Zupa rybna



Do zrobienia pysznej zupy rybnej musimy miec, świeże ryby, swieże warzywa, troche chęci i naczynie czyli garnek…
Najlepiej zupę gotowac na małym ogniu, ponieważ wtedy wywar będzie miał silny aromat . Zupę rybną najlepiej jest przyrządzac z kilku rodzajów ryb, jest bardziej aromatyczna i ma wiele zapachów. Jeśli nie mamy kilku odmian ryb możemy też zrobic zupę z jednego gatunku ryby.

Zupę rybną przyrządza się na wywarze. Zupa rybna to wywar z warzyw i ziół-przypraw. Oczywiście zupę możemy wzbogacac różnymi składnikami jak np. pomidory czy też papryką…wszystko według własnego uznania.

Przepis na zupę rybną
Podajemy składniki w ilościach na 3 porcje:
1 kilogram ryb mogą to byc filety jak i tusze
1cebula
3 ząbki czosnku
marchew, por, seler, natka pietruszki
1 liść laurowy
2 łyżki oleju
dodajemy przyprawy takie jak majeranek
możemy dodac 2 kostki bulionu lub 2 łyżki vegety
sól, pieprz
Wywar gotujemy na wolnym ogniu!. Do wywaru wrzucamy obrane ząbki czosnku. Jeśli wczesniej nie pokroilismy warzyw, musimy po ugotowaniu ich , wyjąc i podrobnic na mniejsze kawałki i ponownie wrzucic do wywaru. Cebulę najpierw podsmażamy, ale delikatnie aby tylko się zeszkliła i wrzucamy do wywaru. Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki.

Prosto, szybko i smacznie a co najważniejsze ZDROWO, czyli zupa jarzynowa.

Jest to najlepsza zupa aby dostarczyc naszemu organizmowi porządną dawkę witamin. Do przyrządzenie zupy jarzynowej, potrzeba nam produktów które możemy praktycznie wszędzie dostac, które są naszym krajowym produktem. Przeciętny Polak nie zjada zbyt wielu warzyw i owoców. Natomiast nasza dieta powinna zawierać wartości odżywcze, takie jak witaminy, minerały czy też błonnik pokarmowy. W ten sposób można ustrzec się lub szybciej wyleczyć liczne schorzenia, np. cukrzycę, miażdżycę i choroby układu pokarmowego.

Podajemy składniki:

  • 4 łyżki oliwy
  • 1 cebula,
  • 1 mała dynia, pokrojona w kostkę,
  • 2 marchewki,
  • 1  brukiew, ,
  • 1 łodyga selera naciowego,drobno pokrojona
  • szczypta suszonego majeranku,
  • sól i  czarny pieprz,
  • 5 dużych liści kapusty
  • 400 gramów  fasoli, wypłukanej i osuszonej,
  • bulion z kurczaka,moga byc kostki lub vegeta
  • 350 gramów makaronu np: rurki, swiderki według uznania,
  • posiekana natka pietruszki,.

1 kalafior , opcjonalnie zamiast makaronu możemy dodac 3 drobno pokrojone ziemniaki

Sposób przyrządzenia:

Do garnka wlej oliwę i wstaw na mały ogień. Następnie dodajemy cebulę, dynię, marchew, brukiew, seler, suszony majeranek, sól i pieprz. Wywar gotujemy, do momentu aż cebula zmięknie. Nastepnie dodajemy  kapustę, fasolę oraz bulion. Doprowadamy do wrzenia, a następnie dodajemy makaron. Po dodaniu makaronu gotujemy na mniejszym ogniu około 20 minut, do momentu gdy wszystkie warzywa będą miękkie. Dopraw dodatkowo solą i pieprzem. Na końcu dodajemy posiekaną natkę pietruszki.



Idealna zupa rozgrzewająca na jesienn wieczory. Zupa z dyni.

Na samym poczatku musimy dokładnie umyc dynię. Następnie ścinamy górę dyni mniej więcej na wysokośc 4-5 cm. Następnie łyżką wybieramy z  środka pestki i miąższ. Pózniej masło utrzyj z i dodaj szczyptę soli i szczyptę  pieprzu. Startym masłem wysmaruj wnętrze dyni. Następnie gotujemy mleko i wlewamy je do wnętrza dyni. Dodajemy ryż (ale nie ugotowany) oraz posiekaną natkę i obraną skórkę z cytryny (cytryne musimy najpierw sparzyc goracą woda). Przykryj pokrywką z dyni, umieść na blaszce do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na około 2,5 godziny. Po upływie 2,5 godziny wyjmujemy z dyni skórkę cytryny. dodajemy

startego parmezanu, soli i pieprzu do smaku. Musimy jeszcze łyżką wyskrobac miękki ugotowany miąższ z wnetrza dyni. Rozdrobnij i dodaj do zupy. Zupę z dyni możemy podawac z grzankami.

