Jak wybrać odpowiednią pastę do zębów?



Jak wybrać odpowiednią pastę do zębów?

Pierwsza lepsza z reklamy czy taka z promocji, dwa razy większa? Mamy problem z wyborem past do zębów. I niestety najczęściej wybieramy źle, niszcząc zęby – przestrzegają stomatolodzy. Tymczasem pastę do zębów powinniśmy dobierać nie po cenie, czy reklamowych hasłach, a po ich składzie, dopasowując je także do stanu zdrowia jamy ustnej.

Prosta pasta – uwaga na pianę

Pasty wybielające, usuwające kamień nazębny, pasty dla zębów wrażliwych i palaczy, pasty ścierające płytkę bakteryjną i polerujące – wybór past w drogeriach jest ogromny, dlatego tak ważne jest dopasowanie odpowiedniego kosmetyku do jamy ustnej, a przede wszystkim do stanu zdrowia zębów, dziąseł, a nawet policzków.

Jeśli jednak nie wiemy od czego zacząć, nie eksperymentujmy – zalecają dentyści. Najbezpieczniejsze są proste i stosunkowo tanie pasty do zębów, które mają jedną podstawową funkcję – usunięcie płytki bakteryjnej z jamy ustnej. Takie pasty zawierają  w sobie charakterystyczne, chrupiące substancje ścierne – węglan wapnia i krzemiany, które usuwają bakterie, resztki jedzenia oraz przebarwienia powstałe np. z kolorowych napojów. W składzie takiej pasty znajdujemy także czynniki antybakteryjne np. dwuglukonian chlorheksydyny, hexetydyna lub związki cynku.

– Najprostsze pasty są w stanie uchronić nas przed próchnicą, przede wszystkim dzięki usuwaniu substancjami ściernymi płytki bakteryjnej. Powinniśmy jednak tutaj uważać. Unikajmy past smakowych, te mogą powodować reakcje alergiczne, zwłaszcza jeśli jesteśmy uczuleni na konserwanty, substancje smakowe i koloryzujące. Starajmy się także unikać past z laurylosiarczanem sodu, substancja ta potęguje pienienie się pasty, działa jednak drażniąco, zwłaszcza u osób z aftami i chorobami dziąseł – mówi lek. stom. Wojciech Fąferko z Centrum Implantologii i Ortodoncji Dentim Clinic w Katowicach.

Pasty do żebów-Ważny poziom fluoru

Najbezpieczniejszą alternatywą są pasty bogate w fluor. Składnik ten nie tylko chroni szkliwo przed rozpadem i mikropęknięciami, pozwala także na jego odbudowę poprzez remineralizację uszkodzeń.  W efekcie zęby myte pastą z fluorem są mniej narażone na działanie groźnych kwasów powstałych w wyniku procesów gnilnych w jamie ustnej. Wybierając pastę fluoryzacyjną warto czytać skład. Do codziennego użytkowania odpowiednie są pasty z zawartością fluoru ok. 1300-1500 ppm, większość jednak zawiera od 500 do 1500 ppm fluoru.

– Mycie zębów pastą z fluorem uodparnia je na bakterie. Tracą one pożywkę, a tym samym zmniejsza się ich liczebność w jamie ustnej i ryzyko pojawianie się próchnicy. Szukajmy więc past zawierających np. fluorek sodu, fluorek cynawt, fluorek potasu lub fluorki organiczne tzw. fluoroaminy – mówi dr Fąferko.



W podobny sposób działają pasty zwalczające kamień nazębny. Te najczęściej bogate są we fluor, ale także  składniki, które zapobiegają odkładaniu się kamienia nazębnego, a tym samym minimalizują ryzyko rozwoju np. chorób dziąseł. – Pasty przeciw kamieniowi nazębnemu zawierają przede wszystkim cytrynian cynku, chlorek cynku i pirofosforan potasu.  Niektóre pasty zawierają także antybiotyk o nazwie triklosan, który zabija zalegające na powierzchni zęba bakterie. To połączenie nie tylko eliminuje odkładanie się zwapniałej płytki nazębnej, ale także bakterii, które lubią się na niej gromadzić powodując rozwój chorób przyzębia – tłumaczy specjalista Dentim Clinic.

