Pięć przysmaków, które lubią Twoje zęby



5 przysmaków, które lubią Twoje zęby

Jeśli chcesz mieć zdrowe zęby i dziąsła, pij czerwone wino i zieloną herbatę, nie odmawiaj sobie gorzkiej czekolady, żółtego sera i lizaków z lukrecją. Naukowcy przekonują, że składniki tych produktów hamują rozwój niekorzystnych w jamie ustnej bakterii, zapobiegają próchnicy i zabijają nieświeży oddech. Nie wierzysz? Oto dowody!

Czerwone wino zmniejsza ryzyko próchnicy

Dobra wiadomość dla miłośników czerwonego wina: badania opublikowane w Journal of Agricultural and Food Chemistry dowodzą, że ekstrakt z pestek winogron niezwykle korzystnie działa na zęby. – Według naukowców, polifenole zawarte w winogronach, hamują rozwijaniu się szczepów bakterii z grupy Streptococcus, które tworzą płytkę nazębną i w efekcie prowadzą do powstania próchnicy – mówi dr n. med. Mariusz Duda z Duda Clinic Implantologia i Stomatologia Estetyczna w Katowicach.

Badacze udowodnili tę tezę przeprowadzając eksperyment: zanurzyli płytkę z warstwą bakterii w trzech rodzajach czerwonego wina – zwykłym, bezalkoholowym i z ekstraktem z pestek winogron oraz w wodzie i 12 proc. etanolu. Okazało się, że wszystkie trzy typy wina najskuteczniej zwalczają bakterie odpowiedzialne za powstawanie próchnicy.

Gorzka czekolada wzmacnia szkliwo

Powszechnie wiadomo, że słodycze to wróg numer jeden naszych zębów. Ale nie ciemna czekolada! W przeciwieństwie do innych słodkich smakołyków, zmniejsza ryzyko próchnicy. W swoim składzie zawiera teobrominę- główny alkaloid kakao o gorzkim smaku wzmacniający szkliwo, a także taninę, która nie pozwala przywierać bakteriom do powierzchni zębów.

Co ciekawe, im bardziej gorzka czekolada, tym więcej antyoksydantów zwalczających wolne rodniki w naszym organizmie. Dwie grupy przeciwutleniaczy w tym słodkim produkcie mają szczególne znaczenie dla jamy ustnej. Wśród nich są flawonoidy, które hamują powstawanie niebezpiecznych dla zębów kwasów oraz polifenole mające za zadanie neutralizować mikroorganizmy, które powodują nieświeży oddech, a także zapobiegać infekcjom dziąseł i walczyć z próchnicą.



Słodka lukrecja zapobiega próchnicy i paradontozie

Innym słodkim produktem, który zapobiega próchnicy i chorobom dziąseł, jest lukrecja – bardzo popularna w krajach skandynawskich i arabskich, Wielkiej Brytanii, Niemczech oraz Irlandii. Dodaje się ją do wielu potraw, deserów i napojów orzeźwiających.

Grupa naukowców z Niemiec, Stanów Zjednoczonych i Kanady dowiodła, że w składzie korzenia tej słodkiej rośliny znajdują się dwa związki- licoricidin i licorisoflavan A, które skutecznie zabijają bakterie odpowiedzialne za powstawanie próchnicy i paradontozy.

Zielona herbata zabija nieświeży oddech

Chiński eliksir zdrowia ma przeciwzapalne właściwości, dlatego jest doskonałym napojem zapobiegającym chorobom dziąseł. Antyoksydanty zawarte w zielonej herbacie zapobiegają niszczeniom zdrowych komórek i rozwojowi nowotworów. Badania przeprowadzone przez University of Texas, w których wzięli udział pacjenci ze zmianami nowotworowymi w jamie ustnej, wykazały spowolnienie choroby. – Zielona herbata jest też skutecznym środkiem zabijającym drobnoustroje odpowiedzialne za nieświeży oddech. Napój ten ma niewątpliwie dłuższy efekt niż żucie gum lub ssanie miętowych drażetek. Oprócz tego, w przeciwieństwie do czarnej herbaty, nie powoduje przebarwień na zębach – wyjaśnia dr Mariusz Duda.

Ser żółty przywraca odpowiednie pH

Również jedzenie sera żółtego może przynieść jamie ustnej wiele korzyści. Ma on podobne działanie do ksylitolu, który stymuluje produkcję śliny przywracając odpowiednie pH w ustach. – Po każdym posiłku pH w ustach spada poniżej poziomu 5,5 i sprzyja erozji zębów. Im dłużej w jamie ustnej utrzymuje się zakwaszone środowisko, tym większe ryzyko zniszczenia twardych tkanek zęba – wyjaśnia stomatolog. Ponadto w składzie sera znajdują się difosforany, które odbudowują szkliwo oraz uniemożliwiają powstawanie przebarwień. Związki te wykorzystywane są też do produkcji wielu past do zębów, których zadaniem jest wzmocnienie szkliwa poddawanego szkodliwemu działaniu kwasów.

