Śledzie w sosie jogurtowo – koperkowym



Przepis poleca Robert Muzyczka Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy

Składniki:

– Jogurt typu greckiego naturalny 0% np. od OSM Piątnica 150g 1szt.
– filety śledziowe 6szt.
– ocet jabłkowy 1 łyżka
– koperek świeży 1 pęczek
– sól, pieprz do smaku

Wykonanie:

Filety śledziowe wymoczyć w zimnej wodzie, aby straciły nadmierną słoność. Następnie odsączyć je z wody i pociąć na równe, niewielkie kawałki.

Jogurt naturalny połączyć z octem, dodać pokrojony koperek i przyprawy do smaku. Do gotowego sosu jogurtowo – koperkowego dodać wcześniej odsączone śledzie i wszystko ze sobą dokładnie wymieszać.

Smacznego!

Co za dużo, to niezdrowo – jak nie przejeść się w święta?

Któż z nas potrafi przejść obojętnie na widok wigilijnych smakołyków? Suto zastawiony stół, pełen potraw specjalnie przygotowywanych na ten wyjątkowy czas, to widok na który z niecierpliwością czekamy przecież przez cały rok. Jak zatem nie odmawiając sobie wszystkich rarytasów, nie ulec łakomstwu i czuć się lekko w te święta?

Wystarczy, że z rozsądkiem podejdziemy do tematu i niepohamowany apetyt zastąpimy rozwagą. Jeśli zastosujemy 3 proste rady przekonamy się, że w święta może być miło
i smacznie, bez towarzyszącego uczucia przejedzenia.



Znajdź złoty środek

Niestrawność, bóle brzucha, o dodatkowych kilogramach nie wspominając – któż z nas nie ma takich świątecznych wspomnień? Jak im zapobiec? Umiar to słowo klucz – mówi Paulina Domagała, dietetyk.

Wcale nie musimy rezygnować ze skosztowania ulubionych potraw, zwłaszcza w ten wyjątkowy czas. Wystarczy, że się ograniczymy i będziemy próbować każdego rarytasu, ale po trochu. Jedzmy małe porcje, bez niepotrzebnych dokładek. Tym samym posmakujemy wszystkiego, zachowując dobre samopoczucie.

Pamiętajmy też, aby celebrować wigilijną ucztę. Delektujmy się tradycyjnymi daniami. -Gdy jemy wolniej i korzystamy z małych talerzy, po prostu jemy mniej. Za wszystko odpowiedzialny jest ośrodek sytości, który działa z opóźnienie – nasz mózg dopiero po 20 minutach otrzymuje sygnał, że jesteśmy najedzeni. Dlatego jedzmy wolniej i w miarę możliwości zachowujmy odstępy między posiłkami (najlepiej 2-4 godziny) – dodaje dietetyk.




Świąteczne menu pod lupą

Nie ma co ukrywać – świąteczne potrawy do dietetycznych i lekkostrawnych nie należą. Karp smażony na głębokim tłuszczu, śledzie w oleju czy pierogi z kapustą spożyte w dużych ilościach, skutecznie mogą zepsuć nam świąteczne biesiadowanie. Właśnie dlatego idealnym rozwiązaniem jest czasem niewielka zmiana w tradycyjnych specjałach i postawienie na ich lżejsze warianty. W ten wyjątkowy czas nie odmawiaj sobie świątecznych dań – mówi Robert Muzyczka, szef kuchni Dworu Korona Karkonoszy.

Przygotowując śledzie zrezygnuj po prostu z kalorycznej śmietany, oleju czy innego tłustego sosu i postaw na dietetyczną wersję. Jogurt naturalny o zerowej zawartości tłuszczu sprawdzi się tu idealnie, a w połączeniu z pokrojonymi ogórkami, cebulką i jabłkiem, stworzy wyjątkowo delikatny i pyszny sos do śledzi.

Lekki jogurt naturalny np. od OSM Piątnica wykorzystaj także do zabielenia zupy i sosu na bazie grzybów. Z kolei ikonę świątecznych wypieków – sernik – przyrządź na zimno, tworząc jego pyszną wersję light. Do przygotowania spodu użyj ciasteczek owsianych, a do wyrobu masy zamiast tłustego twarogu, wybierz jogurty. Właśnie takie, lżejsze wersje świątecznego menu, wybiera dziś wielu z nas, co widoczne jest chociażby podczas organizacji wigilijnych przyjęć firmowych w Dworze Korona Karkonoszy, gdzie do wyboru jest aż 300 potraw – podsumowuje ekspert.

Nie rezygnuj z ruchu

Wspólne biesiadowanie nie musi odbywać się wyłącznie przy stole. Radość, bliskość i rodzinne ciepło możemy przekazywać sobie także na świeżym powietrzu. Będzie to idealna okazja, by po prostu poruszać się.

