Farmaceuta radzi: zioła i przyprawy w świątecznych daniach



Przygotowując tradycyjne, świąteczne potrawy warto pamiętać o doborze odpowiednich składników. Wyróżniać je będzie nie tylko wyjątkowy smak, ale zdrowotne właściwości. O tym, czym warto wzbogacać świąteczne potrawy, aby wyszły nam na zdrowie radzi mgr Joanna Żarnowska, farmaceutka.

Święta Bożego Narodzenia to szczególny czas, gdzie przygotowując tradycyjne dania bardzo ważna jest jakość potraw. Dlatego warto urozmaicić znane przepisy ziołami i przyprawami, które wniosą dodatkowe walory zdrowotne do klasycznych dań. Takie właściwości mają między innymi kminek, goździki czy cynamon – podpowiada mgr Joanna Żarnowska, farmaceutka prowadząca aptekę w ramach programu PARTNER+.

Cudowny estragon

Z uwagi na niezwykłe właściwości nazywany jest królem ziół. Jest bogaty w witaminy A i C, a dodatkowo działa uspokajająco. Estragon poprawia procesy trawienne pobudzając produkcję soków żółciowych oraz wzmagając apetyt.

Wykorzystując estragon w świątecznych potrawach, można całkowicie zredukować dodawanie do nich soli (odpowiedzialnej za wypłukiwanie soli mineralnych z organizmu i skoki ciśnienia). Jego lekko słonawy smak będzie doskonałą bazą do potraw z ryb czy uzupełnieniem klasycznego smaku czerwonego barszczu z uszkami.

Orzeźwiający anyżek gwiazdkowy

Anyżek to bardzo intensywna przyprawa, którą cechuje słodki, lukrecjowy zapach. Medycyna naturalna podpowiada, że ma działanie uspokajające oraz wspomagające procesy trawienne. Jest też jednym ze składników herbat wspomagających laktację u młodych mam.

Anyżek poleca się osobom cierpiącym z powodów skurczu jelit, przy wzdęciach i kolkach. Najczęściej wykorzystuje się go w słodkich wypiekach, dlatego poleca się dodanie go do kutii czy makowca. Doskonale smakuje w połączeniu z pomidorami oraz warzywami, które mogą być bazą pod świąteczną rybę.




Goździkowy akcent

Goździki swoim korzennym zapachem przywodzą na myśl bożonarodzeniowe pierniki lub grzane wino. Ceni się je za charakterystyczny aromat, a także za naturalne właściwości. Goździki działają antyseptycznie oraz przeciwbólowo. Ich przeżuwanie odświeża oddech, a osoby z wysokim poziomem cholesterolu powinny je na stałe włączyć do swojej diety.

Oprócz tradycyjnych zastosowań tej świątecznej przyprawy, warto dodać kilka goździków do świątecznej marynaty, co podkreśli smak pieczonego mięsa. Ciekawym zastosowaniem jest też wykorzystanie sproszkowanych goździków w farszu do pasztecików.

Magia cynamonu

Jego lecznicze zastosowania znane są już od czasów starożytnych, gdzie był uznawany jako antidotum na trucizny. Współcześnie ceniony jest za właściwości antybakteryjne, które można wykorzystać w walce m.in. z trądzikiem. Cynamon jest naturalnym antyoksydantem, który opóźnia proces starzenia się komórek oraz zapobiega nowotworom i chorobom układu krążenia.

Fenomen cynamonu polega na tym, że pomimo dość ostrego smaku jest lubiany nawet przez dzieci. Jego rozgrzewające właściwości sprawdzą się z powodzeniem nie tylko w tradycyjnym kompocie z suszu owoców, ale też złagodzą intensywny, rybi smak świątecznej zupy.

Niezwykły kminek zwyczajny

Kminek zwyczajny jest zielem zawierającym witaminę C i kwasy fenolowe. Znany jest z poprawy trawienia i działania wiatropędnego. Oprócz tego, zaleca się jego stosowanie w przypadku biegunek. Mniej znaną właściwością jest działanie łagodzące skurcze menstruacyjne, a w medycynie dziecięcej wykorzystywany jako środek wykrztuśny przy leczeniu kaszlu.

Wykorzystanie kminku na świątecznym stole może być symboliczne i świetnie sprawdzi się w przypadku klasycznej zupy grzybowej. Poleca się dodawanie jego sproszkowanej wersji do dań tłustych i ciężkostrawnych, jak np. pierogi z gęsiną lub kaczką.

Zastosowanie sztucznej inteligencji w medycynie. Jakie są korzyści dla pacjentów i lekarzy?

