Apiterapia – mleczko pszczele.



Apiterapia to nic innego jak leczenie produktami pszczelimi. Do takich produktów zaliczamy jad pszczeli, propolis (kit pszczeli), mleczko pszczele, miód, pyłek kwiatowy.

Apiterapia – mleczko pszczele.

Mleczko pszczele i jego właściwości:

Mleczko pszczele to bogate źródło witam, oraz mikro jak i makroelementów. W mleczku pszczelim znajduje się także kwas foliowy, witamina B1, B2, B6, B12, H w niewielkich ilościach witamina C.

W mleczku pszczelim dodatkowo znajdują się witaminy rozpuszczalne w tłuszczach czyli witamina A, D, E, K jak również liczne składniki mineralne  jak: żelazo, wapń, mangan, nikiel, krzem, kobalt, chrom, bizmut, arsen, sód, potas, glin, cynk, miedź, magnez, siarka, fosfor, chlor, brom.

Mleczko pszczele należy przechowywać w niskiej temperaturze, dobrym konserwantem mleczka pszczelego jest alkohol 40% etylowy oraz miód. Za korzystne dla diety jest spożywanie mleczka pszczelego o 2% stężeniu  z miodem lub ziołomiodem. Mleczko pszczele można poddać procesowi liofilizacji, który pozwala przechowywać mleczko pszczele nawet przez 5 lat.

Mleczko pszczele  – działanie lecznicze:

Mleczko pszczele jest produktem wykazującym w równym stopniu właściwości odżywcze, biotyczne i immunorekonstruujące. Właściwości odżywcze mleczka pszczelego uzasadnia bogactwo zawartych w nim substancji białkowych, łatwo przyswajalnych węglowodanów, witamin, makro i mikorelementów oraz różnych substancji czynnych biologicznie.

W wieloośrodkowych badaniach klinicznych wykazano, że kuracja mleczkiem pszczelim korzystnie wpływa na stan tętnic w miażdżycy oraz normalizuje ciśnienie krwi. Zadowalające wyniki uzyskano w leczeniu preparatami z mleczka pszczelego, schorzeń obwodowych naczyń krwionośnych, takich jak zapalenie żył, zapalenie zarostowo-zakrzepowe, żylaki podudzi, żylaki odbytu. Interesujące są obserwacje dotyczące wpływu mleczka pszczelego na ośrodkowy układ nerwowy.

 

 



Obecny w tym produkcie kwas aminomasłowy, bierze udział w transmisji impulsów nerwowych. Mleczko pszczele działa przeciwbakteryjnie na różne szczepy Gram+ i Gram -. Stwierdzono również hamujący wpływ mleczka pszczelego na rozwój Candida albicans I Aspergillus Niger – drożdżaków i pleśni patogennych dla człowieka.

Działanie przeciwdrobnoustrojowe mleczka pszczelego wykazano także w odniesieniu do wirusa opryszczki Herpes simplex i grypy typu A i B, oraz pełzaka czerwonki.

Do grupy schorzeń wewnętrznych często leczonych za pomocą mleczka pszczelego należy choroba wrzodowa żołądka i dwunastnicy. Mleczko pszczele podaje się w takich przypadkach jako środek wspomagających obok ogólnie stosowanych leków.

Mleczko pszczele zastosowano w leczeniu stanów zapalnych wątroby i pęcherzyka żółciowego. Wykazuje ono wyraźne działanie ochraniające tkankę wątrobową przed substancjami toksycznymi, a także zapobiega powstawaniu marskości wątroby. Poza tym mleczko pszczele stosuje się z powodzeniem w stanach zapalnych leczenia trzustki oraz w przewlekłej niewydolności nerek.

Stwierdzono także działanie moczopędne mleczka pszczelego, co jest szczególnie pomocne przy leczeniu otyłości. W schorzeniach układu oddechowego częściej mleczko pszczele jest stosowane  do leczenia egzogennych postaci astmy oskrzelowej, stanów zapalnych oskrzeli. Mleczko pszczele jest polecane przy gruźlicy płuc, zwłaszcza w okresie rekonwalescencji.

Dzięki temu że mleczko pszczele zawiera tłuszcze, cukry, kompleks witamin i biopierwiastki, dodaje się je do leczniczych maści i stosuje w celu odnowy skóry. Mleczko pszczele wspomaga leczenie trudno gojących się ran, w tym ran oparzeniowych i odleżyn a także schorzenia jak łojotok skóry twarzy, egzemy łojotokowe, toczeń rumieniowaty oraz liszaje rąk i nóg.

Stosowanie mleczka pszczelego w postaci maści, połączone z przyjmowaniem tego produktu pszczelego drogą doustną prowadzi w dość krótkim czasie do ustąpienia powyższych dolegliwości.

Mleczko pszczele bardzo dobrze sprawdza się przy leczeniu chorób wieku starczego:

– zespoły mózgowe ( zaburzenia krążenia, miażdżycy naczyń mózgowych )

– zaburzenia układu nerwowego

– choroby serca i naczyń ( niedociśnienie i nadciśnienie tętnicze, zakrzepowe zapalenie żył)

– choroby kości ( osteoporoza, złamania )

– choroby przewodu pokarmowego ( wrzody żołądka i dwunastnicy)

– zaburzenia w odżywianiu

– nietrzymanie moczu

– stany osłabienia po chorobach zakaźnych i operacjach.

