Zdrowe jelita, a rozpuszczalny błonnik



Rozpuszczalny błonnik stosuje się, aby wspomóc trawienie i odporność organizmu. To preparat usuwający z jelit szkodliwe produkty przemiany materii i namnażające się chorobotwórcze mikroorganizmy. Dzięki temu wpływa na prawidłowe funkcjonowanie jelit, a więc na ustąpienie bólu i zaburzeń ich funkcji (wzdęcia, zaparcia, biegunki), a także na utrzymanie fizjologicznej flory bakteryjnej.

 

Złe odżywianie, siedzący styl życia, używki, toksyny czy zanieczyszczenia środowiska naturalnego mogą powodować odkładanie się w jelitach szkodliwych produktów przemiany materii, jak i namnażanie się grzybów, bakterii, pierwotniaków, czy robaków. Jednym ze skutków tego procesu są zaburzenia przemiany materii przejawiające się zaparciami, czyli nieprawidłową konsystencją stolca, jak i zbyt małą częstością wypróżnień. Osoby, które cierpią na zaparcia z wysiłkiem oddają stolec, często odczuwają również uczucie niepełnego wypróżnienia. Zaburzenia te, mogą przyczyniać się także do powstania hemoroidów pociągających za sobą ból podczas wypróżniania, często połączony z krwawieniem.

Nieprawidłowe trawienie, a co za tym idzie, odkładanie się w jelitach niepożądanych substancji i mikroorganizmów, zwiększa ryzyko chorób zapalnych jelit. Można tu wyróżnić schorzenia wywoływane przez drobnoustroje (rotawirusy, Salmonella, gronkowce, grzyby), substancje toksyczne (metale ciężkie, pestycydy) czy takie, których przyczyny nie do końca są znane (choroba Leśniowskiego-Crohna czy wrzodziejące zapalenie jelita grubego). Choroby zapalne jelit objawiają się bólami, biegunkami, zaparciami, gorączką czy ogólnie złym samopoczuciem.

Jelita nie pełnią jedynie funkcji trawiennej, gdyż odgrywają ważną rolę w funkcjonowaniu układu immunologicznego. Podstawowym elementem regulacji zarówno układu trawiennego, jak i odpornościowego, jest obecna w jelitach flora bakteryjna. Osoby, które mają zaburzoną jej równowagę mogą być bardziej podatne na infekcje. Prawidłowa flora bakteryjna, odpowiada za fermentację niektórych składników pokarmowych, reguluje czynność jelit, bierze udział w produkcji biotyny, witaminy K i hormonów, a także stymuluje system odpornościowy do zwalczania drobnoustrojów chorobotwórczych.

Istotnym elementem prawidłowej diety, wpływającym na układ trawienny jest błonnik, będący stałym składnikiem komórek roślinnych. Jest on mieszaniną dwóch form, nierozpuszczalnej i rozpuszczalnej w wodzie. Ta pierwsza forma, nie jest trawiona, w ogóle nie rozpuszcza się podczas obecności w naszym organizmie, a jej działanie jest czysto mechaniczne i zwiększające objętość treści przewodu pokarmowego. Źródłem błonnika nierozpuszczalnego jest groch, fasola, warzywa liściaste czy produkty pełnoziarniste. Z kolei błonnik rozpuszczalny w wodzie przechodzi przez jelito kręte jako niestrawiona pozostałość, a następnie ulega fermentacji w okrężnicy, przy udziale bakterii.

Dodatkiem do żywności, który dostarcza organizmowi dużych ilości błonnika rozpuszczalnego jest, dostępny obecnie w Polsce, Psyllium Dr Popova. To forma naturalnego błonnika, który produkowany jest z oczyszczonych osłonek nasion indyjskiej Babki jajowatej (Plantago ovata). Firma pozyskuje produkt bezpośrednio z plantacji w Indiach, gdzie jest on stosowany od ponad 2000 lat. Preparat w przewodzie pokarmowym zamienia się w żel, zwiększając 40-krotnie swoją objętość, co pobudza ściany jelit do perystaltyki i wydalania. Poprawia więc pracę jelit, likwiduje zaparcia i uczucie wzdęcia. Zapewnia prawidłowe wypróżnienia m.in. dzięki temu, że poprzez swoje działanie oczyszczające i odblokowujące wydzielnicze komórki jelita oraz poprzez zwiększenie objętości treści jelita, wpływa na prawidłową konsystencję stolca.



