Zupa rybna



Do zrobienia pysznej zupy rybnej musimy miec, świeże ryby, swieże warzywa, troche chęci i naczynie czyli garnek…
Najlepiej zupę gotowac na małym ogniu, ponieważ wtedy wywar będzie miał silny aromat . Zupę rybną najlepiej jest przyrządzac z kilku rodzajów ryb, jest bardziej aromatyczna i ma wiele zapachów. Jeśli nie mamy kilku odmian ryb możemy też zrobic zupę z jednego gatunku ryby.

Zupę rybną przyrządza się na wywarze. Zupa rybna to wywar z warzyw i ziół-przypraw. Oczywiście zupę możemy wzbogacac różnymi składnikami jak np. pomidory czy też papryką…wszystko według własnego uznania.

Przepis na zupę rybną
Podajemy składniki w ilościach na 3 porcje:
1 kilogram ryb mogą to byc filety jak i tusze
1cebula
3 ząbki czosnku
marchew, por, seler, natka pietruszki
1 liść laurowy
2 łyżki oleju
dodajemy przyprawy takie jak majeranek
możemy dodac 2 kostki bulionu lub 2 łyżki vegety
sól, pieprz
Wywar gotujemy na wolnym ogniu!. Do wywaru wrzucamy obrane ząbki czosnku. Jeśli wczesniej nie pokroilismy warzyw, musimy po ugotowaniu ich , wyjąc i podrobnic na mniejsze kawałki i ponownie wrzucic do wywaru. Cebulę najpierw podsmażamy, ale delikatnie aby tylko się zeszkliła i wrzucamy do wywaru. Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki.

Prosto, szybko i smacznie a co najważniejsze ZDROWO, czyli zupa jarzynowa.

Jest to najlepsza zupa aby dostarczyc naszemu organizmowi porządną dawkę witamin. Do przyrządzenie zupy jarzynowej, potrzeba nam produktów które możemy praktycznie wszędzie dostac, które są naszym krajowym produktem. Przeciętny Polak nie zjada zbyt wielu warzyw i owoców. Natomiast nasza dieta powinna zawierać wartości odżywcze, takie jak witaminy, minerały czy też błonnik pokarmowy. W ten sposób można ustrzec się lub szybciej wyleczyć liczne schorzenia, np. cukrzycę, miażdżycę i choroby układu pokarmowego.

Podajemy składniki:

  • 4 łyżki oliwy
  • 1 cebula,
  • 1 mała dynia, pokrojona w kostkę,
  • 2 marchewki,
  • 1  brukiew, ,
  • 1 łodyga selera naciowego,drobno pokrojona
  • szczypta suszonego majeranku,
  • sól i  czarny pieprz,
  • 5 dużych liści kapusty
  • 400 gramów  fasoli, wypłukanej i osuszonej,
  • bulion z kurczaka,moga byc kostki lub vegeta
  • 350 gramów makaronu np: rurki, swiderki według uznania,
  • posiekana natka pietruszki,.

1 kalafior , opcjonalnie zamiast makaronu możemy dodac 3 drobno pokrojone ziemniaki

Sposób przyrządzenia:

Do garnka wlej oliwę i wstaw na mały ogień. Następnie dodajemy cebulę, dynię, marchew, brukiew, seler, suszony majeranek, sól i pieprz. Wywar gotujemy, do momentu aż cebula zmięknie. Nastepnie dodajemy  kapustę, fasolę oraz bulion. Doprowadamy do wrzenia, a następnie dodajemy makaron. Po dodaniu makaronu gotujemy na mniejszym ogniu około 20 minut, do momentu gdy wszystkie warzywa będą miękkie. Dopraw dodatkowo solą i pieprzem. Na końcu dodajemy posiekaną natkę pietruszki.



Idealna zupa rozgrzewająca na jesienn wieczory. Zupa z dyni.

Na samym poczatku musimy dokładnie umyc dynię. Następnie ścinamy górę dyni mniej więcej na wysokośc 4-5 cm. Następnie łyżką wybieramy z  środka pestki i miąższ. Pózniej masło utrzyj z i dodaj szczyptę soli i szczyptę  pieprzu. Startym masłem wysmaruj wnętrze dyni. Następnie gotujemy mleko i wlewamy je do wnętrza dyni. Dodajemy ryż (ale nie ugotowany) oraz posiekaną natkę i obraną skórkę z cytryny (cytryne musimy najpierw sparzyc goracą woda). Przykryj pokrywką z dyni, umieść na blaszce do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na około 2,5 godziny. Po upływie 2,5 godziny wyjmujemy z dyni skórkę cytryny. dodajemy

startego parmezanu, soli i pieprzu do smaku. Musimy jeszcze łyżką wyskrobac miękki ugotowany miąższ z wnetrza dyni. Rozdrobnij i dodaj do zupy. Zupę z dyni możemy podawac z grzankami.

