Odkrywamy tajemnicę kolorów owoców i warzyw



Bogactwo witamin i unikalna paleta barw. Apetycznie podane na talerzu kolorowe produkty to nie tylko kwestia estetyki. Okazuje się, że w zależności od kolorów, naturalne przekąski zawierają odmienne składniki odżywcze, co w konsekwencji przekłada się na różne role, jakie mają do spełnienia w naszym organizmie. Co zdradzają kolory?

Każdy z nas chciałby przez lata cieszyć się dobrym zdrowiem i zgrabną sylwetką. Musimy być świadomi, że nasze ciało nie może prawidłowo funkcjonować jeśli nie dostarczamy mu witamin i minerałów w odpowiednich ilościach. Tymczasem podczas robienia zakupów kolory jarzyn i owoców mogą być dla nas doskonałą wskazówką. To właśnie dzięki nim dowiemy się, jakie wartości odżywcze znajdziemy w poszczególnych produktach.

Czerwone dla serca i nerek

Pomidory zawierają spore ilości likopenu, czyli jednego z najsilniejszych przeciwutleniaczy. Ten związek chemiczny jest bardzo ważny dla naszego organizmu. Przede wszystkim obniża ciśnienie oraz poziom złego cholesterolu, co zmniejsza ryzyko wielu chorób układu krwionośnego. Papryka to z kolei źródło cennej rutyny wzmacniającej naczynka.

Truskawki, na które większość z nas niecierpliwie czeka przez cały rok, mają działanie moczopędne. Pomaga to zapobiegać schorzeniom nerek, a także wspomaga działanie tego narządu u osób, które już zmagają się z takimi dolegliwościami. Flawonoidy, które znajdziemy w żurawinie są odpowiedzialne za zmniejszenie zapadalności na choroby serca. Dzięki swoim własnościom antyoksydacyjnym zapobiegają utlenianiu cholesterolu, z kolei to niweluje ryzyko zatykania się naczyń krwionośnych.



Fioletowe na zgrabną sylwetkę

Dzięki dużej zawartości błonnika bakłażany usprawniają procesy trawienne. Właśnie z tego powodu, w restauracjach są bardzo często serwowane do tłustych mięs. – Osobom dbającym o linię warto polecić również fioletową kapustę. Ma dużo witamin, a ponadto jest niskokaloryczna, więc śmiało można zjadać przygotowane z niej surówki – tłumaczy Boris Karapetyan, KROSAGRO. Regularne spożywanie śliwek to popularny sposób na przyspieszenie metabolizmu. Wiele osób stosujących diety odchudzające często unika jedzenia fioletowego winogrona, dlatego że uważane jest ono za tuczące. Spożywanie go w umiarkowanych ilościach na pewno nie zaszkodzi naszej figurze, a wręcz pomoże oczyścić organizm.

Zielone przeciw nowotworom

Warzywa i owoce w tym wiosennym kolorze znane są ze swoich silnych właściwości antyoksydacyjnych. Przeciwutleniacze służą nie tylko naszemu wyglądowi, ale także zapobiegają wielu chorobom. Są nieocenione m.in. w profilaktyce raka. Z takich właściwości słyną przede wszystkim brokuły. Trzeba jednak pamiętać, aby nie gotować ich zbyt długo. Tracą wówczas wiele cennych składników odżywczych. Palaczom bardzo często zaleca się spożywanie szpinaku, ponieważ zmniejsza to ryzyko wystąpienia nowotworu płuc.

W poszukiwaniu zdrowych warzyw

Współcześnie wiele osób poszukuje zdrowych warzyw. Jest o nie ciężko, bo nigdy nie wiemy, czy to co kupujemy w sklepie czy na straganie, pochodzi ze sprawdzonych źródeł. Są jednak rozwiązania, które mogą sprawić, że zawsze będziemy mieli pewność co jemy. To między innymi przydomowe ogródki, które zyskują w Polsce popularność. Jak dodaje Boris Karapetyan, KROSAGRO  sposobem na zdrową żywność mogą być tunele foliowe, pozwalające zwiększyć ilość upraw i sprawić, że niektóre z warzyw, w przeciwieństwie do naturalnych upraw, będziemy mogli uzyskać kilka razy w roku.

Nie jest żadną tajemnicą, że podstawą właściwej diety jest dostarczanie różnorodnych składników odżywczych. Warto zatem zadbać, aby na naszym talerzu regularnie pojawiała się pełna paleta barw, a tym samym zestaw niezbędnych witamin i minerałów.

Przejrzeć na oczy. Zaćma – kto na nią choruje, czy da się jej uniknąć i jak wygląda współczesne leczenie?

