Apiterapia – mleczko pszczele.



Apiterapia to nic innego jak leczenie produktami pszczelimi. Do takich produktów zaliczamy jad pszczeli, propolis (kit pszczeli), mleczko pszczele, miód, pyłek kwiatowy.

Apiterapia – mleczko pszczele.

Mleczko pszczele i jego właściwości:

Mleczko pszczele to bogate źródło witam, oraz mikro jak i makroelementów. W mleczku pszczelim znajduje się także kwas foliowy, witamina B1, B2, B6, B12, H w niewielkich ilościach witamina C.

W mleczku pszczelim dodatkowo znajdują się witaminy rozpuszczalne w tłuszczach czyli witamina A, D, E, K jak również liczne składniki mineralne  jak: żelazo, wapń, mangan, nikiel, krzem, kobalt, chrom, bizmut, arsen, sód, potas, glin, cynk, miedź, magnez, siarka, fosfor, chlor, brom.

Mleczko pszczele należy przechowywać w niskiej temperaturze, dobrym konserwantem mleczka pszczelego jest alkohol 40% etylowy oraz miód. Za korzystne dla diety jest spożywanie mleczka pszczelego o 2% stężeniu  z miodem lub ziołomiodem. Mleczko pszczele można poddać procesowi liofilizacji, który pozwala przechowywać mleczko pszczele nawet przez 5 lat.

Mleczko pszczele  – działanie lecznicze:

Mleczko pszczele jest produktem wykazującym w równym stopniu właściwości odżywcze, biotyczne i immunorekonstruujące. Właściwości odżywcze mleczka pszczelego uzasadnia bogactwo zawartych w nim substancji białkowych, łatwo przyswajalnych węglowodanów, witamin, makro i mikorelementów oraz różnych substancji czynnych biologicznie.

W wieloośrodkowych badaniach klinicznych wykazano, że kuracja mleczkiem pszczelim korzystnie wpływa na stan tętnic w miażdżycy oraz normalizuje ciśnienie krwi. Zadowalające wyniki uzyskano w leczeniu preparatami z mleczka pszczelego, schorzeń obwodowych naczyń krwionośnych, takich jak zapalenie żył, zapalenie zarostowo-zakrzepowe, żylaki podudzi, żylaki odbytu. Interesujące są obserwacje dotyczące wpływu mleczka pszczelego na ośrodkowy układ nerwowy.

 

 



Obecny w tym produkcie kwas aminomasłowy, bierze udział w transmisji impulsów nerwowych. Mleczko pszczele działa przeciwbakteryjnie na różne szczepy Gram+ i Gram -. Stwierdzono również hamujący wpływ mleczka pszczelego na rozwój Candida albicans I Aspergillus Niger – drożdżaków i pleśni patogennych dla człowieka.

Działanie przeciwdrobnoustrojowe mleczka pszczelego wykazano także w odniesieniu do wirusa opryszczki Herpes simplex i grypy typu A i B, oraz pełzaka czerwonki.

Do grupy schorzeń wewnętrznych często leczonych za pomocą mleczka pszczelego należy choroba wrzodowa żołądka i dwunastnicy. Mleczko pszczele podaje się w takich przypadkach jako środek wspomagających obok ogólnie stosowanych leków.

Mleczko pszczele zastosowano w leczeniu stanów zapalnych wątroby i pęcherzyka żółciowego. Wykazuje ono wyraźne działanie ochraniające tkankę wątrobową przed substancjami toksycznymi, a także zapobiega powstawaniu marskości wątroby. Poza tym mleczko pszczele stosuje się z powodzeniem w stanach zapalnych leczenia trzustki oraz w przewlekłej niewydolności nerek.

Stwierdzono także działanie moczopędne mleczka pszczelego, co jest szczególnie pomocne przy leczeniu otyłości. W schorzeniach układu oddechowego częściej mleczko pszczele jest stosowane  do leczenia egzogennych postaci astmy oskrzelowej, stanów zapalnych oskrzeli. Mleczko pszczele jest polecane przy gruźlicy płuc, zwłaszcza w okresie rekonwalescencji.

Dzięki temu że mleczko pszczele zawiera tłuszcze, cukry, kompleks witamin i biopierwiastki, dodaje się je do leczniczych maści i stosuje w celu odnowy skóry. Mleczko pszczele wspomaga leczenie trudno gojących się ran, w tym ran oparzeniowych i odleżyn a także schorzenia jak łojotok skóry twarzy, egzemy łojotokowe, toczeń rumieniowaty oraz liszaje rąk i nóg.

Stosowanie mleczka pszczelego w postaci maści, połączone z przyjmowaniem tego produktu pszczelego drogą doustną prowadzi w dość krótkim czasie do ustąpienia powyższych dolegliwości.

