Smacznie, zdrowo, pomarańczowo, czyli jesienne barwy na talerzu



Jesień, pomimo kapryśnej pogody, to zdecydowanie jedna z najbardziej urokliwych pór roku. Zachwycające kolory obecne w przyrodzie oraz warzywa i owoce, typowe dla schyłku lata, to nieograniczone źródło kulinarnych inspiracji.

Ciepła paleta jesiennych barw może pokolorować również nasze codzienne menu, jeśli zdecydujemy się na wykorzystanie dwóch najważniejszych sezonowych smakołyków – marchewki i dyni.

Kolor pomarańczowy symbolizuje energiczność, dynamizm i radość, które są tak pożądane, zwłaszcza u progu zimy. Kolor ten w dużej mierze pobudza także nasz apetyt. Jeśli do tych zalet dodamy jeszcze przepyszny smak dań przygotowanych na bazie dyni czy marchewki, okaże się, że pomarańczowe przysmaki to idealna propozycja na jesienną szarugę.

 

Marchewkowe pole

Największa ilość witamin oraz cennych dla zdrowia mikro- i makroelementów znajduje się w surowych warzywach. Marchewka została wprost stworzona do tego, by chrupać ją tak na drugie śniadanie, jak i podczas domowych seansów filmowych czy spotkań w gronie znajomych.

Dawniej traktowana jedynie jako dodatek do zup, dziś stanowi jeden z najmodniejszych smaków. Marchewkowe ciasto, budyń, kisiel, hummus, koktajl, chłodnik, chleb, sos, a nawet pasztet, to zaledwie wierzchołek góry lodowej.  Warzywo to coraz częściej staje się również dopełnieniem najbardziej znanych produktów spożywczych. Na półkach sklepowych znaleźć możemy takie rarytasy, jak np. marchewkowo-owocowe jogurty Vita-Minki.

Kulinaria Smacznie, zdrowo, pomarańczowo (4)




– Marchewka doskonale smakuje w zestawieniu z owocami. Kompozycje z dodatkiem soczystego jabłka, słodkiego banana i aromatycznej brzoskwini z pewnością przypadną do gustu zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Vita-Minki cechują się także czystą etykietą i najwyższą jakością składników – mówi Łukasz Kalinowski, wiceprezes OSM Piątnica.

Co zyskujemy dzięki włączeniu do codziennej diety marchewkowych specjałów? Przede wszystkim dużą dawkę beta-karotenu, który pozytywnie wpływa na wzrok, odporność i chroni przed powstawaniem wolnych rodników. Ponadto pomarańczowe przysmaki dostarczą naszemu organizmowi niezbędnych witamin (C, A, K, B6, E) oraz wapnia.

Kulinaria Smacznie, zdrowo, pomarańczowo (3)

Dyniowe pyszności

Nie sposób przejść obojętnie obok intensywnie pomarańczowych dyń, zdobiących jesienne grządki i stragany. Ich gabaryty sprawiają, że zaopatrując się zaledwie w jeden egzemplarz możemy przyrządzić nie jedną, a co najmniej kilka różnych potraw. Dlatego jeszcze przed samym zakupem dobrze jest poszukać inspirujących przepisów, które pozwolą nam wyczarować menu spod znaku dyni.

Apetyczną propozycją obiadową są kremowe zupy, zabielone gęstą śmietaną np. Śmietaną 18% z Piątnicy.Z pomocą Śmietanki 42% wyczarujemy z kolei nadzienie do kruchej tarty, która w zależności od przypraw i dodatków stanie się słodka (cynamon, imbir, pomarańcza, cukier, wanilia)  lub wytrawna (curry, papryka słodka, pieprz, chili). Jesień nie może przeminąć także bez chociażby kilku dyniowych wypieków – muffinek, ciast lub ciasteczek.

Dynia doskonale sprawdza się również w formie przetworów. Z jej miąższu, doprawionego goździkami i cynamonem, wyczarujemy przepyszny dżem, który uzupełni smak domowych słodkości oraz aromatycznych i rozgrzewających herbat.

Gotowanie w optymistycznych barwach to idealny sposób na wprowadzenie do codziennego menu smaków, które odczarują jesień i pozytywnie zaskoczą wszystkich domowników.

Co zrobić, żeby uniknąć wakacyjnej Zemsty Faraona?

