Kobiece witaminy – jakie witaminy zawarte są w produktach i na co wpływają?



Witamina A

Dla kobiet witamina A jest ważna z powodu ich funkcji związanych z utrzymaniem pięknego wyglądu i prewencją chorób. Jej odpowiedni poziom zapobiega nadmiernemu wysychaniu włosów i łamliwości paznokci.

Witamina A, to witamina rozpuszczalna w tłuszczach, w przyrodzie można ją spotkać w dwóch  formach. W organizmach pochodzenia zwierzęcego występuje w postaci grupy związków – retinoidów, w roślinach aktywność witaminy A wykazują niektóre barwniki karotenoidowe, pełniące funkcję prowitaminy A.

Spośród ok. 60 znanych karotenoidów najpowszechniejszy jest beta-karoten. Niedobór witaminy A może prowadzić do zaburzeń widzenia o zmierzchu, czyli tzw. Kurzej ślepoty, niebezpiecznej zwłaszcza dla kierowców, a także powodować suchość spojówek i pieczenie wokół oczu. Przypisuje się jej również rolę w prewencji i spowolnieniu rozwoju nowotworów min. Piersi.

Beta-karoten to silny antyoksydant. Pomaga pozbywać się szkodliwego nadmiaru wolnych rodników, które są odpowiedzialne za przedwczesne starzenie się organizmu ( pojawiające się zmarszczki) oraz liczne choroby.

Zalecane spożycie witaminy A dla kobiety ( powyżej 19 roku życia)wynosi 700 uq/dobę. Nadmierna dawka witaminy A może być szkodliwa dla organizmu zwłaszcza obciąża organ, w którym się kumuluje, czyli wątrobę.

Źródła witaminy A

Bogate w witaminę A są produkty zawierające retinol: wątroba, ryby morskie, jaja, masło, margaryna (wzbogacana) i sery dojrzewające (żółte).

Produkty zawierające prowitaminę A to: warzywa ( marchewka, natka pietruszki, szpinak, boćwina, papryka czerwona, dynia, brokuły, por, pomidor) oraz owoce ( morele,mango,melon,brzoskwinia).

 

Witamina E

Witamina E przede wszystkim dba o młody wygląd kobiet! Dzięki jej działaniu antyoksydacyjnemu opóźnia proces starzenia się skóry, poprawia również elastyczność.

Witamina E, podobnie jak witamina A, należy do związków rozpuszczalnych w tłuszczach. Zgodnie z ogólnie przyjętą definicją jej nazwa odnosi się do grupy występujących w przyrodzie tokochromanoli, tokoferoli i tokotrienoli, spośród których najbardziej aktywny jest alfa-tokoferol.

Odpowiednia ilość witaminy E dostarczanej z pożywieniem zapobiega powstawaniu za dużej ilości złego cholesterolu i wpływa na zmniejszanie krzepliwości krwi, może więc ochronić organizm przed rozwojem chorób układu krążenia.

Zapotrzebowanie kobiet na witaminę E wynosi 8m/dobę. Nawet wysokie dawki witaminy E nie są toksyczne dla organizmu.

Źródła witaminy E

Witamina E występuje w olejach z zarodków pszennych, w oleju słonecznikowym, w orzechach laskowych, w olejach rzepakowych, w nasionach słonecznika, w migdałach i w margarynie.



Witamina K

Wśród właściwości witaminy K najważniejsze dla kobiet jest jej działanie przeciwkrwotoczne. Witamina K jest również rozpuszczalna w tłuszczach. W przyrodzie występuje w postaci witaminy K1 fitochinon, syntetyzowanej przez rośliny, ora witaminy K2 wytwarzanej przez bakterie w jelicie.

Od witaminy K zależy odpowiedni poziom i funkcje metaboliczne białek uczestniczących w procesie krzepliwości krwi. Pomoże więc w przypadku bardzo obfitych miesiączek, trudno gojących się ran czy pękających naczynek.

Prawidłowy poziom witaminy K w organizmie ma duże znaczenie w profilaktyce osteoporozy oraz chorób układu krążenia. Witamina K ma właściwości przeciwbakteryjne oraz przeciwgrzybiczne, wykazuje także działanie przeciwzapalne i przeciw bólowe , hamuje również rozwój nowotworów, min. Piersi.

Dziennie kobiety powinny dostarczyć organizmowi ok. 55uq witaminy K. Przyjmowanie nawet przez dłuższy czas za dużych ilości witaminy K nie wpływa niekorzystnie na funkcje organizmu.

Źródła witaminy K

Witamina K1 występuje w większych ilościach w zielonych warzywach: kapusta włoska, boćwina, szpinak, brokuła, Bruksela, w niektórych olejach roślinnych ( sojowym, rzepakowym, oliwie). Źródłem witaminy K2 są głównie różne gatunki serów oraz wątróbka. Witamin K2 jest również wytwarzana przez bakterie znajdujące się w naszych jelitach, nie jest to jednak znaczące źródło witaminy K.