Składniku potrzebna do zrobienia zupy z dyni

1 dynia
4 łyżki ryżu
1 litr mleka
23 łyżki masła
1/2 pęczka natki pietruszki
40 gramów  startego parmezanu
1 cytryna
2 gałązki świeżego tymianku może też byc suszony tymianek
świeżo zmielony pieprz ilośc według uznania

Porą jesienią, nasz organizm domaga się nawijmy to typowych potraw dla tego okresu. Głównymi potrawami sa potrawy rozgrzewajace, jedna z takich potraw może byc własnie zupa gulaszowa. Jest to odealna zupa która dostarczy naszemu organizmowi niezbędnych wartości odzywczych.

Aby zrobic przepyszna zupę gulaszową najlepiej wybrac do tego mięso wieprzowe lub wołowe. Dodatkowo jest to zupa która daje duże pole do eksperymentowania i przyrzadzenia jej według własnych potrzeb i smaku.

Sposób przyrządzenia

Na początku roztapiamy  masło na małym ogniu, następnie dodajemy drobno pokrojoną cebulę i podsmażamy az do momentu gdy cebula nabierze szklistego koloru

Następnie do zeszklonej cebuli dodajemy paprykę i czosnek podsmażamy

Do warzyw dodajmy pieczarki, mieszamy je z warzywami i dusimy pod przykryciem przez około 5-7 minut.

Nastepnie podsmażamy zmielone mięso. Przykrywamy i dusimy przez ok. 5 minut.

Do całości dodajemy wywar a nastepnie  zagotowujemy. Po dodaniu wywaru zmniejszamy ogień i gotujemy przez około 15 minut.

Składniki

250 g wołowiny lub wieprzowiny, 1/2 kilograma pomidorów, pomidory należy sparzyc i pokroic w kostkę, możemy zamiast świeżych pomidorów dodac przecier pomidorowy z kartoniku lub pomidory z puszki, 1 szklanka wywaru warzywnego, wieprzowego lub wołowego, 1/2 papryki, papryke tez kroimy w drobne kostki, najlepiej dodac kilka rodzajów papryki czyli czerwoną, zielona i zółtą, pieczarki pokrojone w paski, 1 cebula, 1 żabek czosnku, sól i pieprz, 1 łyżeczka soku cytrynowego, mała papryczka chili, majeranek, rozmaryn.

Błyskawiczna zupa, smaczna i zdrowa, czyli zupa krem z marchwi

Na poczatku w małym garnku roztopiamy masło.Później delikatnie podsmażamy marchew, cebulę i imbir.

Następnie dodajemy ziemniaki oraz bulion i  doprowadzamy do wrzenia. Po zagotowaniu zmniejszamy ogień na mniejszy i gotujemy do momentu aż ziemniaki zmiękną. Odcedzamy wywar do osobnego naczynia. Przekładamy warzywa do blendera, dodajemy koperek i

wlewamy  tyle wywaru, aby zakryc warzywa. Po zmiksowaniu odlewamy nadmiar wywaru. Nastepnie zmiksowane warzywa przekładamy z powrotem do garnka. Na końcu doprawiamy według uznania solą i pieprzem i gotujemy na wolnym ogniu około 25 min.. Możemy także dodac śmietanę.

Zupę krem z marchwi możemy podawac z grzankami własnego wyrobu lub też dodac grzanki już gotowe w postaci drobnych kawałków.

Produkty potrzebne do wykonania zupy krem z marchwi:

1/2 kilograma marchwi, 1 łyżka masła,  40 gramów posiekanej cebuli, 1/2 łyżeczki startego imbiru, 40 gramów  pokrojonych ziemniaków, 2szklanki bulionu warzywnego, 2,5 łyżki posiekanego koperku, 50 ml śmietany tortowej, sól i pieprz według uznania.

Zupa zbójnicka z papryką

Sposób przyrządzenia zupy zbójnickiej z papryką:

Kroimy w kostkę mięso, nastepnie nacieramy mięso wyciśniętym czosnkiem. Po nasmarowaniu mięsa, podsmażamy je, po czym dodajemy dodajemy  posiekaną w kostkę paprykę, marchewkę, pora, pieczarki i cebulę. Dolewamy wodą  tak aby przykryć wszystkie produkty. Wywar musimy zagotowac a nastepnie gotowac przez około 20 minut.

Gdy wywar będzie powoli sie gotował, kroimy ziemniaki w drobne kostki i wrzucamy je po około 20 minutach do wywaru. Nastepnie sparzone już pomidory kroimy w jak najdrobniejsze kawałki i wrzucamy do wywaru. Gdy ziemniaki będą juz mięki dodajemy makaron. Na koniec doprawiamy sola i pieprzem oraz według uznania innymi przyprawami.

