Nawyki, które rujnują nasze zęby.



Codziennie szczotkujesz i nitkujesz zęby, unikasz papierosów oraz regularnie odwiedzasz stomatologa, a mimo to nie możesz pochwalić się wymarzonym, białym uśmiechem?

Sprawdź jakie codziennie nawyki i zachowania mogą zagrażać kondycji zębów i co zrobić, aby nie dłużej rujnowały Twojego wizerunku.

Zbyt częste i mocne szczotkowanie

Przez wiele lat dentyści krytykowali  powszechną niechęć do częstego mycia zębów. Obecnie obserwują jednak zgoła odmienne zjawisko. Wiele osób, szczególnie nastolatków, przykłada do tej czynności zbyt dużą uwagę, niszcząc w efekcie swoje zęby.

– Bardzo mocne i zbyt częste szorowanie zębów powoduje ścieranie chroniącego je szkliwa, co z kolei prowadzi do powstawania ubytków. Agresywne szczotkowanie zębów może także być powodem cofania się dziąseł z którymi to, w mniejszym lub większym stopniu problemy ma dziś ponad 60 proc. dorosłych osób – tłumaczy lek. stom. Adrianna Badora z Centrum Implantologii i Ortodoncji w Brennej i dodaje, że szczotkowanie zębów 3 razy dziennie w zupełności powinno wystarczyć. Osoby mające tendencję do zbyt mocnego mycia zębów, powinny również pomyśleć nad zakupem super miękkiej  szczoteczki do zębów.

Mycie zębów bezpośrednio po spożyciu kwaśnych pokarmów

Wbrew powszechnemu przekonaniu, chcąc cieszyć się pięknym uśmiechem przez wiele lat, w niektórych przypadkach, powinniśmy zrezygnować z mycia zębów bezpośrednio po posiłku. Dotyczy to  kwaśnych owoców i soków. Tym sposobem, przy pomocy pasty i szczoteczki, ścieramy bowiem szkliwo, które na skutek działania kwasów owocowych, jest bardziej miękkie i łatwiej ulega uszkodzeniom. Specjaliści radzą więc, aby po spożyciu kwaśnych pokarmów odczekać z szorowaniem zębów około 1 godziny.



Częste wizyty na basenie

Powodów dla których warto odwiedzać basen jest naprawdę dużo. Pływanie jest jednym z najlepszych treningów spalających tłuszcz oraz ujędrniających ciało. Niestety, jeżeli woda w basenie jest rzadko wymieniana, a jedynie mocno chlorowana, nie wpływa najlepiej na nasze zęby. Na baczności powinny się mieć zwłaszcza osoby mające skłonność do częstego nabierania w usta wody podczas pływania.

– Wysokie stężenie chloru w wodzie basenowej, może doprowadzić do powstania przebarwień, erozji szkliwa, a nawet groźnych chorób przyzębia – ostrzega dr Adrianna Badora i radzi osobom, które lubią pływać, aby każdorazowo po wyjściu z basenu pamiętały nie tylko o obowiązkowym prysznicu, ale i o umyciu zębów. Jeśli pod ręką nie ma pasty do zębów i szczoteczki, w pierwszej kolejności można także przepłukać usta wodą pitną.

Nieumiejętne posługiwanie się nicią dentystyczną

Nić dentystyczna ma nieoceniony wpływ na utrzymanie prawidłowej higieny jamy ustnej. Dociera do miejsc niedostępnych dla szczoteczki, pomagając usunąć resztki jedzenia oraz osadu nazębnego. Warto jednak wiedzieć się  jak się nią posługiwać. Nieumiejętne czyszczenie zębów nicią dentystyczną skutkuje bowiem uszkodzeniami dziąseł i stanami zapalnymi.

– Zęby należy nitkować zawsze po szczotkowaniu. Aby czynność wykonać prawidłowo, powinniśmy oderwać około 40 cm nitki i owinąć wokół palców środkowych, pozostawiając między nimi 2,5–5 cm. Nitkę przesuwajmy pomiędzy zębami delikatnym, zygzakowatym ruchem, starając się wsunąć ją pod linię dziąseł. Pamiętajmy o oczyszczeniu wszystkich dostępnych powierzchni, a jeśli pojawią się miejsca w których będzie nić haczyć lub zrywać, zgłośmy to naszemu dentyście – tłumaczy dr Adrianna Badora.