Źródło Czasopismo ekologiczne Zdrowie i Apiterapia.

Mikroflora w jamie ustnej – mały ekosystem, wielkie znaczenie

Kiedy myślimy o mikroflorze, zwykle mamy na myśli jelita. Tymczasem równie złożony i ważny ekosystem mikroorganizmów funkcjonuje w naszej jamie…
CZYTAJ

Rola roweru i transportu publicznego w dążeniu do neutralności klimatycznej – Światowy Dzień Roweru 2025

Z okazji Światowego Dnia Roweru, obchodzonego 3 czerwca, warto przypomnieć o licznych korzyściach płynących z jazdy na rowerze. Raport Europejskiej…
CZYTAJ

29 maja to Światowy Dzień Układu Pokarmowego. Niestety, o mikrobiocie nadal wiemy zbyt mało

Z okazji Światowego Dnia Układu Pokarmowego eksperci zwracają uwagę na kluczową rolę mikrobioty jelitowej w utrzymaniu zdrowia człowieka. Ten złożony…
CZYTAJ

Koniec z bólem i dyskomfortem: laserowe leczenie żylaków to Twoje rozwiązanie!

Żylaki to powszechny problem, który dotyka coraz więcej osób. Niezależnie od tego, czy są to poszerzone, sine żyły na nogach,…
CZYTAJ

Moda czy zdrowie? Jak mądrze wybielać zęby i dbać o piękny uśmiech w sezonie weselno-komunijnym i nie tylko

Śnieżnobiały uśmiech staje się modny i szczególnie pożądany w okresie ślubno-komunijnym. Coraz więcej osób, przygotowując się do ważnych uroczystości, uwzględnia…
CZYTAJ

Wiosenny niezbędnik na piknik i grilla

Wiosna i lato to czas, gdy gotowanie przenosi się na świeże powietrze. Grill w ogrodzie, piknik w parku, a może…
CZYTAJ

Wiosenny grill bez stresu – wszystko gotowe, zanim przyjdą goście

Są takie dni, kiedy wszystko toczy się we własnym tempie. Stół ustawiony gdzieś w ogrodzie, w powietrzu unosi się zapach…
CZYTAJ

Światowy Dzień Tarczycy: Niedoczynność i nadczynność tarczycy – co musisz wiedzieć?

Z okazji Światowego Dnia Tarczycy lek. Claude Mawa, specjalista medycyny rodzinnej Grupy LUX MED, przypomina o roli tego niewielkiego, ale…
CZYTAJ

Międzynarodowy Dzień Różnorodności Biologicznej 2025: Harmonia z naturą i zrównoważony rozwój

22 maja obchodzimy Międzynarodowy Dzień Różnorodności Biologicznej, ustanowiony przez Zgromadzenie Ogólne ONZ w 2000 roku, aby upamiętnić przyjęcie Konwencji o…
CZYTAJ

Nadwaga a zdrowie: 4 nieoczywiste schorzenia związane z otyłością, które warto znać

22 maja przypada Europejski Dzień Walki z Otyłością. Z tej okazji warto przypomnieć, jak poważne konsekwencje dla zdrowia niesie nadmierna…
CZYTAJ

Rola jelit w układzie odpornościowym – jak decydują o naszym samopoczuciu i ochronie przed infekcjami?

Jeśli nie zadbamy o nasze jelita, możemy doprowadzić do ich rozszczelnienia, co otwiera drzwi dla chorób autoimmunologicznych, alergii, przewlekłych zapaleń,…
CZYTAJ

Ciche zagrożenie, które można opanować. 17 maja obchodzimy Światowy Dzień Nadciśnienia Tętniczego

Nadciśnienie tętnicze nazywane jest „cichym zabójcą” - przez długie lata może bowiem nie dawać objawów, a nieleczone prowadzi do poważnych…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

29 maja to Światowy Dzień Układu Pokarmowego. Niestety, o mikrobiocie nadal wiemy zbyt mało

Z okazji Światowego Dnia Układu Pokarmowego eksperci zwracają uwagę na kluczową rolę…
CZYTAJ

Koniec z bólem i dyskomfortem: laserowe leczenie żylaków to Twoje rozwiązanie!

Żylaki to powszechny problem, który dotyka coraz więcej osób. Niezależnie od tego,…
CZYTAJ

Światowy Dzień Tarczycy: Niedoczynność i nadczynność tarczycy – co musisz wiedzieć?

Z okazji Światowego Dnia Tarczycy lek. Claude Mawa, specjalista medycyny rodzinnej Grupy…
CZYTAJ

Nadwaga a zdrowie: 4 nieoczywiste schorzenia związane z otyłością, które warto znać

22 maja przypada Europejski Dzień Walki z Otyłością. Z tej okazji warto…
CZYTAJ

Rola jelit w układzie odpornościowym – jak decydują o naszym samopoczuciu i ochronie przed infekcjami?

Jeśli nie zadbamy o nasze jelita, możemy doprowadzić do ich rozszczelnienia, co…
CZYTAJ