Jak wybrać odpowiednią pastę do zębów?



Jak wybrać odpowiednią pastę do zębów?

Pierwsza lepsza z reklamy czy taka z promocji, dwa razy większa? Mamy problem z wyborem past do zębów. I niestety najczęściej wybieramy źle, niszcząc zęby – przestrzegają stomatolodzy. Tymczasem pastę do zębów powinniśmy dobierać nie po cenie, czy reklamowych hasłach, a po ich składzie, dopasowując je także do stanu zdrowia jamy ustnej.

Prosta pasta – uwaga na pianę

Pasty wybielające, usuwające kamień nazębny, pasty dla zębów wrażliwych i palaczy, pasty ścierające płytkę bakteryjną i polerujące – wybór past w drogeriach jest ogromny, dlatego tak ważne jest dopasowanie odpowiedniego kosmetyku do jamy ustnej, a przede wszystkim do stanu zdrowia zębów, dziąseł, a nawet policzków.

Jeśli jednak nie wiemy od czego zacząć, nie eksperymentujmy – zalecają dentyści. Najbezpieczniejsze są proste i stosunkowo tanie pasty do zębów, które mają jedną podstawową funkcję – usunięcie płytki bakteryjnej z jamy ustnej. Takie pasty zawierają  w sobie charakterystyczne, chrupiące substancje ścierne – węglan wapnia i krzemiany, które usuwają bakterie, resztki jedzenia oraz przebarwienia powstałe np. z kolorowych napojów. W składzie takiej pasty znajdujemy także czynniki antybakteryjne np. dwuglukonian chlorheksydyny, hexetydyna lub związki cynku.

– Najprostsze pasty są w stanie uchronić nas przed próchnicą, przede wszystkim dzięki usuwaniu substancjami ściernymi płytki bakteryjnej. Powinniśmy jednak tutaj uważać. Unikajmy past smakowych, te mogą powodować reakcje alergiczne, zwłaszcza jeśli jesteśmy uczuleni na konserwanty, substancje smakowe i koloryzujące. Starajmy się także unikać past z laurylosiarczanem sodu, substancja ta potęguje pienienie się pasty, działa jednak drażniąco, zwłaszcza u osób z aftami i chorobami dziąseł – mówi lek. stom. Wojciech Fąferko z Centrum Implantologii i Ortodoncji Dentim Clinic w Katowicach.

Pasty do żebów-Ważny poziom fluoru

Najbezpieczniejszą alternatywą są pasty bogate w fluor. Składnik ten nie tylko chroni szkliwo przed rozpadem i mikropęknięciami, pozwala także na jego odbudowę poprzez remineralizację uszkodzeń.  W efekcie zęby myte pastą z fluorem są mniej narażone na działanie groźnych kwasów powstałych w wyniku procesów gnilnych w jamie ustnej. Wybierając pastę fluoryzacyjną warto czytać skład. Do codziennego użytkowania odpowiednie są pasty z zawartością fluoru ok. 1300-1500 ppm, większość jednak zawiera od 500 do 1500 ppm fluoru.

– Mycie zębów pastą z fluorem uodparnia je na bakterie. Tracą one pożywkę, a tym samym zmniejsza się ich liczebność w jamie ustnej i ryzyko pojawianie się próchnicy. Szukajmy więc past zawierających np. fluorek sodu, fluorek cynawt, fluorek potasu lub fluorki organiczne tzw. fluoroaminy – mówi dr Fąferko.



W podobny sposób działają pasty zwalczające kamień nazębny. Te najczęściej bogate są we fluor, ale także  składniki, które zapobiegają odkładaniu się kamienia nazębnego, a tym samym minimalizują ryzyko rozwoju np. chorób dziąseł. – Pasty przeciw kamieniowi nazębnemu zawierają przede wszystkim cytrynian cynku, chlorek cynku i pirofosforan potasu.  Niektóre pasty zawierają także antybiotyk o nazwie triklosan, który zabija zalegające na powierzchni zęba bakterie. To połączenie nie tylko eliminuje odkładanie się zwapniałej płytki nazębnej, ale także bakterii, które lubią się na niej gromadzić powodując rozwój chorób przyzębia – tłumaczy specjalista Dentim Clinic.