Składniku potrzebna do zrobienia zupy z dyni

1 dynia
4 łyżki ryżu
1 litr mleka
23 łyżki masła
1/2 pęczka natki pietruszki
40 gramów  startego parmezanu
1 cytryna
2 gałązki świeżego tymianku może też byc suszony tymianek
świeżo zmielony pieprz ilośc według uznania

Porą jesienią, nasz organizm domaga się nawijmy to typowych potraw dla tego okresu. Głównymi potrawami sa potrawy rozgrzewajace, jedna z takich potraw może byc własnie zupa gulaszowa. Jest to odealna zupa która dostarczy naszemu organizmowi niezbędnych wartości odzywczych.

Aby zrobic przepyszna zupę gulaszową najlepiej wybrac do tego mięso wieprzowe lub wołowe. Dodatkowo jest to zupa która daje duże pole do eksperymentowania i przyrzadzenia jej według własnych potrzeb i smaku.

Sposób przyrządzenia

Na początku roztapiamy  masło na małym ogniu, następnie dodajemy drobno pokrojoną cebulę i podsmażamy az do momentu gdy cebula nabierze szklistego koloru

Następnie do zeszklonej cebuli dodajemy paprykę i czosnek podsmażamy

Do warzyw dodajmy pieczarki, mieszamy je z warzywami i dusimy pod przykryciem przez około 5-7 minut.

Nastepnie podsmażamy zmielone mięso. Przykrywamy i dusimy przez ok. 5 minut.

Do całości dodajemy wywar a nastepnie  zagotowujemy. Po dodaniu wywaru zmniejszamy ogień i gotujemy przez około 15 minut.

Składniki

250 g wołowiny lub wieprzowiny, 1/2 kilograma pomidorów, pomidory należy sparzyc i pokroic w kostkę, możemy zamiast świeżych pomidorów dodac przecier pomidorowy z kartoniku lub pomidory z puszki, 1 szklanka wywaru warzywnego, wieprzowego lub wołowego, 1/2 papryki, papryke tez kroimy w drobne kostki, najlepiej dodac kilka rodzajów papryki czyli czerwoną, zielona i zółtą, pieczarki pokrojone w paski, 1 cebula, 1 żabek czosnku, sól i pieprz, 1 łyżeczka soku cytrynowego, mała papryczka chili, majeranek, rozmaryn.

Błyskawiczna zupa, smaczna i zdrowa, czyli zupa krem z marchwi

Na poczatku w małym garnku roztopiamy masło.Później delikatnie podsmażamy marchew, cebulę i imbir.

Następnie dodajemy ziemniaki oraz bulion i  doprowadzamy do wrzenia. Po zagotowaniu zmniejszamy ogień na mniejszy i gotujemy do momentu aż ziemniaki zmiękną. Odcedzamy wywar do osobnego naczynia. Przekładamy warzywa do blendera, dodajemy koperek i

wlewamy  tyle wywaru, aby zakryc warzywa. Po zmiksowaniu odlewamy nadmiar wywaru. Nastepnie zmiksowane warzywa przekładamy z powrotem do garnka. Na końcu doprawiamy według uznania solą i pieprzem i gotujemy na wolnym ogniu około 25 min.. Możemy także dodac śmietanę.

Zupę krem z marchwi możemy podawac z grzankami własnego wyrobu lub też dodac grzanki już gotowe w postaci drobnych kawałków.

Produkty potrzebne do wykonania zupy krem z marchwi:

1/2 kilograma marchwi, 1 łyżka masła,  40 gramów posiekanej cebuli, 1/2 łyżeczki startego imbiru, 40 gramów  pokrojonych ziemniaków, 2szklanki bulionu warzywnego, 2,5 łyżki posiekanego koperku, 50 ml śmietany tortowej, sól i pieprz według uznania.

Zupa zbójnicka z papryką

Sposób przyrządzenia zupy zbójnickiej z papryką:

Kroimy w kostkę mięso, nastepnie nacieramy mięso wyciśniętym czosnkiem. Po nasmarowaniu mięsa, podsmażamy je, po czym dodajemy dodajemy  posiekaną w kostkę paprykę, marchewkę, pora, pieczarki i cebulę. Dolewamy wodą  tak aby przykryć wszystkie produkty. Wywar musimy zagotowac a nastepnie gotowac przez około 20 minut.

Gdy wywar będzie powoli sie gotował, kroimy ziemniaki w drobne kostki i wrzucamy je po około 20 minutach do wywaru. Nastepnie sparzone już pomidory kroimy w jak najdrobniejsze kawałki i wrzucamy do wywaru. Gdy ziemniaki będą juz mięki dodajemy makaron. Na koniec doprawiamy sola i pieprzem oraz według uznania innymi przyprawami.

Składniki:

300 dag mięsa z kurczaka, 4 ziamniaki, 4 pomidory, 3 ząbki czosnku, 4 papryki czerwone, 3 marchewki, 2 cebule, por, około 200 dag pieczarek, sos sojowy, szczyptę soli i pieprzu, makaron (według uznania moga to byc muszelki, swiderki lub inne).

