Zupa ze szparagów z makaronem z Szynki Dojrzewającej
Składniki:
– Szynka Dojrzewająca firmy Gzella 150g
– białe szparagi (mogą być konserwowe) 1 wiązka
– woda 0,75l
– serek topiony kremowy 100g
– masło 1 łyżka
– sól, cukier, biały pieprz do smaku
– sos sojowy 1 łyżeczka
– śmietanka słodka 18% 100ml
– śmietana kwaśna 18% 100ml
Szparagi obrać, przekroić na pół i ugotować do miękkości w osolonej wodzie (z dodatkiem szczypty cukru).
Części z główką wyciągnąć, a te dolne zmiksować z wodą (w której się gotowały) i serkiem topionym. Przetrzeć przez sito, aby pozbyć się łyk, dodać sos sojowy, biały pieprz do smaku i masło.
Obie śmietany połączyć, zahartować, wymieszać. Wszystko razem połączyć. Na koniec dodać szparagi z główką.
Szynkę dojrzewającą pokroić jak makaron do rosołu, podsmażyć na suchej patelni do lekkiego zrumienienia i posypać zupę.
Smacznego!