Piękna i trwała opalenizna-6 składników, które gwarantują trwałą opaleniznę! Sprawdź, gdzie ich szukać.



Piękna i trwała opalenizna-6 składników, które gwarantują trwałą opaleniznę!

Sprawdź, gdzie ich szukać.

Kończymy ze stereotypami. Piękna i trwała opalenizna nie jest jedynie zasługą typu skóry. Wcale nie jest powiedziane, że jeśli jesteś blondynką albo szatynką o jasnej karnacji, to musisz opalić się na czerwono-różowy kolor, a w najlepszym razie brązowy odcień zniknie z Twojej skóry po kilkunastu dniach. Ogromny wpływ na to, jak będziesz wyglądała po kilku seansach kąpieli słonecznych ma to, co jesz. Poznaj 6 składników, które przyspieszą powstawanie opalenizny i sprawią, że będziesz się z niej cieszyć nawet kilka miesięcy po urlopie.

Witamina A działa na zasadzie naturalnej tarczy ochronnej przeciwko fotostarzeniu. Wzmacnia i uodparnia komórki na szkodliwe działanie promieni słonecznych. Maść z witaminą A łagodzi podrażnienia.

Gdzie znaleźć? W mleku, jajkach, serze, wątróbce, żółtych i pomarańczowych owocach.

Witamina E wspaniały składnik, zwłaszcza w zestawieniu z witaminą A. Wspomaga produkcję melaniny w czasie opalania. Przyspiesza procesy regeneracji komórek, zmniejsza stopień ich uszkodzenia przez wolne rodniki i zapewnia skórze elastyczność.

Gdzie znaleźć? W orzechach, olejach roślinnych, zielonych warzywach, kiełkach.



Kolagen jest jednym z najskuteczniejszych składników. Wspomaga proces odnowy komórek, ma niezwykle silne właściwości antyoksydacyjne. Zapewnia skórze długotrwałą, piękną opaleniznę. Do tego zapobiega powstawaniu poparzeń i przebarwień.

Gdzie znaleźć? Najwyższej jakości kolagen rybi klasy A jest obecny w tabletkach marki Noble Health. Nie tylko zminimalizuje negatywne działanie promieniowania UV, ale też dzięki zawartym w składzie witaminom i minerałom odżywi i nawilży ciało od środka.

Selen pomaga ujędrnić skórę i utrzymać uzyskany odcień opalenizny. Bierze aktywny udział a regeneracji uszkodzonych przez słońce  komórek.

Gdzie znaleźć? W ogórkach, brokułach, kapuście, cebuli, tuńczyku, czosnku, pełnoziarniste pieczywo.

Beta-karoten to także doskonałe źródło witaminy A. Przyspiesza powstawanie pożądanego, złotawego odcienia. Funkcjonuje trochę jak naturalny filtr przeciwsłoneczny. Nie dopuszcza do powstania  tzw. plam pigmentacyjnych.

Gdzie znaleźć? W marchwi, sokach marchwiowych, morelach, szpinaku.

Likopen to silny przeciwutleniacz, który dzięki dużej absorpcji promieni słonecznych obniża poziom szkodliwego promieniowania. Wydłuża więc czas bezpiecznego przebywania na słońcu. Podtrzymuje uzyskany odcień skóry, a ponad to nadaje jej zdrowy wygląd.

Gdzie znaleźć? W przetworach pomidorowych, np. w paście, przecierze, keczupie.

29 maja to Światowy Dzień Układu Pokarmowego. Niestety, o mikrobiocie nadal wiemy zbyt mało

Z okazji Światowego Dnia Układu Pokarmowego eksperci zwracają uwagę na kluczową rolę mikrobioty jelitowej w utrzymaniu zdrowia człowieka. Ten złożony…
CZYTAJ

Koniec z bólem i dyskomfortem: laserowe leczenie żylaków to Twoje rozwiązanie!

