10 ĆWICZEŃ – JAK ZREGENEROWAĆ TWARZ



1.

Opukiwanie twarzy pobudza krążenie – Opukuj opuszkami palców środkowych 20 razy każdy punkt twarzy. Od nasady nosa kieruj się wzdłuż brwi, a potem wokół kości policzkowych. Następnie – w górę od kącików ust do wewnętrznych kącików oczu. Potem od środka brody wzdłuż linii brody do ucha. Opukiwanie musi być energiczne, lekkie, szybkie, tak jakby dotykało się bardzo gorącego żelazka.

2.

Masaż uszu rozjaśnia cerę – Palcami wskazującymi i kciukami przytrzymaj górne brzegi uszu i ciągnij do góry. Masuj, robiąc małe kółka między palcami a kciukami. Przesuwaj palce w dół wzdłuż całego brzegu ucha, ciągnąc i masując, jak wyżej. Kiedy dojdziesz do płatków uszu, pociągnij je do dołu i masuj jeszcze minutę. Jeżeli masz czas, powtórz całe ćwiczenie. Następnie szybkimi kolistymi ruchami pomasuj wnętrze i wszystkie zagłębienia uszu. Użyj do tego wierzchu paznokci palców wskazujących lub opuszków palców środkowych.

3.

Wygładzający masaż szyi – Ułóż palce ręki po jednej stronie szyi, a kciuk po drugiej. Masuj kolistymi szybkimi ruchami w górę i w dół szyi. Powtórz ćwiczenie drugą ręką.

4.

Pobudzanie dziąseł – Opuszkami palców lub kłykciami wykonuj koliste ruchy nad linią brody wzdłuż dziąseł.

5.

Oklepywanie podbródka wyostrza linię brody – Klep szybko i lekko pod brodą 30 razy wierzchem jednej dłoni.



6.

Masaż włosów pobudza ich wzrost i łagodzi ból głowy – Opuszkami palców masuj ruchami kolistymi skórę głowy nad czołem przynajmniej 30 sekund. Następnie ujmij pasmo włosów i pociągnij je delikatnie do góry. Potem zaciśnij dłonie w pięści i lekko opukaj głowę około 20 razy.

7.

Głaskanie łagodzi napięcie, relaksuje, poprawia wygląd i samopoczucie – Właściwie to nie jest masaż, ale powierzchniowe głaskanie. Ułóż płasko prawą dłoń na dekolcie i głaszcz ciało aż do linii brody, po czym natychmiast zrób to również lewą ręką. Powtarzaj cały proces na przemian 10 razy. Następnie – bardzo, bardzo delikatnie – palcami i dłonią głaszcz twarz.

Zacznij od linii brody, potem policzki i obie strony nozdrzy, staraj się działać delikatnie nad oczami, wreszcie rozmasuj czoło do linii włosów, a następnie zsuń się po bokach twarzy aż do brody. Powtórz wszystko, nie przerywając, od pięciu do dziesięciu razy. Następnie przesuń palce środkowe do nasady nosa i głaszcz się w kierunku czoła, wzdłuż brwi, w dół po kościach policzkowych i z powrotem do nasady nosa.

Powtórz to 10 razy. Potem palcami środkowymi głaszcz nasadę nosa w kierunku czoła i na zewnątrz skroni. Zatrzymuj palce na chwilę, delikatnie naciskając ciało. Potem przesuwaj palce po bokach twarzy i z powrotem wzdłuż kości policzkowych w górę do nasady nosa. Powtórz 10 razy.

8.

Uciskanie skroni poprawia wygląd okolic oczu i reszty twarzy – Odchyl się na krześle do tyłu, połóż dłonie lub opuszki palców na skroniach i uciskaj je, przesuwając ręce do góry. Jednocześnie język dociśnij do podniebienia, zaciskając zęby. Wytrzymaj tak, licząc do dziesięciu, a nawet do dwudziestu. Powoli rozluźnij mięśnie i odpocznij.

9.

Ćwiczenie ust poprawia linię warg – Usiądź albo stój, patrząc w lustro. Otwórz usta dość szeroko, jakbyś chciała ziewać. Ściągnij kąciki, żeby utworzyć owal. Następnie zawiń wargi wokół zębów. Potem bardzo powoli zamykaj usta, licząc do dziesięciu, aż powstanie szpara wielkości 1,5 cm. Poczujesz ciągnięcie do góry. Rozluźniaj się bardzo powoli.

10.

Zakończenie ćwiczeń – Zamknij oczy na chwilę. Głęboko oddychaj i łagodnie przenieś się w myślach w jakieś spokojne miejsce. Może to być letni ogród, ciepła odludna plaża. Albo zniknij gdzieś w chmurach.

