Skąd ta próchnica i jak z nią walczyć?



Nie tylko zbyt rzadkie mycie zębów i nadmiar słodyczy są przyczynami rozwoju próchnicy. Na długiej liście stworzonej przez dentystów coraz częściej pojawia się tzw. kserostomia, czyli suchość w ustach oraz dieta, uboga w minerały i witaminy. Ta ostatnia szczególnie znalazła się na celowniku stomatologów. Powód – próchnica została uznana za chorobę dietozależną, podobnie jak nadwaga i cukrzyca. Poznaj 4 przyczyny próchnicy i dowiedz się, jak im zaradzić.

Próchnica, czyli co?

Chociaż często lekceważona, próchnica jest poważnym schorzeniem, które może rzutować na zdrowie całego organizmu. Naukowcy już udowodnili związek pomiędzy rozwojem chorób układu krążenia, a stanem zdrowia jamy ustnej. Co więcej, próchnica może przyczyniać się do częstszych zachorowań na przeziębienie w okresie jesienno-zimowym. Powód? Towarzyszący jej stan zapalny znacznie osłabia nasz organizm.

– Próchnica to choroba wyniszczająca jamę ustną i upośledzająca jej prawidłowe funkcje. Jej przyczyną jest odkładająca się na zębach płytka wypełniona groźnymi bakteriami np. z grupy Streptococcus mutans. To właśnie one pod wpływem produkowanych kwasów rozpuszczają szkliwo, otwierając drogę dla groźnych infekcji i stanów zapalnych wyniszczających ząb – wyjaśnia lek. stom. Dorota Stankowska, autorka pierwszego w Polsce przewodnika stomatologicznego „Bądź bystry u  dentysty”.

modanaurode.pl Próchnica pod mikroskopem fot. Stankowscy Stomatologia

Próchnica pod mikroskopem

Pierwsze symptomy próchnicy

Pierwszym symptomem nadmiaru baterii w jamie ustnej jest wyczuwalny językiem kamień nazębny zalegający od zewnętrznej i językowej części zębów, ma on powstać chropowatej powłoki drapiącej język. Jego obecności często towarzyszą krwawienia z dziąseł np. podczas szczotkowania oraz podrażnienia dziąseł. Z czasem pojawiają się niewielkie spękania i widoczne gołym okiem czarne plamki na zębach oraz nieprzyjemny zapach z ust. Skąd te dolegliwości?

Uwaga na higienę!

Powodem numer jeden jest niewystarczająca higiena jamy ustnej, ograniczająca się jedynie do szczotkowania zębów i stosowania niesprawdzonych past. Tymczasem przed próchnicą jest w stanie nas uchronić znacznie bardziej rozbudowana higiena obejmująca m.in. nitkowanie zębów – czyli usuwanie resztek jedzenia z przestrzeni między zębami. Dentyści zalecają także sięganie po specjalne łopatki służące do usuwania nalotu z języka.



Próchnica – choroba dietozależna

Ale nie tylko niedostatki w higienie są powodem rozwoju próchnicy. Przyczyną jest także dieta. – Produkty bogate w cukry sprzyjają namnażaniu się bakterii oraz produkcji szkodliwych kwasów. Szczególnie niebezpieczne dla zębów są słodycze, napoje gazowane i napoje energetyczne. Na czarnej liście są także… cytrusy. Poprzez nieodpowiednią dietę mogą powstać uszkodzenia szkliwa, a nawet  ząb może się dosłownie rozpuścić – przekonuje dr Stankowska.

Za sucho w ustach

Jedną z przyczyn rozwoju próchnicy jest także tzw. kserostomia, czyli suchość w ustach. Brak odpowiedniej ilości śliny mającej neutralne pH sprawia, że bakterie nie są w naturalny sposób wypłukiwane z jamy ustnej. Źródłem dolegliwości jest upośledzenie pracy ślinianek, które produkują za mało śliny. Powodem może być terapia lekowa lub choroby np. cukrzyca, zaburzenia pracy tarczycy, awitaminoza lub grzybica.

modanaurode.pl Erozja szkliwa fot. Stankowscy Stomatologia

erozja szkliwa

Skutek – rozwój tzw. próchnicy kwitnącej, szybko postępującego schorzenia, które jednocześnie zajmuje wiele zębów.  Jak radzić sobie z tą przypadłością. – W tej sytuacji konieczne jest pobudzenie ślinianek do produkcji płynu. Zaleca się żucie gum bez cukru przez maksymalnie 5 minut lub wprowadzenie do terapii substytutów z mucyną np. specjalnego sprayu, płynów do płukania ust lub tabletek do ssania – wyjaśnia dr Dorota Stankowska.

modanaurode.pl Kamień nazębny fot. Stankowscy Stomatologia

Kamień nazębny

Gdy zgrzytasz zębami…

Dentyści jednak zwracają uwagę na jeszcze jeden czynnik sprzyjający próchnicy – zgrzytanie zębami. Tzw. bruksizm to choroba występująca coraz powszechniej. Jej przyczyną niejednokrotnie jest towarzyszący nam w czasie dnia stres. Objawia się ona bezwiednym zaciskaniem zębów, najczęściej podczas snu. Prowadzi natomiast do spękania i starcia się szkliwa.

