Dieta, odżywianie czyli jak jeść przy kamicy nerkowej?



Jedną z najczęściej występujących chorób układu moczowego jest kamica nerkowa, która wg statystyk dotyka 6% populacji. Dużo bardziej narażeni są na nią mężczyźni, ale wśród chorych znajdują się nawet dzieci.

Na wystąpienie tej choroby mają wpływ czynniki genetyczne, rodzaj zażywanych leków, zakażenia dróg moczowych, ale przede wszystkim nieprawidłowa dieta obfitująca w  duże ilości białka pochodzenia zwierzęcego. Dlatego przypadłość ta zazwyczaj zupełnie nie dotyczy wegetarian.

Jak rozpoznać, jak leczyć kamicę?

Problem stanowi fakt, że kamica często przebiega bezobjawowo. Czasem sygnalizują ją  bóle brzucha lub problemy z oddawaniem moczu. W przypadku wystąpienia choroby niezbędne jest podjęcie leczenia farmakologicznego, ale to nie wystarczy.

 – Każdy rodzaj kamicy wymaga odrębnej terapii dietetycznej, eliminującej produkty oraz potrawy bogate w składniki odpowiedzialne za wytworzenie się kamieni w układzie moczowym. Ważne jest jednoczesne wprowadzenie do jadłospisu produktów, które poprawią stan zdrowia- tłumaczy Dorota Zdąbłarz – Mrozek, dietetyk medyczny z Instytutu FRAIS w Katowicach.

Problem polega na tym, że mężczyźni szczególnie źle znoszą restrykcje dietetyczne i nie lubią zmieniać swoich nawyków żywieniowych. Dlatego ciężko zachęcić ich do jakiejkolwiek diety, mimo że poprawia ona komfort życia. Ograniczenie mięsa nie musi być jednak całkowitą katastrofą. Zależnie od rodzaju kamicy nerkowej, można zbudować naprawdę bogate menu.

Kamica moczanowa

Kamica moczanowa stanowi bardzo częstą postać kamicy i nierzadko występuje u osób otyłych lub z zaburzeniami wchłaniania jelitowego. Pojawia się w momencie, gdy w drogach moczowych odkłada się mocznik. Aby ograniczyć jego ilość należy wykluczyć z diety tzw. puryny, które w procesie metabolizmu zamieniane są w mocznik. Ich głównym źródłem są mięsa.

Z tego powodu, z diety muszą zniknąć: podroby, wieprzowina, śledzie, czekolada, grzyby, buliony mięsne, śliwki, borówki, kawior. Jednak panowie nie powinni się załamywać, bo dopuszczalna dawka mięsa to 150g/dobę. Najlepiej jednak, by było ono drobiowe i podobnie jak ryby – gotowane. W zamian za to dozwolone są potrawy mączne. Koniecznie należy uwzględnić w diecie: mleko i jego przetwory, ziemniaki, buraki, marchew, orzechy, owoce,cukier.

Przykład obiadów: pierogi z truskawkami, ryż z jabłkami, pierogi ruskie, zupa pomidorowa z ryżem, gotowana wołowina z surówką z marchwi, jajko sadzone z ziemniakami, makaron ze szpinakiem i serem, kluski śląskie, zapiekanka ziemniaczana z warzywami i serem.



Kamica szczawianowo-wapniowa

Jest równie często pojawiającą się odmianą kamicy. W jej przypadku problemem są trudno rozpuszczalne złogi szczawianu.  Należy więc wyeliminować go z diety. Oznacza to całkowite wykluczenie: rabarbaru, szczawiu, buraków, szpinaku, agrestu, czekolady, mocnej kawy i herbaty, konserw, zup w proszku.

Zaleca się także ograniczenie grochu, ziemniaków, marchwi i cukru! Pamiętajmy jednak, że ograniczenie nie oznacza całkowitego zrezygnowania z ulubionych przysmaków. Należy również zwracać baczną uwagę na etykiety produktów i unikać tych, które zawierają glutaminian sodu. Natomiast polecane produkty, to: soki warzywno-owocowe, masło, warzywa i owoce, pełne ziarna zbóż, mięsa i ryby.

Przykład obiadu: galaretka rybna, kluski leniwe, ryba duszona w jarzynach z pełnoziarnistym makaronem, jajko sadzone z fasolką szparagową, bitki cielęce z surówką z kapusty, grillowana karkówka, wędzona makrela.

Kamica fosforanowo-wapniowa

Jej pojawienie się może być związane z zakażeniem bakteryjnym powodującym zasadowy odczyn moczu. Charakteryzuje się nadmiarem osadów zbudowanych z fosforanów. Istotne aby dieta uwzględniała produkty zakwaszające mocz, ale należy uważać na wędliny i pieczywo, które często w procesie produkcji otrzymują dawkę fosforanów. Zakazane są produkty takie jak: rośliny strączkowe, mleko, jaja, sery, potrawy obficie solone, wody mineralne alkaliczne. Zaleca się natomiast spożycie mięs, ryb, pieczywa, kasz, makaronów, masła, miodu i soków cytrusowych.

Przykład obiadu: zupa pomidorowa z kaszą, mizeria ze zrazami wołowymi i ziemniakami, ryż z kurczakiem, galaretka rybna, pierogi z mięsem lub ruskie, kasza z gulaszem mięsnym, łosoś grillowany.

modanaurode.pl  -  Dorota Zdšbłarz - Mrozek dietetyk medyczny z Instytutu FRAIS w Katowicach

dietetyk Dorota Zdąbłarz – Mrozek

Kamica cystynowa

Jej nazwa pochodzi od jednego z aminokwasów – cystyny. W organizmie następuje jej zwrotne wchłanianie.

