Pszczoły rozwiązaniem na nowotwory?



Chyba ciężko znaleźć kogoś, kto nie lubiłby miodu! Jednocześnie czasem zdecydowanie brakuje nam dla pszczół wyrozumiałości. Oczywiście, każdego choć raz w życiu użądliła pszczoła, jednak nie powinien być to powód, żeby jak ognia unikać i przeganiać te owady z pola widzenia. Zwłaszcza, że zawdzięczamy im tak naprawdę o wiele więcej, niż tylko miód czy zapylone kwiaty!

 

W trakcie wytwarzania przez pszczoły miodu, powstaje również bardzo odżywcza substancja zwana  pierzgą. Jest to bardzo bogaty pokarm, przygotowywany przez pracownice dla królowej matki,  młodych pszczół oraz larw. Czemu jest aż tak wartościowa i do czego może być ona potrzebna człowiekowi?

Dlaczego nie każda pierzga jest jednak aż tak wspaniałą substancją (czasem zamiast posiadać właściwości lecznicze, może być wręcz szkodliwa dla organizmu)? W jakiej formie jest ona przez człowieka najlepiej przyswajalna?

Tego typu pytań jest całe mnóstwo! Postaramy się tutaj odpowiedzieć wyczerpująco na wszystkie tego typu kwestie. A można by o tym pisać bardzo długo…

 

Formuła Życia

Tak naprawdę pierzga jest jednym z najbardziej wartościowych produktów naturalnych. To ze względu na jej unikalny i bogaty skład. – Zawiera ponad 250 najbardziej wartościowych biologicznie komponentów aktywnych (w tym aż 28 aminokwasów) oraz wszystkie istniejące witaminy (A, B, C, D, E, PP, D, K, H ) – wylicza dr hab. Peteris Trapencieris z Łotewskiego Instytutu Syntezy Organicznej , który prowadził badania tej substancji dla marki Bee Pearl.

– Ponadto jest też bogata w białko (którego zawiera ponad 20%), węglowodany (od 25 do 35%), a także kwasy Omega 3 i Omega 6, kwas mlekowy, mikro i makroelementy oraz szereg innych, nie mniej dobroczynnych, istotnych dla organizmu składników – dodaje specjalista.

Jak to możliwe, że jeden naturalny preparat zawiera w sobie tyle wartościowych składników? Odpowiedź jest w gruncie rzeczy dość prosta. W okresie letnim pszczoły oblatują setki roślin, dzięki czemu zbierają całe mnóstwo najbardziej wartościowych biologicznie komponentów, które następnie gromadzą się właśnie w pierzdze. A pamiętajmy, że każda roślina ma naturalną wartość leczniczą. Właśnie dlatego określa się tę substancję mianem skumulowanej Formuły Życia, która ma w sobie wyłącznie najlepsze składniki, jakie natura może dać człowiekowi.

 

Czy pierzga może być niezdrowa?

Z wcześniejszej części artykułu można by wnioskować, że nie. Tymczasem okazuje się, że właśnie nie do końca. Otóż, nie każda pierzga jest bowiem przebadana laboratoryjnie. W rezultacie całkiem często zdarzają się sytuacje, kiedy zamiast leczyć, może ona być dla organizmu człowieka niewskazana! Kiedy?

Np. w sytuacjach, kiedy pochodzi ona z terenów uprzemysłowionych, gdzie przecież również często spotykamy pszczoły. W rezultacie wytwarzana w ten sposób przez pszczoły pierzga może zawierać metale ciężkie, które w oczywisty sposób szkodzą zamiast leczyć.

To przykładowo dlatego wspomniany już wcześniej suplement Bee Bearl wytwarzany jest z pierzgi zbieranej z dziewiczych terenów Łotwy, pozostających w pełni czystych i ekologicznych. Pozyskiwana przez pszczoły substancja pochodzi w sporej mierze z pyłków brzozy i topoli, wyjątkowo bogatych w polifenole, które są tak istotne w profilaktyce antynowotworowej. Nie każdą pierzgę zbiera się właśnie z takich drzew.

Ważne jest też to, aby była ona pochodzenia naturalnego, a nie syntetycznego. Tylko wtedy te pszczele produkty są wartościowe dla naszego organizmu i skuteczne w działaniu. Najsilniejszą w działaniu formą tej substancji jest jej skoncentrowana forma, np. Bee Pearl wyprodukowany jest w proporcji 20:1.