Smakołyki nie zastąpią wizyt u dentysty

Należy pamiętać, że picie czerwonego wina i zielonej herbaty, a także jedzenie gorzkiej czekolady, lukrecji i żółtego sera nie wystarczy, by mieć zdrowe zęby i dziąsła. – Te produkty, spożywane z umiarem, z pewnością pomagają w codziennej higienie jamy ustnej, ale nie zastępują szczotkowania i nitkowania zębów. Nie można zapominać o regularnych wizytach u stomatologa oraz co najmniej raz do roku poddawaniu się scallingowi i piaskowaniu zębów. Zabiegi te minimalizują ryzyko próchnicy, chorób przyzębia i dalszy rozwój kamienia nazębnego – tłumaczy dr Mariusz Duda.

Profesor Andrzej Bochenek nie promuje żadnych leków ani suplementów – ostrzega przed oszustwem!

W trosce o zdrowie pacjentów oraz w odpowiedzi na liczne sygnały dotyczące nieuczciwego wykorzystywania wizerunku profesora Andrzeja Bochenka, kardiochirurg z…
CZYTAJ

Dbaj o swoje znamiona – dlaczego warto wykonać dermatoskopię i chronić skórę przed słońcem?

Latem chętniej wystawiamy skórę na słońce, spędzając wolne chwile na świeżym powietrzu. Warto jednak pamiętać, że ekspozycja na promieniowanie UV…
CZYTAJ

Nawilżenie, fotoprotekcja i wyrównanie kolorytu skóry-Co spakować do wakacyjnej kosmetyczki?

Lipiec to synonim wakacji i wyjątkowej, letniej atmosfery… zwiastun podróży, chwil na plaży i wśród malowniczych górskich szczytów. To już za…
CZYTAJ

5 powodów, by sięgać po owoce jagodowe. Dietetyczka Grupy LUX MED: „To nie tylko smak lata”

Truskawki, maliny, borówki czy jeżyny kojarzą nam się z letnim słońcem i słodkim smakiem dzieciństwa. Jednak owoce jagodowe to coś…
CZYTAJ

Higienistka stomatologiczna ostrzega: pomijanie wieczornego mycia zębów z aparatem ortodontycznym to poważny błąd!

Decyzja o podjęciu leczenia ortodontycznego to ważny krok w kierunku osiągnięcia wymarzonego, zdrowego uśmiechu. Jednak wraz z założeniem aparatu pojawiają…
CZYTAJ

Brak snu jak 0,5 promila alkoholu. Ekspertki o bezsenności

Bezsenność i zaburzenia snu to problem, z którym zmaga się nawet co trzeci dorosły Polak. Choć często bagatelizujemy brak snu,…
CZYTAJ

Upały a choroby układu krążenia – jak dbać o serce w gorące dni?

Wysokie temperatury, choć dla wielu kojarzą się z letnim wypoczynkiem, mogą stanowić poważne zagrożenie dla zdrowia - zwłaszcza dla osób…
CZYTAJ

E-papierosy pod lupą dentysty: co dzieje się w jamie ustnej po vapowaniu?

Używanie e-papierosów zdobyło w ostatnich latach ogromną popularność, jako alternatywa dla tradycyjnego palenia tytoniu. Choć początkowo uważano je za mniej…
CZYTAJ

Dieta onkologiczna: fakty i mity

Jak pokazują badania aż 65% pacjentów onkologicznych traci na wadze jeszcze przed pierwszą wizytą u specjalisty, a w trakcie leczenia…
CZYTAJ

Światowy Dzień Mikrobiomu 2025: jesteśmy coraz bardziej zainteresowani mikrobiotą, ale nasza świadomość jest wciąż niewystarczająca

Z okazji Światowego Dnia Mikrobiomu warto przyjrzeć się rosnącemu zainteresowaniu społeczeństwa mikrobiotą i jej wpływem na zdrowie. Dane z trzeciej…
CZYTAJ

Dlaczego nazywamy jelita drugim mózgiem? „To właśnie tam powstaje do 95% serotoniny!”

Czy Twój brzuch wie więcej niż myślisz? Coraz częściej mówi się o jelitach nie tylko jako o centrum trawienia, ale…
CZYTAJ

Co warto wiedzieć o SPF? ABC wiedzy na temat letniej fotoprotekcji

Jakie są wakacyjne potrzeby skóry? Skuteczna ochrona przeciwsłoneczna, nawilżenie i regeneracja to podstawa osiągnięcia efektu pięknej i zdrowej cery latem.…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Profesor Andrzej Bochenek nie promuje żadnych leków ani suplementów – ostrzega przed oszustwem!

W trosce o zdrowie pacjentów oraz w odpowiedzi na liczne sygnały dotyczące…
CZYTAJ

Dbaj o swoje znamiona – dlaczego warto wykonać dermatoskopię i chronić skórę przed słońcem?

Latem chętniej wystawiamy skórę na słońce, spędzając wolne chwile na świeżym powietrzu.…
CZYTAJ

5 powodów, by sięgać po owoce jagodowe. Dietetyczka Grupy LUX MED: „To nie tylko smak lata”

Truskawki, maliny, borówki czy jeżyny kojarzą nam się z letnim słońcem i…
CZYTAJ

Brak snu jak 0,5 promila alkoholu. Ekspertki o bezsenności

Bezsenność i zaburzenia snu to problem, z którym zmaga się nawet co…
CZYTAJ

Upały a choroby układu krążenia – jak dbać o serce w gorące dni?

Wysokie temperatury, choć dla wielu kojarzą się z letnim wypoczynkiem, mogą stanowić…
CZYTAJ