Farmaceuta radzi: zioła i przyprawy w świątecznych daniach



Przygotowując tradycyjne, świąteczne potrawy warto pamiętać o doborze odpowiednich składników. Wyróżniać je będzie nie tylko wyjątkowy smak, ale zdrowotne właściwości. O tym, czym warto wzbogacać świąteczne potrawy, aby wyszły nam na zdrowie radzi mgr Joanna Żarnowska, farmaceutka.

Święta Bożego Narodzenia to szczególny czas, gdzie przygotowując tradycyjne dania bardzo ważna jest jakość potraw. Dlatego warto urozmaicić znane przepisy ziołami i przyprawami, które wniosą dodatkowe walory zdrowotne do klasycznych dań. Takie właściwości mają między innymi kminek, goździki czy cynamon – podpowiada mgr Joanna Żarnowska, farmaceutka prowadząca aptekę w ramach programu PARTNER+.

Cudowny estragon

Z uwagi na niezwykłe właściwości nazywany jest królem ziół. Jest bogaty w witaminy A i C, a dodatkowo działa uspokajająco. Estragon poprawia procesy trawienne pobudzając produkcję soków żółciowych oraz wzmagając apetyt.

Wykorzystując estragon w świątecznych potrawach, można całkowicie zredukować dodawanie do nich soli (odpowiedzialnej za wypłukiwanie soli mineralnych z organizmu i skoki ciśnienia). Jego lekko słonawy smak będzie doskonałą bazą do potraw z ryb czy uzupełnieniem klasycznego smaku czerwonego barszczu z uszkami.

Orzeźwiający anyżek gwiazdkowy

Anyżek to bardzo intensywna przyprawa, którą cechuje słodki, lukrecjowy zapach. Medycyna naturalna podpowiada, że ma działanie uspokajające oraz wspomagające procesy trawienne. Jest też jednym ze składników herbat wspomagających laktację u młodych mam.

Anyżek poleca się osobom cierpiącym z powodów skurczu jelit, przy wzdęciach i kolkach. Najczęściej wykorzystuje się go w słodkich wypiekach, dlatego poleca się dodanie go do kutii czy makowca. Doskonale smakuje w połączeniu z pomidorami oraz warzywami, które mogą być bazą pod świąteczną rybę.




Goździkowy akcent

Goździki swoim korzennym zapachem przywodzą na myśl bożonarodzeniowe pierniki lub grzane wino. Ceni się je za charakterystyczny aromat, a także za naturalne właściwości. Goździki działają antyseptycznie oraz przeciwbólowo. Ich przeżuwanie odświeża oddech, a osoby z wysokim poziomem cholesterolu powinny je na stałe włączyć do swojej diety.

Oprócz tradycyjnych zastosowań tej świątecznej przyprawy, warto dodać kilka goździków do świątecznej marynaty, co podkreśli smak pieczonego mięsa. Ciekawym zastosowaniem jest też wykorzystanie sproszkowanych goździków w farszu do pasztecików.

Magia cynamonu

Jego lecznicze zastosowania znane są już od czasów starożytnych, gdzie był uznawany jako antidotum na trucizny. Współcześnie ceniony jest za właściwości antybakteryjne, które można wykorzystać w walce m.in. z trądzikiem. Cynamon jest naturalnym antyoksydantem, który opóźnia proces starzenia się komórek oraz zapobiega nowotworom i chorobom układu krążenia.

Fenomen cynamonu polega na tym, że pomimo dość ostrego smaku jest lubiany nawet przez dzieci. Jego rozgrzewające właściwości sprawdzą się z powodzeniem nie tylko w tradycyjnym kompocie z suszu owoców, ale też złagodzą intensywny, rybi smak świątecznej zupy.

Niezwykły kminek zwyczajny

Kminek zwyczajny jest zielem zawierającym witaminę C i kwasy fenolowe. Znany jest z poprawy trawienia i działania wiatropędnego. Oprócz tego, zaleca się jego stosowanie w przypadku biegunek. Mniej znaną właściwością jest działanie łagodzące skurcze menstruacyjne, a w medycynie dziecięcej wykorzystywany jako środek wykrztuśny przy leczeniu kaszlu.

Wykorzystanie kminku na świątecznym stole może być symboliczne i świetnie sprawdzi się w przypadku klasycznej zupy grzybowej. Poleca się dodawanie jego sproszkowanej wersji do dań tłustych i ciężkostrawnych, jak np. pierogi z gęsiną lub kaczką.

Profesor Andrzej Bochenek nie promuje żadnych leków ani suplementów – ostrzega przed oszustwem!