Witamina D

Witamina D dba o odpowiednią mineralizację kości, a jej niedobory, które bardzo często występują w naszym społeczeństwie mogą doprowadzić, zwłaszcza u kobiet, do rozwoju osteoporozy. Witamina D należy do witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Witamina D występuje w żywności w niewielkich ilościach, głównie w produktach zwierzęcych. Szczególnie bogaty w witaminę D jest olej z wątroby ryb ( tran).

Witamina D jest syntetyzowana na skórze pod wpływem słońca. Średnie zapotrzebowanie na witaminę D wynosi 5uq/dobę.

Witamina C

Wśród wielu jej funkcji należy wymienić przede wszystkim udział w procesach odpornościowych organizmu. Witamina C odgrywa również rolę w metabolizmie różnych substancji, działa odtruwająco, bakteriostatycznie, i bakteriobójczo, przyśpiesza proces gojenia się Ra, wspomaga wchłanianie żelaza, uczestniczy w regeneracji witaminy E, jest silnym antyoksydantem.

Witamina C inaczej kwas askorbinowy należy do grupy witamin rozpuszczalnych w wodzie. A co zainteresuje zwłaszcza kobiety? Witamina C pobudza syntezę kolagenu, wpływa więc na właściwą kondycję, jędrność i ujednolicenie skóry, pomoże w redukcji cellulitu i rozstępów.

Witamina C reguluje również wytwarzanie w skórze barwnika – melatoniny, której nadmiar  tworzy ciemne plamy po opalaniu. Zalecanie dzienne zapotrzebowanie na witaminę C dla kobiet wynosi 75mg. Znacznie długo utrzymujące się przekroczenie dziennej dawki nie powinno niekorzystnie wpływać na zdrowie, jednak przy znacznym przekroczeniu norm trzeba zwrócić uwagę na zwiększone ryzyko powstawania kamieni nerkowych.

Źródła witaminy C

Głównym źródłem witaminy C są warzywa i owoce a w szczególności: natka pietruszki, czarna porzeczka, czerwona papryka, warzywa kapustne, truskawki, cytryna.

Witaminy z grupy B

Związki te niezbędne SA do przebiegu procesów energetycznych oraz funkcjonowania układu nerwowego – chronią przed depresją, ułatwiają zapamiętywanie. Ich odpowiedni poziom w codziennej diecie może również pomóc kobietom w walce z niedoskonałościami skóry.

Witaminy z grupy B to liczna grupa witamin rozpuszczalnych w wodzie. Zalety witamin z grupy B oraz ich główne źródła w diecie przedstawia poniższa tabela. Do witamin z grupy B zaliczamy również foliany witamina B9, których niedobory mogą prowadzić do niedokrwistości, a u kobiet we wczesnym okresie ciąży zwiększają ryzyko wystąpienia wad cewy nerwowej u płodu.

Źródłem folioanów są ciemnozielone warzywa i produkty zbożowe z pełnego przemiału. Zapotrzebowanie  wynosi 400uq/dobę.

Witamina i zapotrzebowanie W czym pomoże? Dobre źródło w diecie
Witamina B1 1,1 mg/dobę zmęczenie zły nastrój, przetłuszczające się włosy nasiona słonecznika i sezamu, orzechy,nasiona roślin strączkowatych,mięso,kasze
Witamina B2 1,1 mg/dobę nieelastyczna skóra,trądzik, pękanie warg,zajady,przetłuszczające się włosy podroby np. wątróbka, jaj-żółtko, sery,migdały,nasiona słonecznika,dyni,nasiona roślin strączkowatych,suszone morele i śliwki, mięso
Witamina B3 PP 14 mg/dobę łuszcząca się skóra,wypadanie włosó,przetłuszczające się włosy wątroba,mięso,drób, ryby,produkty zbożowe z pełnego ziarna,nasiona roślin strączkowatych, nasiona słonecznika,suszone morele
Witamina B6 1,3-1,5 mg/dobę łuszcząca się skóra,wypadanie włosó,przetłuszczające się włosy, nadmierna potliwość ryba, nasiona roślin strączkowatych, nasiona słonecznika, orzechy, kasze, wątroba, drób, ryż brązowy
Witamina B8 Biotyna 30uq/dobę wypadanie włosów podroby, nasiona roślin strączkowatych, drożdże
Witamina B12 2,4uq/dobę zaburzenia miesiączkowania, anemia złośliwa mięso, ryby, jajka, mleko i jego przetwory

Europejska Federacja Periodontologii ujednoliciła standardy leczenia w Europie

Paradontoza to choroba, która dotyka coraz większej liczby osób. W Europie problemy z przyzębiem ma ponad 60% populacji[1], a w Polsce…
CZYTAJ

