Nosisz aparat na zębach? Przestrzegaj kilku ważnych zasad



Nosisz aparat na zębach? Przestrzegaj kilku ważnych zasad

Twarde owoce, warzywa i orzechy są wrogiem dla aparatów ortodontycznych. Powód jest prosty: produkty te mogą go uszkodzić. Natomiast maliny, jagody, cukierki z karmelem oraz słodzone napoje zwiększają ryzyko powstania próchnicy, chorób przyzębia i stanów zapalnych dziąseł. Jak tego uniknąć? Oto kilka praktycznych porad co zrobić, by po zdjęciu aparatu ortodontycznego olśniewać uśmiechem, a nie zacząć leczenia u stomatologa.

Uważaj na twarde i lepkie produkty

Przy aparacie ortodontycznym musimy przestrzegać kilku zasad żywienia. A wszystko po to, by go nie uszkodzić i nie mieć problemów z wyczyszczeniem zębów. Powinniśmy zrezygnować ze wszelkich twardych produktów: jabłek, kolb kukurydzy, popcornu, orzechów, świeżej marchewki, kostek lodu. Jeśli nie możemy się im oprzeć, pokrójmy je na małe kawałki. Ale nie tylko twarde warzywa i owoce mogą być szkodliwe dla aparatu. Również niezdrowe nawyki, takie jak obgryzanie paznokci lub końcówek ołówek i długopisów mogą doprowadzić do jego uszkodzeń.

– Uważajmy też na lepkie produkty, takie jak np. cukierki z toffi i karmelem, gumy do żucia, owoce kandyzowane, suszone morele i figi. Mogą one oblepić aparat – mówi lek. stom. Wojciech Fąferko z Centrum Implantologii i Ortodoncji Dentim Clinic. Problem stanowią też nasiona z jagód lub malin, które trudno usunąć. Unikajmy też gazowanych napojów i soków owocowych – zawierają w sobie bardzo dużo cukru, który tworzy płytkę nazębną. Wówczas bardzo szybko rozwijają się bakterie chorobotwórcze.

Wycior i irygator wyczyszczą przestrzenie miedzyzębowe

Nie ulega wątpliwości, że osoby noszące aparat ortodontyczny, muszą szczególnie dbać o higienę jamy ustnej. Istnieje wiele preparatów, które mogą w tym pomóc. Podstawą jest szczoteczka, najlepiej elektryczna. Mała główka z włosiem pozwala dotrzeć do trudno dostępnych miejsc. Oprócz tego powinniśmy zaopatrzyć się w tzw. „wycior”, który czyści przestrzenie międzyzębowe.

Wyglądem przypomina szczoteczkę do czyszczenia butelek, ale jest mniejszych rozmiarów. Niektóre posiadają jony cynku, które uaktywniają się podczas stosowania i działają antybakteryjne, chronią zęby przed kwasami, pomagają w walce z płytką i kamienieniem nazębnym. – Używając jej, jesteśmy w stanie dokładnie wyczyścić przestrzenie wokół zamków, pierścieni oraz między łukiem aparatu a powierzchnią zębów – dodaje dr Fąferko.



Każdy, kto nosi aparat ortodontyczny, powinien mieć w swojej łazience irygator. To urządzenie podobne do elektrycznej szczoteczki do zębów, ale z inną końcówką. Irygator miesza powietrze z wodą i spręża je, w wyniku czego powstają mikrobąbelki, które pod ciśnieniem czyszczą przestrzenie międzyzębowe. Wypłukuje on resztki jedzenia, usuwa osad z zębów i masuje dziąsła. – W usunięciu pokarmów z najgłębszych zakamarków pomagają też nici ortodontyczne, które różnią się nieco od zwykłych dentystycznych. Mają one dwie grubości: standardowa część nitki oczyszcza przestrzenie międzyzębowe, natomiast grubsza- płytkę wokół zamka – wyjaśnia dentysta.

Myj zęby pastą przeciwpróchniczą i nie wybielaj zębów

– W jamie ustnej czai się mnóstwo mikroorganizmów, które tworzą płytkę bakteryjną, co może doprowadzić m.in. do powstania próchnicy, stanów zapalnych dziąseł i paradontozy. Większe ryzyko wystąpienia tych chorób jest u osób noszących aparaty ortodontyczne – mówi dr Fąferko. Dlatego bardzo ważne jest stosowanie past do mycia zębów, które mają wzmocnione działania przeciwpróchnicze i antybakteryjne. Zęby powinniśmy czyścić po każdym posiłku, a nawet po przekąsce. Resztki pokarmów są doskonałą pożywką dla bakterii, dlatego należy się ich jak najszybciej pozbyć.

Nosząc aparat ortodontyczny nie powinno się wybielać się zębów. Preparaty nie mają możliwości dotarcia do powierzchni, które zakryte są zamkami. Dlatego po zdjęciu aparatu będzie widać różnicę w kolorze między odsłoniętą częścią zęba, a tą, która była zakryta aparatem. Zatem decyzję o wybieleniu zębów powinniśmy odłożyć na czas po zakończeniu leczenia.

