Kobiece witaminy – jakie witaminy zawarte są w produktach i na co wpływają?



Witamina A

Dla kobiet witamina A jest ważna z powodu ich funkcji związanych z utrzymaniem pięknego wyglądu i prewencją chorób. Jej odpowiedni poziom zapobiega nadmiernemu wysychaniu włosów i łamliwości paznokci.

Witamina A, to witamina rozpuszczalna w tłuszczach, w przyrodzie można ją spotkać w dwóch  formach. W organizmach pochodzenia zwierzęcego występuje w postaci grupy związków – retinoidów, w roślinach aktywność witaminy A wykazują niektóre barwniki karotenoidowe, pełniące funkcję prowitaminy A.

Spośród ok. 60 znanych karotenoidów najpowszechniejszy jest beta-karoten. Niedobór witaminy A może prowadzić do zaburzeń widzenia o zmierzchu, czyli tzw. Kurzej ślepoty, niebezpiecznej zwłaszcza dla kierowców, a także powodować suchość spojówek i pieczenie wokół oczu. Przypisuje się jej również rolę w prewencji i spowolnieniu rozwoju nowotworów min. Piersi.

Beta-karoten to silny antyoksydant. Pomaga pozbywać się szkodliwego nadmiaru wolnych rodników, które są odpowiedzialne za przedwczesne starzenie się organizmu ( pojawiające się zmarszczki) oraz liczne choroby.

Zalecane spożycie witaminy A dla kobiety ( powyżej 19 roku życia)wynosi 700 uq/dobę. Nadmierna dawka witaminy A może być szkodliwa dla organizmu zwłaszcza obciąża organ, w którym się kumuluje, czyli wątrobę.

Źródła witaminy A

Bogate w witaminę A są produkty zawierające retinol: wątroba, ryby morskie, jaja, masło, margaryna (wzbogacana) i sery dojrzewające (żółte).

Produkty zawierające prowitaminę A to: warzywa ( marchewka, natka pietruszki, szpinak, boćwina, papryka czerwona, dynia, brokuły, por, pomidor) oraz owoce ( morele,mango,melon,brzoskwinia).

 

Witamina E

Witamina E przede wszystkim dba o młody wygląd kobiet! Dzięki jej działaniu antyoksydacyjnemu opóźnia proces starzenia się skóry, poprawia również elastyczność.

Witamina E, podobnie jak witamina A, należy do związków rozpuszczalnych w tłuszczach. Zgodnie z ogólnie przyjętą definicją jej nazwa odnosi się do grupy występujących w przyrodzie tokochromanoli, tokoferoli i tokotrienoli, spośród których najbardziej aktywny jest alfa-tokoferol.

Odpowiednia ilość witaminy E dostarczanej z pożywieniem zapobiega powstawaniu za dużej ilości złego cholesterolu i wpływa na zmniejszanie krzepliwości krwi, może więc ochronić organizm przed rozwojem chorób układu krążenia.

Zapotrzebowanie kobiet na witaminę E wynosi 8m/dobę. Nawet wysokie dawki witaminy E nie są toksyczne dla organizmu.

Źródła witaminy E

Witamina E występuje w olejach z zarodków pszennych, w oleju słonecznikowym, w orzechach laskowych, w olejach rzepakowych, w nasionach słonecznika, w migdałach i w margarynie.



Witamina K

Wśród właściwości witaminy K najważniejsze dla kobiet jest jej działanie przeciwkrwotoczne. Witamina K jest również rozpuszczalna w tłuszczach. W przyrodzie występuje w postaci witaminy K1 fitochinon, syntetyzowanej przez rośliny, ora witaminy K2 wytwarzanej przez bakterie w jelicie.

Od witaminy K zależy odpowiedni poziom i funkcje metaboliczne białek uczestniczących w procesie krzepliwości krwi. Pomoże więc w przypadku bardzo obfitych miesiączek, trudno gojących się ran czy pękających naczynek.

Prawidłowy poziom witaminy K w organizmie ma duże znaczenie w profilaktyce osteoporozy oraz chorób układu krążenia. Witamina K ma właściwości przeciwbakteryjne oraz przeciwgrzybiczne, wykazuje także działanie przeciwzapalne i przeciw bólowe , hamuje również rozwój nowotworów, min. Piersi.

Dziennie kobiety powinny dostarczyć organizmowi ok. 55uq witaminy K. Przyjmowanie nawet przez dłuższy czas za dużych ilości witaminy K nie wpływa niekorzystnie na funkcje organizmu.

