Pielęgnacja skóry wrażliwej krok po kroku



Podrażnienia, zaczerwienienia, nieustanne uczucie napięcia czy gwałtowne reakcje na czynniki zewnętrzne – to tylko niektóre z cech charakteryzujących skórę wrażliwą, będącą najtrudniejszą w pielęgnacji. Jak o nią dbać na co dzień, aby uzyskać odpowiednie efekty i poprawić jej wygląd? Przeczytaj poniższy artykuł i przekonaj się, że pielęgnacja skóry wrażliwej może być skuteczna, przyjemna i prostsza!

Unikaj niekorzystnych czynników zewnętrznych

Jako posiadaczka skóry wrażliwej musisz wiedzieć, iż wiele czynników zewnętrznych działa na nią bardzo niekorzystnie. Pieczenie, swędzenie, suchość i podrażnienia to częsta reakcja na niewłaściwie dobrane kosmetyki, silne substancje zapachowe, ostre detergenty znajdujące się w wielu preparatach czy zanieczyszczenia powietrza.

Spore znaczenie mają również wahania temperatury, silny wiatr i promienie słoneczne. Aby zatroszczyć się o wrażliwą skórę, musisz unikać tych czynników zewnętrznych oraz zwrócić szczególną uwagę na dobranie kosmetyków, które przyniosą jej tak bardzo wyczekiwaną ulgę.




Nie stosuj kolorowych bądź intensywnie pachnących kosmetyków
Skóra wrażliwa bardzo często ma również skłonności alergiczne. Warto o tym wiedzieć, aby pod tym kątem dopasować zawartość swojej kosmetyczki. Unikaj kosmetyków kolorowych, które mogą spowodować reakcje alergiczne. To samo dotyczy intensywnie pachnących kosmetyków, w których składzie znajdziesz alkohol, kwasy owocowe czy retinol.

Zamiast dostarczać skórze niekorzystne składniki, zadbaj o jej ukojenie, nawilżenie oraz redukcję zaczerwienienia. Pamiętaj również o skutecznym demakijażu. Wybierz do niego kosmetyki, takie jak mleczka do demakijażu, które nie wysuszą delikatnej skóry i dodatkowo będą obfitować w naturalne składniki. Co więcej, nigdy nie kładź się spać w makijażu. To wyjątkowo źle wpływające na stan skóry przewinienie.

Dziura ozonowa – co się z nią stało?

Kiedy w latach 80. XX wieku naukowcy ogłosili, że nad Antarktydą pojawiła się „dziura ozonowa” – gigantyczny obszar niemal pozbawiony…
CZYTAJ

amień, który zostawia ślad w całym organizmie „Bakterie z kamienia nazębnego mogą przedostać się do krwi z ryzykiem zaostrzenia stanu zapalnego w innych narządach.”

Większość z nas wie, że kamień nazębny trzeba usuwać u dentysty, ale mało kto potrafi powiedzieć, czym właściwie różni się…
CZYTAJ

Lubię siebie. Nie dlatego, że jestem idealna. Dlatego, że jestem prawdziwa – wystartowała 6.edycja kampanii #lubiesiebie.

Kampania #lubiesiebie to nie kolejna inicjatywa o wyglądzie. To manifest świadomego życia w zgodzie ze sobą – ze swoim ciałem,…
CZYTAJ

Cukrzyca typu 2 – choroba, którą coraz częściej… cofamy

O cukrzycy powinniśmy rozmawiać nie tylko 14 listopada – w Światowy Dzień Cukrzycy, szczególnie, że z tą podstępną chorobą według…
CZYTAJ

Zupa krem z marchewki i pomarańczy

Rozgrzewająca, aromatyczna i pełna koloru — zupa krem z marchewki i pomarańczy to idealna propozycja na chłodniejsze dni. Lekko słodka,…
CZYTAJ

Choroba dziąseł, która uderza w serce

„Bakterie z jamy ustnej mogą dostać się do krwi i wywołać stan zapalny w naczyniach. To zwiększa ryzyko zawału.” Nie…
CZYTAJ

Cukrzyca i nowotwory. „To nie tylko współistnienie, ale wzajemne napędzanie się chorób”

Do 2030 roku liczba Polaków chorujących na cukrzycę może przekroczyć 4 miliony. W tym samym czasie liczba nowych przypadków nowotworów…
CZYTAJ

Pierwszy zabieg aterektomii w Rzeszowskim Centrum Chirurgii Naczyniowej i Endowaskularnej – nowa możliwość leczenia miażdżycy

W Rzeszowskim Centrum Chirurgii Naczyniowej i Endowaskularnej American Heart of Poland po raz pierwszy zastosowano aterektomię rotacyjną, nowatorską metodę leczenia…
CZYTAJ

Po raz pierwszy widziałem otwartą klatkę piersiową pacjenta bez serca – prof. Andrzej Bochenek wspomina 40. rocznicę pierwszego udanego przeszczepu serca w Polsce

– Pomyślałem wtedy: co to za fantasta? – mówił prof. Andrzej Bochenek, wspominając listopadową noc sprzed czterech dekad. – Marian…
CZYTAJ

Metale ciężkie i pestycydy w warzywach i owocach z działek miejskich – wyniki badań komentuje ekspertka IOŚ-PIB

Marchew z działki, sałata z miejskiego ogródka czy truskawki z własnej uprawy – to symbole zdrowej, lokalnej żywności. Jednak najnowsze…
CZYTAJ

Jesienna dynia w nowym świetle – jak Halloween wpływa na marnowanie żywności

Moda na Halloween i rzeźbione dynie w ostatnich latach przekształciła się w szerszy trend – dekorowanie wnętrz oraz wejść do…
CZYTAJ

Świetlista i opalona skóra jak po wakacjach: wszystko co powinnaś wiedzieć o opalaniu natryskowym

Letnia opalenizna od zawsze kojarzy się ze zdrowiem, energią i atrakcyjnym wyglądem. Jednak niestety promienie UV niosą ze sobą ryzyko…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Cukrzyca typu 2 – choroba, którą coraz częściej… cofamy

O cukrzycy powinniśmy rozmawiać nie tylko 14 listopada – w Światowy Dzień…
CZYTAJ

Cukrzyca i nowotwory. „To nie tylko współistnienie, ale wzajemne napędzanie się chorób”

Do 2030 roku liczba Polaków chorujących na cukrzycę może przekroczyć 4 miliony.…
CZYTAJ

Pierwszy zabieg aterektomii w Rzeszowskim Centrum Chirurgii Naczyniowej i Endowaskularnej – nowa możliwość leczenia miażdżycy

W Rzeszowskim Centrum Chirurgii Naczyniowej i Endowaskularnej American Heart of Poland po…
CZYTAJ

Po raz pierwszy widziałem otwartą klatkę piersiową pacjenta bez serca – prof. Andrzej Bochenek wspomina 40. rocznicę pierwszego udanego przeszczepu serca w Polsce

– Pomyślałem wtedy: co to za fantasta? – mówił prof. Andrzej Bochenek,…
CZYTAJ

Plan B na kryzys: Joga i ćwiczenia w domu jako ratunek, gdy pogoda totalnie zniechęca

W sezonie jesienno-zimowym pogoda potrafi być największym wrogiem twojej regularności treningowej. Deszcz…
CZYTAJ