Czy  tylko wybiela?

Wszystkie te funkcje coraz częściej łączą w sobie pasty wybielające. Najczęściej w ich składzie znajdują się substancje ścierne oraz substancje zapobiegające odkładaniu się kamienia nazębnego – i to właśnie one najczęściej sprawiają, że z powierzchni zębów usuwane są plamy i przebarwienia powstałe z jedzenia i picia.

Zdaniem specjalistów najlepiej działają pasty zawierające węglan wapnia, citroxaine, perlit, pirofosforan sodu lub potasu, uwodnioną krzemionkę lub dwuwęglan sodu. Ważne jest także aby wybrać  pastę z odpowiednim stopniem ścieralności. Zwykle zaleca się pasty o RDA (parametr ścieralności) 30-70. Pasty ze wskaźnikiem bliżej 30 RDA zalecane są dla zębów z nadwrażliwością, a bliżej 100 RDA dla usuwania osadów z powierzchni zębów. Pasty z takim składem i właściwościami są stosunkowo bezpieczne dla szkliwa zębów.

– Większość dostępnych dziś past wybielających jest bezpieczna dla szkliwa. Powinniśmy jednak pamiętać o  kilku zasadach. Pasty wybielające stosujemy na mokre zęby, przepłukane wodą.  Nie stosujmy jednocześnie past wybielających, pasków wybielających i wybielających płynów do płukania jamy ustnej. Możemy w ten sposób uszkodzić nie tylko szkliwo, ale także podrażnić dziąsła, błonę śluzową jamy ustnej i język.  Nie zaleca się tego typu past osobom z osłabionym lub spękanym szkliwem, a także osobom z nadwrażliwością  – wyjaśnia dr Fąferko.

Dla tych ostatnich specjaliści opracowali specjalne pasty.  Zawierają one najczęściej azotan strontu, cytrynian strontu, fluorki, azotan potasu, argininę, hydroksypatyt lub chlorek strontu. Substancje te zapobiegają pojawianiu się reakcji bólowych w kontakcie z zimnym lub ciepłym.  – Pasty takie oprócz funkcji higienicznych spełniają także jeszcze jedną. Tworzą barierę, która chroni nerwy przed wpływem czynników zewnętrznych np. reakcja na zimny napój, gorące jedzenie – mówi dentysta.

Co uczula w paście do zębów?

Konsultacja: lek. stom. Wojciech Fąferko

Kupując pastę, czytajmy skład. Istnieje szereg substancji zawartych w pastach, które mogą powodować alergie lub podrażnienia. Najczęściej mamy do czynienia  z reakcjami alergicznymi na substancje smakowe, konserwanty lub substancje koloryzujące. Objawami uczuleń są obrzęki dziąseł i błony śluzowej,  owrzodzenie, zapalenie dziąseł, swędzenie i pieczenie  w kącikach ust. Najczściej jednak obserwujemy podrażnienia, suchość i spękania w jamie ustnej.

Dlatego  jeśli mamy skłonności do reakcji alergicznych w jamie ustnej, starajmy się unikać past o dziwnych smakach, kolorach i żelowej konsystencji. Wybierajmy proste pasty nie mające intensywnego smaku mięty, bo uczulać nas mogą zawarte w paście olejki miętowe np. mięty pieprzowej i parabeny, a także benzoesan sodu. Jeśli pojawiła się reakcja alergiczna po paście z fluorem, powinniśmy ją odstawić, jest to oznaka alergii na ten składnik.

Rola roweru i transportu publicznego w dążeniu do neutralności klimatycznej – Światowy Dzień Roweru 2025

Z okazji Światowego Dnia Roweru, obchodzonego 3 czerwca, warto przypomnieć o licznych korzyściach płynących z jazdy na rowerze. Raport Europejskiej…
CZYTAJ

29 maja to Światowy Dzień Układu Pokarmowego. Niestety, o mikrobiocie nadal wiemy zbyt mało

Z okazji Światowego Dnia Układu Pokarmowego eksperci zwracają uwagę na kluczową rolę mikrobioty jelitowej w utrzymaniu zdrowia człowieka. Ten złożony…
CZYTAJ

Koniec z bólem i dyskomfortem: laserowe leczenie żylaków to Twoje rozwiązanie!

