Papierosy i zła dieta – paradontoza murowana



Papierosy i zła dieta – paradontoza murowana

Dużo palimy, szybko żyjemy, nie zwracamy uwagi na dietę, a wszystko to odbija się na naszym zdrowiu, zwłaszcza na stanie jamy ustnej. Według różnych statystyk od około 70 do aż 90 procent dorosłych Polaków cierpi na paradontozę, nic dziwnego, skoro jak podaje OECD do dentysty chodzimy średnio raz w roku.

 Paradontoza – bolączka naszych czasów

Paradontoza, czyli zapalenie przyzębia jest drugim, po próchnicy, najczęstszym schorzeniem jamy ustnej. Jest ona spowodowana złym trybem życia i brakiem odpowiedniej higieny. Resztki jedzenia pozostające na powierzchni zębów tworzą osad, który następnie przekształca się w kamień nazębny. Jest on doskonałą pożywką dla bakterii chorobotwórczych. W wyniku walki organizmu z drobnoustrojami powstaje stan zapalny. Powoli następuje też proces odsłaniania korzeni zębów i niszczenia struktur utrzymujących zęby w zębodole.

Pierwsze objawy – potrzebny dentysta

Pierwsze objawy paradontozy są zazwyczaj ignorowane, kto by zwracał uwagę na zaczerwienione dziąsła? Nikt, a mało, kto wie, że krwawienia z dziąseł czy nadwrażliwość na temperaturę, mogą świadczyć o już rozpoczętym procesie zapalnym przyzębia

– Polacy często odczuwają lęk przed wizytą u stomatologa. Stereotyp groźnego dentysty powoduje, że na kontrolę zgłaszamy się średnio raz do roku albo nawet rzadziej. Kiedy dodamy do tego zły tryb życia i nieodpowiednią higienę wyłania się nam portret przeciętnego Kowalskiego. Do gabinetów zgłaszają się zazwyczaj osoby zaniepokojone odsłoniętymi szyjkami zębowymi, zwiększoną ruchliwością zębów oraz poważnymi obrzękami. Takie objawy są już prostą drogą do utraty zębów w wyniku zaawansowanych chorób przyzębia – mówi lek. stom. Monika Stachowicz z Centrum Leczenia i Profilaktyki Paradontozy Periodent w Warszawie.



Dlaczego palacze są szczególnie narażeni?

Palenie tytoniu jest najczęstszym powodem powodującym chorób przyzębia. The Journal of the Canadian Dental Association podaje, że jest to główny czynnik paradontozy u aż 40 proc. pacjentów. Bezpośrednią przyczyną paradontozy są bakterie skupione przy powierzchni korzeni zębów. Powodują one stany zapalne, których skutkiem jest niszczenie tkanek wokół zęba. Duży wpływ na choroby przyzębia ma higiena jamy ustnej, która jak się okazuje jest znacznie gorsza u nałogowych palaczy

– Jak wynika z badań dra Jana Bergstroma, wśród palaczy ryzyko wystąpienia chorób przyzębia jest czterokrotnie wyższe, w porównaniu z osobami niepalącymi. W przypadku palaczy biernych to ryzyko jest wyższe o 50-60 proc. w stosunku do grupy niepalącej. Szkodliwe substancje, obecne w dymie tytoniowym przyśpieszają rozwój bakterii beztlenowych, które tworzą płytkę nazębną. Drobnoustroje zmniejszają także przeciwutleniające właściwości śliny, przez co przyzębie ulega łatwiejszym uszkodzeniom. Ponadto nikotyna jest odpowiedzialna za utratę witaminy C z organizmu oraz poprzez ograniczenie wchłaniania wapnia, zmniejsza gęstość kości – wyjaśnia stomatolog Monika Stachowicz.

Paradontozie sprzyjają także zmiany hormonalne, stres, niewłaściwa dieta i stosowanie niektórych leków. Przyczynami mogą być także wady anatomiczne np. wady zgryzu czy choroby ogólnoustrojowe –  cukrzyca i reumatoidalne zapalenie stawów.

Jak leczyć?

Leczenie chorób przyzębia zależy od stopnia ich zaawansowania. We wczesnych stadiach stosuje się metody zachowawcze

– należy dokładnie usunąć złogi i zabezpieczyć zęby przed nadwrażliwością i pojawieniem się nowego osadu. W kolejnych etapach pozbywa się szkodliwej flory bakteryjnej, aby przywrócić równowagę w kieszonkach dziąsłowych i umożliwić pojawienie się nowego przyczepu dziąsłowego – Obecnie dzięki nowym technologiom odchodzi się od zabiegów chirurgicznych, na rzecz łagodniejszych dla pacjenta i mniej inwazyjnych technik. Niestety w zaawansowanych przypadkach interwencja chirurgiczna jest niezbędna. Lekarz opracowuje korzenie i kieszonki dziąsłowe, wykonuje korekty dziąsła i kości oraz stosuje preparaty pozwalające na odbudowanie utraconej kości i tkanek przyzębia – wyjaśnia lek. stom. Monika Stachowicz.

