Nadwaga w okresie menopauzy



Wzrost wagi podczas menopauzy spowodowany jest zmianami hormonalnymi, głównie malejącym stężeniem estrogenów, czyli żeńskich hormonów płciowych. Metabolizm wówczas spowalnia, zapotrzebowanie na kalorie zmniejsza się, a tkanka tłuszczowa odkłada się łatwiej.

 

Objawy menopauzy.

Zmiany w organizmie kobiety w czasie przekwitania, jak i po nim, spowodowane są zmianami poziomu hormonów (głównie płciowych), które zachodzą właśnie wtedy. Najczęstsze objawy menopauzy to:

– przyrost masy ciała

– wahania nastroju, rozdrażnienie

– gorsza pamięć i koncentracja, zmęczenie

– uderzenia gorąca

– osłabienie włosów i paznokci.

Hormony żeńskie i męskie.

Rozkład tkanki tłuszczowej zależy od płci, a dokładnie od hormonów płciowych. Dlatego u mężczyzn odkłada się głównie w obrębie brzucha, natomiast u kobiet na udach i pośladkach. Jednak w czasie menopauzy, coraz więcej tkanki tłuszczowej, odkłada się w obszarze brzusznym. Spowodowane jest to mniejszą produkcją estrogenów, czyli żeńskich hormonów płciowych. Jest ich mniej, dlatego przestają chronić przed działaniem męskich hormonów, czyli androgenów.

Mniej „hormonu szczęścia”.

Przybieranie na wadze, pośrednio powoduje również serotonina, nazywana „hormonem szczęścia”, która reguluje sen i apetyt. Wzrost poziomu estronu, który hamuje wydzielanie serotoniny, powoduje obniżenie jej poziomu w organizmie. Skutkiem tego jest zwiększone odczuwanie głodu, które wraz z obniżeniem nastroju, w czasie menopauzy, prowadzi do podjadania. Także w godzinach wieczornych i nocnych, co szczególnie zwiększa ryzyko przytycia.

Słabszy metabolizm.




Kobiety wchodzące w okres menopauzy mają zwykle 50 lat. Dlatego do spowolnienia metabolizmu prowadzą nie tylko zmiany w poziomie hormonów, ale również starzenie się organizmu. Organizm kobiet nie jest wówczas w stanie przetworzyć i wykorzystać przyjętych kalorii. Dlatego coraz większa ich ilość odkłada się w obrębie tkanki tłuszczowej.

W tym wieku zmniejsza się zapotrzebowanie energetyczne organizmu. Dieta, która wcześniej zapewniała wystarczającą ilość energii, w czasie przekwitania będzie dostarczała jej zbyt dużo. Po prostu nadmiar przyjętych w pokarmach kalorii, odłoży się w postaci zbędnych kilogramów.

Suplementacja algami.

Poza zbilansowaną dietą i aktywnością fizyczną, utrzymać właściwą wagę, w okresie menopauzy, pomoże Algodine. Zawiera on wyciąg z brązowych alg, które są znanym źródłem witamin, protein, minerałów i substancji aktywnych.

Co najmniej 35% jego składu zajmują naturalne, morskie polifenole, które o połowę redukują działanie enzymów trawiennych tj. lipazy i alfa-amylazy. Dzięki temu tłuszcze i cukry wchłaniane są w mniejszym stopniu, a liczba przyjmowanych kalorii spada.

Z kolei ponad 10% jego składu to minerały, których stężenie może być do 20 razy wyższe niż w owocach i warzywach. Zawarty w algach naturalny jod biologiczny, składnik hormonów tarczycy, stymuluje termogenezę, a co za tym idzie spalanie tkanki tłuszczowej.

Hormonalna Terapia Zastępcza.

Jeśli kobieta odczuwa nasilone objawy menopauzy, konieczna może być wizyta u lekarza, który może zlecić stosowanie Hormonalnej Terapii Zastępczej. Leczenie to polega na przyjmowaniu estrogenów. Dzięki temu ustąpić powinny takie dolegliwości jak rozdrażnienie czy uderzenia gorąca. Terapia ta, przy odpowiedniej diecie, suplementacji i aktywności, pozwoli także uregulować masę ciała.

Niestety przyrost masy ciała, niekiedy bardzo duży, obserwowany jest u większości kobiet w okresie przekwitania. Powodować może obniżony nastrój i brak pewności siebie. Dlatego uważany jest za najbardziej uciążliwy objaw menopauzy. Należy podjąć wszelkie możliwe środki, aby zadbać wtedy o formę fizyczną, a co za tym idzie, również psychiczną.

