są za jedne z najsilniejszych afrodyzjaków.
Zawierają przede wszystkim dużą ilość cynku, odpowiedzialnego za podwyższenie poziomu testosteronu oraz selenu, gwarantującego sprawność fizyczną. Również sam wygląd małży czy ostryg z pewnością będzie oddziaływał na wyobraźnię. Afrodyzjakiem o wyrafinowanym kształcie i smaku są również krewetki, które dzięki zawartości fenyloalaniny poprawiają nastrój i wzmagają apetyt na miłosne doznania.
Idealnym zestawieniem kilku afrodyzjaków będzie curry z krewetkami, cukinią i ananasem. Lekka i smaczna potrawa na bazie mleczka kokosowego z dodatkiem imbiru z pewnością zachwyci ukochaną osobę, a przepis znajdziemy w kolekcji przepisów na Thermomix „Ananas – egzotyczny smak tropików”.
CURRY Z KREWETKAMI, CUKINIĄ I ANANASEM
SKŁADNIKI NA 6 PORCJI
· 80 g cebuli, przekrojonej na pół
· 2 ząbki czosnku
· 250 g cukinii, pokrojonej na ok. 3 cm kawałki
· 25 g oliwy z oliwek
· 1000 g krewetek, surowych, obranych, oczyszczonych
· 2 łyżki sosu sojowego
· 1 łyżka curry, mielonego
· 1 łyżeczka imbiru, suszonego, mielonego
· 400 g mleczka kokosowego
· 450-500 g kawałków ananasa, z puszki, w soku własnym, zalewę zachować
· 1 łyżka skrobi kukurydzianej
· ½ łyżeczki soli
· 3 szczypty pieprzu białego, mielonego
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1 Do naczynia miksującego włożyć cebulę i czosnek, rozdrobnić 5 s/obr.
2 Dodać cukinię, rozdrobnić 3 s/obr. 4. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
3 Dodać oliwę, dusić bez założonej miarki 12 min/120°C/ /obr.
4 Dodać krewetki, sos sojowy, curry i imbir, dusić bez założonej miarki 5 min/120°C//obr. 1.
5 Dodać mleczko kokosowe, ananas, 50 g zalewy z ananasa, skrobię, sól i pieprz, dusić 2 min/120°C//obr. 1.
6 Curry z krewetkami, cukinią i ananasem podawać bezpośrednio po przygotowaniu, z dodatkiem ryżu, makaronu ryżowego lub chlebków naan.
JEŚLI NIE MASZ URZĄDZENIA THERMOMIX
1 Cebulę i czosnek posiekać.
2 Cukinię pokroić na drobną kostkę.
3 W garnku umieścić cebulę, czosnek i cukinię. Dodać oliwę, dusić pod przykryciem 12 minut.
4 Dodać krewetki, sos sojowy, curry i imbir, dusić dalej ok. 10 minut.
5 Dodać mleczko kokosowe, ananas, 50 g zalewy z ananasa, skrobię, sól i pieprz, dusić ok. 5 min.
6 Curry z krewetkami, cukinią i ananasem podawać bezpośrednio po przygotowaniu, z dodatkiem ryżu, makaronu ryżowego lub chlebków naan.