Żylaki to powszechny problem, który dotyka coraz więcej osób. Niezależnie od tego, czy są to poszerzone, sine żyły na nogach,…
CZYTAJ

Moda czy zdrowie? Jak mądrze wybielać zęby i dbać o piękny uśmiech w sezonie weselno-komunijnym i nie tylko

Śnieżnobiały uśmiech staje się modny i szczególnie pożądany w okresie ślubno-komunijnym. Coraz więcej osób, przygotowując się do ważnych uroczystości, uwzględnia…
CZYTAJ

Wiosenny niezbędnik na piknik i grilla

Wiosna i lato to czas, gdy gotowanie przenosi się na świeże powietrze. Grill w ogrodzie, piknik w parku, a może…
CZYTAJ

Wiosenny grill bez stresu – wszystko gotowe, zanim przyjdą goście

Są takie dni, kiedy wszystko toczy się we własnym tempie. Stół ustawiony gdzieś w ogrodzie, w powietrzu unosi się zapach…
CZYTAJ

Światowy Dzień Tarczycy: Niedoczynność i nadczynność tarczycy – co musisz wiedzieć?

Z okazji Światowego Dnia Tarczycy lek. Claude Mawa, specjalista medycyny rodzinnej Grupy LUX MED, przypomina o roli tego niewielkiego, ale…
CZYTAJ

Międzynarodowy Dzień Różnorodności Biologicznej 2025: Harmonia z naturą i zrównoważony rozwój

22 maja obchodzimy Międzynarodowy Dzień Różnorodności Biologicznej, ustanowiony przez Zgromadzenie Ogólne ONZ w 2000 roku, aby upamiętnić przyjęcie Konwencji o…
CZYTAJ

Nadwaga a zdrowie: 4 nieoczywiste schorzenia związane z otyłością, które warto znać

22 maja przypada Europejski Dzień Walki z Otyłością. Z tej okazji warto przypomnieć, jak poważne konsekwencje dla zdrowia niesie nadmierna…
CZYTAJ

Rola jelit w układzie odpornościowym – jak decydują o naszym samopoczuciu i ochronie przed infekcjami?

Jeśli nie zadbamy o nasze jelita, możemy doprowadzić do ich rozszczelnienia, co otwiera drzwi dla chorób autoimmunologicznych, alergii, przewlekłych zapaleń,…
CZYTAJ

Ciche zagrożenie, które można opanować. 17 maja obchodzimy Światowy Dzień Nadciśnienia Tętniczego

Nadciśnienie tętnicze nazywane jest „cichym zabójcą” - przez długie lata może bowiem nie dawać objawów, a nieleczone prowadzi do poważnych…
CZYTAJ

Pielęgnacja skóry po zimie – czego naprawdę potrzebuje Twoja cera?

Zima, choć piękna i pełna uroku, potrafi być bezlitosna dla naszej skóry. Mróz, wiatr i suche powietrze w pomieszczeniach mogą…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

29 maja to Światowy Dzień Układu Pokarmowego. Niestety, o mikrobiocie nadal wiemy zbyt mało

Z okazji Światowego Dnia Układu Pokarmowego eksperci zwracają uwagę na kluczową rolę…
CZYTAJ

Koniec z bólem i dyskomfortem: laserowe leczenie żylaków to Twoje rozwiązanie!

Żylaki to powszechny problem, który dotyka coraz więcej osób. Niezależnie od tego,…
CZYTAJ

Światowy Dzień Tarczycy: Niedoczynność i nadczynność tarczycy – co musisz wiedzieć?

Z okazji Światowego Dnia Tarczycy lek. Claude Mawa, specjalista medycyny rodzinnej Grupy…
CZYTAJ

Nadwaga a zdrowie: 4 nieoczywiste schorzenia związane z otyłością, które warto znać

22 maja przypada Europejski Dzień Walki z Otyłością. Z tej okazji warto…
CZYTAJ

Rola jelit w układzie odpornościowym – jak decydują o naszym samopoczuciu i ochronie przed infekcjami?

Jeśli nie zadbamy o nasze jelita, możemy doprowadzić do ich rozszczelnienia, co…
CZYTAJ