-Aktywność fizyczna w święta może przybrać formę długiego spaceru, czy zabaw na świeżym powietrzu. Jeśli śnieżna pogoda dopisze możliwości jest naprawdę wiele – sanki, łyżwy, lepienie bałwana. Wybierając ruch na świeżym powietrzu dobre samopoczucie i zniwelowanie dolegliwości pokarmowych mamy zagwarantowane. Dodatkowa wspólna aktywność, dostarczając pozytywnych doznań, pozytywnie wpłynie na rodzinne relacje – podsumowuje dietetyk Paulina Domagała.

UNICEF dostarcza ratującą życie pomoc, aby wesprzeć rodziny, które uciekły do Polski przed wojną w Ukrainie

UNICEF dostarcza ratującą życie pomoc, aby wesprzeć rodziny, które uciekły do Polski przed wojną w Ukrainie. Pomoc humanitarna najbardziej potrzebującym…
CZYTAJ

Objętość, elastyczność i zdrowy wygląd 3 wyzwania dla delikatnych włosów

Pielęgnacja i stylizacja włosów cienkich, delikatnych lub pozbawionych objętości to prawdziwe wyzwanie. Eksperci wskazują na perfekcyjne działanie protein, keratyny i…
CZYTAJ

Magia Kina Pokaz najnowszej kolekcji Deni Cler wiosna/lato 2023

„Magia kina” - to tytuł najnowszej kolekcji Deni Cler na sezon wiosna/lato 2023, której premiera odbyła się 26 stycznia w…
CZYTAJ

SUPER KONKURS: Wygraj kieszonkowe od MAOAM!

Marka MAOAM zaprasza wszystkich fanów soczystych i owocowych gum rozpuszczalnych do udziału w ogólnopolskim konkursie, w którym do wygrania jest…
CZYTAJ

TikTok gra razem z WOŚP!

TikTok po raz pierwszy oficjalnie dołącza do Finału Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy i zachęca wszystkich swoich użytkowników do wzięcia udziału…
CZYTAJ

Kurze łapki potrafią postarzyć twarz o kilka lat. Jak skutecznie im zapobiegać i się z nimi rozprawić!

Kurze łapki potrafią postarzyć twarz o kilka lat. Jak skutecznie im zapobiegać i się z nimi rozprawić, aby zachować dłużej…
CZYTAJ

Czym są suplementy diety i czy warto z nich korzystać?

Tempo naszego życia sukcesywnie wzrasta. Chronicznie cierpimy na brak czasu, co przekłada się na nasze zdrowie i samopoczucie. Na stan…
CZYTAJ

Uzdrowisko Ustroń na ferie– wyjątkowe połączenie przyrody, modernizmu i historii

Ustroń to miejscowość, która słynie przede wszystkim z górskich pejzaży oraz leczniczych zasobów solanki i borowiny, a wraz z nadejściem…
CZYTAJ

Czas na owoce morza! Krewetki z chorizo, pomidorami i smażone boczniaki

Czas na owoce morza! Zasmakuj krewetek w wariancie wytrawnym i na ostro. Krewetki to rarytas, który przywodzi na myśl wakacyjny…
CZYTAJ

5 pytań o przeszczepy, które warto sobie zadać

Transplantologia to niezwykle ważna dziedzina nauk medycznych, która bardzo często jest jedynym sposobem na uratowanie czyjegoś życia. 26 stycznia obchodzimy…
CZYTAJ

Trendy w branży beauty – podsumowanie 2022 roku, co będzie na topie w 2023 roku

Branża beauty stanowi spory segment rynku światowego. Kosmetyki pielęgnacyjne, kosmetyki do makijażu oraz do higieny osobistej… Nic dziwnego, że globalną wartość…
CZYTAJ

5 porad jak wybrać idealny rower dla siebie

Wybór roweru dla siebie to zadanie, które warto bardzo dokładnie przemyśleć. Przed zakupem należy zastanowić się nie tylko nad tym,…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

5 pytań o przeszczepy, które warto sobie zadać

Transplantologia to niezwykle ważna dziedzina nauk medycznych, która bardzo często jest jedynym…
CZYTAJ

Brawura na bok, start od rozgrzewki. W te ferie na nartach jeżdżę bezpiecznie

Ferie to dla wielu z nas czas zimowego szaleństwa na nartach czy…
CZYTAJ

Babciu, Dziadku – zadbaj o swoje zdrowie, czyli o profilaktyce dla seniora

Już w najbliższy weekend, 21. i 22. stycznia obchodzimy Dzień Babci i…
CZYTAJ

Aktywność fizyczna kluczem do wzmocnienia wydajności mózgu ASICS przedstawia wyniki przełomowego eksperymentu

Badania ASICS pokazują, że regularne ćwiczenia zwiększają możliwości ludzkiego mózgu. W przełomowym,…
CZYTAJ

Sezon grypowy w pełni. Jak wzmacniać odporność organizmu? Co warto wiedzieć na temat grypy?

Jesteśmy w okres zwiększonej liczby infekcji dotyczących dróg oddechowych. W tym roku…
CZYTAJ