Niedobór witamin jesienią – czego potrzebujesz by wyglądać i czuć się dobrze



Owocowe desery i warzywne sałatki smakują nam najbardziej na wiosnę i podczas wakacji, gdy mamy łatwy dostęp do świeżych, niezwykle aromatycznych produktów. Niestety, z nadejściem jesieni często odchodzimy od zdrowego żywienia i na nowo odkrywamy uroki kalorycznych przekąsek i tłustych, zawiesistych sosów z mięsem. Niemała w tym rola pogarszających się warunków pogodowych, ale daleko idąca modyfikacja codziennego jadłospisu to zwykle nie najlepszy pomysł.

 

Uff… Koniec sezonu bikinii!

Od początku wiosny dbałaś o linię, by dobrze wyglądać na plaży, a z końcem lata postanowiłaś pożegnać wszystkie wyrzeczenia? Restrykcyjne diety mają to do siebie, że nie sposób stosować ich dłużej niż przez 3-4 miesiące. Nie oznacza to jednak, że zakończeniu kuracji odchudzającej można jeść wszystko, w dowolnych ilościach! Przyzwyczajenia żywieniowe należy zmieniać stopniowo, by organizm nie doznał szoku i nie zaczął magazynować tkanki tłuszczowej w oczekiwaniu na kolejne „chude” miesiące. Dlatego też nie ulegaj wszystkim zachciankom żywieniowym, spożywaj zbilansowane posiłki i pamiętaj, że szczupła sylwetka to samo zdrowie – także na jesieni i w zimie.

Owoców nie ma, witamin brak…

Pachnące truskawki, soczyste czereśnie i cudownie miękkie maliny… – w środku lata trudno się im oprzeć, nic więc dziwnego, że większość z nas mimochodem zapewnia sobie solidną porcję witamin niemal każdego dnia. Sytuacja ulega zmianie w okresie jesienno-zimowym, ale nie zapominajmy, że świeże owoce możemy kupić także we wrześniu. Jabłka, gruszki i śliwki nie tylko zawierają witaminy i składniki mineralne, ale także usprawniają procesy trawienia, dzięki czemu jest nam łatwiej zachować prawidłową masę ciała.

Oddzielną kwestią jest powszechny wśród Polek niedobór witaminy D, którą organizm może wytworzyć sam, pod wpływem działania promieni słonecznych. Podczas wakacji nietrudno o pokrycie zapotrzebowania organizmu na tę witaminę, ale w chłodne, pochmurne dni możemy mieć z tym poważne kłopoty. Warto mieć wówczas pod ręką suplement dla kobiet zawierający witaminę D, taki jak Harmonella.



Bez pudru ani rusz!

W trakcie urlopu twoja lekko opalona skóra wręcz promieniała zdrowiem, a im dalej od wakacji, tym częściej masz wrażenie, że bez makijażu wyglądasz coraz gorzej? Pogorszenie stanu cery może mieć po części związek z brakiem ekspozycji ciała na promienie słoneczne, które hamują aktywność gruczołów łojowych i sprawiają, że skóra staje się gładka jak z reklamy.

Nie zapominaj jednak, że dla stanu twojej cery największe znaczenie ma sposób, w jaki się odżywiasz, np. jeśli w lecie często jadłaś szpinak, fasolę i orzechy nerkowca – czyli doskonałe źródła ważnego dla funkcjonowania skóry cynku – a ostatnio w ogóle nie pojawiają się w twoim jadłospisie, pogorszenie wyglądu jest nieuniknione.

Suplementacja diety – dlaczego warto?

Kilka zbędnych kilogramów i pogorszenie wyglądu to nie jedyne problemy, z jakimi możesz mieć po wprowadzeniu niekorzystnych zmian do swojego sposobu odżywiania. Prawdziwym zagrożeniem, jakie stwarzają niedobory witamin i składników mineralnych, jest osłabienie funkcjonowania całego organizmu. Gdy w twoim ciele brakuje cynku lub witamin z grupy B, cierpi na tym nie tylko twój wygląd, ale także zdolność koncentracji uwagi i samopoczucie. Właśnie z tego powodu powinnaś zadbać o to, by niedobory żywieniowe nie stały się twoim udziałem.

Braki cennych substancji możesz odbudować, wracając na drogę zdrowego żywienia, ale zanim uda ci się wyrównać istniejące już niedobory, mogą minąć tygodnie lub wręcz miesiące. Szybsze efekty przyniesie zastosowanie suplementu diety Harmonella, którego skład został opracowany z myślą o potrzebach Polek. Regularne przyjmowanie preparatu Harmonella korzystnie wpłynie na twój wygląd (cynk, selen), poprawi metabolizm (chrom), zwalczy jesienną chandrę (witamina B6, kwas foliowy), wzmocni kości i zęby (witamina D) oraz ochroni układ sercowo-naczyniowy (oleuropeina, witaminy z grupy B, cholina).

O zdrowie i atrakcyjny wygląd warto dbać przez cały rok, nie tylko w okresie wiosenno-letnim, dlatego z nadejściem jesieni zaopatrz się w skuteczny i bezpieczny suplement, który uchroni cię przed niedoborem witamin.