Aeroprostownica Sencor Artemiss SHI 9100RS – rewolucja w prostowaniu suchych i mokrych włosów

Aeroprostownica Sencor Artemiss SHI 9100RS to urządzenie, które redefiniuje codzienną stylizację włosów. Innowacyjna technologia prostowania za pomocą powietrza zapobiega nadmiernej ekspozycji…
CZYTAJ

Od krajowych strategii do lokalnych działań. Rolnictwo w obliczu zmian klimatu

Zmiany klimatu w coraz większym stopniu wpływają na rolnictwo – sektor, który z jednej strony odpowiada za bezpieczeństwo żywnościowe, a…
CZYTAJ

Bezpieczeństwo żywnościowe i klimat – wspólne wyzwania współczesnego świata

Światowy Dzień Żywności, obchodzony 16 października, to okazja do refleksji nad tym, jak powstaje żywność, jak z niej korzystamy i…
CZYTAJ

Od Polski po Danię: jak sieć Netto walczy z marnowaniem jedzenia

Na świecie marnuje się około jednej trzeciej wyprodukowanej żywności. W Unii Europejskiej ponad połowa tych strat powstaje w domach. W…
CZYTAJ

Dla urody i dla zdrowia – co warto wiedzieć o blefaroplastyce?

Ograniczone pole widzenia, zmęczenie oczu i bóle głowy to jedne z najbardziej dokuczliwych dolegliwości mało znanego problemu – opadających powiek.…
CZYTAJ

Domowy kisiel żurawinowy z malinami

Domowy kisiel w najlepszym wydaniu — kwaśna żurawina i słodkie maliny tworzą duet, który idealnie rozgrzewa w chłodne dni. Ten…
CZYTAJ

Pokolenie Z a kryzys zdrowia psychicznego: dlaczego młodzi Polacy odczuwają największy niepokój?

Coraz częściej w mediach oraz przestrzeni publicznej słowo dobrostan odmieniane jest przez wszystkie przypadki. To dobry znak, przede wszystkim dla…
CZYTAJ

SAD – choroba afektywna sezonowa (Seasonal Affective Disorder), czyli sezonowy spadek nastroju. Na czym polega i jak sobie z nim radzić?

Jesień i zima to dla wielu z nas trudniejszy czas. Krótszy dzień, mniejsza ilość światła słonecznego i zaburzony rytm dobowy…
CZYTAJ

Jak era cyfrowa wpływa na wzrok? Jak rozwijają się choroby oczu? Profilaktyka i leczenie chorób oczu z okazji Światowego Dnia Wzroku

Współczesny człowiek spędza średnio kilka godzin dziennie przed ekranami urządzeń elektronicznych, co prowadzi do nadmiernego obciążenia narządu wzroku, zaburzeń akomodacji…
CZYTAJ

Odnowiona linia produktów do pielęgnacji skóry ageLOC Tru Face od marki Nu Skin

Linia kosmetyków do pielęgnacji uwzględniająca holistyczne podejście do procesu starzenia, zaprojektowana specjalnie w celu zwalczania widocznych oznak starzenia się skóry.…
CZYTAJ

„I żyli długo… Ale czy szczęśliwie?” Stowarzyszenie mali bracia Ubogich rusza z akcją promującą Program „Obecność”

Czy bohaterowie ulubionych baśni z dzieciństwa naprawdę żyli długo i szczęśliwie? To pytanie stało się inspiracją dla najnowszej akcji Stowarzyszenia…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Pokolenie Z a kryzys zdrowia psychicznego: dlaczego młodzi Polacy odczuwają największy niepokój?

Coraz częściej w mediach oraz przestrzeni publicznej słowo dobrostan odmieniane jest przez…
CZYTAJ

SAD – choroba afektywna sezonowa (Seasonal Affective Disorder), czyli sezonowy spadek nastroju. Na czym polega i jak sobie z nim radzić?

Jesień i zima to dla wielu z nas trudniejszy czas. Krótszy dzień,…
CZYTAJ

Jak era cyfrowa wpływa na wzrok? Jak rozwijają się choroby oczu? Profilaktyka i leczenie chorób oczu z okazji Światowego Dnia Wzroku

Współczesny człowiek spędza średnio kilka godzin dziennie przed ekranami urządzeń elektronicznych, co…
CZYTAJ

Trening mózgu, a nie tylko ciała. Dlaczego tak trudno nam wytrwać w aktywności fizycznej?

„Od jutra zacznę biegać”. „Od poniedziałku siłownia”. „Od nowego roku zmiana nawyków”.…
CZYTAJ

Światowy Dzień Onkologii – dlaczego tak ważna jest szybka diagnoza, co oznacza kompleksowe leczenie w onkologii i na czym polega szybka terapia onkologiczna

4 października przypada Światowy Dzień Onkologii, który przypomina o znaczeniu wczesnej diagnostyki,…
CZYTAJ