Źródła witaminy K

Witamina K1 występuje w większych ilościach w zielonych warzywach: kapusta włoska, boćwina, szpinak, brokuła, Bruksela, w niektórych olejach roślinnych ( sojowym, rzepakowym, oliwie). Źródłem witaminy K2 są głównie różne gatunki serów oraz wątróbka. Witamin K2 jest również wytwarzana przez bakterie znajdujące się w naszych jelitach, nie jest to jednak znaczące źródło witaminy K.

Witamina D

Witamina D dba o odpowiednią mineralizację kości, a jej niedobory, które bardzo często występują w naszym społeczeństwie mogą doprowadzić, zwłaszcza u kobiet, do rozwoju osteoporozy. Witamina D należy do witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Witamina D występuje w żywności w niewielkich ilościach, głównie w produktach zwierzęcych. Szczególnie bogaty w witaminę D jest olej z wątroby ryb ( tran).

Witamina D jest syntetyzowana na skórze pod wpływem słońca. Średnie zapotrzebowanie na witaminę D wynosi 5uq/dobę.

Witamina C

Wśród wielu jej funkcji należy wymienić przede wszystkim udział w procesach odpornościowych organizmu. Witamina C odgrywa również rolę w metabolizmie różnych substancji, działa odtruwająco, bakteriostatycznie, i bakteriobójczo, przyśpiesza proces gojenia się Ra, wspomaga wchłanianie żelaza, uczestniczy w regeneracji witaminy E, jest silnym antyoksydantem.

Witamina C inaczej kwas askorbinowy należy do grupy witamin rozpuszczalnych w wodzie. A co zainteresuje zwłaszcza kobiety? Witamina C pobudza syntezę kolagenu, wpływa więc na właściwą kondycję, jędrność i ujednolicenie skóry, pomoże w redukcji cellulitu i rozstępów.

Witamina C reguluje również wytwarzanie w skórze barwnika – melatoniny, której nadmiar  tworzy ciemne plamy po opalaniu. Zalecanie dzienne zapotrzebowanie na witaminę C dla kobiet wynosi 75mg. Znacznie długo utrzymujące się przekroczenie dziennej dawki nie powinno niekorzystnie wpływać na zdrowie, jednak przy znacznym przekroczeniu norm trzeba zwrócić uwagę na zwiększone ryzyko powstawania kamieni nerkowych.

Źródła witaminy C

Głównym źródłem witaminy C są warzywa i owoce a w szczególności: natka pietruszki, czarna porzeczka, czerwona papryka, warzywa kapustne, truskawki, cytryna.

Witaminy z grupy B

Związki te niezbędne SA do przebiegu procesów energetycznych oraz funkcjonowania układu nerwowego – chronią przed depresją, ułatwiają zapamiętywanie. Ich odpowiedni poziom w codziennej diecie może również pomóc kobietom w walce z niedoskonałościami skóry.

Witaminy z grupy B to liczna grupa witamin rozpuszczalnych w wodzie. Zalety witamin z grupy B oraz ich główne źródła w diecie przedstawia poniższa tabela. Do witamin z grupy B zaliczamy również foliany witamina B9, których niedobory mogą prowadzić do niedokrwistości, a u kobiet we wczesnym okresie ciąży zwiększają ryzyko wystąpienia wad cewy nerwowej u płodu.

Źródłem folioanów są ciemnozielone warzywa i produkty zbożowe z pełnego przemiału. Zapotrzebowanie  wynosi 400uq/dobę.

Witamina i zapotrzebowanie W czym pomoże? Dobre źródło w diecie
Witamina B1 1,1 mg/dobę zmęczenie zły nastrój, przetłuszczające się włosy nasiona słonecznika i sezamu, orzechy,nasiona roślin strączkowatych,mięso,kasze
Witamina B2 1,1 mg/dobę nieelastyczna skóra,trądzik, pękanie warg,zajady,przetłuszczające się włosy podroby np. wątróbka, jaj-żółtko, sery,migdały,nasiona słonecznika,dyni,nasiona roślin strączkowatych,suszone morele i śliwki, mięso
Witamina B3 PP 14 mg/dobę łuszcząca się skóra,wypadanie włosó,przetłuszczające się włosy wątroba,mięso,drób, ryby,produkty zbożowe z pełnego ziarna,nasiona roślin strączkowatych, nasiona słonecznika,suszone morele
Witamina B6 1,3-1,5 mg/dobę łuszcząca się skóra,wypadanie włosó,przetłuszczające się włosy, nadmierna potliwość ryba, nasiona roślin strączkowatych, nasiona słonecznika, orzechy, kasze, wątroba, drób, ryż brązowy
Witamina B8 Biotyna 30uq/dobę wypadanie włosów podroby, nasiona roślin strączkowatych, drożdże
Witamina B12 2,4uq/dobę zaburzenia miesiączkowania, anemia złośliwa mięso, ryby, jajka, mleko i jego przetwory

Wiek to tylko liczba. Stulatek opuścił szpital po zawale w doskonałym stanie

Na Oddział Kardiologiczny American Heart of Poland Szpitala Specjalistycznego im. Edmunda Biernackiego w Mielcu trafił pacjent z rozległym zawałem serca,…
CZYTAJ

Przejrzeć na oczy. Zaćma – kto na nią choruje, czy da się jej uniknąć i jak wygląda współczesne leczenie?

