Skąd bierze się cellulit i jak można z nim walczyć?



Skąd bierze się cellulit i jak można z nim walczyć? Bożena Seidel, Koordynator SPA z Hotelu Natura Residence:

O cellulicie, zwanym też skórką pomarańczową, słyszymy bardzo często. Problem ten dotyka wielu kobiet, bo tu waga nie ma żadnego znaczenia – pojawia się on zarówno u pań szczupłych (cellulit wodny), jak i u tych przy kości (cellulit lipidowy).

Cellulit powstaje przez nieprawidłowe rozmieszczenie tkanki tłuszczowej oraz zmiany w jej strukturze. Komórki tłuszczowe (adipocyty) powiększają się uciskając tym samym okoliczne naczynia krwionośne i limfatyczne. Proces ten powoduje z kolei zaburzenia w odżywianiu i dotlenieniu tkanek, a także w usuwaniu niepotrzebnych substancji powstających w trakcie przemiany materii. W wyniku tego pojawiają się nieestetyczne zgrubienia.

Defekt ten najczęściej obejmuje biodra, brzuch, pośladki, a nawet przedramiona. Aby go zwalczyć, niezbędna jest prawidłowa dieta i ruch. Warto odwiedzić także specjalistyczny salon kosmetyczny i poddać się zabiegom zwalczającym cellulit.



Zbawiennie działają na przykład maski termo-wyszczuplające i masaże modelujące sylwetkę. To zabiegi naprawdę silne, więc warto się im poddać w szczególności wtedy, gdy skórka pomarańczowa jest wyjątkowo uporczywa. Dzięki takim kuracjom jak np.

Zero Cellulitu

Możemy zmniejszyć obwód ciała i poprawić stan skóry w talii, na pośladkach i udach. Przy takich zabiegach dobrze sprawdza się także glaucyna – jest to składnik, który aktywizuje proces redukcji tłuszczu w komórkach skóry i zapobiega jego ponownemu gromadzeniu się. W zabiegu Slimming Wraps Treatment wykorzystuje się bandaże nasycone między innymi właśnie tym składnikiem.

W ten sposób nie tylko wspomagamy przemianę materii, ale także wzmacniamy sieć włókien kolagenowych, tym samym poprawiając strukturę tkanki łącznej, ale to nie wszystko. Najważniejsze po zabiegu jest przecież dobre samopoczucie, i myśl, że zrobiłyśmy coś dla siebie. Coś, co pozytywnie wpłynie nie tylko na nasze ciało, ale i umysł.

Lubię siebie. Nie dlatego, że jestem idealna. Dlatego, że jestem prawdziwa – wystartowała 6.edycja kampanii #lubiesiebie.

Kampania #lubiesiebie to nie kolejna inicjatywa o wyglądzie. To manifest świadomego życia w zgodzie ze sobą – ze swoim ciałem,…
CZYTAJ

Cukrzyca typu 2 – choroba, którą coraz częściej… cofamy

O cukrzycy powinniśmy rozmawiać nie tylko 14 listopada – w Światowy Dzień Cukrzycy, szczególnie, że z tą podstępną chorobą według…
CZYTAJ

Zupa krem z marchewki i pomarańczy

Rozgrzewająca, aromatyczna i pełna koloru — zupa krem z marchewki i pomarańczy to idealna propozycja na chłodniejsze dni. Lekko słodka,…
CZYTAJ

Choroba dziąseł, która uderza w serce

„Bakterie z jamy ustnej mogą dostać się do krwi i wywołać stan zapalny w naczyniach. To zwiększa ryzyko zawału.” Nie…
CZYTAJ

Cukrzyca i nowotwory. „To nie tylko współistnienie, ale wzajemne napędzanie się chorób”

Do 2030 roku liczba Polaków chorujących na cukrzycę może przekroczyć 4 miliony. W tym samym czasie liczba nowych przypadków nowotworów…
CZYTAJ

Pierwszy zabieg aterektomii w Rzeszowskim Centrum Chirurgii Naczyniowej i Endowaskularnej – nowa możliwość leczenia miażdżycy

W Rzeszowskim Centrum Chirurgii Naczyniowej i Endowaskularnej American Heart of Poland po raz pierwszy zastosowano aterektomię rotacyjną, nowatorską metodę leczenia…
CZYTAJ

Po raz pierwszy widziałem otwartą klatkę piersiową pacjenta bez serca – prof. Andrzej Bochenek wspomina 40. rocznicę pierwszego udanego przeszczepu serca w Polsce

– Pomyślałem wtedy: co to za fantasta? – mówił prof. Andrzej Bochenek, wspominając listopadową noc sprzed czterech dekad. – Marian…
CZYTAJ

Metale ciężkie i pestycydy w warzywach i owocach z działek miejskich – wyniki badań komentuje ekspertka IOŚ-PIB

Marchew z działki, sałata z miejskiego ogródka czy truskawki z własnej uprawy – to symbole zdrowej, lokalnej żywności. Jednak najnowsze…
CZYTAJ

Jesienna dynia w nowym świetle – jak Halloween wpływa na marnowanie żywności

Moda na Halloween i rzeźbione dynie w ostatnich latach przekształciła się w szerszy trend – dekorowanie wnętrz oraz wejść do…
CZYTAJ

Świetlista i opalona skóra jak po wakacjach: wszystko co powinnaś wiedzieć o opalaniu natryskowym

Letnia opalenizna od zawsze kojarzy się ze zdrowiem, energią i atrakcyjnym wyglądem. Jednak niestety promienie UV niosą ze sobą ryzyko…
CZYTAJ

Plan B na kryzys: Joga i ćwiczenia w domu jako ratunek, gdy pogoda totalnie zniechęca

W sezonie jesienno-zimowym pogoda potrafi być największym wrogiem twojej regularności treningowej. Deszcz ze śniegiem, mróz i wieczna ciemność skutecznie zniechęcają…
CZYTAJ

Od profilaktyki po rehabilitację – 29 października obchodzimy Światowy Dzień Udaru Mózgu. Nie lekceważ pierwszych objawów

Z okazji Światowego Dnia Udaru Mózgu przypominamy, jak poważnym wyzwaniem zdrowotnym pozostaje ta choroba. Udar mózgu to jedna z najczęstszych…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Cukrzyca typu 2 – choroba, którą coraz częściej… cofamy

O cukrzycy powinniśmy rozmawiać nie tylko 14 listopada – w Światowy Dzień…
CZYTAJ

Cukrzyca i nowotwory. „To nie tylko współistnienie, ale wzajemne napędzanie się chorób”

Do 2030 roku liczba Polaków chorujących na cukrzycę może przekroczyć 4 miliony.…
CZYTAJ

Pierwszy zabieg aterektomii w Rzeszowskim Centrum Chirurgii Naczyniowej i Endowaskularnej – nowa możliwość leczenia miażdżycy

W Rzeszowskim Centrum Chirurgii Naczyniowej i Endowaskularnej American Heart of Poland po…
CZYTAJ

Po raz pierwszy widziałem otwartą klatkę piersiową pacjenta bez serca – prof. Andrzej Bochenek wspomina 40. rocznicę pierwszego udanego przeszczepu serca w Polsce

– Pomyślałem wtedy: co to za fantasta? – mówił prof. Andrzej Bochenek,…
CZYTAJ

Plan B na kryzys: Joga i ćwiczenia w domu jako ratunek, gdy pogoda totalnie zniechęca

W sezonie jesienno-zimowym pogoda potrafi być największym wrogiem twojej regularności treningowej. Deszcz…
CZYTAJ