Głównym źródłem cystyny jest mięso, które należy wykluczyć z diety. To szczególnie trudny przypadek dla mężczyzn, którzy przyzwyczajeni są do obfitych mięsnych dań. W diecie wciąż pozostaje mleko i jego przetwory. Warto zainteresować się dietami wegetariańskimi, które wskazują substytuty mięsa.

Najważniejszą zasadą obowiązującą przy każdym rodzaju diety, jest zwiększenie ilości wydalanego moczu. Oznacza to spożywanie dużej ilości płynów, minimum 2 litrów na dobę.

 – Niech to będzie woda mineralna lub źródlana. Piwo, wbrew powszechnie panującej opinii, nie jest zbawienne dla nerek i nie zaleca się go w kuracji.

Warto popijać także w nocy, gdy stężenie składników moczu rośnie. Zmagający się z kamicą nerkową powinni zrezygnować z kawy, alkoholu i obficie solonych potraw. Przestrzeganie diety, przy farmakologicznym wsparciu, prowadzi do pełnego sukcesu – podsumowuje dietetyk Dorota Zdąbłarz – Mrozek.

Wiek to tylko liczba. Stulatek opuścił szpital po zawale w doskonałym stanie

Na Oddział Kardiologiczny American Heart of Poland Szpitala Specjalistycznego im. Edmunda Biernackiego w Mielcu trafił pacjent z rozległym zawałem serca,…
CZYTAJ

Przejrzeć na oczy. Zaćma – kto na nią choruje, czy da się jej uniknąć i jak wygląda współczesne leczenie?

Zaćma to choroba, o której słyszał niemal każdy, ale wciąż budzi wiele pytań i wątpliwości. Czy da się jej uniknąć?…
CZYTAJ

Dzień Polskiej Żywności – smak tradycji, odpowiedzialność za przyszłość

25 sierpnia obchodzimy Dzień Polskiej Żywności – to dobry moment, aby przypomnieć sobie, jak ogromne znaczenie ma to, co jemy,…
CZYTAJ

Wszystko co warto wiedzieć o cholesterolu – jakie są normy, kiedy się badać?

Cholesterol jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Problem pojawia się wówczas, gdy jego stężenie we krwi przekracza normy, a nadmiar…
CZYTAJ

Pielęgnacja skóry wymagającej regeneracji Perfekcyjny skin care późnym latem

Wakacje dobiegają końca. Relaksujące kąpiele w morzu, blask letniego słońca i górski wiatr. To, co latem kochałyśmy najbardziej, dla naszej skóry…
CZYTAJ

Językowe SOS przed powrotem do szkoły. Jak pomóc dziecku, gdy ma zaległości w angielskim?

Podczas wakacji uczniowie tracą od 17 do 34% wiedzy zdobytej w roku szkolnym.1 Najbardziej odczuwalne są braki w przedmiotach wymagających…
CZYTAJ

Dieta stołu rodzinnego – tak czy nie?

Wspólne posiłki to nie tylko czas budowania więzi rodzinnych – to również naturalna okazja do nauki przez obserwację. Dzieci, uczestnicząc…
CZYTAJ

Próchnica nie pyta tylko o to, czy myjesz zęby. Pyta, co jesz i jak często to robisz

Mycie zębów dwa razy dziennie to ważny nawyk – ale sam w sobie nie wystarczy. Próchnica potrafi zaatakować nawet wtedy,…
CZYTAJ

Wakacyjna dieta malucha – jak na urlopie nie zapomnieć o zdrowym żywieniu dzieci?

Lato, wyjazdy i luźniejszy rytm dnia sprzyjają rozluźnieniu codziennych zasad – także tych żywieniowych. To naturalne, że wakacyjny czas rządzi…
CZYTAJ

Żeglarska Akcja Badania Akwenów (ŻABA) – IOŚ-PIB wspiera żeglarzy w monitoringu mazurskich jezior

Od maja 2025 r. żeglarze przeprowadzili już ponad 100 pomiarów przejrzystości wód jezior na Szlaku Wielkich Jezior Mazurskich. Wszystko to…
CZYTAJ

Tętno jako wskaźnik wydolności układu krążenia – dlaczego ma tak ważne znaczenie? Co oznacza i jak je prawidłowo badać?

Tętno to jeden z najprostszych sposobów, by sprawdzić, jak pracuje nasze serce. - To liczba uderzeń serca na minutę, która…
CZYTAJ

Upały – jak sobie radzić? Porady internisty

Trwa pierwsza wakacyjna fala upałów w Polsce. Jak radzić sobie z ekstremalnymi temperaturami i uniknąć niebezpiecznego dla zdrowia udaru cieplnego?…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Wiek to tylko liczba. Stulatek opuścił szpital po zawale w doskonałym stanie

Na Oddział Kardiologiczny American Heart of Poland Szpitala Specjalistycznego im. Edmunda Biernackiego…
CZYTAJ

Przejrzeć na oczy. Zaćma – kto na nią choruje, czy da się jej uniknąć i jak wygląda współczesne leczenie?

Zaćma to choroba, o której słyszał niemal każdy, ale wciąż budzi wiele…
CZYTAJ

Wszystko co warto wiedzieć o cholesterolu – jakie są normy, kiedy się badać?

Cholesterol jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Problem pojawia się wówczas, gdy…
CZYTAJ

Tętno jako wskaźnik wydolności układu krążenia – dlaczego ma tak ważne znaczenie? Co oznacza i jak je prawidłowo badać?

Tętno to jeden z najprostszych sposobów, by sprawdzić, jak pracuje nasze serce.…
CZYTAJ

Upały – jak sobie radzić? Porady internisty

Trwa pierwsza wakacyjna fala upałów w Polsce. Jak radzić sobie z ekstremalnymi…
CZYTAJ