Mleczko pszczele bardzo dobrze sprawdza się przy leczeniu chorób wieku starczego:

– zespoły mózgowe ( zaburzenia krążenia, miażdżycy naczyń mózgowych )

– zaburzenia układu nerwowego

– choroby serca i naczyń ( niedociśnienie i nadciśnienie tętnicze, zakrzepowe zapalenie żył)

– choroby kości ( osteoporoza, złamania )

– choroby przewodu pokarmowego ( wrzody żołądka i dwunastnicy)

– zaburzenia w odżywianiu

– nietrzymanie moczu

– stany osłabienia po chorobach zakaźnych i operacjach.

Źródło Czasopismo ekologiczne Zdrowie i Apiterapia.

Na co zwrócić uwagę przy wyborze metody spowalniania progresji krótkowzroczności u dzieci?

Nawet połowa światowej populacji do 2050 roku będzie zmagała się z krótkowzrocznością – wadą wzroku, która w skrajnych przypadkach może…
CZYTAJ

Proteiny i wysoka jakość odżywcza. Specyfika suplementów diety

Dwie trzecie młodych Polaków uznaje swoje nawyki żywieniowe za zdrowe, a jednocześnie tylko co czwarty Polak odżywia się zgodnie z…
CZYTAJ

Rozmowa z Dr Franciszkiem Strzałkowskim, założycielem Kliniki Strzałkowski

DR FRANCISZEK STRZAŁKOWSKI - po powrocie z zagranicy 5 lat temu , założył Klinikę Strzałkowski. Lekarz medycyny estetycznej, anestezjolog, członek…
CZYTAJ

Jesienne obniżenie nastroju – jak sobie z nim radzić? Niezawodne źródła wsparcia

Po intensywnym lecie, kiedy jesteśmy pełni aktywności i pozytywnej motywacji, chłodniejsza pogoda może wpłynąć na naszą psychikę. Czy jednak winna…
CZYTAJ

Kluczowe trendy w dietetyce a dieta idealna

Globalne trendy żywieniowe, mimo że zmieniają się dość dynamicznie, to jednak konsekwentnie ewoluują w jednym kierunku – dążymy do tego,…
CZYTAJ

Wyjazd do uzdrowiska po zdrowie!

Wyjazd do uzdrowiska to dla wielu osób doskonała okazja, aby zadbać o swoje zdrowie, odprężyć się i cieszyć wspaniałym wypoczynkiem.…
CZYTAJ

Odmłodzenie i odświeżenie – Dwa wyzwania dla skóry wokół oczu

Delikatna skóra wokół oczu – szczególnie ta dojrzała – wymaga spersonalizowanej pielęgnacji nastawionej jednocześnie na kilka obszarów. Najważniejsze z nich…
CZYTAJ

„Wspólnie rozgrzewamy serca seniorów” Knorr wspiera Stowarzyszenie mali bracia Ubogich

Obecność drugiego człowieka, chęć rozmowy, otwartość, ciepły posiłek - mają moc, by odmienić choć na chwilę życie osamotnionych, starszych osób.…
CZYTAJ

Antybiotykooporność – cicha pandemia XXI wieku. Bezpieczne stosowanie antybiotyków

Sezon jesienno-zimowy sprzyja wzrostowi zachorowań, a leczenie różnych grup wiekowych, od dzieci po seniorów, często wymaga zastosowania antybiotyków. Z okazji…
CZYTAJ

Dowiedz się więcej o swojej odporności!

#Katar, #kichanie, #kaszel i ból gardła to poza kolorowymi liśćmi drzew charakterystyczne oznaki mokrej i zimnej jesieni. Za wymienione objawy…
CZYTAJ

Wpływ konieczności przesiedlenia na zdrowie psychiczne i dobrostan psychospołeczny dzieci

„Bez wątpienia jest tu fajnie; ale prawdziwy dom, to własny dom...” - Badanie subiektywnego dobrostanu dzieci i młodzieży mieszkających w…
CZYTAJ

Rola białka w zrównoważonej diecie

Białko stanowi około 20% masy ciała człowieka, z czego mniej więcej 300 g ulega wymianie w ciągu doby. Ten niezbędny…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Wyjazd do uzdrowiska po zdrowie!

Wyjazd do uzdrowiska to dla wielu osób doskonała okazja, aby zadbać o…
CZYTAJ

Antybiotykooporność – cicha pandemia XXI wieku. Bezpieczne stosowanie antybiotyków

Sezon jesienno-zimowy sprzyja wzrostowi zachorowań, a leczenie różnych grup wiekowych, od dzieci…
CZYTAJ

Dowiedz się więcej o swojej odporności!

#Katar, #kichanie, #kaszel i ból gardła to poza kolorowymi liśćmi drzew charakterystyczne…
CZYTAJ

Cukrzyca: znaj ryzyko – bądź odpowiedzialny. Kto jest na nią szczególnie narażony? Czy można obniżyć ryzyko zachorowania? Co jeść przy cukrzycy?

14 listopada obchodzony jest Światowy Dzień Cukrzycy. W tym roku hasłem przewodnim…
CZYTAJ

Samobadanie piersi ratuje życie

Rak piersi to choroba podstępna, gdyż początkowo nie daje symptomów, a pierwszym…
CZYTAJ