Zdecydowanie, w przypadku paradontozy, lepiej jest zapobiegać niż leczyć. Zaniedbana paradontoza prowadzi do zaniku kości, a w efekcie utraty uzębienia. Obecnie stomatologia oferuje szerszy zakres możliwości leczenia chorób przyzębia, więc jeżeli zauważymy u siebie niepokojące objawy, bez zastanowienia udajmy się do dentysty.

Rola roweru i transportu publicznego w dążeniu do neutralności klimatycznej – Światowy Dzień Roweru 2025

Z okazji Światowego Dnia Roweru, obchodzonego 3 czerwca, warto przypomnieć o licznych korzyściach płynących z jazdy na rowerze. Raport Europejskiej…
CZYTAJ

29 maja to Światowy Dzień Układu Pokarmowego. Niestety, o mikrobiocie nadal wiemy zbyt mało

Z okazji Światowego Dnia Układu Pokarmowego eksperci zwracają uwagę na kluczową rolę mikrobioty jelitowej w utrzymaniu zdrowia człowieka. Ten złożony…
CZYTAJ

Koniec z bólem i dyskomfortem: laserowe leczenie żylaków to Twoje rozwiązanie!

Żylaki to powszechny problem, który dotyka coraz więcej osób. Niezależnie od tego, czy są to poszerzone, sine żyły na nogach,…
CZYTAJ

Moda czy zdrowie? Jak mądrze wybielać zęby i dbać o piękny uśmiech w sezonie weselno-komunijnym i nie tylko

Śnieżnobiały uśmiech staje się modny i szczególnie pożądany w okresie ślubno-komunijnym. Coraz więcej osób, przygotowując się do ważnych uroczystości, uwzględnia…
CZYTAJ

Wiosenny niezbędnik na piknik i grilla

Wiosna i lato to czas, gdy gotowanie przenosi się na świeże powietrze. Grill w ogrodzie, piknik w parku, a może…
CZYTAJ

Wiosenny grill bez stresu – wszystko gotowe, zanim przyjdą goście

Są takie dni, kiedy wszystko toczy się we własnym tempie. Stół ustawiony gdzieś w ogrodzie, w powietrzu unosi się zapach…
CZYTAJ

Światowy Dzień Tarczycy: Niedoczynność i nadczynność tarczycy – co musisz wiedzieć?

Z okazji Światowego Dnia Tarczycy lek. Claude Mawa, specjalista medycyny rodzinnej Grupy LUX MED, przypomina o roli tego niewielkiego, ale…
CZYTAJ

Międzynarodowy Dzień Różnorodności Biologicznej 2025: Harmonia z naturą i zrównoważony rozwój

22 maja obchodzimy Międzynarodowy Dzień Różnorodności Biologicznej, ustanowiony przez Zgromadzenie Ogólne ONZ w 2000 roku, aby upamiętnić przyjęcie Konwencji o…
CZYTAJ

Nadwaga a zdrowie: 4 nieoczywiste schorzenia związane z otyłością, które warto znać

22 maja przypada Europejski Dzień Walki z Otyłością. Z tej okazji warto przypomnieć, jak poważne konsekwencje dla zdrowia niesie nadmierna…
CZYTAJ

Rola jelit w układzie odpornościowym – jak decydują o naszym samopoczuciu i ochronie przed infekcjami?

Jeśli nie zadbamy o nasze jelita, możemy doprowadzić do ich rozszczelnienia, co otwiera drzwi dla chorób autoimmunologicznych, alergii, przewlekłych zapaleń,…
CZYTAJ

Ciche zagrożenie, które można opanować. 17 maja obchodzimy Światowy Dzień Nadciśnienia Tętniczego

Nadciśnienie tętnicze nazywane jest „cichym zabójcą” - przez długie lata może bowiem nie dawać objawów, a nieleczone prowadzi do poważnych…
CZYTAJ

Pielęgnacja skóry po zimie – czego naprawdę potrzebuje Twoja cera?

Zima, choć piękna i pełna uroku, potrafi być bezlitosna dla naszej skóry. Mróz, wiatr i suche powietrze w pomieszczeniach mogą…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

29 maja to Światowy Dzień Układu Pokarmowego. Niestety, o mikrobiocie nadal wiemy zbyt mało

Z okazji Światowego Dnia Układu Pokarmowego eksperci zwracają uwagę na kluczową rolę…
CZYTAJ

Koniec z bólem i dyskomfortem: laserowe leczenie żylaków to Twoje rozwiązanie!

Żylaki to powszechny problem, który dotyka coraz więcej osób. Niezależnie od tego,…
CZYTAJ

Światowy Dzień Tarczycy: Niedoczynność i nadczynność tarczycy – co musisz wiedzieć?

Z okazji Światowego Dnia Tarczycy lek. Claude Mawa, specjalista medycyny rodzinnej Grupy…
CZYTAJ

Nadwaga a zdrowie: 4 nieoczywiste schorzenia związane z otyłością, które warto znać

22 maja przypada Europejski Dzień Walki z Otyłością. Z tej okazji warto…
CZYTAJ

Rola jelit w układzie odpornościowym – jak decydują o naszym samopoczuciu i ochronie przed infekcjami?

Jeśli nie zadbamy o nasze jelita, możemy doprowadzić do ich rozszczelnienia, co…
CZYTAJ