Dziura ozonowa – co się z nią stało?

Kiedy w latach 80. XX wieku naukowcy ogłosili, że nad Antarktydą pojawiła się „dziura ozonowa” – gigantyczny obszar niemal pozbawiony…
CZYTAJ

amień, który zostawia ślad w całym organizmie „Bakterie z kamienia nazębnego mogą przedostać się do krwi z ryzykiem zaostrzenia stanu zapalnego w innych narządach.”

Większość z nas wie, że kamień nazębny trzeba usuwać u dentysty, ale mało kto potrafi powiedzieć, czym właściwie różni się…
CZYTAJ

Lubię siebie. Nie dlatego, że jestem idealna. Dlatego, że jestem prawdziwa – wystartowała 6.edycja kampanii #lubiesiebie.

Kampania #lubiesiebie to nie kolejna inicjatywa o wyglądzie. To manifest świadomego życia w zgodzie ze sobą – ze swoim ciałem,…
CZYTAJ

Cukrzyca typu 2 – choroba, którą coraz częściej… cofamy

O cukrzycy powinniśmy rozmawiać nie tylko 14 listopada – w Światowy Dzień Cukrzycy, szczególnie, że z tą podstępną chorobą według…
CZYTAJ

Zupa krem z marchewki i pomarańczy

Rozgrzewająca, aromatyczna i pełna koloru — zupa krem z marchewki i pomarańczy to idealna propozycja na chłodniejsze dni. Lekko słodka,…
CZYTAJ

Choroba dziąseł, która uderza w serce

„Bakterie z jamy ustnej mogą dostać się do krwi i wywołać stan zapalny w naczyniach. To zwiększa ryzyko zawału.” Nie…
CZYTAJ

Cukrzyca i nowotwory. „To nie tylko współistnienie, ale wzajemne napędzanie się chorób”

Do 2030 roku liczba Polaków chorujących na cukrzycę może przekroczyć 4 miliony. W tym samym czasie liczba nowych przypadków nowotworów…
CZYTAJ

Pierwszy zabieg aterektomii w Rzeszowskim Centrum Chirurgii Naczyniowej i Endowaskularnej – nowa możliwość leczenia miażdżycy

W Rzeszowskim Centrum Chirurgii Naczyniowej i Endowaskularnej American Heart of Poland po raz pierwszy zastosowano aterektomię rotacyjną, nowatorską metodę leczenia…
CZYTAJ

Po raz pierwszy widziałem otwartą klatkę piersiową pacjenta bez serca – prof. Andrzej Bochenek wspomina 40. rocznicę pierwszego udanego przeszczepu serca w Polsce

– Pomyślałem wtedy: co to za fantasta? – mówił prof. Andrzej Bochenek, wspominając listopadową noc sprzed czterech dekad. – Marian…
CZYTAJ

Metale ciężkie i pestycydy w warzywach i owocach z działek miejskich – wyniki badań komentuje ekspertka IOŚ-PIB

Marchew z działki, sałata z miejskiego ogródka czy truskawki z własnej uprawy – to symbole zdrowej, lokalnej żywności. Jednak najnowsze…
CZYTAJ

Jesienna dynia w nowym świetle – jak Halloween wpływa na marnowanie żywności

Moda na Halloween i rzeźbione dynie w ostatnich latach przekształciła się w szerszy trend – dekorowanie wnętrz oraz wejść do…
CZYTAJ

Świetlista i opalona skóra jak po wakacjach: wszystko co powinnaś wiedzieć o opalaniu natryskowym

Letnia opalenizna od zawsze kojarzy się ze zdrowiem, energią i atrakcyjnym wyglądem. Jednak niestety promienie UV niosą ze sobą ryzyko…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Cukrzyca typu 2 – choroba, którą coraz częściej… cofamy

O cukrzycy powinniśmy rozmawiać nie tylko 14 listopada – w Światowy Dzień…
CZYTAJ

Cukrzyca i nowotwory. „To nie tylko współistnienie, ale wzajemne napędzanie się chorób”

Do 2030 roku liczba Polaków chorujących na cukrzycę może przekroczyć 4 miliony.…
CZYTAJ

Pierwszy zabieg aterektomii w Rzeszowskim Centrum Chirurgii Naczyniowej i Endowaskularnej – nowa możliwość leczenia miażdżycy

W Rzeszowskim Centrum Chirurgii Naczyniowej i Endowaskularnej American Heart of Poland po…
CZYTAJ

Po raz pierwszy widziałem otwartą klatkę piersiową pacjenta bez serca – prof. Andrzej Bochenek wspomina 40. rocznicę pierwszego udanego przeszczepu serca w Polsce

– Pomyślałem wtedy: co to za fantasta? – mówił prof. Andrzej Bochenek,…
CZYTAJ

Plan B na kryzys: Joga i ćwiczenia w domu jako ratunek, gdy pogoda totalnie zniechęca

W sezonie jesienno-zimowym pogoda potrafi być największym wrogiem twojej regularności treningowej. Deszcz…
CZYTAJ