Leverpostej – Duński pasztet z wątróbki z grzankami
LEVERPOSTEJ – DUŃSKI PASZTET Z WĄTRÓBKI Z GRZANKAMI
Składniki:
wątróbka cielęca lub wieprzowa – 400 g
surowy boczek – 200 g
cebula – 1 średnia sztuka
anchois – 4 – 5 filecików
jajko – 1 sztuka
mąka pszenna – 2 łyżki
masło – ¼ kostki
bulion wołowy – 200 ml
mleko – 100 ml
sól i pieprz – do smaku
suszony tymianek – 1 łyżeczka
Chleb tostowy American Toast XXL np. Dan Cake
Przygotowanie:
Cebulę i boczek pokroić na kawałki, podsmażyć na patelni, a następnie zmielić dwukrotnie w maszynce do mielenia mięsa razem z wątróbką i anchois. W rondelku rozpuścić masło, dodać mąkę i krótką chwilę podsmażyć.
Następnie dodać bulion i mleko cały czas mieszając do zagotowania i uzyskania gładkiej masy. Przyprawić solą, pieprzem i tymiankiem. Sos wystudzić i połączyć z przygotowaną wcześniej mięsną masą i jajkiem. Całość przełożyć do wysmarowanej masłem formy. Formę umieścić w brytfannie wypełnionej do połowy wysokości wodą. Piec ok. godzinę w temperaturze 175 stopni.
Pasztet podawać na opieczonym w tosterze chlebie tostowym XXL Dan Cake, najlepiej z podsmażonymi na maśle pieczarkami i bekonem, jak jedzą go najczęściej Duńczycy.
Smacznego!
Przepis poleca Robert Muzyczka, ekspert kulinarny Dan Cake.