Wakacje to czas błogiego odpoczynku. Niektóre kierunki – jak np. Egipt czy Turcja kuszą pięknymi widokami, piaszczystymi plażami i błękitną…
CZYTAJ

Moc rówieśników: Badanie UNICEF na temat postaw ukraińskich nastolatków wobec wsparcia zdrowia psychicznego w Polsce

Jak wpływ rówieśników, społeczna percepcja i czynniki psychologiczne wpływają na chęć szukania wsparcia. – Raport UNICEF, opracowany we współpracy z…
CZYTAJ

Wyjeżdżasz na południe Europy? Te 6 rzeczy, musisz wiedzieć o udarze cieplnym

Meteorolodzy podkreślają, że tegoroczne lato może być jednym z najgorętszych w historii. Już w czerwcu w Grecji, na Cyprze czy…
CZYTAJ

Choroby krążenia nie lubią wysokich temperatur. Upał może powodować omdlenia, a nawet zawał mięśnia sercowego. 

Przez Polskę przechodzi fala upałów. Podczas panujących obecnie wysokich temperatur serce pracuje intensywniej, a naczynia krwionośne się rozszerzają. Wzmożone pocenie…
CZYTAJ

Zupa owocowa z lanymi kluseczkami

A my na to jak na lato! Gdy za oknem wysokie temperatury, na stole stawiamy na dania pełne smaku i…
CZYTAJ

Choroba cukrzycowa stóp – czy można uratować stopę przed amputacją?

Zespół stopy cukrzycowej, który zaczyna się od niewielkiej rany, pozostaje najpoważniejszym powikłaniem cukrzycy. W Polsce każdego roku, z powodu rozwoju…
CZYTAJ

Osoby z otyłością a choroby jamy ustnej. Gdzie szukać specjalistycznych gabinetów?

Osoby z otyłością mogą częściej zapadać na choroby jamy ustnej. Ma to związek z bezpośrednimi skutkami zbyt wysokiego BMI, chorobami…
CZYTAJ

Antyoksydacja, rozjaśnienie i wygładzenie – Co jeszcze warto wiedzieć o witaminie C

Witamina C to jeden z najlepiej poznanych i najbardziej docenionych w kosmetyce składników aktywnych. Świat beauty pokochał tę substancję za…
CZYTAJ

Matylda/Łukasiewicz oraz Maria Peszek, Krzysztof Zalewski, Natalia Przybysz, Błażej Król, Justyna Święs i Abradab w koncercie-widowisku „Earth 2.0. Był sobie człowiek” podczas konferencji klimatycznej PRECOP 29 w katowickim Spodku

Już 2 października 2024 r. odbywającą się w Katowicach konferencję klimatyczną PRECOP 29 uświetni wyjątkowe, intermedialne wydarzenie. Firmowane przez duet…
CZYTAJ

Pyszny koktajl z morelami i orzechami nerkowca – Spróbuj dla smaku, zdrowia i mocnych zębów!

Gorące lato, to idealna pora na wprowadzenie do codziennego menu świeżych koktaili. Odżywczy koktail doskonale sprawdzi się w roli jednego…
CZYTAJ

Jelita na wakacjach – jak o nie zadbać?  

Wzdęcia, zaparcia, biegunki czy bóle brzucha nie pasują do wypełnionego słońcem i morską bryzą czy górskimi wspinaczkami urlopu wypoczynkowego. Wakacje…
CZYTAJ

Nutraceutyki – wspieranie zdrowia od środka

Nutraceutyki to produkty pochodzenia naturalnego – są pozyskiwane z roślin, zwierząt, mikroorganizmów lub minerałów. Ich głównym celem jest wspomaganie naszego…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Co zrobić, żeby uniknąć wakacyjnej Zemsty Faraona?

Wakacje to czas błogiego odpoczynku. Niektóre kierunki – jak np. Egipt czy…
CZYTAJ

Wyjeżdżasz na południe Europy? Te 6 rzeczy, musisz wiedzieć o udarze cieplnym

Meteorolodzy podkreślają, że tegoroczne lato może być jednym z najgorętszych w historii.…
CZYTAJ

Choroby krążenia nie lubią wysokich temperatur. Upał może powodować omdlenia, a nawet zawał mięśnia sercowego. 

Przez Polskę przechodzi fala upałów. Podczas panujących obecnie wysokich temperatur serce pracuje…
CZYTAJ

Choroba cukrzycowa stóp – czy można uratować stopę przed amputacją?

Zespół stopy cukrzycowej, który zaczyna się od niewielkiej rany, pozostaje najpoważniejszym powikłaniem…
CZYTAJ

Osoby z otyłością a choroby jamy ustnej. Gdzie szukać specjalistycznych gabinetów?

Osoby z otyłością mogą częściej zapadać na choroby jamy ustnej. Ma to…
CZYTAJ