Na co zwrócić uwagę przy wyborze metody spowalniania progresji krótkowzroczności u dzieci?

Nawet połowa światowej populacji do 2050 roku będzie zmagała się z krótkowzrocznością – wadą wzroku, która w skrajnych przypadkach może…
CZYTAJ

Proteiny i wysoka jakość odżywcza. Specyfika suplementów diety

Dwie trzecie młodych Polaków uznaje swoje nawyki żywieniowe za zdrowe, a jednocześnie tylko co czwarty Polak odżywia się zgodnie z…
CZYTAJ

Rozmowa z Dr Franciszkiem Strzałkowskim, założycielem Kliniki Strzałkowski

DR FRANCISZEK STRZAŁKOWSKI - po powrocie z zagranicy 5 lat temu , założył Klinikę Strzałkowski. Lekarz medycyny estetycznej, anestezjolog, członek…
CZYTAJ

Jesienne obniżenie nastroju – jak sobie z nim radzić? Niezawodne źródła wsparcia

Po intensywnym lecie, kiedy jesteśmy pełni aktywności i pozytywnej motywacji, chłodniejsza pogoda może wpłynąć na naszą psychikę. Czy jednak winna…
CZYTAJ

Kluczowe trendy w dietetyce a dieta idealna

Globalne trendy żywieniowe, mimo że zmieniają się dość dynamicznie, to jednak konsekwentnie ewoluują w jednym kierunku – dążymy do tego,…
CZYTAJ

Wyjazd do uzdrowiska po zdrowie!

Wyjazd do uzdrowiska to dla wielu osób doskonała okazja, aby zadbać o swoje zdrowie, odprężyć się i cieszyć wspaniałym wypoczynkiem.…
CZYTAJ

Odmłodzenie i odświeżenie – Dwa wyzwania dla skóry wokół oczu

Delikatna skóra wokół oczu – szczególnie ta dojrzała – wymaga spersonalizowanej pielęgnacji nastawionej jednocześnie na kilka obszarów. Najważniejsze z nich…
CZYTAJ

„Wspólnie rozgrzewamy serca seniorów” Knorr wspiera Stowarzyszenie mali bracia Ubogich

Obecność drugiego człowieka, chęć rozmowy, otwartość, ciepły posiłek - mają moc, by odmienić choć na chwilę życie osamotnionych, starszych osób.…
CZYTAJ

Antybiotykooporność – cicha pandemia XXI wieku. Bezpieczne stosowanie antybiotyków

Sezon jesienno-zimowy sprzyja wzrostowi zachorowań, a leczenie różnych grup wiekowych, od dzieci po seniorów, często wymaga zastosowania antybiotyków. Z okazji…
CZYTAJ

Dowiedz się więcej o swojej odporności!

#Katar, #kichanie, #kaszel i ból gardła to poza kolorowymi liśćmi drzew charakterystyczne oznaki mokrej i zimnej jesieni. Za wymienione objawy…
CZYTAJ

Wpływ konieczności przesiedlenia na zdrowie psychiczne i dobrostan psychospołeczny dzieci

„Bez wątpienia jest tu fajnie; ale prawdziwy dom, to własny dom...” - Badanie subiektywnego dobrostanu dzieci i młodzieży mieszkających w…
CZYTAJ

Rola białka w zrównoważonej diecie

Białko stanowi około 20% masy ciała człowieka, z czego mniej więcej 300 g ulega wymianie w ciągu doby. Ten niezbędny…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Wyjazd do uzdrowiska po zdrowie!

Wyjazd do uzdrowiska to dla wielu osób doskonała okazja, aby zadbać o…
CZYTAJ

Antybiotykooporność – cicha pandemia XXI wieku. Bezpieczne stosowanie antybiotyków

Sezon jesienno-zimowy sprzyja wzrostowi zachorowań, a leczenie różnych grup wiekowych, od dzieci…
CZYTAJ

Dowiedz się więcej o swojej odporności!

#Katar, #kichanie, #kaszel i ból gardła to poza kolorowymi liśćmi drzew charakterystyczne…
CZYTAJ

Cukrzyca: znaj ryzyko – bądź odpowiedzialny. Kto jest na nią szczególnie narażony? Czy można obniżyć ryzyko zachorowania? Co jeść przy cukrzycy?

14 listopada obchodzony jest Światowy Dzień Cukrzycy. W tym roku hasłem przewodnim…
CZYTAJ

Samobadanie piersi ratuje życie

Rak piersi to choroba podstępna, gdyż początkowo nie daje symptomów, a pierwszym…
CZYTAJ