Światowy Tydzień Wiedzy o Antybiotykach (WAAW): wspólny głos w walce z cichą pandemią

W dniach 18-24 listopada po raz kolejny obchodzony jest World Antimicrobial Awareness Week (WAAW). Jest to globalna inicjatywa realizowana przez…
CZYTAJ

Dziura ozonowa – co się z nią stało?

Kiedy w latach 80. XX wieku naukowcy ogłosili, że nad Antarktydą pojawiła się „dziura ozonowa” – gigantyczny obszar niemal pozbawiony…
CZYTAJ

amień, który zostawia ślad w całym organizmie „Bakterie z kamienia nazębnego mogą przedostać się do krwi z ryzykiem zaostrzenia stanu zapalnego w innych narządach.”

Większość z nas wie, że kamień nazębny trzeba usuwać u dentysty, ale mało kto potrafi powiedzieć, czym właściwie różni się…
CZYTAJ

Lubię siebie. Nie dlatego, że jestem idealna. Dlatego, że jestem prawdziwa – wystartowała 6.edycja kampanii #lubiesiebie.

Kampania #lubiesiebie to nie kolejna inicjatywa o wyglądzie. To manifest świadomego życia w zgodzie ze sobą – ze swoim ciałem,…
CZYTAJ

Cukrzyca typu 2 – choroba, którą coraz częściej… cofamy

O cukrzycy powinniśmy rozmawiać nie tylko 14 listopada – w Światowy Dzień Cukrzycy, szczególnie, że z tą podstępną chorobą według…
CZYTAJ

Zupa krem z marchewki i pomarańczy

Rozgrzewająca, aromatyczna i pełna koloru — zupa krem z marchewki i pomarańczy to idealna propozycja na chłodniejsze dni. Lekko słodka,…
CZYTAJ

Choroba dziąseł, która uderza w serce

„Bakterie z jamy ustnej mogą dostać się do krwi i wywołać stan zapalny w naczyniach. To zwiększa ryzyko zawału.” Nie…
CZYTAJ

Cukrzyca i nowotwory. „To nie tylko współistnienie, ale wzajemne napędzanie się chorób”

Do 2030 roku liczba Polaków chorujących na cukrzycę może przekroczyć 4 miliony. W tym samym czasie liczba nowych przypadków nowotworów…
CZYTAJ

Pierwszy zabieg aterektomii w Rzeszowskim Centrum Chirurgii Naczyniowej i Endowaskularnej – nowa możliwość leczenia miażdżycy

W Rzeszowskim Centrum Chirurgii Naczyniowej i Endowaskularnej American Heart of Poland po raz pierwszy zastosowano aterektomię rotacyjną, nowatorską metodę leczenia…
CZYTAJ

Po raz pierwszy widziałem otwartą klatkę piersiową pacjenta bez serca – prof. Andrzej Bochenek wspomina 40. rocznicę pierwszego udanego przeszczepu serca w Polsce

– Pomyślałem wtedy: co to za fantasta? – mówił prof. Andrzej Bochenek, wspominając listopadową noc sprzed czterech dekad. – Marian…
CZYTAJ

Metale ciężkie i pestycydy w warzywach i owocach z działek miejskich – wyniki badań komentuje ekspertka IOŚ-PIB

Marchew z działki, sałata z miejskiego ogródka czy truskawki z własnej uprawy – to symbole zdrowej, lokalnej żywności. Jednak najnowsze…
CZYTAJ

Jesienna dynia w nowym świetle – jak Halloween wpływa na marnowanie żywności

Moda na Halloween i rzeźbione dynie w ostatnich latach przekształciła się w szerszy trend – dekorowanie wnętrz oraz wejść do…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Światowy Tydzień Wiedzy o Antybiotykach (WAAW): wspólny głos w walce z cichą pandemią

W dniach 18-24 listopada po raz kolejny obchodzony jest World Antimicrobial Awareness…
CZYTAJ

Cukrzyca typu 2 – choroba, którą coraz częściej… cofamy

O cukrzycy powinniśmy rozmawiać nie tylko 14 listopada – w Światowy Dzień…
CZYTAJ

Cukrzyca i nowotwory. „To nie tylko współistnienie, ale wzajemne napędzanie się chorób”

Do 2030 roku liczba Polaków chorujących na cukrzycę może przekroczyć 4 miliony.…
CZYTAJ

Pierwszy zabieg aterektomii w Rzeszowskim Centrum Chirurgii Naczyniowej i Endowaskularnej – nowa możliwość leczenia miażdżycy

W Rzeszowskim Centrum Chirurgii Naczyniowej i Endowaskularnej American Heart of Poland po…
CZYTAJ

Po raz pierwszy widziałem otwartą klatkę piersiową pacjenta bez serca – prof. Andrzej Bochenek wspomina 40. rocznicę pierwszego udanego przeszczepu serca w Polsce

– Pomyślałem wtedy: co to za fantasta? – mówił prof. Andrzej Bochenek,…
CZYTAJ