Nadwaga w okresie menopauzy



Wzrost wagi podczas menopauzy spowodowany jest zmianami hormonalnymi, głównie malejącym stężeniem estrogenów, czyli żeńskich hormonów płciowych. Metabolizm wówczas spowalnia, zapotrzebowanie na kalorie zmniejsza się, a tkanka tłuszczowa odkłada się łatwiej.

 

Objawy menopauzy.

Zmiany w organizmie kobiety w czasie przekwitania, jak i po nim, spowodowane są zmianami poziomu hormonów (głównie płciowych), które zachodzą właśnie wtedy. Najczęstsze objawy menopauzy to:

– przyrost masy ciała

– wahania nastroju, rozdrażnienie

– gorsza pamięć i koncentracja, zmęczenie

– uderzenia gorąca

– osłabienie włosów i paznokci.

Hormony żeńskie i męskie.

Rozkład tkanki tłuszczowej zależy od płci, a dokładnie od hormonów płciowych. Dlatego u mężczyzn odkłada się głównie w obrębie brzucha, natomiast u kobiet na udach i pośladkach. Jednak w czasie menopauzy, coraz więcej tkanki tłuszczowej, odkłada się w obszarze brzusznym. Spowodowane jest to mniejszą produkcją estrogenów, czyli żeńskich hormonów płciowych. Jest ich mniej, dlatego przestają chronić przed działaniem męskich hormonów, czyli androgenów.

Mniej „hormonu szczęścia”.

Przybieranie na wadze, pośrednio powoduje również serotonina, nazywana „hormonem szczęścia”, która reguluje sen i apetyt. Wzrost poziomu estronu, który hamuje wydzielanie serotoniny, powoduje obniżenie jej poziomu w organizmie. Skutkiem tego jest zwiększone odczuwanie głodu, które wraz z obniżeniem nastroju, w czasie menopauzy, prowadzi do podjadania. Także w godzinach wieczornych i nocnych, co szczególnie zwiększa ryzyko przytycia.

Słabszy metabolizm.




Kobiety wchodzące w okres menopauzy mają zwykle 50 lat. Dlatego do spowolnienia metabolizmu prowadzą nie tylko zmiany w poziomie hormonów, ale również starzenie się organizmu. Organizm kobiet nie jest wówczas w stanie przetworzyć i wykorzystać przyjętych kalorii. Dlatego coraz większa ich ilość odkłada się w obrębie tkanki tłuszczowej.

W tym wieku zmniejsza się zapotrzebowanie energetyczne organizmu. Dieta, która wcześniej zapewniała wystarczającą ilość energii, w czasie przekwitania będzie dostarczała jej zbyt dużo. Po prostu nadmiar przyjętych w pokarmach kalorii, odłoży się w postaci zbędnych kilogramów.

Suplementacja algami.

Poza zbilansowaną dietą i aktywnością fizyczną, utrzymać właściwą wagę, w okresie menopauzy, pomoże Algodine. Zawiera on wyciąg z brązowych alg, które są znanym źródłem witamin, protein, minerałów i substancji aktywnych.

Co najmniej 35% jego składu zajmują naturalne, morskie polifenole, które o połowę redukują działanie enzymów trawiennych tj. lipazy i alfa-amylazy. Dzięki temu tłuszcze i cukry wchłaniane są w mniejszym stopniu, a liczba przyjmowanych kalorii spada.

Z kolei ponad 10% jego składu to minerały, których stężenie może być do 20 razy wyższe niż w owocach i warzywach. Zawarty w algach naturalny jod biologiczny, składnik hormonów tarczycy, stymuluje termogenezę, a co za tym idzie spalanie tkanki tłuszczowej.

Hormonalna Terapia Zastępcza.

Jeśli kobieta odczuwa nasilone objawy menopauzy, konieczna może być wizyta u lekarza, który może zlecić stosowanie Hormonalnej Terapii Zastępczej. Leczenie to polega na przyjmowaniu estrogenów. Dzięki temu ustąpić powinny takie dolegliwości jak rozdrażnienie czy uderzenia gorąca. Terapia ta, przy odpowiedniej diecie, suplementacji i aktywności, pozwoli także uregulować masę ciała.

Niestety przyrost masy ciała, niekiedy bardzo duży, obserwowany jest u większości kobiet w okresie przekwitania. Powodować może obniżony nastrój i brak pewności siebie. Dlatego uważany jest za najbardziej uciążliwy objaw menopauzy. Należy podjąć wszelkie możliwe środki, aby zadbać wtedy o formę fizyczną, a co za tym idzie, również psychiczną.

Dziura ozonowa – co się z nią stało?