Oznacza to, że z 20 kilogramów czystej pierzgi powstaje 1 kilogram koncentratu, o znacznie silniejszych właściwościach. W dalszej części artykułu pisząc o pierzdze, będziemy mieli więc mieli już na myśli właśnie jej skoncentrowaną i wyłącznie zdrową formułę.



Po co nam ta pierzga?

Bo zdrowa, bo naturalna… To wszystko jasne i oczywiste. Ale do czego tak konkretnie jest nam potrzebny ten jeden z najstarszych suplementów diety? Ze względu na posiadane właściwości odżywcze wpływa na wydolność fizyczną oraz optymalizuje masę tkanek mięśniowych.

Z kolei posiadane przez nią właściwości biologiczne, zbliżone do pyłku kwiatowego, są głównie odżywcze, antybiotyczne i immunostymulujące. Natomiast oddziaływanie lecznicze pierzgi, wykorzystuje się wspomagająco przy terapii podstawowej przewlekłego zapalenia wątroby, przewlekłego zapalenia migdałków, schorzeń kardiologicznych czy niedokrwistości z niedoboru żelaza.

To jednak nie wszystko. Na zlecenie Bee Pearl, w Zakładzie Bromatologii Uniwersytetu Medycznego w Białymstoku przeprowadzono wnikliwe badania pierzgi, z której składa się suplement tej marki. W trakcie badań odbywających się pod nadzorem prof. dr hab. n. farm. Marii H. Borawskiej, stwierdzono, że stosowanie tej substancji w skoncentrowanej postaci najprawdopodobniej odgrywa również znaczącą rolę w ogólnej profilaktyce antynowotworowej!

W trakcie wytwarzania przez pszczoły miodu, powstaje również bardzo odżywcza substancja zwana  pierzgš.

Ale jak to możliwe?

Badania laboratoryjne potwierdziły szczególne zastosowanie pierzgi w terapii zachorowań na glejaka. Prof. Borawska wyodrębniła w trakcie badań poszczególne jej składniki działające przeciwrakowo. Ogólnie nazywane są one polifenolami, o czym wcześniej już wspomnieliśmy.

Dlatego bardzo dużą wagę w produkcji tego typu suplementów, laboranci przywiązują do jak największej zawartości polifenoli, co gwarantuje zmaksymalizowane działania ekstraktu. Pierzga jest także skutecznym środkiem w przeciwdziałaniu  przerostu gruczołu krokowego (prostaty) oraz w profilaktyce przeciwnowotworowej z nim związanej.

W tym miejscu warto również wspomnieć o tym, że przyjmując tak dużą dawkę dobroczynnych naturalnych składników w skoncentrowanej postaci, skutecznie budujemy ogólną odporność naszego organizmu.  A kiedy, jeśli nie właśnie teraz, a więc jeszcze przed głównym sezonem wszelkiej maści zachorowań i przeziębień, warto budować swoją odporność? Zwłaszcza, że profilaktyka antynowotworowa i ogólna odporność zamknięte w jednej małej kapsułce, to przysłowiowe „dwie pieczenie na jednym ogniu”!

 

Wymienione wcześniej właściwości są jedynie ułamkiem tego, co może dać nam pierzga w swojej skoncentrowanej postaci. Z pewnością są one jednak na tyle ważne, że warto o nich pamiętać, kiedy następnym razem będziemy odganiać od siebie „te natrętne pszczoły”. Przecież dostajemy od nich naprawdę dużo dobrego!

Suszarko-lokówka Sencor SHS 9100RS – profesjonalna i bezpieczna stylizacja włosów dzięki technologii Coandy

Nowoczesna stylizacja włosów przestała być zarezerwowana wyłącznie dla salonów fryzjerskich. Dzięki suszarko-lokówce Sencor SHS 9100RS każda użytkowniczka może stworzyć zachwycającą…
CZYTAJ

Ekspertka ostrzega: choroby dziąseł rozwijają się po cichu. Jak je zatrzymać?