Preparat oczyszcza przewód pokarmowy z zalegających w nim toksyn, grzybów, bakterii, pierwotniaków oraz szkodliwych produktów przemiany materii. Dzięki niemu następuje więc szybkie i sprawne usuwanie z naszego organizmu nie tylko niestrawionych resztek pokarmowych, ale i groźnych drobnoustrojów. Zmniejsza to ryzyko zapadalności na choroby zapalne jelit. Działanie oczyszczające i odtruwające polega także na ograniczeniu wchłaniania z przewodu pokarmowego złego cholesterolu (LDL).

Psyllium Dr Popova tworzy korzystne podłoże dla rozwoju odpowiedniej mikroflory bakteryjnej jelit, dzięki czemu wpływa na odporność organizmu. Chroni ściany jelit, a poprzez swoje działanie prebiotyczne wspomaga działanie fizjologicznej flory bakteryjnej i zapewnia prawidłowe wypróżnienia, bardzo często zaburzone przez działanie leków, używek czy toksyn. Istotne jest także działanie zmniejszające częstość infekcji intymnych, polegające na mechanicznej eliminacji grzybów z uchyłków jelita, zmniejszające ich ilość oraz utrudniające przenikanie do narządu rodnego.

Wiele pacjentek zgłaszających się do ginekologa skarży się na trudne dla nich do skonkretyzowania bóle podbrzusza. Często w takim przypadku, badanie ginekologiczne i ultrasonograficzne nie wykazuje odchyleń od normy, a dolegliwości spowodowane są zaburzoną pracą przewodu pokarmowego, skutkiem czego są zaparcia i wzdęcia. Uregulowanie pracy przewodu pokarmowego przy pomocy błonnika powoduje ustąpienie dolegliwości i poprawę samopoczucia eliminując potrzebę podawania leków.

Również kobiety ciężarne, często mają tego typu problemy. Regularne stosowanie błonnika zmniejsza ucisk wypełnionych jelit na ciężarną macicę, poprawiając samopoczucie pacjentki i dobrostan płodu. Część pacjentek stosujących doustne środki antykoncepcyjne, zgłasza dolegliwości ze strony wątroby oraz ma problemy z utrzymaniem prawidłowej masy ciała. Systematyczne stosowane Psyllium, może w tym pomóc, regulując oddawanie stolca oraz ułatwiając odpływ żółci. Ponadto, preparat działa wspomagająco przy odchudzaniu, niezależnie od rodzaju stosowanej diety.

Psyllium należy stosować codziennie rano, na czczo, około 20-30 minut przed pierwszym posiłkiem. W tym celu powinno się w kubku ciepłej wody rozmieszać dwie łyżeczki preparatu i od razu wypić, gdyż gęstnieje chłonąc wodę i zwiększając swą objętość. Następnie należy popić dodatkowym kubkiem płynu. W szczególnie trudnych przypadkach, przez pierwsze kilka dni, można zastosować preparat dwa razy dziennie, przed śniadaniem i obiadem, pamiętając zawsze o przyjmowaniu dodatkowej ilości płynów. Maksymalna dawka dzienna wynosi 5 łyżeczek. Psyllium Dr Popova ma neutralny smak, można więc do wody, przed wsypaniem błonnika, dodać łyżeczkę miodu lub trochę soku.

Psyllium Dr Popova to bezpieczny dla organizmu produkt, który dostępny jest w formie proszku oraz tabletek i kapsułek. Nie zawiera glutenu oraz cukru, dlatego, bez dodatków, może być stosowany również w cukrzycy. Jest akceptowany jako składnik diety wegańskiej i wegetariańskiej. Produkt ten nie wywołuje uczuleń i przyzwyczajenia, nie wchodzi też w interakcje z żadnymi lekami. Nie wywołuje biegunek, a nawet, pod kontrolą lekarza, może być stosowany w ich leczeniu. Nie należy go stosować u dzieci poniżej 3-go roku życia, a u dzieci starszych, do 12-go r.ż. należy skonsultować się z lekarzem.

Dieta onkologiczna: fakty i mity

Jak pokazują badania aż 65% pacjentów onkologicznych traci na wadze jeszcze przed pierwszą wizytą u specjalisty, a w trakcie leczenia…
CZYTAJ

Światowy Dzień Mikrobiomu 2025: jesteśmy coraz bardziej zainteresowani mikrobiotą, ale nasza świadomość jest wciąż niewystarczająca

Z okazji Światowego Dnia Mikrobiomu warto przyjrzeć się rosnącemu zainteresowaniu społeczeństwa mikrobiotą i jej wpływem na zdrowie. Dane z trzeciej…
CZYTAJ

Dlaczego nazywamy jelita drugim mózgiem? „To właśnie tam powstaje do 95% serotoniny!”

