Pięć przysmaków, które lubią Twoje zęby



5 przysmaków, które lubią Twoje zęby

Jeśli chcesz mieć zdrowe zęby i dziąsła, pij czerwone wino i zieloną herbatę, nie odmawiaj sobie gorzkiej czekolady, żółtego sera i lizaków z lukrecją. Naukowcy przekonują, że składniki tych produktów hamują rozwój niekorzystnych w jamie ustnej bakterii, zapobiegają próchnicy i zabijają nieświeży oddech. Nie wierzysz? Oto dowody!

Czerwone wino zmniejsza ryzyko próchnicy

Dobra wiadomość dla miłośników czerwonego wina: badania opublikowane w Journal of Agricultural and Food Chemistry dowodzą, że ekstrakt z pestek winogron niezwykle korzystnie działa na zęby. – Według naukowców, polifenole zawarte w winogronach, hamują rozwijaniu się szczepów bakterii z grupy Streptococcus, które tworzą płytkę nazębną i w efekcie prowadzą do powstania próchnicy – mówi dr n. med. Mariusz Duda z Duda Clinic Implantologia i Stomatologia Estetyczna w Katowicach.

Badacze udowodnili tę tezę przeprowadzając eksperyment: zanurzyli płytkę z warstwą bakterii w trzech rodzajach czerwonego wina – zwykłym, bezalkoholowym i z ekstraktem z pestek winogron oraz w wodzie i 12 proc. etanolu. Okazało się, że wszystkie trzy typy wina najskuteczniej zwalczają bakterie odpowiedzialne za powstawanie próchnicy.

Gorzka czekolada wzmacnia szkliwo

Powszechnie wiadomo, że słodycze to wróg numer jeden naszych zębów. Ale nie ciemna czekolada! W przeciwieństwie do innych słodkich smakołyków, zmniejsza ryzyko próchnicy. W swoim składzie zawiera teobrominę- główny alkaloid kakao o gorzkim smaku wzmacniający szkliwo, a także taninę, która nie pozwala przywierać bakteriom do powierzchni zębów.

Co ciekawe, im bardziej gorzka czekolada, tym więcej antyoksydantów zwalczających wolne rodniki w naszym organizmie. Dwie grupy przeciwutleniaczy w tym słodkim produkcie mają szczególne znaczenie dla jamy ustnej. Wśród nich są flawonoidy, które hamują powstawanie niebezpiecznych dla zębów kwasów oraz polifenole mające za zadanie neutralizować mikroorganizmy, które powodują nieświeży oddech, a także zapobiegać infekcjom dziąseł i walczyć z próchnicą.



Słodka lukrecja zapobiega próchnicy i paradontozie

Innym słodkim produktem, który zapobiega próchnicy i chorobom dziąseł, jest lukrecja – bardzo popularna w krajach skandynawskich i arabskich, Wielkiej Brytanii, Niemczech oraz Irlandii. Dodaje się ją do wielu potraw, deserów i napojów orzeźwiających.

Grupa naukowców z Niemiec, Stanów Zjednoczonych i Kanady dowiodła, że w składzie korzenia tej słodkiej rośliny znajdują się dwa związki- licoricidin i licorisoflavan A, które skutecznie zabijają bakterie odpowiedzialne za powstawanie próchnicy i paradontozy.

Zielona herbata zabija nieświeży oddech

Chiński eliksir zdrowia ma przeciwzapalne właściwości, dlatego jest doskonałym napojem zapobiegającym chorobom dziąseł. Antyoksydanty zawarte w zielonej herbacie zapobiegają niszczeniom zdrowych komórek i rozwojowi nowotworów. Badania przeprowadzone przez University of Texas, w których wzięli udział pacjenci ze zmianami nowotworowymi w jamie ustnej, wykazały spowolnienie choroby. – Zielona herbata jest też skutecznym środkiem zabijającym drobnoustroje odpowiedzialne za nieświeży oddech. Napój ten ma niewątpliwie dłuższy efekt niż żucie gum lub ssanie miętowych drażetek. Oprócz tego, w przeciwieństwie do czarnej herbaty, nie powoduje przebarwień na zębach – wyjaśnia dr Mariusz Duda.

Ser żółty przywraca odpowiednie pH

Również jedzenie sera żółtego może przynieść jamie ustnej wiele korzyści. Ma on podobne działanie do ksylitolu, który stymuluje produkcję śliny przywracając odpowiednie pH w ustach. – Po każdym posiłku pH w ustach spada poniżej poziomu 5,5 i sprzyja erozji zębów. Im dłużej w jamie ustnej utrzymuje się zakwaszone środowisko, tym większe ryzyko zniszczenia twardych tkanek zęba – wyjaśnia stomatolog. Ponadto w składzie sera znajdują się difosforany, które odbudowują szkliwo oraz uniemożliwiają powstawanie przebarwień. Związki te wykorzystywane są też do produkcji wielu past do zębów, których zadaniem jest wzmocnienie szkliwa poddawanego szkodliwemu działaniu kwasów.

