Kształty naszego zdrowia-zdrowe produkty



Kształty naszego zdrowia-zdrowe produkty

Aby zapewnić organizmowi siły i energię poszukujemy produktów, które dostarczą mu niezbędne składniki. Do tego nie trzeba jednak wiele wysiłku. Natura sama podpowiada, co jeść, aby utrzymać ciało w dobrej formie.

Niewielu z nas zwraca uwagę na kształt owoców i warzyw. Bardzo często przypominają one jednak części ludzkiego ciała. Jest to naturalna podpowiedź, które produkty zawierają składniki konieczne do prawidłowego funkcjonowania poszczególnych partii organizmu.

Zadbaj o to, co na zewnątrz

Oczy to narząd, bez którego trudno wyobrazić sobie jakąkolwiek czynność. Często uskarżamy się na zaburzenia widzenia spowodowane np. spędzaniem znacznej części dnia przed ekranem komputera. Jednym z najprostszych sposobów na wzmocnienie narządu wzroku jest spożywanie marchewki. Po pokrojeniu tego warzywa na plasterki można zauważyć, iż krążki przypominają ludzkie oko.

Co ciekawe, marchewka zawiera w sobie bardzo dużą ilość beta karotenu, który w organizmie przekształcany jest w witaminę A. Jej regularne dostarczanie pomaga zapobiegać różnym schorzeniom oczu. Marzysz o gęstych, mocnych i lśniących włosach? Składniki niezbędne do ich prawidłowego wzrostu znajdziesz w… rzodkiewce. Analizując kształt tego warzywa szybko dojdziemy do wniosku, że bardzo przypomina on głowę z bujną czupryną. Nie jest to przypadek. Ta nowalijka zawiera bardzo duże ilości siarki, kwasu foliowego, potasu i żelaza, a te wpływają na prawidłowy wzrost włosa.



Wnętrze też wymaga troski

Mózg odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie ciała i pracuje bez wytchnienia całą dobę. Dlatego potrzebuje od nas ciągłego wsparcia. Możemy je zapewnić poprzez dostarczanie potrzebnych składników odżywczych. Jednym z najbardziej wartościowych produktów dla naszego mózgu są orzechy włoskie, które swoim kształtem i pofałdowaną strukturą przypominają półkule. Regularne spożywanie tych owoców nie tylko usprawni nasz umysł, poprawi koncentracje i pamięć, ale pomoże również zapobiec licznym chorobom, m.in. miażdżycy.

Serce, podobnie jak mózg, nigdy nie odpoczywa. Dlatego trzeba dbać o nie w szczególny sposób. Likopen, mangan, cynk i kwas pantotenowy chronią przed chorobami i usprawniają pracę układu krążenia. Prawdziwym bogactwem tych składników są pomidory. Swoim kształtem przypominają właśnie ludzkie serce. Intensywny czerwony kolor oraz wyraźnie zarysowane komory to tylko niektóre z podobieństw.

Naturalnym filtrem naszego organizmu są nerki. Zaburzenia w ich pracy niekorzystnie wpływają na pracę całego ciała. Kształt tego narządu przypominają nasiona fasoli. Okazuje się, iż wywar z tego warzywa działa moczopędnie i znacznie obniża poziom cukru we krwi. Polecamy także orzechy nerkowca. Regularne spożywanie tego produktu pomaga zapobiegać cukrzycy, której rozwój może prowadzić do wielu chorób nerek.

Osoby pragnące prowadzić zdrowy tryb życia, nie muszą się głowić, jak skomponować swoje posiłki. Wizyta w sklepie nie musi być błądzeniem po omacku w poszukiwaniu produktów korzystnych dla naszego samopoczucia. Wystarczy, że uważnie przyjrzymy się kształtom warzyw i owoców, a bez zbędnego wysiłku zdobędziemy wiedzę co jeść, aby zachować dobrą kondycję. Korzystajmy z tego co zdrowe, proste i naturalne.

Źródło: http://www.ros-sweet.pl/

Dieta onkologiczna: fakty i mity

Jak pokazują badania aż 65% pacjentów onkologicznych traci na wadze jeszcze przed pierwszą wizytą u specjalisty, a w trakcie leczenia…
CZYTAJ

Światowy Dzień Mikrobiomu 2025: jesteśmy coraz bardziej zainteresowani mikrobiotą, ale nasza świadomość jest wciąż niewystarczająca

Z okazji Światowego Dnia Mikrobiomu warto przyjrzeć się rosnącemu zainteresowaniu społeczeństwa mikrobiotą i jej wpływem na zdrowie. Dane z trzeciej…
CZYTAJ

Dlaczego nazywamy jelita drugim mózgiem? „To właśnie tam powstaje do 95% serotoniny!”