Zamiłowanie do kolczyków w języku

Moda na piercing nie mija, a być może powinna. Badania przeprowadzone przez naukowców z Univeristy of Buffalo w Stanach Zjednoczonych, dowiodły, że aż 47 proc. wszystkich osób posiadających kolczyk w języku ma uszkodzone zęby. Problem jest tym większy, że na kolczyk w języku decydują się głównie młode dziewczyny, których zęby przed jego założeniem, często mogły posłużyć za przykład dla innych.

– Niestety, po czasie, na skutek noszenia kolczyka w języku,  w zębach wielu młodych osób, pojawia się próchnica, żółty nalot, pęka szkliwo, nierzadko dochodzi także do złamań zębów, na skutek obijania się o nie kolczyka – tłumaczy stomatolog i dodaje, że jeśli już ktoś koniecznie chce nosić kolczyk w języku, to niech będzie to kolczyk plastikowy. Nie wolno także, zapominać, że gdy dojdzie do uszkodzenia zęba, niezbędna jest naprawa szkód. W przypadku małego ubytku, powinna wystarczyć zwykła plomba, jednak gdy w jamie ustnej dojdzie do większych strat, konieczne może okazać się wykonanie ceramicznych licówek lub koron.

Częste spożywanie słodkich napojów gazowanych

Słodkie napoje gazowane, wpływają niekorzystnie nie tylko na naszą tuszę, ale i zęby. Wszystko za sprawą zawartych w nich cukrów, kwasów fosforowego i cytrynowego oraz barwników. Prowadzą one do niebezpiecznej erozji szkliwa, a w konsekwencji także do próchnicy. Szczególnie wrażliwe na ich wpływ jest uzębienie dzieci. Nie chcąc całkowicie rezygnować z napojów gazowanych warto  przestrzegać kilku żelaznych zasad.

– Przede wszystkim nie płuczmy napojami gazowanymi zębów, tylko od razu je połykajmy. Ryzyko trwałego uszkodzenia szkliwa zmniejszymy także pijąc napój przez słomkę, najlepiej skierowaną w stronę tylnej części jamy ustnej. W ten sposób ograniczymy kontakt napoju z uzębienie. Wystrzegajmy się także mycia zębów bezpośrednio po spożyciu napojów gazowanych. Zdecydowanie lepiej przepłukać wówczas jamę ustną zwykłą woda – radzi dr Adrianna Badora.

…i białego wina

Wiele osób ceniących sobie biały uśmiech, w obawie przed przebarwieniami, unika czerwonego wina. Jak się okazuje, zupełnie niepotrzebnie. Jeśli już powinniśmy się wystrzegać się wina, to nie czerwonego, które zawiera związki chemiczne zapobiegające próchnicy, a białego.

Ma ono wyższą kwasowość niż wino czerwone i mocno wpływa na erozję szkliwa zębów. Dlatego jeśli chcemy napić się białego wina to najlepiej w trakcie posiłku. Wytwarzana podczas jedzenie ślina, nieco zneutralizuje działanie szkodliwych czynników na zęby.

Dziura ozonowa – co się z nią stało?

Kiedy w latach 80. XX wieku naukowcy ogłosili, że nad Antarktydą pojawiła się „dziura ozonowa” – gigantyczny obszar niemal pozbawiony…
CZYTAJ

amień, który zostawia ślad w całym organizmie „Bakterie z kamienia nazębnego mogą przedostać się do krwi z ryzykiem zaostrzenia stanu zapalnego w innych narządach.”

Większość z nas wie, że kamień nazębny trzeba usuwać u dentysty, ale mało kto potrafi powiedzieć, czym właściwie różni się…
CZYTAJ

Lubię siebie. Nie dlatego, że jestem idealna. Dlatego, że jestem prawdziwa – wystartowała 6.edycja kampanii #lubiesiebie.

