Świadomy konsument – Silikony



Silikony, czyli pochodne krzemowe, znalazły zastosowanie w przemyśle kosmetycznym, spożywczym czy w medycynie. Są niezwykle popularne, jednak z punktu widzenia konsumenta, wciąż niewiele wiadomo o ich właściwościach i bezpieczeństwie.

Krzem, jest produktem wyjściowym, służącym do uzyskania silikonów. Obok atomu krzemu, te wielkocząsteczkowe związki, zawierają także atom tlenu. Ze względu na stopien polimeryzacji, mogą tworzyć lotne ciecze niskiej masie lub żywice silikonowe o ultra wysokiej masie cząsteczkowej.

Do głównych właściwości silikonów należy ich wysoka wytrzymałość na temperaturę, łatwość tworzenia emulsji. Większość jest nierozpuszczalna w wodzie, zatem trudno je usunąć za pomocą delikatnych środków. Ze względu na ich wyjątkowe właściwości oraz łatwość we wprowadzaniu do receptur, silikony mogą pełnić wielorakie funkcje wykorzystywane w kosmetyce.  Na samym początku były stosowane ze względu na zmniejszanie bielenie emulsji. Później odkryto ich dodatkowe właściwości.

Zastosowanie silikonów w kosmetyce

Przede wszystkim, silikony są substancjami błonotwórczymi, zmniejszającymi odparowywanie wody przez efekt okluzyjny, tzn. tworzą cienką warstewkę na powierzchni skóry, a więc zapobiegają jej odwodnieniu, jednocześnie utworzony film ochronny jest trudny do usunięcia oraz cechujący się wysoką odpornością chemiczną i termiczną. Wykazują one działanie nawilżające, zmiękczające i wygładzające.

Ponadto, ułatwiają rozprowadzanie kosmetyków na skórze, szczególnie środków promieniochronnych. Ponadto, współdziałają z substancjami aktywnymi zawartymi w preparacie bez oddziaływania na nie, poprawiając ogólną jego estetykę. Są dobrze tolerowane, dają przyjemny natychmiastowy efekt wygładzenia i delikatności skóry. W przeciwieństwie do olejów mineralnych, nie powodują uczucia lepkości czy tłustości i nie wpływają na zaburzenia gospodarki cieplnej organizmu.

Znalazły zastosowanie w kosmetyce kolorowej m.in. w tuszach do rzęs poprawiają ich własności użytkowe, a zastosowanie ich w podkładach, przedłuży jego trwałość. Warto podkreślić, że podkłady bezolejowe (np. podkłady w kompakcie) przeznaczone dla cery tłustej, zawierają niekomedogenne, czyli nieblokujące kanałów i niepowodujące powstawania zaskórników, pochodne silikonu.

W lakierach do paznokci silikony zwiększają zdolność przylegania. Ponadto w kosmetyce pielęgnacyjnej stosowane są w środkach do demakijażu, ułatwiając usuwanie zanieczyszczeń z powierzchni skóry. Znajdziemy je także w kremach, balsamach, preparatach do golenia. Silikony znalazły zastosowanie w kosmetykach kondycjonujących włosy. Zapewniają efekt łatwości rozczesywania i układania włosów, a także, dzięki właściwościom antystatycznym, substancje te zabezpieczą przed elektryzowaniem się i nadadzą piękny połysk.



Dlaczego silikony są źle postrzegane?

Głównym zadaniem kosmetyku jest szeroko rozumiana pielęgnacja. Ponieważ silikony pozostają na skórze w postaci wodoodpornej warstwy, uniemożliwiają przenikanie substancji aktywnych, w związku z czym, pielęgnacja i odżywienie skóry ogranicza się do działania na powierzchni naskórka, czy włosa. Same w sobie nie wykazują właściwości odżywczych. Ponadto, większość stosowanych silikonów jest nierozpuszczalna w wodzie, co utrudnia ich usuwanie z powierzchni i wymaga użycia cięższych detergentów, które mogą uszkadzać warstwę lipidową skóry, np. SLS – Sodium Lauryl Sulfate.

Silikony, ze względu na swoje właściwości, w produktach do pielęgnacji skóry i w środkach promieniochronnych, konkurują w widoczny sposób z olejami, woskami i innymi tłuszczami i mogą częściowo lub całkowicie, wyeliminować je z wielu receptur kosmetycznych.

Artykuł przygotowany przy współpracy z redakcją DOZ.pl

Piśmiennictwo:

  • W. Malinka. Zarys chemii kosmetycznej. Volumed Wrocław 1999, wyd. I.
  • Glinka R. receptura kosmetyczna. Oficyna Wydawnicza MA. Łódź 2003, wyd. I.
  • Krzyżostan M., Drzazga E. Bezpieczny kosmetyk, niekoniecznie EKO. Laborant 2013; 6: 22-25.
  • Chemical Review. Silikony. 22.04.2007

Lubię siebie. Nie dlatego, że jestem idealna. Dlatego, że jestem prawdziwa – wystartowała 6.edycja kampanii #lubiesiebie.

