Mleko roślinne – z czym to się je?



W Polsce zapanowała moda na zdrowe odżywianie. Blogi kulinarne rosną w siłę, a coraz więcej ludzi zwraca uwagę na jedzenie ekologiczne i wegańskie. W tym trendzie każdy ma okazję znaleźć dla siebie coś ciekawego. Aby nie dać się zwariować, polecamy wypróbować jedną z proponowanych przez wegan alternatyw tradycyjnych produktów – mleko roślinne.

 

Wysłać krowy na emeryturę

Nasze babcie wychowywały się na mleku zwierzęcym i nikt nie wmówi im, że nie jest to rzeczą naturalną. Owszem, mleko prosto od krowy zawiera wapń, magnez, fosfor, potas i witaminy. Jednak obok tych składników dostarczamy także organizmowi dużo tłuszczy nasyconych, cholesterol oraz hormony, które są przeznaczone dla cielaków, nie dla ludzi.

Weganie walczą z wiatrakami, a dokładnie z koncernami nabiałowymi, przekonując ludzi o tym, że w rzeczywistości nie żyjemy w symbiozie z krowami. Dziś niewiele osób ma dostęp do naturalnego, nieprzetworzonego produktu. Roślinny odpowiednik jest łatwy w wykonaniu i nie przyczynia się do wykorzystywania zwierząt. Dlatego propozycja mleka roślinnego – przygotowanego w domu – jest ciekawą opcją.

Jak zrobić mleko roślinne?

Należy zacząć od wybrania składniku, z którego będziemy robić nasze mleko. Tutaj do dyspozycji mamy orzechy, zboża i nasiona. Zależnie od preferencji można wykorzystać płatki owsiane, ryż, migdały, orzechy włoskie, orzechy laskowe, wiórki kokosowe, sezam, słonecznik, czy nawet kaszę jaglaną.

Proces wytwarzania takiego mleka odbywa się według schematu. Dla przykładu, robiąc mleko ryżowe, należy zalać szklankę ryżu wodą. Dzięki odstawieniu jej na całą noc do lodówki ziarna zmiękną oraz uwolnią toksyczne enzymy. Następnie płuczemy je i wrzucamy do blendera. Dodajemy 4 szklanki wody i nadal miksujemy. Po tej czynności zostało nam tylko przepuścić całość przez gazę lub sitko z małymi oczkami i nasze mleko jest już gotowe.



Dobrze jest dodać szczyptę soli, aby wytężyć smak napoju. Kwestią nieobowiązkową są dodatki. Cukier, miód, kakao, aromat waniliowy, cynamon – wedle uznania i własnych upodobań. Tak przygotowane mleko najlepiej przechowywać w lodówce w szklanej butelce do 3 dni.

Ciastko z mlekiem

Po odcedzeniu mleka pozostaje nam trochę „produktu ubocznego”. W naturze nic nie może się zmarnować, dlatego też warto wykorzystać np. wiórki kokosowe lub płatki owsiane do przygotowania deseru. Najprostszym i najszybszym pomysłem jest zrobienie ciasteczek z dodatkami, kokosanek, lub innych ciasteczek z nieskomplikowanym przepisem.

Ciekawym pomysłem jest też podzielenie powstałej masy na mniejsze części, dodanie miodu, suszonych owoców i przygotowanie musli. Blogi kulinarne obfitują w przepisy tego typu. Produkt końcowy będzie dietetyczny i zdrowy, o ile nie przesadzimy z ilością cukru, a zamiast niego dodamy bogaty w witaminy i minerały miód.

Zdrowa alternatywa

Badania pokazują, że spora część osób choruje na nietolerancję laktozy. Oznacza to, że organizm nie jest w stanie jej rozłożyć, co prowadzi do dolegliwości związanych z układem pokarmowym. Wiele osób odczuwa objawy, ale nie do końca potrafi określić, że to właśnie spożywanie mleka wpływa tak na organizm.

W książkach naukowych możemy spotkać się ze stwierdzeniem, że dorosły człowiek nie potrzebuje,

a nawet nie powinien pić mleka. Zwolennicy diety omijającej produkty odzwierzęce powtarzają, że nie ma na świecie dorosłego ssaka, który pije mleko, a w wieku niemowlęcym – nie od swojej matki. Oczywiście jak i każdy pogląd, również i to podejście ma zarówno swoich fanów oraz zagorzałych przeciwników.

Nawet będąc wielkim zwolennikiem mleka krowiego możemy czasem skorzystać z alternatywy tego produktu w postaci roślinnej. Każdy rodzaj mleka roślinnego dostarcza nam różnych składników odżywczych. Ponadto bazuje na wodzie co dodatkowo wpływa na nawadnianie organizmu. Dla przykładu mleko owsiane zawiera potas, żelazo, wapń, fosfor, magnez, miedź, cynk oraz karoteny, które warto uzupełniać w naszej codziennej diecie. Zatem korzystajmy z dobrodziejstw natury – na zdrowie!