W trosce o zdrowie pacjentów oraz w odpowiedzi na liczne sygnały dotyczące nieuczciwego wykorzystywania wizerunku profesora Andrzeja Bochenka, kardiochirurg z…
CZYTAJ

Dbaj o swoje znamiona – dlaczego warto wykonać dermatoskopię i chronić skórę przed słońcem?

Latem chętniej wystawiamy skórę na słońce, spędzając wolne chwile na świeżym powietrzu. Warto jednak pamiętać, że ekspozycja na promieniowanie UV…
CZYTAJ

Nawilżenie, fotoprotekcja i wyrównanie kolorytu skóry-Co spakować do wakacyjnej kosmetyczki?

Lipiec to synonim wakacji i wyjątkowej, letniej atmosfery… zwiastun podróży, chwil na plaży i wśród malowniczych górskich szczytów. To już za…
CZYTAJ

5 powodów, by sięgać po owoce jagodowe. Dietetyczka Grupy LUX MED: „To nie tylko smak lata”

Truskawki, maliny, borówki czy jeżyny kojarzą nam się z letnim słońcem i słodkim smakiem dzieciństwa. Jednak owoce jagodowe to coś…
CZYTAJ

Higienistka stomatologiczna ostrzega: pomijanie wieczornego mycia zębów z aparatem ortodontycznym to poważny błąd!

Decyzja o podjęciu leczenia ortodontycznego to ważny krok w kierunku osiągnięcia wymarzonego, zdrowego uśmiechu. Jednak wraz z założeniem aparatu pojawiają…
CZYTAJ

Brak snu jak 0,5 promila alkoholu. Ekspertki o bezsenności

Bezsenność i zaburzenia snu to problem, z którym zmaga się nawet co trzeci dorosły Polak. Choć często bagatelizujemy brak snu,…
CZYTAJ

Upały a choroby układu krążenia – jak dbać o serce w gorące dni?

Wysokie temperatury, choć dla wielu kojarzą się z letnim wypoczynkiem, mogą stanowić poważne zagrożenie dla zdrowia - zwłaszcza dla osób…
CZYTAJ

E-papierosy pod lupą dentysty: co dzieje się w jamie ustnej po vapowaniu?

Używanie e-papierosów zdobyło w ostatnich latach ogromną popularność, jako alternatywa dla tradycyjnego palenia tytoniu. Choć początkowo uważano je za mniej…
CZYTAJ

Dieta onkologiczna: fakty i mity

Jak pokazują badania aż 65% pacjentów onkologicznych traci na wadze jeszcze przed pierwszą wizytą u specjalisty, a w trakcie leczenia…
CZYTAJ

Światowy Dzień Mikrobiomu 2025: jesteśmy coraz bardziej zainteresowani mikrobiotą, ale nasza świadomość jest wciąż niewystarczająca

Z okazji Światowego Dnia Mikrobiomu warto przyjrzeć się rosnącemu zainteresowaniu społeczeństwa mikrobiotą i jej wpływem na zdrowie. Dane z trzeciej…
CZYTAJ

Dlaczego nazywamy jelita drugim mózgiem? „To właśnie tam powstaje do 95% serotoniny!”

Czy Twój brzuch wie więcej niż myślisz? Coraz częściej mówi się o jelitach nie tylko jako o centrum trawienia, ale…
CZYTAJ

Co warto wiedzieć o SPF? ABC wiedzy na temat letniej fotoprotekcji

Jakie są wakacyjne potrzeby skóry? Skuteczna ochrona przeciwsłoneczna, nawilżenie i regeneracja to podstawa osiągnięcia efektu pięknej i zdrowej cery latem.…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Profesor Andrzej Bochenek nie promuje żadnych leków ani suplementów – ostrzega przed oszustwem!

W trosce o zdrowie pacjentów oraz w odpowiedzi na liczne sygnały dotyczące…
CZYTAJ

Dbaj o swoje znamiona – dlaczego warto wykonać dermatoskopię i chronić skórę przed słońcem?

Latem chętniej wystawiamy skórę na słońce, spędzając wolne chwile na świeżym powietrzu.…
CZYTAJ

5 powodów, by sięgać po owoce jagodowe. Dietetyczka Grupy LUX MED: „To nie tylko smak lata”

Truskawki, maliny, borówki czy jeżyny kojarzą nam się z letnim słońcem i…
CZYTAJ

Brak snu jak 0,5 promila alkoholu. Ekspertki o bezsenności

Bezsenność i zaburzenia snu to problem, z którym zmaga się nawet co…
CZYTAJ

Upały a choroby układu krążenia – jak dbać o serce w gorące dni?

Wysokie temperatury, choć dla wielu kojarzą się z letnim wypoczynkiem, mogą stanowić…
CZYTAJ