Kampania #lubiesiebie to nie kolejna inicjatywa o wyglądzie. To manifest świadomego życia w zgodzie ze sobą – ze swoim ciałem,…
CZYTAJ

Cukrzyca typu 2 – choroba, którą coraz częściej… cofamy

O cukrzycy powinniśmy rozmawiać nie tylko 14 listopada – w Światowy Dzień Cukrzycy, szczególnie, że z tą podstępną chorobą według…
CZYTAJ

Zupa krem z marchewki i pomarańczy

Rozgrzewająca, aromatyczna i pełna koloru — zupa krem z marchewki i pomarańczy to idealna propozycja na chłodniejsze dni. Lekko słodka,…
CZYTAJ

Choroba dziąseł, która uderza w serce

„Bakterie z jamy ustnej mogą dostać się do krwi i wywołać stan zapalny w naczyniach. To zwiększa ryzyko zawału.” Nie…
CZYTAJ

Cukrzyca i nowotwory. „To nie tylko współistnienie, ale wzajemne napędzanie się chorób”

Do 2030 roku liczba Polaków chorujących na cukrzycę może przekroczyć 4 miliony. W tym samym czasie liczba nowych przypadków nowotworów…
CZYTAJ

Pierwszy zabieg aterektomii w Rzeszowskim Centrum Chirurgii Naczyniowej i Endowaskularnej – nowa możliwość leczenia miażdżycy

W Rzeszowskim Centrum Chirurgii Naczyniowej i Endowaskularnej American Heart of Poland po raz pierwszy zastosowano aterektomię rotacyjną, nowatorską metodę leczenia…
CZYTAJ

Po raz pierwszy widziałem otwartą klatkę piersiową pacjenta bez serca – prof. Andrzej Bochenek wspomina 40. rocznicę pierwszego udanego przeszczepu serca w Polsce

– Pomyślałem wtedy: co to za fantasta? – mówił prof. Andrzej Bochenek, wspominając listopadową noc sprzed czterech dekad. – Marian…
CZYTAJ

Metale ciężkie i pestycydy w warzywach i owocach z działek miejskich – wyniki badań komentuje ekspertka IOŚ-PIB

Marchew z działki, sałata z miejskiego ogródka czy truskawki z własnej uprawy – to symbole zdrowej, lokalnej żywności. Jednak najnowsze…
CZYTAJ

Jesienna dynia w nowym świetle – jak Halloween wpływa na marnowanie żywności

Moda na Halloween i rzeźbione dynie w ostatnich latach przekształciła się w szerszy trend – dekorowanie wnętrz oraz wejść do…
CZYTAJ

Świetlista i opalona skóra jak po wakacjach: wszystko co powinnaś wiedzieć o opalaniu natryskowym

Letnia opalenizna od zawsze kojarzy się ze zdrowiem, energią i atrakcyjnym wyglądem. Jednak niestety promienie UV niosą ze sobą ryzyko…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Cukrzyca typu 2 – choroba, którą coraz częściej… cofamy

O cukrzycy powinniśmy rozmawiać nie tylko 14 listopada – w Światowy Dzień…
CZYTAJ

Cukrzyca i nowotwory. „To nie tylko współistnienie, ale wzajemne napędzanie się chorób”

Do 2030 roku liczba Polaków chorujących na cukrzycę może przekroczyć 4 miliony.…
CZYTAJ

Pierwszy zabieg aterektomii w Rzeszowskim Centrum Chirurgii Naczyniowej i Endowaskularnej – nowa możliwość leczenia miażdżycy

W Rzeszowskim Centrum Chirurgii Naczyniowej i Endowaskularnej American Heart of Poland po…
CZYTAJ

Po raz pierwszy widziałem otwartą klatkę piersiową pacjenta bez serca – prof. Andrzej Bochenek wspomina 40. rocznicę pierwszego udanego przeszczepu serca w Polsce

– Pomyślałem wtedy: co to za fantasta? – mówił prof. Andrzej Bochenek,…
CZYTAJ

Plan B na kryzys: Joga i ćwiczenia w domu jako ratunek, gdy pogoda totalnie zniechęca

W sezonie jesienno-zimowym pogoda potrafi być największym wrogiem twojej regularności treningowej. Deszcz…
CZYTAJ