Skąd bierze się cellulit i jak można z nim walczyć?



Skąd bierze się cellulit i jak można z nim walczyć? Bożena Seidel, Koordynator SPA z Hotelu Natura Residence:

O cellulicie, zwanym też skórką pomarańczową, słyszymy bardzo często. Problem ten dotyka wielu kobiet, bo tu waga nie ma żadnego znaczenia – pojawia się on zarówno u pań szczupłych (cellulit wodny), jak i u tych przy kości (cellulit lipidowy).

Cellulit powstaje przez nieprawidłowe rozmieszczenie tkanki tłuszczowej oraz zmiany w jej strukturze. Komórki tłuszczowe (adipocyty) powiększają się uciskając tym samym okoliczne naczynia krwionośne i limfatyczne. Proces ten powoduje z kolei zaburzenia w odżywianiu i dotlenieniu tkanek, a także w usuwaniu niepotrzebnych substancji powstających w trakcie przemiany materii. W wyniku tego pojawiają się nieestetyczne zgrubienia.

Defekt ten najczęściej obejmuje biodra, brzuch, pośladki, a nawet przedramiona. Aby go zwalczyć, niezbędna jest prawidłowa dieta i ruch. Warto odwiedzić także specjalistyczny salon kosmetyczny i poddać się zabiegom zwalczającym cellulit.



Zbawiennie działają na przykład maski termo-wyszczuplające i masaże modelujące sylwetkę. To zabiegi naprawdę silne, więc warto się im poddać w szczególności wtedy, gdy skórka pomarańczowa jest wyjątkowo uporczywa. Dzięki takim kuracjom jak np.

Zero Cellulitu

Możemy zmniejszyć obwód ciała i poprawić stan skóry w talii, na pośladkach i udach. Przy takich zabiegach dobrze sprawdza się także glaucyna – jest to składnik, który aktywizuje proces redukcji tłuszczu w komórkach skóry i zapobiega jego ponownemu gromadzeniu się. W zabiegu Slimming Wraps Treatment wykorzystuje się bandaże nasycone między innymi właśnie tym składnikiem.

W ten sposób nie tylko wspomagamy przemianę materii, ale także wzmacniamy sieć włókien kolagenowych, tym samym poprawiając strukturę tkanki łącznej, ale to nie wszystko. Najważniejsze po zabiegu jest przecież dobre samopoczucie, i myśl, że zrobiłyśmy coś dla siebie. Coś, co pozytywnie wpłynie nie tylko na nasze ciało, ale i umysł.

Suszarko-lokówka Sencor SHS 9100RS – profesjonalna i bezpieczna stylizacja włosów dzięki technologii Coandy

Nowoczesna stylizacja włosów przestała być zarezerwowana wyłącznie dla salonów fryzjerskich. Dzięki suszarko-lokówce Sencor SHS 9100RS każda użytkowniczka może stworzyć zachwycającą…
CZYTAJ

Ekspertka ostrzega: choroby dziąseł rozwijają się po cichu. Jak je zatrzymać?

Krwawią przy szczotkowaniu, bolą przy dotyku, a oddech traci świeżość - to nie tylko drobne niedogodności, ale sygnały, że dziąsła…
CZYTAJ

Zmiana czasu a ADHD – jak przesunięcie zegara wpływa na sen, nastrój i koncentrację? 

Zmiana czasu, choć z pozoru niewielka, może w istotny sposób zaburzyć funkcjonowanie osób z ADHD. – Już przesunięcie zegara o…
CZYTAJ

Dzień Makaronu – czemu po makaronie chce nam się spać i co z tym zrobić? Radzi dietetyczka

25 października obchodzimy Światowy Dzień Makaronu – ulubionego dania wielu osób na całym świecie. Jednak wielu z nas po jego…
CZYTAJ

Europejska Federacja Periodontologii ujednoliciła standardy leczenia w Europie

Paradontoza to choroba, która dotyka coraz większej liczby osób. W Europie problemy z przyzębiem ma ponad 60% populacji[1], a w Polsce…
CZYTAJ

Aeroprostownica Sencor Artemiss SHI 9100RS – rewolucja w prostowaniu suchych i mokrych włosów

Aeroprostownica Sencor Artemiss SHI 9100RS to urządzenie, które redefiniuje codzienną stylizację włosów. Innowacyjna technologia prostowania za pomocą powietrza zapobiega nadmiernej ekspozycji…
CZYTAJ

Od krajowych strategii do lokalnych działań. Rolnictwo w obliczu zmian klimatu

Zmiany klimatu w coraz większym stopniu wpływają na rolnictwo – sektor, który z jednej strony odpowiada za bezpieczeństwo żywnościowe, a…
CZYTAJ

Bezpieczeństwo żywnościowe i klimat – wspólne wyzwania współczesnego świata

Światowy Dzień Żywności, obchodzony 16 października, to okazja do refleksji nad tym, jak powstaje żywność, jak z niej korzystamy i…
CZYTAJ

Od Polski po Danię: jak sieć Netto walczy z marnowaniem jedzenia

Na świecie marnuje się około jednej trzeciej wyprodukowanej żywności. W Unii Europejskiej ponad połowa tych strat powstaje w domach. W…
CZYTAJ

Dla urody i dla zdrowia – co warto wiedzieć o blefaroplastyce?

Ograniczone pole widzenia, zmęczenie oczu i bóle głowy to jedne z najbardziej dokuczliwych dolegliwości mało znanego problemu – opadających powiek.…
CZYTAJ

Domowy kisiel żurawinowy z malinami

Domowy kisiel w najlepszym wydaniu — kwaśna żurawina i słodkie maliny tworzą duet, który idealnie rozgrzewa w chłodne dni. Ten…
CZYTAJ

Pokolenie Z a kryzys zdrowia psychicznego: dlaczego młodzi Polacy odczuwają największy niepokój?

Coraz częściej w mediach oraz przestrzeni publicznej słowo dobrostan odmieniane jest przez wszystkie przypadki. To dobry znak, przede wszystkim dla…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Zmiana czasu a ADHD – jak przesunięcie zegara wpływa na sen, nastrój i koncentrację? 

Zmiana czasu, choć z pozoru niewielka, może w istotny sposób zaburzyć funkcjonowanie…
CZYTAJ

Pokolenie Z a kryzys zdrowia psychicznego: dlaczego młodzi Polacy odczuwają największy niepokój?

Coraz częściej w mediach oraz przestrzeni publicznej słowo dobrostan odmieniane jest przez…
CZYTAJ

SAD – choroba afektywna sezonowa (Seasonal Affective Disorder), czyli sezonowy spadek nastroju. Na czym polega i jak sobie z nim radzić?

Jesień i zima to dla wielu z nas trudniejszy czas. Krótszy dzień,…
CZYTAJ

Jak era cyfrowa wpływa na wzrok? Jak rozwijają się choroby oczu? Profilaktyka i leczenie chorób oczu z okazji Światowego Dnia Wzroku

Współczesny człowiek spędza średnio kilka godzin dziennie przed ekranami urządzeń elektronicznych, co…
CZYTAJ

Trening mózgu, a nie tylko ciała. Dlaczego tak trudno nam wytrwać w aktywności fizycznej?

„Od jutra zacznę biegać”. „Od poniedziałku siłownia”. „Od nowego roku zmiana nawyków”.…
CZYTAJ