Odkrywamy tajemnicę kolorów owoców i warzyw



Bogactwo witamin i unikalna paleta barw. Apetycznie podane na talerzu kolorowe produkty to nie tylko kwestia estetyki. Okazuje się, że w zależności od kolorów, naturalne przekąski zawierają odmienne składniki odżywcze, co w konsekwencji przekłada się na różne role, jakie mają do spełnienia w naszym organizmie. Co zdradzają kolory?

Każdy z nas chciałby przez lata cieszyć się dobrym zdrowiem i zgrabną sylwetką. Musimy być świadomi, że nasze ciało nie może prawidłowo funkcjonować jeśli nie dostarczamy mu witamin i minerałów w odpowiednich ilościach. Tymczasem podczas robienia zakupów kolory jarzyn i owoców mogą być dla nas doskonałą wskazówką. To właśnie dzięki nim dowiemy się, jakie wartości odżywcze znajdziemy w poszczególnych produktach.

Czerwone dla serca i nerek

Pomidory zawierają spore ilości likopenu, czyli jednego z najsilniejszych przeciwutleniaczy. Ten związek chemiczny jest bardzo ważny dla naszego organizmu. Przede wszystkim obniża ciśnienie oraz poziom złego cholesterolu, co zmniejsza ryzyko wielu chorób układu krwionośnego. Papryka to z kolei źródło cennej rutyny wzmacniającej naczynka.

Truskawki, na które większość z nas niecierpliwie czeka przez cały rok, mają działanie moczopędne. Pomaga to zapobiegać schorzeniom nerek, a także wspomaga działanie tego narządu u osób, które już zmagają się z takimi dolegliwościami. Flawonoidy, które znajdziemy w żurawinie są odpowiedzialne za zmniejszenie zapadalności na choroby serca. Dzięki swoim własnościom antyoksydacyjnym zapobiegają utlenianiu cholesterolu, z kolei to niweluje ryzyko zatykania się naczyń krwionośnych.



Fioletowe na zgrabną sylwetkę

Dzięki dużej zawartości błonnika bakłażany usprawniają procesy trawienne. Właśnie z tego powodu, w restauracjach są bardzo często serwowane do tłustych mięs. – Osobom dbającym o linię warto polecić również fioletową kapustę. Ma dużo witamin, a ponadto jest niskokaloryczna, więc śmiało można zjadać przygotowane z niej surówki – tłumaczy Boris Karapetyan, KROSAGRO. Regularne spożywanie śliwek to popularny sposób na przyspieszenie metabolizmu. Wiele osób stosujących diety odchudzające często unika jedzenia fioletowego winogrona, dlatego że uważane jest ono za tuczące. Spożywanie go w umiarkowanych ilościach na pewno nie zaszkodzi naszej figurze, a wręcz pomoże oczyścić organizm.

Zielone przeciw nowotworom

Warzywa i owoce w tym wiosennym kolorze znane są ze swoich silnych właściwości antyoksydacyjnych. Przeciwutleniacze służą nie tylko naszemu wyglądowi, ale także zapobiegają wielu chorobom. Są nieocenione m.in. w profilaktyce raka. Z takich właściwości słyną przede wszystkim brokuły. Trzeba jednak pamiętać, aby nie gotować ich zbyt długo. Tracą wówczas wiele cennych składników odżywczych. Palaczom bardzo często zaleca się spożywanie szpinaku, ponieważ zmniejsza to ryzyko wystąpienia nowotworu płuc.

W poszukiwaniu zdrowych warzyw

Współcześnie wiele osób poszukuje zdrowych warzyw. Jest o nie ciężko, bo nigdy nie wiemy, czy to co kupujemy w sklepie czy na straganie, pochodzi ze sprawdzonych źródeł. Są jednak rozwiązania, które mogą sprawić, że zawsze będziemy mieli pewność co jemy. To między innymi przydomowe ogródki, które zyskują w Polsce popularność. Jak dodaje Boris Karapetyan, KROSAGRO  sposobem na zdrową żywność mogą być tunele foliowe, pozwalające zwiększyć ilość upraw i sprawić, że niektóre z warzyw, w przeciwieństwie do naturalnych upraw, będziemy mogli uzyskać kilka razy w roku.

Nie jest żadną tajemnicą, że podstawą właściwej diety jest dostarczanie różnorodnych składników odżywczych. Warto zatem zadbać, aby na naszym talerzu regularnie pojawiała się pełna paleta barw, a tym samym zestaw niezbędnych witamin i minerałów.

Europejski Dzień Wiedzy o Antybiotykach (EAAD) został ustanowiony w 2008 r. przez Komisję Europejską i jest obchodzony corocznie w dniu 18 listopada w całej Europie.