Dieta ketogenna: zapomniana broń w walce z padaczką

Dieta ketogenna łączona jest głównie z redukcją masy ciała i sposobem na szybkie spalanie tłuszczu. Jej historia ma znacznie głębsze,…
CZYTAJ

Masaże relaksacyjne świecą – skorzystaj z oferty Kliniki Urody Beleza w Gdyni

Zapewniają odprężenie, pozwalają rozluźnić mięśnie i świetnie oddziałują na stres, mowa oczywiście o relaksacyjnych masażach. Jednym z zyskujących w ostatnim…
CZYTAJ

Lipoproteina (a) – cichy zabójca serca. Dlaczego warto wykonać to badanie?

24 marca obchodzimy Dzień Wiedzy o Lipoproteinie (a), który ma na celu zwiększenie świadomości na temat jej roli w układzie…
CZYTAJ

Diagnoza ADHD – jak wpływa na codzienność i rozwój zawodowy?

ADHD jest jednym z najczęstszych neurorozwojowych zaburzeń, które wciąż budzi pytania, zwłaszcza w kontekście dorosłości i funkcjonowania zawodowego. – Nadal…
CZYTAJ

Sałatka z truskawkami i ośmiornicą z sosem balsamicznym – gotowane macki ośmiornicy od PESCA NORD

Gotowana ośmiornica to klasyka kuchni śródziemnomorskiej i prawdziwa skarbnica składników odżywczych niezbędnych dla naszego zdrowia. Choć ośmiornica uchodzi za danie…
CZYTAJ

Gdzie leczyć raka endometrium? Jak wybrać najlepszą placówkę i lekarza?

Nie każda pacjentka wie, że powinna być pod opieką ginekologa onkologa przez kilka lat od diagnostyki po zakończeniu leczenia. Dlatego…
CZYTAJ

Wiosenny detoks – hit czy mit?

Wiosną wielu pacjentów szuka porady dietetycznej, często pytając o detoks. – To rzeczywiście popularny temat o tej porze roku –…
CZYTAJ

Zabiegi chirurgii estetycznej w Linea Corporis

Poprawa wyglądu dla wielu osób nie jest wyłącznie kwestią estetyki i dążenia do wyidealizowanej sylwetki, ale też dobrego samopoczucia i…
CZYTAJ

Dobra rutyna, micele i odpowiednie pH Co warto wiedzieć o demakijażu wrażliwej cery?

Początek wiosny to czas, kiedy chcemy wyglądać olśniewająco. To właśnie teraz układamy beauty-plany, sięgamy po nowe składniki aktywne i włączamy…
CZYTAJ

Wiosna to czas alergii. Sprawdź, co pyli w Twojej okolicy

Rozpoczął się sezon pylenia olchy i brzozy – roślin, których pyłki należą do jednych z najczęstszych alergenów w Polsce. Zakład…
CZYTAJ

Moc antyoksydacji i anti-agingu Co warto wiedzieć o kwasie ferulowym?

Kwas ferulowy to niekwestionowany król antyoksydacji, który swoją multifunkcjonalnością podbija świat beauty. Regeneruje skórę, zapobiega fotostarzeniu i działa anti-agingowo. Od…
CZYTAJ

Zupa krem z zielonego groszku i cukinii

Zupa krem z zielonego groszku i cukinii. Zielona moc warzyw! Pełna świeżości i aksamitnej konsystencji zupa z groszku i cukinii…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Lipoproteina (a) – cichy zabójca serca. Dlaczego warto wykonać to badanie?

24 marca obchodzimy Dzień Wiedzy o Lipoproteinie (a), który ma na celu…
CZYTAJ

Diagnoza ADHD – jak wpływa na codzienność i rozwój zawodowy?

ADHD jest jednym z najczęstszych neurorozwojowych zaburzeń, które wciąż budzi pytania, zwłaszcza…
CZYTAJ

Wiosna to czas alergii. Sprawdź, co pyli w Twojej okolicy

Rozpoczął się sezon pylenia olchy i brzozy – roślin, których pyłki należą…
CZYTAJ

Krztusiec – co warto wiedzieć? Nie myl go z przeziębieniem

Krztusiec, znany również jako "kaszel 100-dniowy", to choroba wywołana przez bakterię Bordetella…
CZYTAJ

Morsowanie – jak zacząć i kto nie powinien zanurzać się w lodowatej wodzie? Wszystko, co trzeba wiedzieć przed pierwszą zimową kąpielą

Morsowanie, czyli zanurzanie się w zimnej wodzie, stało się jednym z popularniejszych…
CZYTAJ