Smakołyki nie zastąpią wizyt u dentysty

Należy pamiętać, że picie czerwonego wina i zielonej herbaty, a także jedzenie gorzkiej czekolady, lukrecji i żółtego sera nie wystarczy, by mieć zdrowe zęby i dziąsła. – Te produkty, spożywane z umiarem, z pewnością pomagają w codziennej higienie jamy ustnej, ale nie zastępują szczotkowania i nitkowania zębów. Nie można zapominać o regularnych wizytach u stomatologa oraz co najmniej raz do roku poddawaniu się scallingowi i piaskowaniu zębów. Zabiegi te minimalizują ryzyko próchnicy, chorób przyzębia i dalszy rozwój kamienia nazębnego – tłumaczy dr Mariusz Duda.

Dieta onkologiczna: fakty i mity

Jak pokazują badania aż 65% pacjentów onkologicznych traci na wadze jeszcze przed pierwszą wizytą u specjalisty, a w trakcie leczenia…
CZYTAJ

Światowy Dzień Mikrobiomu 2025: jesteśmy coraz bardziej zainteresowani mikrobiotą, ale nasza świadomość jest wciąż niewystarczająca

Z okazji Światowego Dnia Mikrobiomu warto przyjrzeć się rosnącemu zainteresowaniu społeczeństwa mikrobiotą i jej wpływem na zdrowie. Dane z trzeciej…
CZYTAJ

Dlaczego nazywamy jelita drugim mózgiem? „To właśnie tam powstaje do 95% serotoniny!”

Czy Twój brzuch wie więcej niż myślisz? Coraz częściej mówi się o jelitach nie tylko jako o centrum trawienia, ale…
CZYTAJ

Co warto wiedzieć o SPF? ABC wiedzy na temat letniej fotoprotekcji

Jakie są wakacyjne potrzeby skóry? Skuteczna ochrona przeciwsłoneczna, nawilżenie i regeneracja to podstawa osiągnięcia efektu pięknej i zdrowej cery latem.…
CZYTAJ

ZADBAJ O OBJĘTOŚĆ Z KOSMETYKAMI STAPIZ

Szukasz produktów, które pomogą Ci utrzymać dużą objętość włosów na dłuższy czas bez efektu obciążenia? Sprawdź te kosmetyki STAPIZ. Dzięki…
CZYTAJ

Mokate Cappuccino ZERO to doskonały wybór dla osób, które chcą cieszyć się smakiem kawy, dbając przy tym o zdrowie

Mokate Cappuccino ZERO to doskonały wybór dla osób, które chcą cieszyć się smakiem kawy, dbając przy tym o zdrowie. Bez…
CZYTAJ

Kiedy ból zębów sprawia, że odmawiasz sobie letnich przyjemności..

Lato od razu przywodzi na myśl wakacje, lody i chłodne napoje. Niestety, nie każdy może cieszyć się swobodnie tymi przyjemnościami.…
CZYTAJ

Antyoksydacja, poprawa kolorytu skóry i demakijaż Co warto wiedzieć o kwasie ferulowym?

Kwas ferulowy to król multifunkcjonalności. Działa antyoksydacyjnie, przeciwstarzeniowo, świetnie wpływa na koloryt cery i wspiera działanie kremów z SPF. Latem…
CZYTAJ

Puszcza Białowieska bliska sercom Polaków. Wyniki ogólnopolskiego badania opinii publicznej

Zdecydowana większość Polaków zna i docenia wartość Puszczy Białowieskiej – wynika z ogólnopolskiego badania opinii publicznej przeprowadzonego przez firmę Quantify…
CZYTAJ

Regeneracja i intensywne nawilżenie Jak skutecznie przygotować włosy do lata?

Nawilżenie i dogłębna regeneracja to priorytet pielęgnacji włosów przed latem. Specjaliści podpowiadają, że drogą do osiągnięcia efektu zachwycających, lśniących pasm…
CZYTAJ

Ile lodów tygodniowo może jeść przedszkolak? Czy codzienne jedzenie lodów to coś złego?

Na pytania odpowiada ekspert Damian Dziewiałtowski, dietetyk Grupy LUX MED: Lody dla przedszkolaka – ile to bezpieczna porcja? Lody to…
CZYTAJ

Zdrowe dziąsła, zdrowy organizm: dlaczego przyzębie jest takie ważne?

Krwawiące dziąsła to nie błahostka – mogą być oznaką poważnej choroby przyzębia, która wpływa na zdrowie całego organizmu. W Polsce…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Dieta onkologiczna: fakty i mity

Jak pokazują badania aż 65% pacjentów onkologicznych traci na wadze jeszcze przed…
CZYTAJ

Światowy Dzień Mikrobiomu 2025: jesteśmy coraz bardziej zainteresowani mikrobiotą, ale nasza świadomość jest wciąż niewystarczająca

Z okazji Światowego Dnia Mikrobiomu warto przyjrzeć się rosnącemu zainteresowaniu społeczeństwa mikrobiotą…
CZYTAJ

Dlaczego nazywamy jelita drugim mózgiem? „To właśnie tam powstaje do 95% serotoniny!”

Czy Twój brzuch wie więcej niż myślisz? Coraz częściej mówi się o…
CZYTAJ

Co warto wiedzieć o SPF? ABC wiedzy na temat letniej fotoprotekcji

Jakie są wakacyjne potrzeby skóry? Skuteczna ochrona przeciwsłoneczna, nawilżenie i regeneracja to…
CZYTAJ

Otyłość to choroba, nie wybór. Jak leczyć bez oceniania i uprzedzeń?

Otyłość to przewlekła choroba, a nie efekt braku silnej woli. Pomimo rosnącej…
CZYTAJ