Białko, prebiotyki, L-karnityna i omega-3 na odchudzanie



Pożywny środek dietetyczny, który wspomaga utratę nadmiernych kilogramów, powinien składać się z 3-składnikowego białka, które buduje suchą masę ciała. Najlepiej, gdyby było ono uzupełnione o włókna prebiotyczne, L-karnitynę i kwasy omega-3, które poprawiają trawienie i redukcję tkanki tłuszczowej, a także ograniczają łaknienie.

 

Białko to podstawowy składnik budulcowy i regulacyjny naszego organizmu. Buduje mięśnie przeciwdziałając tym samym rozpadowi tkanek, a także wpływa na przyspieszenie przemiany materii. Jego niedobór w organizmie prowadzi więc do zaprzestania naprawy i odbudowy tkanek ciała. Skutkiem czego odczuwamy wzmożony głód, a także spowalnia się nasz metabolizm. Ilość białka w diecie wpływa na wydatek energetyczny organizmu i suchą masę ciała, nie zwiększa natomiast udziału tkanki tłuszczowej.

 

Prebiotyki to składniki naszego pożywienia, których naturalne źródło to głównie fasola, zboża, cebula czy czosnek. Włókna tych substancji są odporne na działanie enzymów trawiennych, dlatego nie są trawione ani w żołądku, ani w jelicie cienkim. Dopiero w jelicie grubym podlegają fermentacji. Wpływają na namnażanie się dobrej flory bakteryjnej i odpowiednią konsystencję stolca. Dzięki czemu poprawiają trawienie i wydalanie. W przemyśle spożywczym prebiotyki dodawane są do wielu produktów w celu obniżenia ich wartości kalorycznej.

 

L-karnityna to organiczny związek chemiczny, który z aminokwasów syntetyzowany jest w wątrobie, nerkach i mózgu, a następnie magazynowany w mięśniach. Jej podstawową funkcją jest udział w transporcie kwasów tłuszczowych do mitochondriów, gdzie ulegają one przekształceniu na energię, która jest niezbędna do funkcjonowania komórek. L-karnityna pomaga pozbyć się nadmiaru tkanki tłuszczowej, ponieważ, jako źródło energii, wykorzystuje tłuszcz zapasowy.



Z kolei kwasy omega-3 to nienasycone kwasy tłuszczowe, które korzystnie wpływają na układ nerwowy, sercowo-naczyniowy i chronią przed rozwojem wielu chorób. Z racji tego, iż organizm ludzki nie jest w stanie wytworzyć ich sam, konieczne jest przyjmowanie ich wraz z pożywieniem (ryby, olej) i suplementami. Kwasy te mają wpływ na redukcję tkanki tłuszczowej, gdyż mogą zmniejszać łaknienie. Dzieje się tak, gdyż omega-3 regulują poziom leptyny, a zadaniem tego hormonu jest informowanie mózgu o zasobach energetycznych organizmu.

 

W Polsce dostępny jest koktajl odchudzający Fit+ Feelgood, który powstał na bazie białek pochodzących z serwatki, mleka i soi, uzupełnionych m.in. o olej sojowy, lecytynę sojową, witaminy i mikroelementy. W wyniku tego uzyskano pożywny środek dietetyczny, który oprócz 3-składnikowego białka, zawiera również włókna prebiotyczne, L-karnitynę i kwasy omega-3. Składniki te wspomagają odchudzanie, gdyż budują mięśnie, poprawiają trawienie, wydalanie i redukcję tkanki tłuszczowej, a także ograniczają łaknienie.

 

Mieszankę wyprodukowano w opakowaniu 430 g o smaku bitej śmietany, czekoladowo-orzechowym, jagodowo-jogurtowym, brzoskwiniowo-morelowym i owoców czarnych borówek. Wartość odżywcza jednej porcji, czyli 43g produktu i 200 ml wody, to 695 kJ (165 kcal) energii, 15,7 g białka, 15,1 g węglowodanów, 5,1g błonnika, a także 3,5 g tłuszczów (w tym 0,6 g nasyconych i 0,8 g nienasyconych).

 

Najbardziej efektywne działanie można uzyskać stosując Fit+ Feelgood przez 2-3 tygodnie jako całkowite zastępstwo posiłków, kiedy to dziennie powinniśmy spożywać jego 5 porcji po 43 g. Przygotowanie takiego koktajlu polega na rozpuszczeniu, w 200 ml letniej wody, 3 płaskich miarek produktu (43 g).

 

Natomiast w celu łagodnego i stopniowego zrzucenia wagi, należy zastąpić nim dwa posiłki w ciągu dnia. Jedną trzecią posiłków, można zatem przygotowywać samemu, według uznania. Należy przy tym pamiętać, aby w sumie nie zawierały one więcej niż 600 kcal tłuszczu. Pomiędzy posiłkami można również spożywać owoce. Wówczas 4 dość płaskie miarki produktu (54 g) rozpuszczamy w 300ml letniego mleka (1,5% zawartości tłuszczu) dokładnie mieszając w shakerze lub mikserze.

 

W obydwu wariantach rozmieszany napój należy pozostawić na 1 minutę, po tym czasie kilkukrotnie wstrząsnąć, a następnie wypić. Już po tygodniu regularnego stosowania mieszanki można zauważyć spadek masy ciała. W trakcie kuracji należy szczególnie pamiętać o piciu dodatkowo 2-3 litrów płynów dziennie, w postaci wody lub niesłodzonej herbaty, a także o regularnej aktywności fizycznej. Ponadto, aby uniknąć efektu jo-jo i utrzymać optymalną wagę przez jak najdłuższy okres czasu, producent zaleca stosowanie mieszanki w zastępstwie całego pożywienia przez jeden dzień w tygodniu lub w zastępstwie 4 posiłków raz w tygodniu.