Zaćma to choroba, o której słyszał niemal każdy, ale wciąż budzi wiele pytań i wątpliwości. Czy da się jej uniknąć?…
CZYTAJ

Dzień Polskiej Żywności – smak tradycji, odpowiedzialność za przyszłość

25 sierpnia obchodzimy Dzień Polskiej Żywności – to dobry moment, aby przypomnieć sobie, jak ogromne znaczenie ma to, co jemy,…
CZYTAJ

Wszystko co warto wiedzieć o cholesterolu – jakie są normy, kiedy się badać?

Cholesterol jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Problem pojawia się wówczas, gdy jego stężenie we krwi przekracza normy, a nadmiar…
CZYTAJ

Pielęgnacja skóry wymagającej regeneracji Perfekcyjny skin care późnym latem

Wakacje dobiegają końca. Relaksujące kąpiele w morzu, blask letniego słońca i górski wiatr. To, co latem kochałyśmy najbardziej, dla naszej skóry…
CZYTAJ

Językowe SOS przed powrotem do szkoły. Jak pomóc dziecku, gdy ma zaległości w angielskim?

Podczas wakacji uczniowie tracą od 17 do 34% wiedzy zdobytej w roku szkolnym.1 Najbardziej odczuwalne są braki w przedmiotach wymagających…
CZYTAJ

Dieta stołu rodzinnego – tak czy nie?

Wspólne posiłki to nie tylko czas budowania więzi rodzinnych – to również naturalna okazja do nauki przez obserwację. Dzieci, uczestnicząc…
CZYTAJ

Próchnica nie pyta tylko o to, czy myjesz zęby. Pyta, co jesz i jak często to robisz

Mycie zębów dwa razy dziennie to ważny nawyk – ale sam w sobie nie wystarczy. Próchnica potrafi zaatakować nawet wtedy,…
CZYTAJ

Wakacyjna dieta malucha – jak na urlopie nie zapomnieć o zdrowym żywieniu dzieci?

Lato, wyjazdy i luźniejszy rytm dnia sprzyjają rozluźnieniu codziennych zasad – także tych żywieniowych. To naturalne, że wakacyjny czas rządzi…
CZYTAJ

Żeglarska Akcja Badania Akwenów (ŻABA) – IOŚ-PIB wspiera żeglarzy w monitoringu mazurskich jezior

Od maja 2025 r. żeglarze przeprowadzili już ponad 100 pomiarów przejrzystości wód jezior na Szlaku Wielkich Jezior Mazurskich. Wszystko to…
CZYTAJ

Tętno jako wskaźnik wydolności układu krążenia – dlaczego ma tak ważne znaczenie? Co oznacza i jak je prawidłowo badać?

Tętno to jeden z najprostszych sposobów, by sprawdzić, jak pracuje nasze serce. - To liczba uderzeń serca na minutę, która…
CZYTAJ

Upały – jak sobie radzić? Porady internisty

Trwa pierwsza wakacyjna fala upałów w Polsce. Jak radzić sobie z ekstremalnymi temperaturami i uniknąć niebezpiecznego dla zdrowia udaru cieplnego?…
CZYTAJ

Moc kwasu laktobionowego latem Codzienna rutyna pielęgnacyjna dla skóry zmęczonej słońcem

Kluczowe, wakacyjne beauty-wyzwania dla skóry to: nawilżenie, regeneracja i odbudowa warstwy hydrolipidowej. Eksperci wskazują, że na podium w tym zakresie plasuje…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Przejrzeć na oczy. Zaćma – kto na nią choruje, czy da się jej uniknąć i jak wygląda współczesne leczenie?

Zaćma to choroba, o której słyszał niemal każdy, ale wciąż budzi wiele…
CZYTAJ

Wszystko co warto wiedzieć o cholesterolu – jakie są normy, kiedy się badać?

Cholesterol jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Problem pojawia się wówczas, gdy…
CZYTAJ

Tętno jako wskaźnik wydolności układu krążenia – dlaczego ma tak ważne znaczenie? Co oznacza i jak je prawidłowo badać?

Tętno to jeden z najprostszych sposobów, by sprawdzić, jak pracuje nasze serce.…
CZYTAJ

Upały – jak sobie radzić? Porady internisty

Trwa pierwsza wakacyjna fala upałów w Polsce. Jak radzić sobie z ekstremalnymi…
CZYTAJ

Profilaktyka – dlaczego jest tak ważna? Sprawdź, jakie badania możesz wykonać bezpłatnie w ramach NFZ oraz jak się do nich przygotować

Medycyna laboratoryjna nie tylko wspiera proces leczenia, ale odgrywa również kluczową rolę…
CZYTAJ