Kiedy w latach 80. XX wieku naukowcy ogłosili, że nad Antarktydą pojawiła się „dziura ozonowa” – gigantyczny obszar niemal pozbawiony…
CZYTAJ

amień, który zostawia ślad w całym organizmie „Bakterie z kamienia nazębnego mogą przedostać się do krwi z ryzykiem zaostrzenia stanu zapalnego w innych narządach.”

Większość z nas wie, że kamień nazębny trzeba usuwać u dentysty, ale mało kto potrafi powiedzieć, czym właściwie różni się…
CZYTAJ

Lubię siebie. Nie dlatego, że jestem idealna. Dlatego, że jestem prawdziwa – wystartowała 6.edycja kampanii #lubiesiebie.

Kampania #lubiesiebie to nie kolejna inicjatywa o wyglądzie. To manifest świadomego życia w zgodzie ze sobą – ze swoim ciałem,…
CZYTAJ

Cukrzyca typu 2 – choroba, którą coraz częściej… cofamy

O cukrzycy powinniśmy rozmawiać nie tylko 14 listopada – w Światowy Dzień Cukrzycy, szczególnie, że z tą podstępną chorobą według…
CZYTAJ

Zupa krem z marchewki i pomarańczy

Rozgrzewająca, aromatyczna i pełna koloru — zupa krem z marchewki i pomarańczy to idealna propozycja na chłodniejsze dni. Lekko słodka,…
CZYTAJ

Choroba dziąseł, która uderza w serce

„Bakterie z jamy ustnej mogą dostać się do krwi i wywołać stan zapalny w naczyniach. To zwiększa ryzyko zawału.” Nie…
CZYTAJ

Cukrzyca i nowotwory. „To nie tylko współistnienie, ale wzajemne napędzanie się chorób”

Do 2030 roku liczba Polaków chorujących na cukrzycę może przekroczyć 4 miliony. W tym samym czasie liczba nowych przypadków nowotworów…
CZYTAJ

Pierwszy zabieg aterektomii w Rzeszowskim Centrum Chirurgii Naczyniowej i Endowaskularnej – nowa możliwość leczenia miażdżycy

W Rzeszowskim Centrum Chirurgii Naczyniowej i Endowaskularnej American Heart of Poland po raz pierwszy zastosowano aterektomię rotacyjną, nowatorską metodę leczenia…
CZYTAJ

Po raz pierwszy widziałem otwartą klatkę piersiową pacjenta bez serca – prof. Andrzej Bochenek wspomina 40. rocznicę pierwszego udanego przeszczepu serca w Polsce

– Pomyślałem wtedy: co to za fantasta? – mówił prof. Andrzej Bochenek, wspominając listopadową noc sprzed czterech dekad. – Marian…
CZYTAJ

Metale ciężkie i pestycydy w warzywach i owocach z działek miejskich – wyniki badań komentuje ekspertka IOŚ-PIB

Marchew z działki, sałata z miejskiego ogródka czy truskawki z własnej uprawy – to symbole zdrowej, lokalnej żywności. Jednak najnowsze…
CZYTAJ

Jesienna dynia w nowym świetle – jak Halloween wpływa na marnowanie żywności

Moda na Halloween i rzeźbione dynie w ostatnich latach przekształciła się w szerszy trend – dekorowanie wnętrz oraz wejść do…
CZYTAJ

Świetlista i opalona skóra jak po wakacjach: wszystko co powinnaś wiedzieć o opalaniu natryskowym

Letnia opalenizna od zawsze kojarzy się ze zdrowiem, energią i atrakcyjnym wyglądem. Jednak niestety promienie UV niosą ze sobą ryzyko…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Cukrzyca typu 2 – choroba, którą coraz częściej… cofamy

O cukrzycy powinniśmy rozmawiać nie tylko 14 listopada – w Światowy Dzień…
CZYTAJ

Cukrzyca i nowotwory. „To nie tylko współistnienie, ale wzajemne napędzanie się chorób”

Do 2030 roku liczba Polaków chorujących na cukrzycę może przekroczyć 4 miliony.…
CZYTAJ

Pierwszy zabieg aterektomii w Rzeszowskim Centrum Chirurgii Naczyniowej i Endowaskularnej – nowa możliwość leczenia miażdżycy

W Rzeszowskim Centrum Chirurgii Naczyniowej i Endowaskularnej American Heart of Poland po…
CZYTAJ

Po raz pierwszy widziałem otwartą klatkę piersiową pacjenta bez serca – prof. Andrzej Bochenek wspomina 40. rocznicę pierwszego udanego przeszczepu serca w Polsce

– Pomyślałem wtedy: co to za fantasta? – mówił prof. Andrzej Bochenek,…
CZYTAJ

Plan B na kryzys: Joga i ćwiczenia w domu jako ratunek, gdy pogoda totalnie zniechęca

W sezonie jesienno-zimowym pogoda potrafi być największym wrogiem twojej regularności treningowej. Deszcz…
CZYTAJ