Enzymy trawienne



Aby węglowodany, białka i tłuszcze zostały przyswojone, muszą zostać rozłożone, przy pomocy enzymów, na prostsze składniki. Amylaza, proteaza, lipaza, celulaza i laktaza, rozkładają odpowiednio skrobię, białka, tłuszcze, błonnik i laktozę.

 

Rozkład na proste składniki.

Enzymy są, obok witamin i hormonów, biokatalizatorami, które regulują przebieg naszych procesów życiowych. Trzy główne składniki pokarmowe: węglowodany, białka i tłuszcze mogą być przyswojone tylko po tym, jak zostaną, przy ich pomocy, rozłożone na prostsze składniki. Bez enzymów trawiennych organizm byłby więc źle odżywiony, ponieważ nie mógłby przyswajać wielu składników odżywczych.

 

Enzymy wydzielane są przez ścianę przewodu pokarmowego i narządy trawienne takie jak: ślinianki, żołądek, wątrobę czy trzustkę. Można pozyskać je również z surowego jedzenia. Jednak im bardziej przetworzona dieta, tym mniej znajduje się w niej enzymów.

 

Wzrost zapotrzebowania.

Zapotrzebowanie na enzymy trawienne wzrasta w następujących sytuacjach:

– wraz z upływem lat, gdyż produkcja enzymów maleje z wiekiem

– stres wynikający z nagłych zmian w sposobie spożywania pokarmów

– ekspozycja na zanieczyszczenia środowiskowe

– zmiany pogody

– częste podróże.

Główne enzymy trawienne:

1. Amylaza (skrobia).

Amylaza wytwarzana jest głównie przez trzustkę, a także przez ślinianki, wątrobę czy mięśnie. Wraz z sokiem trzustkowym, trafia do światła przewodu pokarmowego, gdzie bierze udział w rozłożeniu wielocukrów (skrobi, glikogenu, amylopektyn) do cukrów prostych. W wyniku tego powstają różne produkty hydrolizy jak: maltoza, glukoza, fruktoza czy dekstryny.

 

2. Proteaza (białka).

Proteazy to grupa enzymów, która poprzez rozcinanie wiązań peptydowych, między aminokwasami, rozkłada białka. Dochodzi wówczas do rozpadu na wolne aminokwasy i dwupeptydy. Proteazy biorą udział nie tylko w trawieniu, ale i degradacji szkodliwych białek w komórce. Dlatego ich nieprawidłowe działanie prowadzić może do chorób cywilizacyjnych jak nowotwory, cukrzyca, nadciśnienie czy infekcje wirusowe i bakteryjne.

 

3. Lipaza (tłuszcze).

Lipaza wyprodukowana przez trzustkę jest nieaktywna, czyli nie gotowa do trawienia. Dopiero po trafieniu do dwunastnicy, pod wpływem kwasów żółciowych, fosfolipidów i kolipazy (białko), przekształca się w formę aktywną. Następnie rozkłada triglicerydy pokarmowe do glicerolu i kwasów tłuszczowych.



4. Celulaza (błonnik).

W przewodzie pokarmowym człowieka, jak i wielu innych ssaków, brak jest celulaz, które rozkładają celulozę. Dlatego nie mamy możliwości trawienia błonnika. Mikroorganizmy, które wytwarzają ten enzym, obecne są w żołądkach przeżuwaczy i innych zwierząt trawożernych. Dlatego wykorzystują one błonnik, jako znaczące źródło energii. Jednak, aby uwolnić zamknięte w błonniku warzyw i owoców, składniki odżywcze, możemy przyjmować celulazę w suplementach.

 

5. Laktaza (laktoza).

Laktaza bierze udział w rozkładzie laktozy, czyli cukru występującego w mleku, na glukozę i galaktozę. Kiedy w organizmie brakuje tego enzymu, mogą pojawić się problemy z trawieniem produktów zawierających laktozę, jak również ich całkowita nietolerancja.

 

Osoby, które chcą wspomóc trawienie, stosować mogą suplement Enzymy trawienne. Zawiera on enzymy pochodzenia roślinnego tj. amylazę, proteazę, lipazę, laktazę i celulazę, które są odporne na działanie soków żołądkowych. Jest to produkt odpowiedni dla wegetarian i wegan.

 

Probiotyk.

Hepatica wzbogaciła swój preparat o probiotyk Bacillus coagulans, który, dzięki odporności na zmiany pH, temperaturę i sole żółciowe, przemieszcza się do jelita grubego, gdzie wpływa korzystnie na stan naturalnej flory fizjologicznej. Jest w formie zarodnikowej, która w przeciwieństwie do wegetatywnej, charakteryzuje się wyższą przeżywalnością, w odcinku żołądkowo-jelitowym. Poza tym probiotyk ten hamuje wzrost chorobotwórczych bakterii z rodzaju Clostridium i Enterococcus, które mogą być przyczyną zatruć pokarmowych.

