Świadomy konsument – Silikony



Silikony, czyli pochodne krzemowe, znalazły zastosowanie w przemyśle kosmetycznym, spożywczym czy w medycynie. Są niezwykle popularne, jednak z punktu widzenia konsumenta, wciąż niewiele wiadomo o ich właściwościach i bezpieczeństwie.

Krzem, jest produktem wyjściowym, służącym do uzyskania silikonów. Obok atomu krzemu, te wielkocząsteczkowe związki, zawierają także atom tlenu. Ze względu na stopien polimeryzacji, mogą tworzyć lotne ciecze niskiej masie lub żywice silikonowe o ultra wysokiej masie cząsteczkowej.

Do głównych właściwości silikonów należy ich wysoka wytrzymałość na temperaturę, łatwość tworzenia emulsji. Większość jest nierozpuszczalna w wodzie, zatem trudno je usunąć za pomocą delikatnych środków. Ze względu na ich wyjątkowe właściwości oraz łatwość we wprowadzaniu do receptur, silikony mogą pełnić wielorakie funkcje wykorzystywane w kosmetyce.  Na samym początku były stosowane ze względu na zmniejszanie bielenie emulsji. Później odkryto ich dodatkowe właściwości.

Zastosowanie silikonów w kosmetyce

Przede wszystkim, silikony są substancjami błonotwórczymi, zmniejszającymi odparowywanie wody przez efekt okluzyjny, tzn. tworzą cienką warstewkę na powierzchni skóry, a więc zapobiegają jej odwodnieniu, jednocześnie utworzony film ochronny jest trudny do usunięcia oraz cechujący się wysoką odpornością chemiczną i termiczną. Wykazują one działanie nawilżające, zmiękczające i wygładzające.

Ponadto, ułatwiają rozprowadzanie kosmetyków na skórze, szczególnie środków promieniochronnych. Ponadto, współdziałają z substancjami aktywnymi zawartymi w preparacie bez oddziaływania na nie, poprawiając ogólną jego estetykę. Są dobrze tolerowane, dają przyjemny natychmiastowy efekt wygładzenia i delikatności skóry. W przeciwieństwie do olejów mineralnych, nie powodują uczucia lepkości czy tłustości i nie wpływają na zaburzenia gospodarki cieplnej organizmu.

Znalazły zastosowanie w kosmetyce kolorowej m.in. w tuszach do rzęs poprawiają ich własności użytkowe, a zastosowanie ich w podkładach, przedłuży jego trwałość. Warto podkreślić, że podkłady bezolejowe (np. podkłady w kompakcie) przeznaczone dla cery tłustej, zawierają niekomedogenne, czyli nieblokujące kanałów i niepowodujące powstawania zaskórników, pochodne silikonu.

W lakierach do paznokci silikony zwiększają zdolność przylegania. Ponadto w kosmetyce pielęgnacyjnej stosowane są w środkach do demakijażu, ułatwiając usuwanie zanieczyszczeń z powierzchni skóry. Znajdziemy je także w kremach, balsamach, preparatach do golenia. Silikony znalazły zastosowanie w kosmetykach kondycjonujących włosy. Zapewniają efekt łatwości rozczesywania i układania włosów, a także, dzięki właściwościom antystatycznym, substancje te zabezpieczą przed elektryzowaniem się i nadadzą piękny połysk.



Dlaczego silikony są źle postrzegane?

Głównym zadaniem kosmetyku jest szeroko rozumiana pielęgnacja. Ponieważ silikony pozostają na skórze w postaci wodoodpornej warstwy, uniemożliwiają przenikanie substancji aktywnych, w związku z czym, pielęgnacja i odżywienie skóry ogranicza się do działania na powierzchni naskórka, czy włosa. Same w sobie nie wykazują właściwości odżywczych. Ponadto, większość stosowanych silikonów jest nierozpuszczalna w wodzie, co utrudnia ich usuwanie z powierzchni i wymaga użycia cięższych detergentów, które mogą uszkadzać warstwę lipidową skóry, np. SLS – Sodium Lauryl Sulfate.

Silikony, ze względu na swoje właściwości, w produktach do pielęgnacji skóry i w środkach promieniochronnych, konkurują w widoczny sposób z olejami, woskami i innymi tłuszczami i mogą częściowo lub całkowicie, wyeliminować je z wielu receptur kosmetycznych.