Czy  tylko wybiela?

Wszystkie te funkcje coraz częściej łączą w sobie pasty wybielające. Najczęściej w ich składzie znajdują się substancje ścierne oraz substancje zapobiegające odkładaniu się kamienia nazębnego – i to właśnie one najczęściej sprawiają, że z powierzchni zębów usuwane są plamy i przebarwienia powstałe z jedzenia i picia.

Zdaniem specjalistów najlepiej działają pasty zawierające węglan wapnia, citroxaine, perlit, pirofosforan sodu lub potasu, uwodnioną krzemionkę lub dwuwęglan sodu. Ważne jest także aby wybrać  pastę z odpowiednim stopniem ścieralności. Zwykle zaleca się pasty o RDA (parametr ścieralności) 30-70. Pasty ze wskaźnikiem bliżej 30 RDA zalecane są dla zębów z nadwrażliwością, a bliżej 100 RDA dla usuwania osadów z powierzchni zębów. Pasty z takim składem i właściwościami są stosunkowo bezpieczne dla szkliwa zębów.

– Większość dostępnych dziś past wybielających jest bezpieczna dla szkliwa. Powinniśmy jednak pamiętać o  kilku zasadach. Pasty wybielające stosujemy na mokre zęby, przepłukane wodą.  Nie stosujmy jednocześnie past wybielających, pasków wybielających i wybielających płynów do płukania jamy ustnej. Możemy w ten sposób uszkodzić nie tylko szkliwo, ale także podrażnić dziąsła, błonę śluzową jamy ustnej i język.  Nie zaleca się tego typu past osobom z osłabionym lub spękanym szkliwem, a także osobom z nadwrażliwością  – wyjaśnia dr Fąferko.

Dla tych ostatnich specjaliści opracowali specjalne pasty.  Zawierają one najczęściej azotan strontu, cytrynian strontu, fluorki, azotan potasu, argininę, hydroksypatyt lub chlorek strontu. Substancje te zapobiegają pojawianiu się reakcji bólowych w kontakcie z zimnym lub ciepłym.  – Pasty takie oprócz funkcji higienicznych spełniają także jeszcze jedną. Tworzą barierę, która chroni nerwy przed wpływem czynników zewnętrznych np. reakcja na zimny napój, gorące jedzenie – mówi dentysta.

Co uczula w paście do zębów?

Konsultacja: lek. stom. Wojciech Fąferko

Kupując pastę, czytajmy skład. Istnieje szereg substancji zawartych w pastach, które mogą powodować alergie lub podrażnienia. Najczęściej mamy do czynienia  z reakcjami alergicznymi na substancje smakowe, konserwanty lub substancje koloryzujące. Objawami uczuleń są obrzęki dziąseł i błony śluzowej,  owrzodzenie, zapalenie dziąseł, swędzenie i pieczenie  w kącikach ust. Najczściej jednak obserwujemy podrażnienia, suchość i spękania w jamie ustnej.

Dlatego  jeśli mamy skłonności do reakcji alergicznych w jamie ustnej, starajmy się unikać past o dziwnych smakach, kolorach i żelowej konsystencji. Wybierajmy proste pasty nie mające intensywnego smaku mięty, bo uczulać nas mogą zawarte w paście olejki miętowe np. mięty pieprzowej i parabeny, a także benzoesan sodu. Jeśli pojawiła się reakcja alergiczna po paście z fluorem, powinniśmy ją odstawić, jest to oznaka alergii na ten składnik.

Wiosenny detoks – hit czy mit?

Wiosną wielu pacjentów szuka porady dietetycznej, często pytając o detoks. – To rzeczywiście popularny temat o tej porze roku –…
CZYTAJ

Zabiegi chirurgii estetycznej w Linea Corporis

Poprawa wyglądu dla wielu osób nie jest wyłącznie kwestią estetyki i dążenia do wyidealizowanej sylwetki, ale też dobrego samopoczucia i…
CZYTAJ

Dobra rutyna, micele i odpowiednie pH Co warto wiedzieć o demakijażu wrażliwej cery?