Od krajowych strategii do lokalnych działań. Rolnictwo w obliczu zmian klimatu

Zmiany klimatu w coraz większym stopniu wpływają na rolnictwo – sektor, który z jednej strony odpowiada za bezpieczeństwo żywnościowe, a…
CZYTAJ

Bezpieczeństwo żywnościowe i klimat – wspólne wyzwania współczesnego świata

Światowy Dzień Żywności, obchodzony 16 października, to okazja do refleksji nad tym, jak powstaje żywność, jak z niej korzystamy i…
CZYTAJ

Od Polski po Danię: jak sieć Netto walczy z marnowaniem jedzenia

Na świecie marnuje się około jednej trzeciej wyprodukowanej żywności. W Unii Europejskiej ponad połowa tych strat powstaje w domach. W…
CZYTAJ

Dla urody i dla zdrowia – co warto wiedzieć o blefaroplastyce?

Ograniczone pole widzenia, zmęczenie oczu i bóle głowy to jedne z najbardziej dokuczliwych dolegliwości mało znanego problemu – opadających powiek.…
CZYTAJ

Domowy kisiel żurawinowy z malinami

Domowy kisiel w najlepszym wydaniu — kwaśna żurawina i słodkie maliny tworzą duet, który idealnie rozgrzewa w chłodne dni. Ten…
CZYTAJ

Pokolenie Z a kryzys zdrowia psychicznego: dlaczego młodzi Polacy odczuwają największy niepokój?

Coraz częściej w mediach oraz przestrzeni publicznej słowo dobrostan odmieniane jest przez wszystkie przypadki. To dobry znak, przede wszystkim dla…
CZYTAJ

SAD – choroba afektywna sezonowa (Seasonal Affective Disorder), czyli sezonowy spadek nastroju. Na czym polega i jak sobie z nim radzić?

Jesień i zima to dla wielu z nas trudniejszy czas. Krótszy dzień, mniejsza ilość światła słonecznego i zaburzony rytm dobowy…
CZYTAJ

Jak era cyfrowa wpływa na wzrok? Jak rozwijają się choroby oczu? Profilaktyka i leczenie chorób oczu z okazji Światowego Dnia Wzroku

Współczesny człowiek spędza średnio kilka godzin dziennie przed ekranami urządzeń elektronicznych, co prowadzi do nadmiernego obciążenia narządu wzroku, zaburzeń akomodacji…
CZYTAJ

Odnowiona linia produktów do pielęgnacji skóry ageLOC Tru Face od marki Nu Skin

Linia kosmetyków do pielęgnacji uwzględniająca holistyczne podejście do procesu starzenia, zaprojektowana specjalnie w celu zwalczania widocznych oznak starzenia się skóry.…
CZYTAJ

„I żyli długo… Ale czy szczęśliwie?” Stowarzyszenie mali bracia Ubogich rusza z akcją promującą Program „Obecność”

Czy bohaterowie ulubionych baśni z dzieciństwa naprawdę żyli długo i szczęśliwie? To pytanie stało się inspiracją dla najnowszej akcji Stowarzyszenia…
CZYTAJ

Trening mózgu, a nie tylko ciała. Dlaczego tak trudno nam wytrwać w aktywności fizycznej?

„Od jutra zacznę biegać”. „Od poniedziałku siłownia”. „Od nowego roku zmiana nawyków”. Większość z nas zna te obietnice aż za…
CZYTAJ

Leki w naszych wodach, czyli jak oczyszczalnie radzą sobie z farmaceutykami i jaki jest ich wpływ na środowisko?

15 lat śledzenia leków w środowisku przez ekspertów z IOŚ-PIB: najnowsze fakty Woda jest podstawowym zasobem niezbędnym do życia, a…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Pokolenie Z a kryzys zdrowia psychicznego: dlaczego młodzi Polacy odczuwają największy niepokój?

Coraz częściej w mediach oraz przestrzeni publicznej słowo dobrostan odmieniane jest przez…
CZYTAJ

SAD – choroba afektywna sezonowa (Seasonal Affective Disorder), czyli sezonowy spadek nastroju. Na czym polega i jak sobie z nim radzić?

Jesień i zima to dla wielu z nas trudniejszy czas. Krótszy dzień,…
CZYTAJ

Jak era cyfrowa wpływa na wzrok? Jak rozwijają się choroby oczu? Profilaktyka i leczenie chorób oczu z okazji Światowego Dnia Wzroku

Współczesny człowiek spędza średnio kilka godzin dziennie przed ekranami urządzeń elektronicznych, co…
CZYTAJ

Trening mózgu, a nie tylko ciała. Dlaczego tak trudno nam wytrwać w aktywności fizycznej?

„Od jutra zacznę biegać”. „Od poniedziałku siłownia”. „Od nowego roku zmiana nawyków”.…
CZYTAJ

Światowy Dzień Onkologii – dlaczego tak ważna jest szybka diagnoza, co oznacza kompleksowe leczenie w onkologii i na czym polega szybka terapia onkologiczna

4 października przypada Światowy Dzień Onkologii, który przypomina o znaczeniu wczesnej diagnostyki,…
CZYTAJ