Składniki:

300 dag mięsa z kurczaka, 4 ziamniaki, 4 pomidory, 3 ząbki czosnku, 4 papryki czerwone, 3 marchewki, 2 cebule, por, około 200 dag pieczarek, sos sojowy, szczyptę soli i pieprzu, makaron (według uznania moga to byc muszelki, swiderki lub inne).

Jesień w odcieniach ziemi – torebki PANNA w najmodniejszych kolorach sezonu

Tegoroczne jesienne trendy to triumf naturalnych, stonowanych barw, które od lat królują w modzie jako symbol elegancji i harmonii z…
CZYTAJ

Jesień a ryzyko zawału serca

Jesień to pora roku, która przynosi nie tylko piękne, złociste krajobrazy, ale niestety także podwyższone ryzyko zdrowotne. Według kardiologów, w…
CZYTAJ

Odpowiadamy na 5 pytań o witaminę D – co musisz wiedzieć przed zimą?

Suplementacja witaminy D jesienią i zimą to temat, który co roku budzi wiele pytań u pacjentów. Czy rzeczywiście warto ją…
CZYTAJ

Dziurawiec, pokrzywa i skrzyp polny Popularne zioła wsparciem dla kobiecej urody

Zioła od wieków stanowią naturalne wsparcie dla zdrowia i urody, a ich działanie jest szczególnie cenione w fitoterapii kobiecej. Rosemary…
CZYTAJ

Żywność do odpadów? To odpada!

Światowy Dzień Żywności (ang. World Food Day) obchodzony jest co roku 16 października. Został ustanowiony przez Organizację Narodów Zjednoczonych do…
CZYTAJ

Bezpieczne przechowywanie leków w domu: najlepsze praktyki

Niewłaściwe trzymanie leków w domu może prowadzić do poważnych zagrożeń zdrowotnych, o czym wielu pacjentów nie zdaje sobie sprawy. Farmaceutyki,…
CZYTAJ

Retinol plus fotoprotekcja – Jesienny tandem dla odmłodzenia i regeneracji

Jesień to zdecydowanie czas retinolu. Odmłodzenie, regeneracja i normalizacja to to, czego bardzo potrzebuje nasza skóra po lecie. Eksperci wskazują,…
CZYTAJ

Klopsiki z purée ziemniaczanym i marchewką z groszkiem

Gdy aura na zewnątrz bywa kapryśna postaw na sprawdzone przepisy. Soczyste 
i aromatyczne klopsiki w delikatnym sosie to klasyka, która…
CZYTAJ

Żywienie dojelitowe – co powinieneś o nim wiedzieć?

Świadomość, jak ważna jest prawidłowa dieta dla naszego zdrowia jest powszechna. Pozwala ona na zachowanie dobrego stanu odżywienia organizmu, co…
CZYTAJ

Bonding stomatologiczny – spełnienie marzeń o zachwycającym uśmiechu? Sprawdzamy!

Wśród metod pozwalających na uzyskanie pięknych, białych zębów mnożą się propozycje, które w sposób mniej lub bardziej inwazyjny mają doprowadzić…
CZYTAJ

Fotouczulenia i reakcje fototoksyczne. Jak poradzić sobie z alergią na słońce?

Ekspozycja na światło słoneczne, choć niezbędna dla naszego zdrowia, w nadmiarze może prowadzić do niepożądanych reakcji skórnych, jak fotouczulenia i…
CZYTAJ

Ginekologia estetyczna – nie ma się czego wstydzić!

Poprawa wyglądu oraz funkcjonowania kobiecych okolic intymnych to główne cele zabiegów z obszaru ginekologii estetycznej. Szczególnie efektywnie działają w tym…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Jesień a ryzyko zawału serca

Jesień to pora roku, która przynosi nie tylko piękne, złociste krajobrazy, ale…
CZYTAJ

Odpowiadamy na 5 pytań o witaminę D – co musisz wiedzieć przed zimą?

Suplementacja witaminy D jesienią i zimą to temat, który co roku budzi…
CZYTAJ

Dziurawiec, pokrzywa i skrzyp polny Popularne zioła wsparciem dla kobiecej urody

Zioła od wieków stanowią naturalne wsparcie dla zdrowia i urody, a ich…
CZYTAJ

Bezpieczne przechowywanie leków w domu: najlepsze praktyki

Niewłaściwe trzymanie leków w domu może prowadzić do poważnych zagrożeń zdrowotnych, o…
CZYTAJ

Żywienie dojelitowe – co powinieneś o nim wiedzieć?

Świadomość, jak ważna jest prawidłowa dieta dla naszego zdrowia jest powszechna. Pozwala…
CZYTAJ