Lubię siebie. Nie dlatego, że jestem idealna. Dlatego, że jestem prawdziwa – wystartowała 6.edycja kampanii #lubiesiebie.

Kampania #lubiesiebie to nie kolejna inicjatywa o wyglądzie. To manifest świadomego życia w zgodzie ze sobą – ze swoim ciałem,…
CZYTAJ

Cukrzyca typu 2 – choroba, którą coraz częściej… cofamy

O cukrzycy powinniśmy rozmawiać nie tylko 14 listopada – w Światowy Dzień Cukrzycy, szczególnie, że z tą podstępną chorobą według…
CZYTAJ

Zupa krem z marchewki i pomarańczy

Rozgrzewająca, aromatyczna i pełna koloru — zupa krem z marchewki i pomarańczy to idealna propozycja na chłodniejsze dni. Lekko słodka,…
CZYTAJ

Choroba dziąseł, która uderza w serce

„Bakterie z jamy ustnej mogą dostać się do krwi i wywołać stan zapalny w naczyniach. To zwiększa ryzyko zawału.” Nie…
CZYTAJ

Cukrzyca i nowotwory. „To nie tylko współistnienie, ale wzajemne napędzanie się chorób”

Do 2030 roku liczba Polaków chorujących na cukrzycę może przekroczyć 4 miliony. W tym samym czasie liczba nowych przypadków nowotworów…
CZYTAJ

Pierwszy zabieg aterektomii w Rzeszowskim Centrum Chirurgii Naczyniowej i Endowaskularnej – nowa możliwość leczenia miażdżycy

W Rzeszowskim Centrum Chirurgii Naczyniowej i Endowaskularnej American Heart of Poland po raz pierwszy zastosowano aterektomię rotacyjną, nowatorską metodę leczenia…
CZYTAJ

Po raz pierwszy widziałem otwartą klatkę piersiową pacjenta bez serca – prof. Andrzej Bochenek wspomina 40. rocznicę pierwszego udanego przeszczepu serca w Polsce

– Pomyślałem wtedy: co to za fantasta? – mówił prof. Andrzej Bochenek, wspominając listopadową noc sprzed czterech dekad. – Marian…
CZYTAJ

Metale ciężkie i pestycydy w warzywach i owocach z działek miejskich – wyniki badań komentuje ekspertka IOŚ-PIB

Marchew z działki, sałata z miejskiego ogródka czy truskawki z własnej uprawy – to symbole zdrowej, lokalnej żywności. Jednak najnowsze…
CZYTAJ

Jesienna dynia w nowym świetle – jak Halloween wpływa na marnowanie żywności

Moda na Halloween i rzeźbione dynie w ostatnich latach przekształciła się w szerszy trend – dekorowanie wnętrz oraz wejść do…
CZYTAJ

Świetlista i opalona skóra jak po wakacjach: wszystko co powinnaś wiedzieć o opalaniu natryskowym

Letnia opalenizna od zawsze kojarzy się ze zdrowiem, energią i atrakcyjnym wyglądem. Jednak niestety promienie UV niosą ze sobą ryzyko…
CZYTAJ

Plan B na kryzys: Joga i ćwiczenia w domu jako ratunek, gdy pogoda totalnie zniechęca

W sezonie jesienno-zimowym pogoda potrafi być największym wrogiem twojej regularności treningowej. Deszcz ze śniegiem, mróz i wieczna ciemność skutecznie zniechęcają…
CZYTAJ

Od profilaktyki po rehabilitację – 29 października obchodzimy Światowy Dzień Udaru Mózgu. Nie lekceważ pierwszych objawów

Z okazji Światowego Dnia Udaru Mózgu przypominamy, jak poważnym wyzwaniem zdrowotnym pozostaje ta choroba. Udar mózgu to jedna z najczęstszych…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Cukrzyca typu 2 – choroba, którą coraz częściej… cofamy

O cukrzycy powinniśmy rozmawiać nie tylko 14 listopada – w Światowy Dzień…
CZYTAJ

Cukrzyca i nowotwory. „To nie tylko współistnienie, ale wzajemne napędzanie się chorób”

Do 2030 roku liczba Polaków chorujących na cukrzycę może przekroczyć 4 miliony.…
CZYTAJ

Pierwszy zabieg aterektomii w Rzeszowskim Centrum Chirurgii Naczyniowej i Endowaskularnej – nowa możliwość leczenia miażdżycy

W Rzeszowskim Centrum Chirurgii Naczyniowej i Endowaskularnej American Heart of Poland po…
CZYTAJ

Po raz pierwszy widziałem otwartą klatkę piersiową pacjenta bez serca – prof. Andrzej Bochenek wspomina 40. rocznicę pierwszego udanego przeszczepu serca w Polsce

– Pomyślałem wtedy: co to za fantasta? – mówił prof. Andrzej Bochenek,…
CZYTAJ

Plan B na kryzys: Joga i ćwiczenia w domu jako ratunek, gdy pogoda totalnie zniechęca

W sezonie jesienno-zimowym pogoda potrafi być największym wrogiem twojej regularności treningowej. Deszcz…
CZYTAJ