Krwawią przy szczotkowaniu, bolą przy dotyku, a oddech traci świeżość - to nie tylko drobne niedogodności, ale sygnały, że dziąsła…
CZYTAJ

Zmiana czasu a ADHD – jak przesunięcie zegara wpływa na sen, nastrój i koncentrację? 

Zmiana czasu, choć z pozoru niewielka, może w istotny sposób zaburzyć funkcjonowanie osób z ADHD. – Już przesunięcie zegara o…
CZYTAJ

Dzień Makaronu – czemu po makaronie chce nam się spać i co z tym zrobić? Radzi dietetyczka

25 października obchodzimy Światowy Dzień Makaronu – ulubionego dania wielu osób na całym świecie. Jednak wielu z nas po jego…
CZYTAJ

Europejska Federacja Periodontologii ujednoliciła standardy leczenia w Europie

Paradontoza to choroba, która dotyka coraz większej liczby osób. W Europie problemy z przyzębiem ma ponad 60% populacji[1], a w Polsce…
CZYTAJ

Aeroprostownica Sencor Artemiss SHI 9100RS – rewolucja w prostowaniu suchych i mokrych włosów

Aeroprostownica Sencor Artemiss SHI 9100RS to urządzenie, które redefiniuje codzienną stylizację włosów. Innowacyjna technologia prostowania za pomocą powietrza zapobiega nadmiernej ekspozycji…
CZYTAJ

Od krajowych strategii do lokalnych działań. Rolnictwo w obliczu zmian klimatu

Zmiany klimatu w coraz większym stopniu wpływają na rolnictwo – sektor, który z jednej strony odpowiada za bezpieczeństwo żywnościowe, a…
CZYTAJ

Bezpieczeństwo żywnościowe i klimat – wspólne wyzwania współczesnego świata

Światowy Dzień Żywności, obchodzony 16 października, to okazja do refleksji nad tym, jak powstaje żywność, jak z niej korzystamy i…
CZYTAJ

Od Polski po Danię: jak sieć Netto walczy z marnowaniem jedzenia

Na świecie marnuje się około jednej trzeciej wyprodukowanej żywności. W Unii Europejskiej ponad połowa tych strat powstaje w domach. W…
CZYTAJ

Dla urody i dla zdrowia – co warto wiedzieć o blefaroplastyce?

Ograniczone pole widzenia, zmęczenie oczu i bóle głowy to jedne z najbardziej dokuczliwych dolegliwości mało znanego problemu – opadających powiek.…
CZYTAJ

Domowy kisiel żurawinowy z malinami

Domowy kisiel w najlepszym wydaniu — kwaśna żurawina i słodkie maliny tworzą duet, który idealnie rozgrzewa w chłodne dni. Ten…
CZYTAJ

Pokolenie Z a kryzys zdrowia psychicznego: dlaczego młodzi Polacy odczuwają największy niepokój?

Coraz częściej w mediach oraz przestrzeni publicznej słowo dobrostan odmieniane jest przez wszystkie przypadki. To dobry znak, przede wszystkim dla…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Zmiana czasu a ADHD – jak przesunięcie zegara wpływa na sen, nastrój i koncentrację? 

Zmiana czasu, choć z pozoru niewielka, może w istotny sposób zaburzyć funkcjonowanie…
CZYTAJ

Pokolenie Z a kryzys zdrowia psychicznego: dlaczego młodzi Polacy odczuwają największy niepokój?

Coraz częściej w mediach oraz przestrzeni publicznej słowo dobrostan odmieniane jest przez…
CZYTAJ

SAD – choroba afektywna sezonowa (Seasonal Affective Disorder), czyli sezonowy spadek nastroju. Na czym polega i jak sobie z nim radzić?

Jesień i zima to dla wielu z nas trudniejszy czas. Krótszy dzień,…
CZYTAJ

Jak era cyfrowa wpływa na wzrok? Jak rozwijają się choroby oczu? Profilaktyka i leczenie chorób oczu z okazji Światowego Dnia Wzroku

Współczesny człowiek spędza średnio kilka godzin dziennie przed ekranami urządzeń elektronicznych, co…
CZYTAJ

Trening mózgu, a nie tylko ciała. Dlaczego tak trudno nam wytrwać w aktywności fizycznej?

„Od jutra zacznę biegać”. „Od poniedziałku siłownia”. „Od nowego roku zmiana nawyków”.…
CZYTAJ