 

Link do zakładki nt. produktu http://hepatica.pl/sklep/enzymy-trawienne/

Zawał serca w święta – szybka reakcja ratuje życie

Zawał serca nie wybiera terminu – może zdarzyć się także w Wigilię, w Boże Narodzenie czy w długi weekend. W…
CZYTAJ

Sprzęt wart 1 mln zł trafił do polskich uczelni medycznych. Ponad 15 tys. studentów uczy się leczenia żywieniowego

Ponad 60 fantomów, symulatory odczuć starczych oraz kombinezony do symulacji otyłości – to tylko niektóre ze specjalistycznych urządzeń, które trafiły…
CZYTAJ

Jak przygotować zdrową Wigilię? Najzdrowsze dania wigilijne według dietetyka

Święta Bożego Narodzenia kojarzą się często z przejedzeniem, uczuciem ciężkości i wyrzutami sumienia. Nie musi tak być. Tradycyjne dania wigilijne…
CZYTAJ

Limitowana kolekcja BONDED BY Answear.LAB x LOBOS

BONDED BY to nowa przestrzeń dialogu między markami i twórcami – zainaugurowana w sezonie AW25/26 limitowaną kolekcją powstałą ze spotkania…
CZYTAJ

Szybki test, który może uratować życie — dlaczego warto badać się na HIV?

Choroby przenoszone drogą płciową to temat wstydliwy dla wielu pacjentów. Według danych Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego – Państwowego Zakładu Higieny…
CZYTAJ

Czy to ADHD? Kiedy objawy są sygnałem, by zgłosić się do specjalisty

W ostatnich latach coraz więcej osób zastanawia się, czy ich codzienne trudności z koncentracją, organizacją czy emocjami mogą mieć związek…
CZYTAJ

Katastrofa naturalna – nie taka naturalna. Antropogeniczne uwarunkowania nasilenia zjawisk ekstremalnych i ich konsekwencji

W ostatnich dekadach obserwujemy w Polsce wzrost dotkliwości zjawisk ekstremalnych powodujących rozległe konsekwencje, określanych w przestrzeni publicznej jako „katastrofy naturalne”…
CZYTAJ

Okulary preprogresywne: rozwiązanie dla osób z pierwszymi objawami prezbiopii

Wraz z upływem lat zdolność oka do akomodacji, czyli dostosowywania ostrości widzenia do różnych odległości, stopniowo maleje. Około 35. roku…
CZYTAJ

Dlaczego tak boimy się raka? Ekspertki o emocjach, które towarzyszą chorobie

Dla wielu osób diagnoza raka wciąż brzmi jak wyrok. Strach, poczucie utraty kontroli i stereotypowe wyobrażenia o chorobie nowotworowej sprawiają,…
CZYTAJ

Co dalej po badaniu z okazji Movember? Dowiedz się, czym jest leczenie HIFU

Dzięki kampanii Movember wielu mężczyzn po raz pierwszy trafia na badanie prostaty. Czasem kończy się ono ulgą, ale bywa, że…
CZYTAJ

Światowy Tydzień Wiedzy o Antybiotykach (WAAW): wspólny głos w walce z cichą pandemią

W dniach 18-24 listopada po raz kolejny obchodzony jest World Antimicrobial Awareness Week (WAAW). Jest to globalna inicjatywa realizowana przez…
CZYTAJ

Dziura ozonowa – co się z nią stało?

Kiedy w latach 80. XX wieku naukowcy ogłosili, że nad Antarktydą pojawiła się „dziura ozonowa” – gigantyczny obszar niemal pozbawiony…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Zawał serca w święta – szybka reakcja ratuje życie

Zawał serca nie wybiera terminu – może zdarzyć się także w Wigilię,…
CZYTAJ

Sprzęt wart 1 mln zł trafił do polskich uczelni medycznych. Ponad 15 tys. studentów uczy się leczenia żywieniowego

Ponad 60 fantomów, symulatory odczuć starczych oraz kombinezony do symulacji otyłości –…
CZYTAJ

Szybki test, który może uratować życie — dlaczego warto badać się na HIV?

Choroby przenoszone drogą płciową to temat wstydliwy dla wielu pacjentów. Według danych…
CZYTAJ

Czy to ADHD? Kiedy objawy są sygnałem, by zgłosić się do specjalisty

W ostatnich latach coraz więcej osób zastanawia się, czy ich codzienne trudności…
CZYTAJ

Okulary preprogresywne: rozwiązanie dla osób z pierwszymi objawami prezbiopii

Wraz z upływem lat zdolność oka do akomodacji, czyli dostosowywania ostrości widzenia…
CZYTAJ