Czy Twój brzuch wie więcej niż myślisz? Coraz częściej mówi się o jelitach nie tylko jako o centrum trawienia, ale…
CZYTAJ

Co warto wiedzieć o SPF? ABC wiedzy na temat letniej fotoprotekcji

Jakie są wakacyjne potrzeby skóry? Skuteczna ochrona przeciwsłoneczna, nawilżenie i regeneracja to podstawa osiągnięcia efektu pięknej i zdrowej cery latem.…
CZYTAJ

ZADBAJ O OBJĘTOŚĆ Z KOSMETYKAMI STAPIZ

Szukasz produktów, które pomogą Ci utrzymać dużą objętość włosów na dłuższy czas bez efektu obciążenia? Sprawdź te kosmetyki STAPIZ. Dzięki…
CZYTAJ

Mokate Cappuccino ZERO to doskonały wybór dla osób, które chcą cieszyć się smakiem kawy, dbając przy tym o zdrowie

Mokate Cappuccino ZERO to doskonały wybór dla osób, które chcą cieszyć się smakiem kawy, dbając przy tym o zdrowie. Bez…
CZYTAJ

Kiedy ból zębów sprawia, że odmawiasz sobie letnich przyjemności..

Lato od razu przywodzi na myśl wakacje, lody i chłodne napoje. Niestety, nie każdy może cieszyć się swobodnie tymi przyjemnościami.…
CZYTAJ

Antyoksydacja, poprawa kolorytu skóry i demakijaż Co warto wiedzieć o kwasie ferulowym?

Kwas ferulowy to król multifunkcjonalności. Działa antyoksydacyjnie, przeciwstarzeniowo, świetnie wpływa na koloryt cery i wspiera działanie kremów z SPF. Latem…
CZYTAJ

Puszcza Białowieska bliska sercom Polaków. Wyniki ogólnopolskiego badania opinii publicznej

Zdecydowana większość Polaków zna i docenia wartość Puszczy Białowieskiej – wynika z ogólnopolskiego badania opinii publicznej przeprowadzonego przez firmę Quantify…
CZYTAJ

Regeneracja i intensywne nawilżenie Jak skutecznie przygotować włosy do lata?

Nawilżenie i dogłębna regeneracja to priorytet pielęgnacji włosów przed latem. Specjaliści podpowiadają, że drogą do osiągnięcia efektu zachwycających, lśniących pasm…
CZYTAJ

Ile lodów tygodniowo może jeść przedszkolak? Czy codzienne jedzenie lodów to coś złego?

Na pytania odpowiada ekspert Damian Dziewiałtowski, dietetyk Grupy LUX MED: Lody dla przedszkolaka – ile to bezpieczna porcja? Lody to…
CZYTAJ

Zdrowe dziąsła, zdrowy organizm: dlaczego przyzębie jest takie ważne?

Krwawiące dziąsła to nie błahostka – mogą być oznaką poważnej choroby przyzębia, która wpływa na zdrowie całego organizmu. W Polsce…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Dieta onkologiczna: fakty i mity

Jak pokazują badania aż 65% pacjentów onkologicznych traci na wadze jeszcze przed…
CZYTAJ

Światowy Dzień Mikrobiomu 2025: jesteśmy coraz bardziej zainteresowani mikrobiotą, ale nasza świadomość jest wciąż niewystarczająca

Z okazji Światowego Dnia Mikrobiomu warto przyjrzeć się rosnącemu zainteresowaniu społeczeństwa mikrobiotą…
CZYTAJ

Dlaczego nazywamy jelita drugim mózgiem? „To właśnie tam powstaje do 95% serotoniny!”

Czy Twój brzuch wie więcej niż myślisz? Coraz częściej mówi się o…
CZYTAJ

Co warto wiedzieć o SPF? ABC wiedzy na temat letniej fotoprotekcji

Jakie są wakacyjne potrzeby skóry? Skuteczna ochrona przeciwsłoneczna, nawilżenie i regeneracja to…
CZYTAJ

Otyłość to choroba, nie wybór. Jak leczyć bez oceniania i uprzedzeń?

Otyłość to przewlekła choroba, a nie efekt braku silnej woli. Pomimo rosnącej…
CZYTAJ