Przyczyny i skutki niedoboru witaminy D w organizmie



Zastanawiacie się, czy warto zastosować suplement diety w postaci witaminy D? Warto! Wasz organizm będzie Wam wdzięczny, zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym.

 

Przyczyny niedoboru witaminy D w organizmie

Niedobór witaminy D spowodowany jest przede wszystkim niewystarczającą dzienną dawką promieni słonecznych. Ale latem już 15 minut spaceru na słońcu może wystarczyć, aby pokryć nasze dzienne zapotrzebowanie na tę witaminę. Wiadomo jednak, że jesienią i zimą w naszej strefie klimatycznej nie trudno o niedobory słońca, a co za tym idzie witaminy D. W tym okresie synteza witamy D w naszej skórze praktycznie nie zachodzi.

 

Skutki niedoboru witaminy D w organizmie

Właściwy poziom witaminy D wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego, pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu mięśni, w utrzymaniu zdrowych kości i zębów, ułatwia wchłanianie wapnia i fosforu z przewodu pokarmowego oraz utrzymanie prawidłowego poziomu wapnia we krwi.

Ponadto, pomaga zmniejszyć ryzyko upadku związane z niestabilnością postawy i osłabienie mięśni oraz bierze udział w procesie podziału komórek. Witamina D wspomaga także wchłanianie wapnia i fosforu, dbając o prawidłowe funkcjonowanie układu kostnego oraz zdrowie naszych zębów.



Jak uzupełnić poziom witaminy D?

W okresie od września do kwietnia, kiedy dociera do nas znikoma ilość promieni słonecznych, musimy pomagać naszemu organizmowi w dostarczeniu witaminy D. Zacznijmy od odpowiedniej diety, w której nie może zabraknąć takich produktów jak tłuste ryby morskie (na przykład węgorz, łosoś, śledź), twarde sery, jaja, mleko. Jednak w produktach spożywczych znajduje się niewiele witaminy D. W Stanach Zjednoczonych przetwory mleczne, sok pomarańczowy czy płatki wzbogaca się o witaminę D.

W Polsce wzbogacane są niekiedy tylko margaryny. Dlatego dodatkowo można stosować suplementy diety, na przykład VITA buer D3, zawierający „witaminę słońca”. Pamiętajmy przy tym, że na przyswajanie witamin D niekorzystnie wpływa alkohol, a także środki przeczyszczające oraz glikokortykosteroidy, nazywane potocznie sterydami.

suplement-diety

Mikroflora w jamie ustnej – mały ekosystem, wielkie znaczenie

Kiedy myślimy o mikroflorze, zwykle mamy na myśli jelita. Tymczasem równie złożony i ważny ekosystem mikroorganizmów funkcjonuje w naszej jamie…
CZYTAJ

Rola roweru i transportu publicznego w dążeniu do neutralności klimatycznej – Światowy Dzień Roweru 2025

Z okazji Światowego Dnia Roweru, obchodzonego 3 czerwca, warto przypomnieć o licznych korzyściach płynących z jazdy na rowerze. Raport Europejskiej…
CZYTAJ

29 maja to Światowy Dzień Układu Pokarmowego. Niestety, o mikrobiocie nadal wiemy zbyt mało

Z okazji Światowego Dnia Układu Pokarmowego eksperci zwracają uwagę na kluczową rolę mikrobioty jelitowej w utrzymaniu zdrowia człowieka. Ten złożony…
CZYTAJ

Koniec z bólem i dyskomfortem: laserowe leczenie żylaków to Twoje rozwiązanie!

Żylaki to powszechny problem, który dotyka coraz więcej osób. Niezależnie od tego, czy są to poszerzone, sine żyły na nogach,…
CZYTAJ

Moda czy zdrowie? Jak mądrze wybielać zęby i dbać o piękny uśmiech w sezonie weselno-komunijnym i nie tylko

Śnieżnobiały uśmiech staje się modny i szczególnie pożądany w okresie ślubno-komunijnym. Coraz więcej osób, przygotowując się do ważnych uroczystości, uwzględnia…
CZYTAJ

Wiosenny niezbędnik na piknik i grilla

Wiosna i lato to czas, gdy gotowanie przenosi się na świeże powietrze. Grill w ogrodzie, piknik w parku, a może…
CZYTAJ

Wiosenny grill bez stresu – wszystko gotowe, zanim przyjdą goście

Są takie dni, kiedy wszystko toczy się we własnym tempie. Stół ustawiony gdzieś w ogrodzie, w powietrzu unosi się zapach…
CZYTAJ

Światowy Dzień Tarczycy: Niedoczynność i nadczynność tarczycy – co musisz wiedzieć?

Z okazji Światowego Dnia Tarczycy lek. Claude Mawa, specjalista medycyny rodzinnej Grupy LUX MED, przypomina o roli tego niewielkiego, ale…
CZYTAJ

Międzynarodowy Dzień Różnorodności Biologicznej 2025: Harmonia z naturą i zrównoważony rozwój

22 maja obchodzimy Międzynarodowy Dzień Różnorodności Biologicznej, ustanowiony przez Zgromadzenie Ogólne ONZ w 2000 roku, aby upamiętnić przyjęcie Konwencji o…
CZYTAJ

Nadwaga a zdrowie: 4 nieoczywiste schorzenia związane z otyłością, które warto znać

22 maja przypada Europejski Dzień Walki z Otyłością. Z tej okazji warto przypomnieć, jak poważne konsekwencje dla zdrowia niesie nadmierna…
CZYTAJ

Rola jelit w układzie odpornościowym – jak decydują o naszym samopoczuciu i ochronie przed infekcjami?

Jeśli nie zadbamy o nasze jelita, możemy doprowadzić do ich rozszczelnienia, co otwiera drzwi dla chorób autoimmunologicznych, alergii, przewlekłych zapaleń,…
CZYTAJ

Ciche zagrożenie, które można opanować. 17 maja obchodzimy Światowy Dzień Nadciśnienia Tętniczego

Nadciśnienie tętnicze nazywane jest „cichym zabójcą” - przez długie lata może bowiem nie dawać objawów, a nieleczone prowadzi do poważnych…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

29 maja to Światowy Dzień Układu Pokarmowego. Niestety, o mikrobiocie nadal wiemy zbyt mało

Z okazji Światowego Dnia Układu Pokarmowego eksperci zwracają uwagę na kluczową rolę…
CZYTAJ

Koniec z bólem i dyskomfortem: laserowe leczenie żylaków to Twoje rozwiązanie!

Żylaki to powszechny problem, który dotyka coraz więcej osób. Niezależnie od tego,…
CZYTAJ

Światowy Dzień Tarczycy: Niedoczynność i nadczynność tarczycy – co musisz wiedzieć?

Z okazji Światowego Dnia Tarczycy lek. Claude Mawa, specjalista medycyny rodzinnej Grupy…
CZYTAJ

Nadwaga a zdrowie: 4 nieoczywiste schorzenia związane z otyłością, które warto znać

22 maja przypada Europejski Dzień Walki z Otyłością. Z tej okazji warto…
CZYTAJ

Rola jelit w układzie odpornościowym – jak decydują o naszym samopoczuciu i ochronie przed infekcjami?

Jeśli nie zadbamy o nasze jelita, możemy doprowadzić do ich rozszczelnienia, co…
CZYTAJ