Wigilijne dania z makaronem przygotowane przez Annę Klajmon – uczestniczkę 5 edycji TOP CHEF



Jeśli w tym roku masz ochotę na odmianę wigilijnego menu, z pewnością spodobają ci się przepisy łączące tradycję z nowoczesnością przygotowane przez Annę Klajmon – uczestniczkę 5 edycji TOP CHEF Polska. Nie rezygnuj z tradycyjnego karpia ani zupy grzybowej. Sprawdź, jak będą smakować w zupełnie nowych odsłonach!

Sałatka ze śledzia z makaronem z błonnikiem

przepis na 5 porcji

5 filetów świeżego śledzia
Czaniecki Makaron z Błonnikiem Owsianym (0,3 kg)
2 żółte buraki
3 czerwone buraki
3 łyżki pestki dyni

pół pęczka świeżego kopru
oliwa z pestek dyni
sól
świeżo mielony pieprz
przyprawy korzenne

Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie. Buraki zawinięte w folię pieczemy około godziny w temperaturze 170 stopni. Filety ze śledzia solimy, następnie lekko posypujemy przyprawą korzenną i obsmażamy na patelni, na małej ilości tłuszczu.

Pestki z dyni prażymy na patelni na złoty kolor. Buraki czerwone kroimy w nierówne kawałki, a żółtego buraka w cienkie plasterki. Makaron, czerwonego buraka oraz pestki mieszamy z oliwą dyniową i posiekanym koprem, następnie wykładamy na talerz. Na wierzchu kładziemy filet ze śledzia i plasterki żółtego buraka. Całość posypujemy posiekanymi pestkami dyni.

Zupa grzybowa z łazankami

0,5 kg świeżych grzybów
2 cebule
pół kostki masła
sól
pieprz
sos sojowy

zielona pietruszka
śmietana 30% (250 ml)
Czaniecki Makaron Łazanka (250 g)
2 ziemniaki
pęczek zielonej pietruszki
odrobina xantany

Cebulę siekamy w drobną kostkę i smażymy na maśle dodając posiekane grzyby i ziemniaka pokrojonego w kostkę. Całość zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Na koniec dodajemy śmietankę, posiekaną natkę pietruszki oraz Czaniecki Makaron Łazanka. Doprawiamy do smaku. Pietruszkę gotujemy w osolonej wodzie, następnie dodajemy do wody trochę xantany i blendujemy, tworząc piankę.




Karp w maku z Pappardelle grzybowym

2 filety ze świeżego karpia
0,2 kg mak mielonego maku
2 jajka
Czaniecki Makaron Pappardelle (250 g)
pietruszka zielona
0,3 kg borowików

śmietanka 30% (0,2 l)
2 łyżki mąka
masło klarowane
3 sztuki jarmużu
szklanka oleju
1 cebula

Cebulę i grzyby przesmażamy na maśle, dodajemy mąkę i podlewamy odrobiną wody, następnie dodajemy śmietankę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Makaron gotujemy w osolonej wodzie, następnie mieszamy z sosem. Następnie solimy filety karpia, panierujemy w prażonym maku i pieczemy około 20 minut w piecu o temperaturze 100 stopni. Pappardelle wykładamy na karpia, a całość posypujemy posiekaną pietruszką.

Makówki z lodami cynamonowymi

śmietanka 30% (0,5 l)
śmietanka 36% (0,5 l)
4 żółtka 
laska wanilii
80 g cukru
0,5 kg mielonego maku
1 l mleka

cukier do smaku
orzechy, migdały, rodzynki
miód 
kostka masła
Czaniecki Makaron Łazanka (250 g)
cynamon

Śmietankę 30% zagotowujemy z laską wanilii. Dodajemy żółtka wymieszane z cukrem i lekko podgrzewamy do około 85 stopni. Śmietanę 36% ubijamy na sztywno, dodajemy sos angielski, cynamon i mrozimy. Masło, miód, bakalie oraz mleko zagotowujemy. Następnie dodajemy mak i znów zagotowujemy. Przelewamy do miski przekładając makaronem. Chłodzimy w lodówce i podajemy z lodami.

Upały a choroby układu krążenia – jak dbać o serce w gorące dni?

Wysokie temperatury, choć dla wielu kojarzą się z letnim wypoczynkiem, mogą stanowić poważne zagrożenie dla zdrowia - zwłaszcza dla osób…
CZYTAJ

E-papierosy pod lupą dentysty: co dzieje się w jamie ustnej po vapowaniu?