Początek wiosny to czas, kiedy chcemy wyglądać olśniewająco. To właśnie teraz układamy beauty-plany, sięgamy po nowe składniki aktywne i włączamy…
CZYTAJ

Wiosna to czas alergii. Sprawdź, co pyli w Twojej okolicy

Rozpoczął się sezon pylenia olchy i brzozy – roślin, których pyłki należą do jednych z najczęstszych alergenów w Polsce. Zakład…
CZYTAJ

Moc antyoksydacji i anti-agingu Co warto wiedzieć o kwasie ferulowym?

Kwas ferulowy to niekwestionowany król antyoksydacji, który swoją multifunkcjonalnością podbija świat beauty. Regeneruje skórę, zapobiega fotostarzeniu i działa anti-agingowo. Od…
CZYTAJ

Zupa krem z zielonego groszku i cukinii

Zupa krem z zielonego groszku i cukinii. Zielona moc warzyw! Pełna świeżości i aksamitnej konsystencji zupa z groszku i cukinii…
CZYTAJ

Krztusiec – co warto wiedzieć? Nie myl go z przeziębieniem

Krztusiec, znany również jako "kaszel 100-dniowy", to choroba wywołana przez bakterię Bordetella pertussis. Charakteryzuje się intensywnym, przerywanym kaszlem, który trwa…
CZYTAJ

Jakość powietrza a czystość ulic: wpływ otoczenia miejskiego na zdrowie publiczne

Jakość powietrza stała się jednym z najważniejszych rozważanych zagadnień z zakresu zdrowia publicznego w XXI wieku. W miarę jak świadomość…
CZYTAJ

Otyłość – poważny problem współczesnego społeczeństwa. Czy można zapobiec tej chorobie?

4 marca przypada Światowy Dzień Otyłości. To schorzenie jest jednym z najpoważniejszych wyzwań zdrowotnych, przed którymi stoi dzisiejsze społeczeństwo. Otyłość…
CZYTAJ

4 mity na temat otyłości. Sprawdź, czy znasz je wszystkie

Otyłość to choroba obarczona wieloma mitami, które często prowadzą do błędnych przekonań i stygmatyzacji. Czy rzeczywiście jest wyłącznie kwestią genów?…
CZYTAJ

Nawilżenie, antyoksydacja i odmłodzenie 3 potrzeby cery w oczekiwaniu na wiosnę

Koniec zimy to moment, w którym najbardziej pragniemy nowości w beauty-rutynie. Obserwujemy kondycję skóry, robimy podsumowania, ustalamy kosmetyczne strategie. Przygotowujemy…
CZYTAJ

Morsowanie – jak zacząć i kto nie powinien zanurzać się w lodowatej wodzie? Wszystko, co trzeba wiedzieć przed pierwszą zimową kąpielą

Morsowanie, czyli zanurzanie się w zimnej wodzie, stało się jednym z popularniejszych trendów ostatnich lat. Choć jeszcze niedawno była to…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Wiosna to czas alergii. Sprawdź, co pyli w Twojej okolicy

Rozpoczął się sezon pylenia olchy i brzozy – roślin, których pyłki należą…
CZYTAJ

Krztusiec – co warto wiedzieć? Nie myl go z przeziębieniem

Krztusiec, znany również jako "kaszel 100-dniowy", to choroba wywołana przez bakterię Bordetella…
CZYTAJ

Morsowanie – jak zacząć i kto nie powinien zanurzać się w lodowatej wodzie? Wszystko, co trzeba wiedzieć przed pierwszą zimową kąpielą

Morsowanie, czyli zanurzanie się w zimnej wodzie, stało się jednym z popularniejszych…
CZYTAJ

Jak kontakt ze zwierzętami wspiera zdrowie psychiczne?

Światowy Dzień Walki z Depresją, obchodzony 23 lutego, to doskonała okazja, by…
CZYTAJ

Bezpieczne sporty zimowe – o czym pamiętać, by uniknąć kontuzji i cieszyć się dobrą kondycją?

Aktywność fizyczna to podstawowy element profilaktyki zdrowotnej. Sporty zimowe to doskonały sposób…
CZYTAJ