Czy Twój brzuch wie więcej niż myślisz? Coraz częściej mówi się o jelitach nie tylko jako o centrum trawienia, ale…
CZYTAJ

Co warto wiedzieć o SPF? ABC wiedzy na temat letniej fotoprotekcji

Jakie są wakacyjne potrzeby skóry? Skuteczna ochrona przeciwsłoneczna, nawilżenie i regeneracja to podstawa osiągnięcia efektu pięknej i zdrowej cery latem.…
CZYTAJ

ZADBAJ O OBJĘTOŚĆ Z KOSMETYKAMI STAPIZ

Szukasz produktów, które pomogą Ci utrzymać dużą objętość włosów na dłuższy czas bez efektu obciążenia? Sprawdź te kosmetyki STAPIZ. Dzięki…
CZYTAJ

Mokate Cappuccino ZERO to doskonały wybór dla osób, które chcą cieszyć się smakiem kawy, dbając przy tym o zdrowie

Mokate Cappuccino ZERO to doskonały wybór dla osób, które chcą cieszyć się smakiem kawy, dbając przy tym o zdrowie. Bez…
CZYTAJ

Kiedy ból zębów sprawia, że odmawiasz sobie letnich przyjemności..

Lato od razu przywodzi na myśl wakacje, lody i chłodne napoje. Niestety, nie każdy może cieszyć się swobodnie tymi przyjemnościami.…
CZYTAJ

Antyoksydacja, poprawa kolorytu skóry i demakijaż Co warto wiedzieć o kwasie ferulowym?

Kwas ferulowy to król multifunkcjonalności. Działa antyoksydacyjnie, przeciwstarzeniowo, świetnie wpływa na koloryt cery i wspiera działanie kremów z SPF. Latem…
CZYTAJ

Puszcza Białowieska bliska sercom Polaków. Wyniki ogólnopolskiego badania opinii publicznej

Zdecydowana większość Polaków zna i docenia wartość Puszczy Białowieskiej – wynika z ogólnopolskiego badania opinii publicznej przeprowadzonego przez firmę Quantify…
CZYTAJ

Regeneracja i intensywne nawilżenie Jak skutecznie przygotować włosy do lata?

Nawilżenie i dogłębna regeneracja to priorytet pielęgnacji włosów przed latem. Specjaliści podpowiadają, że drogą do osiągnięcia efektu zachwycających, lśniących pasm…
CZYTAJ

Ile lodów tygodniowo może jeść przedszkolak? Czy codzienne jedzenie lodów to coś złego?

Na pytania odpowiada ekspert Damian Dziewiałtowski, dietetyk Grupy LUX MED: Lody dla przedszkolaka – ile to bezpieczna porcja? Lody to…
CZYTAJ

Zdrowe dziąsła, zdrowy organizm: dlaczego przyzębie jest takie ważne?

Krwawiące dziąsła to nie błahostka – mogą być oznaką poważnej choroby przyzębia, która wpływa na zdrowie całego organizmu. W Polsce…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Dieta onkologiczna: fakty i mity

Jak pokazują badania aż 65% pacjentów onkologicznych traci na wadze jeszcze przed…
CZYTAJ

Światowy Dzień Mikrobiomu 2025: jesteśmy coraz bardziej zainteresowani mikrobiotą, ale nasza świadomość jest wciąż niewystarczająca

Z okazji Światowego Dnia Mikrobiomu warto przyjrzeć się rosnącemu zainteresowaniu społeczeństwa mikrobiotą…
CZYTAJ

Dlaczego nazywamy jelita drugim mózgiem? „To właśnie tam powstaje do 95% serotoniny!”

Czy Twój brzuch wie więcej niż myślisz? Coraz częściej mówi się o…
CZYTAJ

Co warto wiedzieć o SPF? ABC wiedzy na temat letniej fotoprotekcji

Jakie są wakacyjne potrzeby skóry? Skuteczna ochrona przeciwsłoneczna, nawilżenie i regeneracja to…
CZYTAJ

Otyłość to choroba, nie wybór. Jak leczyć bez oceniania i uprzedzeń?

Otyłość to przewlekła choroba, a nie efekt braku silnej woli. Pomimo rosnącej…
CZYTAJ