Artykuł przygotowany przy współpracy z redakcją DOZ.pl

Piśmiennictwo:

  • W. Malinka. Zarys chemii kosmetycznej. Volumed Wrocław 1999, wyd. I.
  • Glinka R. receptura kosmetyczna. Oficyna Wydawnicza MA. Łódź 2003, wyd. I.
  • Krzyżostan M., Drzazga E. Bezpieczny kosmetyk, niekoniecznie EKO. Laborant 2013; 6: 22-25.
  • Chemical Review. Silikony. 22.04.2007

Mikroflora w jamie ustnej – mały ekosystem, wielkie znaczenie

Kiedy myślimy o mikroflorze, zwykle mamy na myśli jelita. Tymczasem równie złożony i ważny ekosystem mikroorganizmów funkcjonuje w naszej jamie…
CZYTAJ

Rola roweru i transportu publicznego w dążeniu do neutralności klimatycznej – Światowy Dzień Roweru 2025

Z okazji Światowego Dnia Roweru, obchodzonego 3 czerwca, warto przypomnieć o licznych korzyściach płynących z jazdy na rowerze. Raport Europejskiej…
CZYTAJ

29 maja to Światowy Dzień Układu Pokarmowego. Niestety, o mikrobiocie nadal wiemy zbyt mało

Z okazji Światowego Dnia Układu Pokarmowego eksperci zwracają uwagę na kluczową rolę mikrobioty jelitowej w utrzymaniu zdrowia człowieka. Ten złożony…
CZYTAJ

Koniec z bólem i dyskomfortem: laserowe leczenie żylaków to Twoje rozwiązanie!

Żylaki to powszechny problem, który dotyka coraz więcej osób. Niezależnie od tego, czy są to poszerzone, sine żyły na nogach,…
CZYTAJ

Moda czy zdrowie? Jak mądrze wybielać zęby i dbać o piękny uśmiech w sezonie weselno-komunijnym i nie tylko

Śnieżnobiały uśmiech staje się modny i szczególnie pożądany w okresie ślubno-komunijnym. Coraz więcej osób, przygotowując się do ważnych uroczystości, uwzględnia…
CZYTAJ

Wiosenny niezbędnik na piknik i grilla

Wiosna i lato to czas, gdy gotowanie przenosi się na świeże powietrze. Grill w ogrodzie, piknik w parku, a może…
CZYTAJ

Wiosenny grill bez stresu – wszystko gotowe, zanim przyjdą goście

Są takie dni, kiedy wszystko toczy się we własnym tempie. Stół ustawiony gdzieś w ogrodzie, w powietrzu unosi się zapach…
CZYTAJ

Światowy Dzień Tarczycy: Niedoczynność i nadczynność tarczycy – co musisz wiedzieć?

Z okazji Światowego Dnia Tarczycy lek. Claude Mawa, specjalista medycyny rodzinnej Grupy LUX MED, przypomina o roli tego niewielkiego, ale…
CZYTAJ

Międzynarodowy Dzień Różnorodności Biologicznej 2025: Harmonia z naturą i zrównoważony rozwój

22 maja obchodzimy Międzynarodowy Dzień Różnorodności Biologicznej, ustanowiony przez Zgromadzenie Ogólne ONZ w 2000 roku, aby upamiętnić przyjęcie Konwencji o…
CZYTAJ

Nadwaga a zdrowie: 4 nieoczywiste schorzenia związane z otyłością, które warto znać

22 maja przypada Europejski Dzień Walki z Otyłością. Z tej okazji warto przypomnieć, jak poważne konsekwencje dla zdrowia niesie nadmierna…
CZYTAJ

Rola jelit w układzie odpornościowym – jak decydują o naszym samopoczuciu i ochronie przed infekcjami?

Jeśli nie zadbamy o nasze jelita, możemy doprowadzić do ich rozszczelnienia, co otwiera drzwi dla chorób autoimmunologicznych, alergii, przewlekłych zapaleń,…
CZYTAJ

Ciche zagrożenie, które można opanować. 17 maja obchodzimy Światowy Dzień Nadciśnienia Tętniczego

Nadciśnienie tętnicze nazywane jest „cichym zabójcą” - przez długie lata może bowiem nie dawać objawów, a nieleczone prowadzi do poważnych…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

29 maja to Światowy Dzień Układu Pokarmowego. Niestety, o mikrobiocie nadal wiemy zbyt mało

Z okazji Światowego Dnia Układu Pokarmowego eksperci zwracają uwagę na kluczową rolę…
CZYTAJ

Koniec z bólem i dyskomfortem: laserowe leczenie żylaków to Twoje rozwiązanie!

Żylaki to powszechny problem, który dotyka coraz więcej osób. Niezależnie od tego,…
CZYTAJ

Światowy Dzień Tarczycy: Niedoczynność i nadczynność tarczycy – co musisz wiedzieć?

Z okazji Światowego Dnia Tarczycy lek. Claude Mawa, specjalista medycyny rodzinnej Grupy…
CZYTAJ

Nadwaga a zdrowie: 4 nieoczywiste schorzenia związane z otyłością, które warto znać

22 maja przypada Europejski Dzień Walki z Otyłością. Z tej okazji warto…
CZYTAJ

Rola jelit w układzie odpornościowym – jak decydują o naszym samopoczuciu i ochronie przed infekcjami?

Jeśli nie zadbamy o nasze jelita, możemy doprowadzić do ich rozszczelnienia, co…
CZYTAJ