Rozwój sztucznej inteligencji w medycynie, w tym w kardiologii, staje się coraz bardziej widoczny. Jakie możliwości oferuje AI w porównaniu…
CZYTAJ

Nie ma pięknego uśmiechu bez zdrowych dziąseł! Dowiedz się, jak dbać o dziąsła i czego unikać, aby im nie szkodzić.

Piękny i zdrowy uśmiech najczęściej kojarzy się z białymi, równymi zębami. Myśląc o pielęgnacji jamy ustnej, również pierwsze skojarzenie koncentruje…
CZYTAJ

Anti-aging w tandemie Duety składników dla jesiennego odmłodzenia

Anti-aging to jeden z priorytetów jesieni. Nasza skóra wciąż odczuwa konsekwencje letnich szaleństw, a już na horyzoncie pojawiają się Święta…
CZYTAJ

Prawdziwe piękno w dobie sztucznej inteligencji – Dove rozpoczyna kampanię #PrawdziwePiekno i ponownie zmienia definicję piękna

20 lat temu marka Dove po raz pierwszy pokazała światu, jak wygląda prawdziwe piękno. W 2004 roku rozpoczęła kampanię od…
CZYTAJ

Migrena wymaga leczenia – Europejski Dzień Migreny

Chociaż z migreną zmaga się już ponad 8 milionów osób w Polsce, jedynie część z nich wie, że tę chorobę…
CZYTAJ

Chcesz zregenerować włosy po lecie? Wybierz kompleksową pielęgnację!

Ekspozycja na promieniowanie UV, słona woda morska oraz częste mycie i stylizowanie sprawiają, że po wakacjach nasze włosy są suche,…
CZYTAJ

Schudnąć czy zaakceptować? W poszukiwaniu równowagi i dobrostanu w realiach toksycznej kultury dietetycznej

Nierealistyczne standardy piękna kształtowane przez media i społeczeństwo sprawiają, że coraz więcej osób zadaje sobie pytanie: zmierzyć się z odchudzaniem…
CZYTAJ

Placki ziemniaczane z cukinią à la gofry

Chrupiące na zewnątrz, miękkie w środku, z aromatem czosnku i delikatnym posmakiem cukinii. Idealnie sprawdzą się jako finezyjna przekąska lub…
CZYTAJ

Prokrastynacja – kiedy powinna niepokoić i jak zapanować nad wiecznym odwlekaniem?

Choć sama prokrastynacja nie jest jednostką chorobową, a jedynie mechanizmem obronnym przed trudnymi uczuciami, to długotrwałe odwlekanie i dobrowolne odraczanie…
CZYTAJ

Pokaz najnowszej kolekcji DENI CLER jesień – zima 2024

Subtelność, szyk i elegancja – pokaz najnowszej kolekcja Deni Cler „Sono Deni” za nami! 3 września 2024 roku, w wyjątkowych…
CZYTAJ

Nothing but Vanda Novak. Nowa kolekcja marki na sezon AW 2024/2025


To brawurowe marzenie - założyć buty i nic poza tym. Bo niczego więcej nie potrzebujesz. Tak właśnie jest z nową…
CZYTAJ

Druga edycja Centralnego Klubu Pacjenta w Katowicach

Kilkadziesiąt stoisk z badaniami profilaktycznymi, poradami edukacyjnymi i stanowiskami ekspertów medycyny, a także strefa aktywności, strefa wiedzy, strefa relaksu, warsztaty…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Zastosowanie sztucznej inteligencji w medycynie. Jakie są korzyści dla pacjentów i lekarzy?

Rozwój sztucznej inteligencji w medycynie, w tym w kardiologii, staje się coraz…
CZYTAJ

Migrena wymaga leczenia – Europejski Dzień Migreny

Chociaż z migreną zmaga się już ponad 8 milionów osób w Polsce,…
CZYTAJ

Prokrastynacja – kiedy powinna niepokoić i jak zapanować nad wiecznym odwlekaniem?

Choć sama prokrastynacja nie jest jednostką chorobową, a jedynie mechanizmem obronnym przed…
CZYTAJ

Druga edycja Centralnego Klubu Pacjenta w Katowicach

Kilkadziesiąt stoisk z badaniami profilaktycznymi, poradami edukacyjnymi i stanowiskami ekspertów medycyny, a…
CZYTAJ

Urazy stawu skokowego to nie tylko domena sportowców. 
Jak się nie uszkodzić w codziennym życiu?

Choć sportowcy, szczególnie koszykarze i lekkoatleci są bardziej narażeni na kontuzje stawu…
CZYTAJ