Magnez z witaminą B6 czasami jest niezbędny



Magnez jest niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Jednak życie w ciągłym stresie i pośpiechu, niewłaściwa dieta, starannie obniżają jego poziom. Pojawia się ciągłe zmęczenie, czasem skurcze lub drganie powiek.

Niedobory magnezu można uzupełnić w prosty sposób, zanim skontaktujesz się z lekarzem rodzinnym. Magnez z witaminą B6 to duet, który zapewni zachowanie prawidłowego poziomu tego pierwiastka w Twoim organizmie.

 

Na co dzień nie zdajemy sobie sprawy, ile i jakich substancji, witamin, mikroelementów jest potrzebnych do prawidłowej pracy naszego organizmu. Nikt nie zastanawia się nad tym, jak ważne jest dostarczanie odpowiedniej ilości potasu, a przecież jego niedobór wywołuje poważne problemy w pracy serca. A to tylko zwykły potas, którego jest mnóstwo chociażby w pomidorach.

Wszyscy słyszeli o konieczności spożywania błonnika, ale tylko niektórzy wiedzą, gdzie go szukać i dlaczego trzeba zapewnić organizmowi odpowiednie jego ilości. Tak samo sytuacja wygląda z magnezem, większość osób o tym słyszała, ale jak, po co i na co… Spieszymy więc z dostarczeniem niezbędnych informacji.

 

Po co nam magnez?

Odpowiedni poziom magnezu znakomicie stabilizuje cały układ nerwowy. Umożliwia prawidłową pracę szarych komórek mózgowych, co pomaga w prawidłowym zapamiętywaniu informacji oraz usprawnia wszelkie procesy myślowe. Co więcej, to właśnie magnez zmniejsza nadpobudliwość i działa uspokajająco.

Cały układ naczyniowo-sercowy funkcjonuje prawidłowo także dzięki magnezowi, bo to on skutecznie przeciwdziała powstawaniu zakrzepów i stabilizuje pracę serca, zapobiegając w ten sposób arytmii oraz zmniejszając ryzyko wystąpienia zawału serca.

Magnez wpływa bardzo korzystnie na ściany naczyń krwionośnych, przeciwdziałając ich obkurczaniu się, co mogłoby doprowadzać do wzrostu ciśnienia krwi. Z tego powodu osoby z nadciśnieniem tętniczym oraz te, u których występują schorzenia kardiologiczne, szczególnie powinny swoją dietę uzupełnić o produkty bogate w magnez.

Wszyscy wiedzą, że wapń i witamina D są niezbędne do budowy kości, ale oba te składniki muszą być wspierane odpowiednią dawką magnezu. Jednak stosując suplementację i przyjmując magnez z witaminą B6, należy zadbać o prawidłową równowagę wszystkich tych pierwiastków. Z reguły zaleca się zwiększenie ilości wapnia w diecie.



Dieta, suplementacja i przyswajalność magnezu

Aby zapewnić odpowiedni poziom magnezu, trzeba właściwie komponować swój jadłospis. Powinny się w nim znaleźć: kasza gryczana, warzywa strączkowe, kakao, czekolada i orzechy. Całkiem duże ilości tego pierwiastka znajdziemy też w szpinaku, rybach, w żółtych serach i w bananach.

Problemem może być natomiast zdolność samego organizmu do przyswajania magnezu. W przypadku suplementacji często stosuje się magnez z witaminą B6 w duecie, bo ta ostatnia właśnie zwiększa zdolność do wchłaniania tego pierwiastka.

Natomiast trzeba wiedzieć też, że w codziennym sposobie żywienia, magnez jest znacznie lepiej przyswajalny w towarzystwie białka zwierzęcego, więc jeśli jemy kaszę gryczaną to razem z pulpetami mięsnymi lub z gulaszem. Z kolei soki owocowe czy alkohol obniżają naturalną zdolność organizmu do wchłaniania magnezu

E-papierosy pod lupą dentysty: co dzieje się w jamie ustnej po vapowaniu?