W ramach EAAD i WAAD na całym świecie organizowane są wydarzenia kierowane do społeczeństwa oraz specjalistów medycznych, propagujących wiedzę na temat…
CZYTAJ

Żylaki to problem milionów Polaków. Jak skutecznie zapobiegać i leczyć?

Żylaki to powszechny problem zdrowotny dotykający niemal połowę dorosłej populacji w Polsce. Częstotliwość występowania niewydolności żylnej jest wyższa niż cukrzycy…
CZYTAJ

Jak holistyczne podejście do zdrowia poprawia nasze samopoczucie?


W życiu wielu kobiet pojawiają się momenty, gdy stres zaczyna odbijać się nie tylko na zdrowiu fizycznym, ale także na…
CZYTAJ

Relacja ze spotkania prasowego, 5 edycji kampanii #lubiesiebie, z udziałem znanych ambasadorek.

W warszawskiej restauracji PRIMITIVO Kuchnia i Wino odbyło się spotkanie prasowe dedykowane 5. edycji kampanii #lubiesiebie, której inicjatorem jest dr…
CZYTAJ

Na cukrzycę choruje cała rodzina. Jak wspierać bliską osobę z cukrzycą?

Cukrzyca, choć jest chorobą nieuleczalną, gdy jest wyrównana, daje szansę na aktywne życie. Jednak, by tak się stało, niezbędne wręcz…
CZYTAJ

Retinoidy i witaminy w beauty-planie 3 kluczowe potrzeby skóry

Schyłek roku to czas podsumowań i ustalania beauty-planów. Jesień jest królową zmian. To właśnie teraz najuważniej obserwujemy stan skóry i…
CZYTAJ

Rola mikrobiomu i diety w utrzymaniu zdrowych jelit

Mikroorganizmy zamieszkują zarówno środowisko zewnętrzne, jak i wnętrze ludzkiego organizmu. Ich zespoły tworzą mikrobioty, które zasiedlają różne obszary ciała, jak…
CZYTAJ

Movember – kobiety cichymi bohaterkami walki o zdrowie mężczyzn

W listopadzie na ulicach królują wąsy, a w mediach i rozmowach coraz częściej pada jedno hasło – Movember. To międzynarodowa…
CZYTAJ

Jakość powietrza w Polsce uzależniona jest nie tylko od działalności człowieka

Jakość powietrza w Europie znacznie się poprawiła w ciągu ostatnich dziesięcioleci, ale zanieczyszczone powietrze nadal stanowi największe zagrożenie dla zdrowia…
CZYTAJ

Jak wybierać odpowiednie kosmetyki do pielęgnacji stref intymnych?

Zdrowie intymne zaczyna się od odpowiedniej pielęgnacji i świadomego wyboru kosmetyków. Choć często skupiamy się na codziennym oczyszczaniu, pielęgnacja delikatnych…
CZYTAJ

5 listopada 39 lat temu przeprowadzono pierwszy udany przeszczep serca – wspomnienia prof. A. Bochenka

To było 39 lat temu, 5 listopada - Serce zostało wycięte, a w klatce piersiowej pojawiła się ogromna, pusta przestrzeń,…
CZYTAJ

Co to jest innowacyjna rehabilitacja neurologiczna i dlaczego jest tak ważna?

Rehabilitacja neurologiczna odgrywa kluczową rolę w procesie próby powrotu do zdrowia i maksymalnego przywrócenia utraconych funkcji u pacjentów ze schorzeniami…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Europejski Dzień Wiedzy o Antybiotykach (EAAD) został ustanowiony w 2008 r. przez Komisję Europejską i jest obchodzony corocznie w dniu 18 listopada w całej Europie.

W ramach EAAD i WAAD na całym świecie organizowane są wydarzenia kierowane…
CZYTAJ

Żylaki to problem milionów Polaków. Jak skutecznie zapobiegać i leczyć?

Żylaki to powszechny problem zdrowotny dotykający niemal połowę dorosłej populacji w Polsce.…
CZYTAJ

Jak holistyczne podejście do zdrowia poprawia nasze samopoczucie?


W życiu wielu kobiet pojawiają się momenty, gdy stres zaczyna odbijać się…
CZYTAJ

Na cukrzycę choruje cała rodzina. Jak wspierać bliską osobę z cukrzycą?

Cukrzyca, choć jest chorobą nieuleczalną, gdy jest wyrównana, daje szansę na aktywne…
CZYTAJ

Movember – kobiety cichymi bohaterkami walki o zdrowie mężczyzn

W listopadzie na ulicach królują wąsy, a w mediach i rozmowach coraz…
CZYTAJ