Co zrobić, żeby uniknąć wakacyjnej Zemsty Faraona?

Wakacje to czas błogiego odpoczynku. Niektóre kierunki – jak np. Egipt czy Turcja kuszą pięknymi widokami, piaszczystymi plażami i błękitną…
CZYTAJ

Moc rówieśników: Badanie UNICEF na temat postaw ukraińskich nastolatków wobec wsparcia zdrowia psychicznego w Polsce

Jak wpływ rówieśników, społeczna percepcja i czynniki psychologiczne wpływają na chęć szukania wsparcia. – Raport UNICEF, opracowany we współpracy z…
CZYTAJ

Wyjeżdżasz na południe Europy? Te 6 rzeczy, musisz wiedzieć o udarze cieplnym

Meteorolodzy podkreślają, że tegoroczne lato może być jednym z najgorętszych w historii. Już w czerwcu w Grecji, na Cyprze czy…
CZYTAJ

Choroby krążenia nie lubią wysokich temperatur. Upał może powodować omdlenia, a nawet zawał mięśnia sercowego. 

Przez Polskę przechodzi fala upałów. Podczas panujących obecnie wysokich temperatur serce pracuje intensywniej, a naczynia krwionośne się rozszerzają. Wzmożone pocenie…
CZYTAJ

Zupa owocowa z lanymi kluseczkami

A my na to jak na lato! Gdy za oknem wysokie temperatury, na stole stawiamy na dania pełne smaku i…
CZYTAJ

Choroba cukrzycowa stóp – czy można uratować stopę przed amputacją?

Zespół stopy cukrzycowej, który zaczyna się od niewielkiej rany, pozostaje najpoważniejszym powikłaniem cukrzycy. W Polsce każdego roku, z powodu rozwoju…
CZYTAJ

Osoby z otyłością a choroby jamy ustnej. Gdzie szukać specjalistycznych gabinetów?

Osoby z otyłością mogą częściej zapadać na choroby jamy ustnej. Ma to związek z bezpośrednimi skutkami zbyt wysokiego BMI, chorobami…
CZYTAJ

Antyoksydacja, rozjaśnienie i wygładzenie – Co jeszcze warto wiedzieć o witaminie C

Witamina C to jeden z najlepiej poznanych i najbardziej docenionych w kosmetyce składników aktywnych. Świat beauty pokochał tę substancję za…
CZYTAJ

Matylda/Łukasiewicz oraz Maria Peszek, Krzysztof Zalewski, Natalia Przybysz, Błażej Król, Justyna Święs i Abradab w koncercie-widowisku „Earth 2.0. Był sobie człowiek” podczas konferencji klimatycznej PRECOP 29 w katowickim Spodku

Już 2 października 2024 r. odbywającą się w Katowicach konferencję klimatyczną PRECOP 29 uświetni wyjątkowe, intermedialne wydarzenie. Firmowane przez duet…
CZYTAJ

Pyszny koktajl z morelami i orzechami nerkowca – Spróbuj dla smaku, zdrowia i mocnych zębów!

Gorące lato, to idealna pora na wprowadzenie do codziennego menu świeżych koktaili. Odżywczy koktail doskonale sprawdzi się w roli jednego…
CZYTAJ

Jelita na wakacjach – jak o nie zadbać?  

Wzdęcia, zaparcia, biegunki czy bóle brzucha nie pasują do wypełnionego słońcem i morską bryzą czy górskimi wspinaczkami urlopu wypoczynkowego. Wakacje…
CZYTAJ

Nutraceutyki – wspieranie zdrowia od środka

Nutraceutyki to produkty pochodzenia naturalnego – są pozyskiwane z roślin, zwierząt, mikroorganizmów lub minerałów. Ich głównym celem jest wspomaganie naszego…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Co zrobić, żeby uniknąć wakacyjnej Zemsty Faraona?

Wakacje to czas błogiego odpoczynku. Niektóre kierunki – jak np. Egipt czy…
CZYTAJ

Wyjeżdżasz na południe Europy? Te 6 rzeczy, musisz wiedzieć o udarze cieplnym

Meteorolodzy podkreślają, że tegoroczne lato może być jednym z najgorętszych w historii.…
CZYTAJ

Choroby krążenia nie lubią wysokich temperatur. Upał może powodować omdlenia, a nawet zawał mięśnia sercowego. 

Przez Polskę przechodzi fala upałów. Podczas panujących obecnie wysokich temperatur serce pracuje…
CZYTAJ

Choroba cukrzycowa stóp – czy można uratować stopę przed amputacją?

Zespół stopy cukrzycowej, który zaczyna się od niewielkiej rany, pozostaje najpoważniejszym powikłaniem…
CZYTAJ

Osoby z otyłością a choroby jamy ustnej. Gdzie szukać specjalistycznych gabinetów?

Osoby z otyłością mogą częściej zapadać na choroby jamy ustnej. Ma to…
CZYTAJ