Zaćma to choroba, o której słyszał niemal każdy, ale wciąż budzi wiele pytań i wątpliwości. Czy da się jej uniknąć?…
CZYTAJ

Dzień Polskiej Żywności – smak tradycji, odpowiedzialność za przyszłość

25 sierpnia obchodzimy Dzień Polskiej Żywności – to dobry moment, aby przypomnieć sobie, jak ogromne znaczenie ma to, co jemy,…
CZYTAJ

Wszystko co warto wiedzieć o cholesterolu – jakie są normy, kiedy się badać?

Cholesterol jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Problem pojawia się wówczas, gdy jego stężenie we krwi przekracza normy, a nadmiar…
CZYTAJ

Pielęgnacja skóry wymagającej regeneracji Perfekcyjny skin care późnym latem

Wakacje dobiegają końca. Relaksujące kąpiele w morzu, blask letniego słońca i górski wiatr. To, co latem kochałyśmy najbardziej, dla naszej skóry…
CZYTAJ

Językowe SOS przed powrotem do szkoły. Jak pomóc dziecku, gdy ma zaległości w angielskim?

Podczas wakacji uczniowie tracą od 17 do 34% wiedzy zdobytej w roku szkolnym.1 Najbardziej odczuwalne są braki w przedmiotach wymagających…
CZYTAJ

Dieta stołu rodzinnego – tak czy nie?

Wspólne posiłki to nie tylko czas budowania więzi rodzinnych – to również naturalna okazja do nauki przez obserwację. Dzieci, uczestnicząc…
CZYTAJ

Próchnica nie pyta tylko o to, czy myjesz zęby. Pyta, co jesz i jak często to robisz

Mycie zębów dwa razy dziennie to ważny nawyk – ale sam w sobie nie wystarczy. Próchnica potrafi zaatakować nawet wtedy,…
CZYTAJ

Wakacyjna dieta malucha – jak na urlopie nie zapomnieć o zdrowym żywieniu dzieci?

Lato, wyjazdy i luźniejszy rytm dnia sprzyjają rozluźnieniu codziennych zasad – także tych żywieniowych. To naturalne, że wakacyjny czas rządzi…
CZYTAJ

Żeglarska Akcja Badania Akwenów (ŻABA) – IOŚ-PIB wspiera żeglarzy w monitoringu mazurskich jezior

Od maja 2025 r. żeglarze przeprowadzili już ponad 100 pomiarów przejrzystości wód jezior na Szlaku Wielkich Jezior Mazurskich. Wszystko to…
CZYTAJ

Tętno jako wskaźnik wydolności układu krążenia – dlaczego ma tak ważne znaczenie? Co oznacza i jak je prawidłowo badać?

Tętno to jeden z najprostszych sposobów, by sprawdzić, jak pracuje nasze serce. - To liczba uderzeń serca na minutę, która…
CZYTAJ

Upały – jak sobie radzić? Porady internisty

Trwa pierwsza wakacyjna fala upałów w Polsce. Jak radzić sobie z ekstremalnymi temperaturami i uniknąć niebezpiecznego dla zdrowia udaru cieplnego?…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Wiek to tylko liczba. Stulatek opuścił szpital po zawale w doskonałym stanie

Na Oddział Kardiologiczny American Heart of Poland Szpitala Specjalistycznego im. Edmunda Biernackiego…
CZYTAJ

Przejrzeć na oczy. Zaćma – kto na nią choruje, czy da się jej uniknąć i jak wygląda współczesne leczenie?

Zaćma to choroba, o której słyszał niemal każdy, ale wciąż budzi wiele…
CZYTAJ

Wszystko co warto wiedzieć o cholesterolu – jakie są normy, kiedy się badać?

Cholesterol jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Problem pojawia się wówczas, gdy…
CZYTAJ

Tętno jako wskaźnik wydolności układu krążenia – dlaczego ma tak ważne znaczenie? Co oznacza i jak je prawidłowo badać?

Tętno to jeden z najprostszych sposobów, by sprawdzić, jak pracuje nasze serce.…
CZYTAJ

Upały – jak sobie radzić? Porady internisty

Trwa pierwsza wakacyjna fala upałów w Polsce. Jak radzić sobie z ekstremalnymi…
CZYTAJ