Kształty naszego zdrowia-zdrowe produkty



Kształty naszego zdrowia-zdrowe produkty

Aby zapewnić organizmowi siły i energię poszukujemy produktów, które dostarczą mu niezbędne składniki. Do tego nie trzeba jednak wiele wysiłku. Natura sama podpowiada, co jeść, aby utrzymać ciało w dobrej formie.

Niewielu z nas zwraca uwagę na kształt owoców i warzyw. Bardzo często przypominają one jednak części ludzkiego ciała. Jest to naturalna podpowiedź, które produkty zawierają składniki konieczne do prawidłowego funkcjonowania poszczególnych partii organizmu.

Zadbaj o to, co na zewnątrz

Oczy to narząd, bez którego trudno wyobrazić sobie jakąkolwiek czynność. Często uskarżamy się na zaburzenia widzenia spowodowane np. spędzaniem znacznej części dnia przed ekranem komputera. Jednym z najprostszych sposobów na wzmocnienie narządu wzroku jest spożywanie marchewki. Po pokrojeniu tego warzywa na plasterki można zauważyć, iż krążki przypominają ludzkie oko.

Co ciekawe, marchewka zawiera w sobie bardzo dużą ilość beta karotenu, który w organizmie przekształcany jest w witaminę A. Jej regularne dostarczanie pomaga zapobiegać różnym schorzeniom oczu. Marzysz o gęstych, mocnych i lśniących włosach? Składniki niezbędne do ich prawidłowego wzrostu znajdziesz w… rzodkiewce. Analizując kształt tego warzywa szybko dojdziemy do wniosku, że bardzo przypomina on głowę z bujną czupryną. Nie jest to przypadek. Ta nowalijka zawiera bardzo duże ilości siarki, kwasu foliowego, potasu i żelaza, a te wpływają na prawidłowy wzrost włosa.



Wnętrze też wymaga troski

Mózg odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie ciała i pracuje bez wytchnienia całą dobę. Dlatego potrzebuje od nas ciągłego wsparcia. Możemy je zapewnić poprzez dostarczanie potrzebnych składników odżywczych. Jednym z najbardziej wartościowych produktów dla naszego mózgu są orzechy włoskie, które swoim kształtem i pofałdowaną strukturą przypominają półkule. Regularne spożywanie tych owoców nie tylko usprawni nasz umysł, poprawi koncentracje i pamięć, ale pomoże również zapobiec licznym chorobom, m.in. miażdżycy.

Serce, podobnie jak mózg, nigdy nie odpoczywa. Dlatego trzeba dbać o nie w szczególny sposób. Likopen, mangan, cynk i kwas pantotenowy chronią przed chorobami i usprawniają pracę układu krążenia. Prawdziwym bogactwem tych składników są pomidory. Swoim kształtem przypominają właśnie ludzkie serce. Intensywny czerwony kolor oraz wyraźnie zarysowane komory to tylko niektóre z podobieństw.

Naturalnym filtrem naszego organizmu są nerki. Zaburzenia w ich pracy niekorzystnie wpływają na pracę całego ciała. Kształt tego narządu przypominają nasiona fasoli. Okazuje się, iż wywar z tego warzywa działa moczopędnie i znacznie obniża poziom cukru we krwi. Polecamy także orzechy nerkowca. Regularne spożywanie tego produktu pomaga zapobiegać cukrzycy, której rozwój może prowadzić do wielu chorób nerek.

Osoby pragnące prowadzić zdrowy tryb życia, nie muszą się głowić, jak skomponować swoje posiłki. Wizyta w sklepie nie musi być błądzeniem po omacku w poszukiwaniu produktów korzystnych dla naszego samopoczucia. Wystarczy, że uważnie przyjrzymy się kształtom warzyw i owoców, a bez zbędnego wysiłku zdobędziemy wiedzę co jeść, aby zachować dobrą kondycję. Korzystajmy z tego co zdrowe, proste i naturalne.