Używanie e-papierosów zdobyło w ostatnich latach ogromną popularność, jako alternatywa dla tradycyjnego palenia tytoniu. Choć początkowo uważano je za mniej…
CZYTAJ

Dieta onkologiczna: fakty i mity

Jak pokazują badania aż 65% pacjentów onkologicznych traci na wadze jeszcze przed pierwszą wizytą u specjalisty, a w trakcie leczenia…
CZYTAJ

Światowy Dzień Mikrobiomu 2025: jesteśmy coraz bardziej zainteresowani mikrobiotą, ale nasza świadomość jest wciąż niewystarczająca

Z okazji Światowego Dnia Mikrobiomu warto przyjrzeć się rosnącemu zainteresowaniu społeczeństwa mikrobiotą i jej wpływem na zdrowie. Dane z trzeciej…
CZYTAJ

Dlaczego nazywamy jelita drugim mózgiem? „To właśnie tam powstaje do 95% serotoniny!”

Czy Twój brzuch wie więcej niż myślisz? Coraz częściej mówi się o jelitach nie tylko jako o centrum trawienia, ale…
CZYTAJ

Co warto wiedzieć o SPF? ABC wiedzy na temat letniej fotoprotekcji

Jakie są wakacyjne potrzeby skóry? Skuteczna ochrona przeciwsłoneczna, nawilżenie i regeneracja to podstawa osiągnięcia efektu pięknej i zdrowej cery latem.…
CZYTAJ

ZADBAJ O OBJĘTOŚĆ Z KOSMETYKAMI STAPIZ

Szukasz produktów, które pomogą Ci utrzymać dużą objętość włosów na dłuższy czas bez efektu obciążenia? Sprawdź te kosmetyki STAPIZ. Dzięki…
CZYTAJ

Mokate Cappuccino ZERO to doskonały wybór dla osób, które chcą cieszyć się smakiem kawy, dbając przy tym o zdrowie

Mokate Cappuccino ZERO to doskonały wybór dla osób, które chcą cieszyć się smakiem kawy, dbając przy tym o zdrowie. Bez…
CZYTAJ

Kiedy ból zębów sprawia, że odmawiasz sobie letnich przyjemności..

Lato od razu przywodzi na myśl wakacje, lody i chłodne napoje. Niestety, nie każdy może cieszyć się swobodnie tymi przyjemnościami.…
CZYTAJ

Antyoksydacja, poprawa kolorytu skóry i demakijaż Co warto wiedzieć o kwasie ferulowym?

Kwas ferulowy to król multifunkcjonalności. Działa antyoksydacyjnie, przeciwstarzeniowo, świetnie wpływa na koloryt cery i wspiera działanie kremów z SPF. Latem…
CZYTAJ

Puszcza Białowieska bliska sercom Polaków. Wyniki ogólnopolskiego badania opinii publicznej

Zdecydowana większość Polaków zna i docenia wartość Puszczy Białowieskiej – wynika z ogólnopolskiego badania opinii publicznej przeprowadzonego przez firmę Quantify…
CZYTAJ

Regeneracja i intensywne nawilżenie Jak skutecznie przygotować włosy do lata?

Nawilżenie i dogłębna regeneracja to priorytet pielęgnacji włosów przed latem. Specjaliści podpowiadają, że drogą do osiągnięcia efektu zachwycających, lśniących pasm…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Upały a choroby układu krążenia – jak dbać o serce w gorące dni?

Wysokie temperatury, choć dla wielu kojarzą się z letnim wypoczynkiem, mogą stanowić…
CZYTAJ

Dieta onkologiczna: fakty i mity

Jak pokazują badania aż 65% pacjentów onkologicznych traci na wadze jeszcze przed…
CZYTAJ

Światowy Dzień Mikrobiomu 2025: jesteśmy coraz bardziej zainteresowani mikrobiotą, ale nasza świadomość jest wciąż niewystarczająca

Z okazji Światowego Dnia Mikrobiomu warto przyjrzeć się rosnącemu zainteresowaniu społeczeństwa mikrobiotą…
CZYTAJ

Dlaczego nazywamy jelita drugim mózgiem? „To właśnie tam powstaje do 95% serotoniny!”

Czy Twój brzuch wie więcej niż myślisz? Coraz częściej mówi się o…
CZYTAJ

Co warto wiedzieć o SPF? ABC wiedzy na temat letniej fotoprotekcji

Jakie są wakacyjne potrzeby skóry? Skuteczna ochrona przeciwsłoneczna, nawilżenie i regeneracja to…
CZYTAJ