Żylaki to powszechny problem, który dotyka coraz więcej osób. Niezależnie od tego, czy są to poszerzone, sine żyły na nogach,…
CZYTAJ

Moda czy zdrowie? Jak mądrze wybielać zęby i dbać o piękny uśmiech w sezonie weselno-komunijnym i nie tylko

Śnieżnobiały uśmiech staje się modny i szczególnie pożądany w okresie ślubno-komunijnym. Coraz więcej osób, przygotowując się do ważnych uroczystości, uwzględnia…
CZYTAJ

Wiosenny niezbędnik na piknik i grilla

Wiosna i lato to czas, gdy gotowanie przenosi się na świeże powietrze. Grill w ogrodzie, piknik w parku, a może…
CZYTAJ

Wiosenny grill bez stresu – wszystko gotowe, zanim przyjdą goście

Są takie dni, kiedy wszystko toczy się we własnym tempie. Stół ustawiony gdzieś w ogrodzie, w powietrzu unosi się zapach…
CZYTAJ

Światowy Dzień Tarczycy: Niedoczynność i nadczynność tarczycy – co musisz wiedzieć?

Z okazji Światowego Dnia Tarczycy lek. Claude Mawa, specjalista medycyny rodzinnej Grupy LUX MED, przypomina o roli tego niewielkiego, ale…
CZYTAJ

Międzynarodowy Dzień Różnorodności Biologicznej 2025: Harmonia z naturą i zrównoważony rozwój

22 maja obchodzimy Międzynarodowy Dzień Różnorodności Biologicznej, ustanowiony przez Zgromadzenie Ogólne ONZ w 2000 roku, aby upamiętnić przyjęcie Konwencji o…
CZYTAJ

Nadwaga a zdrowie: 4 nieoczywiste schorzenia związane z otyłością, które warto znać

22 maja przypada Europejski Dzień Walki z Otyłością. Z tej okazji warto przypomnieć, jak poważne konsekwencje dla zdrowia niesie nadmierna…
CZYTAJ

Rola jelit w układzie odpornościowym – jak decydują o naszym samopoczuciu i ochronie przed infekcjami?

Jeśli nie zadbamy o nasze jelita, możemy doprowadzić do ich rozszczelnienia, co otwiera drzwi dla chorób autoimmunologicznych, alergii, przewlekłych zapaleń,…
CZYTAJ

Ciche zagrożenie, które można opanować. 17 maja obchodzimy Światowy Dzień Nadciśnienia Tętniczego

Nadciśnienie tętnicze nazywane jest „cichym zabójcą” - przez długie lata może bowiem nie dawać objawów, a nieleczone prowadzi do poważnych…
CZYTAJ

Pielęgnacja skóry po zimie – czego naprawdę potrzebuje Twoja cera?

Zima, choć piękna i pełna uroku, potrafi być bezlitosna dla naszej skóry. Mróz, wiatr i suche powietrze w pomieszczeniach mogą…
CZYTAJ

Odpad czy surowiec, czyli drugie życie opakowań

Gdy rośnie presja społeczna i regulacyjna, firmy muszą spojrzeć na opakowania zupełnie inaczej. To, co jeszcze niedawno trafiało na wysypiska,…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

29 maja to Światowy Dzień Układu Pokarmowego. Niestety, o mikrobiocie nadal wiemy zbyt mało

Z okazji Światowego Dnia Układu Pokarmowego eksperci zwracają uwagę na kluczową rolę…
CZYTAJ

Koniec z bólem i dyskomfortem: laserowe leczenie żylaków to Twoje rozwiązanie!

Żylaki to powszechny problem, który dotyka coraz więcej osób. Niezależnie od tego,…
CZYTAJ

Światowy Dzień Tarczycy: Niedoczynność i nadczynność tarczycy – co musisz wiedzieć?

Z okazji Światowego Dnia Tarczycy lek. Claude Mawa, specjalista medycyny rodzinnej Grupy…
CZYTAJ

Nadwaga a zdrowie: 4 nieoczywiste schorzenia związane z otyłością, które warto znać

22 maja przypada Europejski Dzień Walki z Otyłością. Z tej okazji warto…
CZYTAJ

Rola jelit w układzie odpornościowym – jak decydują o naszym samopoczuciu i ochronie przed infekcjami?

Jeśli nie zadbamy o nasze jelita, możemy doprowadzić do ich rozszczelnienia, co…
CZYTAJ