Używanie e-papierosów zdobyło w ostatnich latach ogromną popularność, jako alternatywa dla tradycyjnego palenia tytoniu. Choć początkowo uważano je za mniej…
CZYTAJ

Dieta onkologiczna: fakty i mity

Jak pokazują badania aż 65% pacjentów onkologicznych traci na wadze jeszcze przed pierwszą wizytą u specjalisty, a w trakcie leczenia…
CZYTAJ

Światowy Dzień Mikrobiomu 2025: jesteśmy coraz bardziej zainteresowani mikrobiotą, ale nasza świadomość jest wciąż niewystarczająca

Z okazji Światowego Dnia Mikrobiomu warto przyjrzeć się rosnącemu zainteresowaniu społeczeństwa mikrobiotą i jej wpływem na zdrowie. Dane z trzeciej…
CZYTAJ

Dlaczego nazywamy jelita drugim mózgiem? „To właśnie tam powstaje do 95% serotoniny!”

Czy Twój brzuch wie więcej niż myślisz? Coraz częściej mówi się o jelitach nie tylko jako o centrum trawienia, ale…
CZYTAJ

Co warto wiedzieć o SPF? ABC wiedzy na temat letniej fotoprotekcji

Jakie są wakacyjne potrzeby skóry? Skuteczna ochrona przeciwsłoneczna, nawilżenie i regeneracja to podstawa osiągnięcia efektu pięknej i zdrowej cery latem.…
CZYTAJ

ZADBAJ O OBJĘTOŚĆ Z KOSMETYKAMI STAPIZ

Szukasz produktów, które pomogą Ci utrzymać dużą objętość włosów na dłuższy czas bez efektu obciążenia? Sprawdź te kosmetyki STAPIZ. Dzięki…
CZYTAJ

Mokate Cappuccino ZERO to doskonały wybór dla osób, które chcą cieszyć się smakiem kawy, dbając przy tym o zdrowie

Mokate Cappuccino ZERO to doskonały wybór dla osób, które chcą cieszyć się smakiem kawy, dbając przy tym o zdrowie. Bez…
CZYTAJ

Kiedy ból zębów sprawia, że odmawiasz sobie letnich przyjemności..

Lato od razu przywodzi na myśl wakacje, lody i chłodne napoje. Niestety, nie każdy może cieszyć się swobodnie tymi przyjemnościami.…
CZYTAJ

Antyoksydacja, poprawa kolorytu skóry i demakijaż Co warto wiedzieć o kwasie ferulowym?

Kwas ferulowy to król multifunkcjonalności. Działa antyoksydacyjnie, przeciwstarzeniowo, świetnie wpływa na koloryt cery i wspiera działanie kremów z SPF. Latem…
CZYTAJ

Puszcza Białowieska bliska sercom Polaków. Wyniki ogólnopolskiego badania opinii publicznej

Zdecydowana większość Polaków zna i docenia wartość Puszczy Białowieskiej – wynika z ogólnopolskiego badania opinii publicznej przeprowadzonego przez firmę Quantify…
CZYTAJ

Regeneracja i intensywne nawilżenie Jak skutecznie przygotować włosy do lata?

Nawilżenie i dogłębna regeneracja to priorytet pielęgnacji włosów przed latem. Specjaliści podpowiadają, że drogą do osiągnięcia efektu zachwycających, lśniących pasm…
CZYTAJ

Ile lodów tygodniowo może jeść przedszkolak? Czy codzienne jedzenie lodów to coś złego?

Na pytania odpowiada ekspert Damian Dziewiałtowski, dietetyk Grupy LUX MED: Lody dla przedszkolaka – ile to bezpieczna porcja? Lody to…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Dieta onkologiczna: fakty i mity

Jak pokazują badania aż 65% pacjentów onkologicznych traci na wadze jeszcze przed…
CZYTAJ

Światowy Dzień Mikrobiomu 2025: jesteśmy coraz bardziej zainteresowani mikrobiotą, ale nasza świadomość jest wciąż niewystarczająca

Z okazji Światowego Dnia Mikrobiomu warto przyjrzeć się rosnącemu zainteresowaniu społeczeństwa mikrobiotą…
CZYTAJ

Dlaczego nazywamy jelita drugim mózgiem? „To właśnie tam powstaje do 95% serotoniny!”

Czy Twój brzuch wie więcej niż myślisz? Coraz częściej mówi się o…
CZYTAJ

Co warto wiedzieć o SPF? ABC wiedzy na temat letniej fotoprotekcji

Jakie są wakacyjne potrzeby skóry? Skuteczna ochrona przeciwsłoneczna, nawilżenie i regeneracja to…
CZYTAJ

Otyłość to choroba, nie wybór. Jak leczyć bez oceniania i uprzedzeń?

Otyłość to przewlekła choroba, a nie efekt braku silnej woli. Pomimo rosnącej…
CZYTAJ