Kampania #lubiesiebie to nie kolejna inicjatywa o wyglądzie. To manifest świadomego życia w zgodzie ze sobą – ze swoim ciałem,…
CZYTAJ

Cukrzyca typu 2 – choroba, którą coraz częściej… cofamy

O cukrzycy powinniśmy rozmawiać nie tylko 14 listopada – w Światowy Dzień Cukrzycy, szczególnie, że z tą podstępną chorobą według…
CZYTAJ

Zupa krem z marchewki i pomarańczy

Rozgrzewająca, aromatyczna i pełna koloru — zupa krem z marchewki i pomarańczy to idealna propozycja na chłodniejsze dni. Lekko słodka,…
CZYTAJ

Choroba dziąseł, która uderza w serce

„Bakterie z jamy ustnej mogą dostać się do krwi i wywołać stan zapalny w naczyniach. To zwiększa ryzyko zawału.” Nie…
CZYTAJ

Cukrzyca i nowotwory. „To nie tylko współistnienie, ale wzajemne napędzanie się chorób”

Do 2030 roku liczba Polaków chorujących na cukrzycę może przekroczyć 4 miliony. W tym samym czasie liczba nowych przypadków nowotworów…
CZYTAJ

Pierwszy zabieg aterektomii w Rzeszowskim Centrum Chirurgii Naczyniowej i Endowaskularnej – nowa możliwość leczenia miażdżycy

W Rzeszowskim Centrum Chirurgii Naczyniowej i Endowaskularnej American Heart of Poland po raz pierwszy zastosowano aterektomię rotacyjną, nowatorską metodę leczenia…
CZYTAJ

Po raz pierwszy widziałem otwartą klatkę piersiową pacjenta bez serca – prof. Andrzej Bochenek wspomina 40. rocznicę pierwszego udanego przeszczepu serca w Polsce

– Pomyślałem wtedy: co to za fantasta? – mówił prof. Andrzej Bochenek, wspominając listopadową noc sprzed czterech dekad. – Marian…
CZYTAJ

Metale ciężkie i pestycydy w warzywach i owocach z działek miejskich – wyniki badań komentuje ekspertka IOŚ-PIB

Marchew z działki, sałata z miejskiego ogródka czy truskawki z własnej uprawy – to symbole zdrowej, lokalnej żywności. Jednak najnowsze…
CZYTAJ

Jesienna dynia w nowym świetle – jak Halloween wpływa na marnowanie żywności

Moda na Halloween i rzeźbione dynie w ostatnich latach przekształciła się w szerszy trend – dekorowanie wnętrz oraz wejść do…
CZYTAJ

Świetlista i opalona skóra jak po wakacjach: wszystko co powinnaś wiedzieć o opalaniu natryskowym

Letnia opalenizna od zawsze kojarzy się ze zdrowiem, energią i atrakcyjnym wyglądem. Jednak niestety promienie UV niosą ze sobą ryzyko…
CZYTAJ

Plan B na kryzys: Joga i ćwiczenia w domu jako ratunek, gdy pogoda totalnie zniechęca

W sezonie jesienno-zimowym pogoda potrafi być największym wrogiem twojej regularności treningowej. Deszcz ze śniegiem, mróz i wieczna ciemność skutecznie zniechęcają…
CZYTAJ

Od profilaktyki po rehabilitację – 29 października obchodzimy Światowy Dzień Udaru Mózgu. Nie lekceważ pierwszych objawów

Z okazji Światowego Dnia Udaru Mózgu przypominamy, jak poważnym wyzwaniem zdrowotnym pozostaje ta choroba. Udar mózgu to jedna z najczęstszych…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Cukrzyca typu 2 – choroba, którą coraz częściej… cofamy

O cukrzycy powinniśmy rozmawiać nie tylko 14 listopada – w Światowy Dzień…
CZYTAJ

Cukrzyca i nowotwory. „To nie tylko współistnienie, ale wzajemne napędzanie się chorób”

Do 2030 roku liczba Polaków chorujących na cukrzycę może przekroczyć 4 miliony.…
CZYTAJ

Pierwszy zabieg aterektomii w Rzeszowskim Centrum Chirurgii Naczyniowej i Endowaskularnej – nowa możliwość leczenia miażdżycy

W Rzeszowskim Centrum Chirurgii Naczyniowej i Endowaskularnej American Heart of Poland po…
CZYTAJ

Po raz pierwszy widziałem otwartą klatkę piersiową pacjenta bez serca – prof. Andrzej Bochenek wspomina 40. rocznicę pierwszego udanego przeszczepu serca w Polsce

– Pomyślałem wtedy: co to za fantasta? – mówił prof. Andrzej Bochenek,…
CZYTAJ

Plan B na kryzys: Joga i ćwiczenia w domu jako ratunek, gdy pogoda totalnie zniechęca

W sezonie jesienno-zimowym pogoda potrafi być największym wrogiem twojej regularności treningowej. Deszcz…
CZYTAJ