– Starte zęby, pozbawione swoistego pancerza, stają się podatne na rozwój próchnicy i infekcje bakteryjne. Ważna staje się więc tutaj profilaktyka i wczesne rozpoznanie problemu. Jesteśmy wówczas w stanie zapobiegać mechanicznym uszkodzeniom zębów, diagnozując przyczynę choroby okluzyjnej i eliminując ją – wyjaśnia dr Stankowska.

modanaurode.pl lek. stom. Dorota Stankowska

Lek. stom. Dorota Stankowska, wspólnie z mężem lek. stom. Przemysławem Stankowskim jest autorką pierwszego w Polsce poradnika stomatologicznego „Bądź bystry u dentysty”, w którym w sposób humorystyczny i przy pomocy znanego rysownika – Henryka Sawki radzi pacjentom, jak dbać o zdrowie jamy ustnej. Specjalistka prowadzi także z mężem własną praktykę stomatologiczną w Poznaniu i jest wykładowcą Akademii Dawsona Polska.

Europejska Federacja Periodontologii ujednoliciła standardy leczenia w Europie

Paradontoza to choroba, która dotyka coraz większej liczby osób. W Europie problemy z przyzębiem ma ponad 60% populacji[1], a w Polsce…
CZYTAJ

Aeroprostownica Sencor Artemiss SHI 9100RS – rewolucja w prostowaniu suchych i mokrych włosów

Aeroprostownica Sencor Artemiss SHI 9100RS to urządzenie, które redefiniuje codzienną stylizację włosów. Innowacyjna technologia prostowania za pomocą powietrza zapobiega nadmiernej ekspozycji…
CZYTAJ

Od krajowych strategii do lokalnych działań. Rolnictwo w obliczu zmian klimatu

Zmiany klimatu w coraz większym stopniu wpływają na rolnictwo – sektor, który z jednej strony odpowiada za bezpieczeństwo żywnościowe, a…
CZYTAJ

Bezpieczeństwo żywnościowe i klimat – wspólne wyzwania współczesnego świata

Światowy Dzień Żywności, obchodzony 16 października, to okazja do refleksji nad tym, jak powstaje żywność, jak z niej korzystamy i…
CZYTAJ

Od Polski po Danię: jak sieć Netto walczy z marnowaniem jedzenia

Na świecie marnuje się około jednej trzeciej wyprodukowanej żywności. W Unii Europejskiej ponad połowa tych strat powstaje w domach. W…
CZYTAJ

Dla urody i dla zdrowia – co warto wiedzieć o blefaroplastyce?

Ograniczone pole widzenia, zmęczenie oczu i bóle głowy to jedne z najbardziej dokuczliwych dolegliwości mało znanego problemu – opadających powiek.…
CZYTAJ

Domowy kisiel żurawinowy z malinami

Domowy kisiel w najlepszym wydaniu — kwaśna żurawina i słodkie maliny tworzą duet, który idealnie rozgrzewa w chłodne dni. Ten…
CZYTAJ

Pokolenie Z a kryzys zdrowia psychicznego: dlaczego młodzi Polacy odczuwają największy niepokój?

Coraz częściej w mediach oraz przestrzeni publicznej słowo dobrostan odmieniane jest przez wszystkie przypadki. To dobry znak, przede wszystkim dla…
CZYTAJ

SAD – choroba afektywna sezonowa (Seasonal Affective Disorder), czyli sezonowy spadek nastroju. Na czym polega i jak sobie z nim radzić?

Jesień i zima to dla wielu z nas trudniejszy czas. Krótszy dzień, mniejsza ilość światła słonecznego i zaburzony rytm dobowy…
CZYTAJ

Jak era cyfrowa wpływa na wzrok? Jak rozwijają się choroby oczu? Profilaktyka i leczenie chorób oczu z okazji Światowego Dnia Wzroku

Współczesny człowiek spędza średnio kilka godzin dziennie przed ekranami urządzeń elektronicznych, co prowadzi do nadmiernego obciążenia narządu wzroku, zaburzeń akomodacji…
CZYTAJ

Odnowiona linia produktów do pielęgnacji skóry ageLOC Tru Face od marki Nu Skin

Linia kosmetyków do pielęgnacji uwzględniająca holistyczne podejście do procesu starzenia, zaprojektowana specjalnie w celu zwalczania widocznych oznak starzenia się skóry.…
CZYTAJ

„I żyli długo… Ale czy szczęśliwie?” Stowarzyszenie mali bracia Ubogich rusza z akcją promującą Program „Obecność”

Czy bohaterowie ulubionych baśni z dzieciństwa naprawdę żyli długo i szczęśliwie? To pytanie stało się inspiracją dla najnowszej akcji Stowarzyszenia…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Pokolenie Z a kryzys zdrowia psychicznego: dlaczego młodzi Polacy odczuwają największy niepokój?

Coraz częściej w mediach oraz przestrzeni publicznej słowo dobrostan odmieniane jest przez…
CZYTAJ

SAD – choroba afektywna sezonowa (Seasonal Affective Disorder), czyli sezonowy spadek nastroju. Na czym polega i jak sobie z nim radzić?

Jesień i zima to dla wielu z nas trudniejszy czas. Krótszy dzień,…
CZYTAJ

Jak era cyfrowa wpływa na wzrok? Jak rozwijają się choroby oczu? Profilaktyka i leczenie chorób oczu z okazji Światowego Dnia Wzroku

Współczesny człowiek spędza średnio kilka godzin dziennie przed ekranami urządzeń elektronicznych, co…
CZYTAJ

Trening mózgu, a nie tylko ciała. Dlaczego tak trudno nam wytrwać w aktywności fizycznej?

„Od jutra zacznę biegać”. „Od poniedziałku siłownia”. „Od nowego roku zmiana nawyków”.…
CZYTAJ

Światowy Dzień Onkologii – dlaczego tak ważna jest szybka diagnoza, co oznacza kompleksowe leczenie w onkologii i na czym polega szybka terapia onkologiczna

4 października przypada Światowy Dzień Onkologii, który przypomina o znaczeniu wczesnej diagnostyki,…
CZYTAJ