Źródło: http://www.ros-sweet.pl/

Mikroflora w jamie ustnej – mały ekosystem, wielkie znaczenie

Kiedy myślimy o mikroflorze, zwykle mamy na myśli jelita. Tymczasem równie złożony i ważny ekosystem mikroorganizmów funkcjonuje w naszej jamie…
CZYTAJ

Rola roweru i transportu publicznego w dążeniu do neutralności klimatycznej – Światowy Dzień Roweru 2025

Z okazji Światowego Dnia Roweru, obchodzonego 3 czerwca, warto przypomnieć o licznych korzyściach płynących z jazdy na rowerze. Raport Europejskiej…
CZYTAJ

29 maja to Światowy Dzień Układu Pokarmowego. Niestety, o mikrobiocie nadal wiemy zbyt mało

Z okazji Światowego Dnia Układu Pokarmowego eksperci zwracają uwagę na kluczową rolę mikrobioty jelitowej w utrzymaniu zdrowia człowieka. Ten złożony…
CZYTAJ

Koniec z bólem i dyskomfortem: laserowe leczenie żylaków to Twoje rozwiązanie!

Żylaki to powszechny problem, który dotyka coraz więcej osób. Niezależnie od tego, czy są to poszerzone, sine żyły na nogach,…
CZYTAJ

Moda czy zdrowie? Jak mądrze wybielać zęby i dbać o piękny uśmiech w sezonie weselno-komunijnym i nie tylko

Śnieżnobiały uśmiech staje się modny i szczególnie pożądany w okresie ślubno-komunijnym. Coraz więcej osób, przygotowując się do ważnych uroczystości, uwzględnia…
CZYTAJ

Wiosenny niezbędnik na piknik i grilla

Wiosna i lato to czas, gdy gotowanie przenosi się na świeże powietrze. Grill w ogrodzie, piknik w parku, a może…
CZYTAJ

Wiosenny grill bez stresu – wszystko gotowe, zanim przyjdą goście

Są takie dni, kiedy wszystko toczy się we własnym tempie. Stół ustawiony gdzieś w ogrodzie, w powietrzu unosi się zapach…
CZYTAJ

Światowy Dzień Tarczycy: Niedoczynność i nadczynność tarczycy – co musisz wiedzieć?

Z okazji Światowego Dnia Tarczycy lek. Claude Mawa, specjalista medycyny rodzinnej Grupy LUX MED, przypomina o roli tego niewielkiego, ale…
CZYTAJ

Międzynarodowy Dzień Różnorodności Biologicznej 2025: Harmonia z naturą i zrównoważony rozwój

22 maja obchodzimy Międzynarodowy Dzień Różnorodności Biologicznej, ustanowiony przez Zgromadzenie Ogólne ONZ w 2000 roku, aby upamiętnić przyjęcie Konwencji o…
CZYTAJ

Nadwaga a zdrowie: 4 nieoczywiste schorzenia związane z otyłością, które warto znać

22 maja przypada Europejski Dzień Walki z Otyłością. Z tej okazji warto przypomnieć, jak poważne konsekwencje dla zdrowia niesie nadmierna…
CZYTAJ

Rola jelit w układzie odpornościowym – jak decydują o naszym samopoczuciu i ochronie przed infekcjami?

Jeśli nie zadbamy o nasze jelita, możemy doprowadzić do ich rozszczelnienia, co otwiera drzwi dla chorób autoimmunologicznych, alergii, przewlekłych zapaleń,…
CZYTAJ

Ciche zagrożenie, które można opanować. 17 maja obchodzimy Światowy Dzień Nadciśnienia Tętniczego

Nadciśnienie tętnicze nazywane jest „cichym zabójcą” - przez długie lata może bowiem nie dawać objawów, a nieleczone prowadzi do poważnych…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

29 maja to Światowy Dzień Układu Pokarmowego. Niestety, o mikrobiocie nadal wiemy zbyt mało

Z okazji Światowego Dnia Układu Pokarmowego eksperci zwracają uwagę na kluczową rolę…
CZYTAJ

Koniec z bólem i dyskomfortem: laserowe leczenie żylaków to Twoje rozwiązanie!

Żylaki to powszechny problem, który dotyka coraz więcej osób. Niezależnie od tego,…
CZYTAJ

Światowy Dzień Tarczycy: Niedoczynność i nadczynność tarczycy – co musisz wiedzieć?

Z okazji Światowego Dnia Tarczycy lek. Claude Mawa, specjalista medycyny rodzinnej Grupy…
CZYTAJ

Nadwaga a zdrowie: 4 nieoczywiste schorzenia związane z otyłością, które warto znać

22 maja przypada Europejski Dzień Walki z Otyłością. Z tej okazji warto…
CZYTAJ

Rola jelit w układzie odpornościowym – jak decydują o naszym samopoczuciu i ochronie przed infekcjami?

Jeśli nie zadbamy o nasze jelita, możemy doprowadzić do ich rozszczelnienia, co…
CZYTAJ