Zdrowo i smacznie. Żurawina.



Jest słodka z jednocześnie kwaśną nutą, fantastycznie komponuje się z różnymi daniami od przekąsek poprzez zupy, potrawy mięsne na słodkich deserach skończywszy. Sezon na nią przypada na wrzesień a powinien trwać przez cały rok ze względu na fenomenalne właściwości smakowe i bogate źródło witamin.

Żurawina, bo to o niej mowa, może być suszona, przerabiana na soki, kisiele, galaretki, mrożona, możliwości jej wykorzystania są nieograniczone.

Owoce żurawiny zawierają dużo przeciwutleniaczy, chroniących przed wpływem wolnych rodników w efekcie są sprzymierzeńcem w walce o młodą i piękną skórę.

Żurawina suszona to fantastyczny dodatek do płatków śniadaniowych, jogurtów, może być dodawana do napoi.

Nie od dziś znane są zastosowania żurawiny w profilaktyce i leczeniu schorzeń układu moczowego, przeciwdziała, bowiem gromadzeniu się bakterii.

Wykorzystywana jest w profilaktyce układu krążenia, pozwala utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu, zapobiega miażdżycy, pozytywnie wpływa na utrzymanie właściwego ciśnienia krwi.

Żurawina jest także sprzymierzeńcem w walce z płytką nazębną, ponieważ zawarte w niej flawonoidy zapobiega osadzaniu bakterii w jamie ustnej.



modanaurode.pl  -  zurawina z rukola
modanaurode.pl  -   zdrowo i smacznie, zurawina z rukola

Gotujemy makaron (40 dkg makaronu tagliatelle). W międzyczasie drobno siekamy czosnek (2 ząbki), myjemy i kroimy na pół pomidory (ok. 80 dkg miniaturowych pomidorów). Na podgrzaną na patelni oliwę wrzucamy pomidory i czosnek, doprawiamy solą, pieprzem odrobiną cukru i dodajemy żurawinę (10 dkg). Następnie zalewamy winem (10 ml) i przez 2-3 min. pozostawiamy na ogniu. Do pomidorów dodajemy makaron, mieszamy, dekorujemy kilkoma listkami rukoli i parmezanem (10 dkg rukoli, 6 dkg parmezanu).

modanaurode.pl  -  zdrowo i smacznie, kotlety lososiowe z salatka z zurawin
modanaurode.pl  -  zdrowo i smacznie, kotlety lososiowe z salatka z ogurkiem i zurawinami

Obieramy i drobno siekamy szalotki i ogórki (3 szalotki, 2 średnie ogórki), myjemy i siekamy koper (pęczek), kilka gałązek pozostawiamy do dekoracji. 25 dkg jogurtu mieszamy z mlekiem (3 łyżki stołowe) i połową szalotek, kopru i sokiem z ˝ cytryny. Myjemy łososia (50 dkg bez skórki) i po delikatnym osuszeniu siekamy w drobną kostkę. 2/3 łososia pozostałš porcje szalotek, 4 łyżki bułki tartej, jedno jajko, sok z pozostałej połówki cytryny miksujemy w robocie kuchennym. Po zmiksowaniu łączymy z resztę kopru, ryby i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Formujemy łososiowe kotlety i smaćymy uprzednio podgrzanym maœle (1 łyżka) na patelni przez ok. 5 min.

Mieszamy ogórki z żurawiną(10 dkg) i skrapiamy dressingiem. Łososiowe kotlety podajemy razem z sałatką ogórkowo-żurawinową.

modanaurode.pl  - salatka z zurawina
modanaurode.pl  -   zdrowo i smacznie, salatka owocowo-serowa z dressingiem zurawinowym

mieszamy musztardę (1,5 łyżeczki), z sokiem z żurawiny (3 łyżki stołowe) i szczyptą soli, następnie dodajemy 4 łyżki stołowe oliwy z oliwek. Z połowy arbuza i jednego melona wycinamy kulki owocowe. Następnie do owocowych kulek dodajemy ok. 20 dkg rozdrobnionego sera owczego i uprzednio uprażonych posiekanych orzechów włoskich (5 dkg). Myjemy i siekamy liście szpinaku, wszystkie składniki mieszamy i polewamy przygotowanym dressingiem a następnie posypujemy owocami suszonej żurawiny.

modanaurode.pl - zupa z marchwia i suszona zurawina
modanaurode.pl  -   zdrowo i smacznie, zupa z marchwi i suszonych zurawin

Zamaczamy łyżkę żurawin w dwóch łyżkach wrzątku i pozostawiamy na ok. 20 min. Następnie odcedzamy z zachowaniem zalewy. Obieramy i kroimy w kostkę warzywa (40 dkg marchwi, 15 dkg ziemniaków, mały korzeń pietruszki). Jedną cebulę z curry i kurkumą szklimy na maśle. Następnie dodajemy posiekane warzywa i ok. 6 dkg posiekanej żurawiny i smażymy przez chwilę. Zalewamy całość bulionem warzywnym (750 ml.) i gotujemy, kiedy już będą miękkie, miksujemy. Rozmiękczone żurawiny podsmażamy, dodajemy pozostawioną zalewę z żurawin i zagotowujemy. Tak przygotowane żurawiny dodajemy do zupy, zaprawiamy śmietaną i zagotowujemy.

E-papierosy pod lupą dentysty: co dzieje się w jamie ustnej po vapowaniu?

Używanie e-papierosów zdobyło w ostatnich latach ogromną popularność, jako alternatywa dla tradycyjnego palenia tytoniu. Choć początkowo uważano je za mniej…
CZYTAJ

Dieta onkologiczna: fakty i mity

Jak pokazują badania aż 65% pacjentów onkologicznych traci na wadze jeszcze przed pierwszą wizytą u specjalisty, a w trakcie leczenia…
CZYTAJ

Światowy Dzień Mikrobiomu 2025: jesteśmy coraz bardziej zainteresowani mikrobiotą, ale nasza świadomość jest wciąż niewystarczająca

Z okazji Światowego Dnia Mikrobiomu warto przyjrzeć się rosnącemu zainteresowaniu społeczeństwa mikrobiotą i jej wpływem na zdrowie. Dane z trzeciej…
CZYTAJ

Dlaczego nazywamy jelita drugim mózgiem? „To właśnie tam powstaje do 95% serotoniny!”

Czy Twój brzuch wie więcej niż myślisz? Coraz częściej mówi się o jelitach nie tylko jako o centrum trawienia, ale…
CZYTAJ

Co warto wiedzieć o SPF? ABC wiedzy na temat letniej fotoprotekcji

Jakie są wakacyjne potrzeby skóry? Skuteczna ochrona przeciwsłoneczna, nawilżenie i regeneracja to podstawa osiągnięcia efektu pięknej i zdrowej cery latem.…
CZYTAJ

ZADBAJ O OBJĘTOŚĆ Z KOSMETYKAMI STAPIZ

Szukasz produktów, które pomogą Ci utrzymać dużą objętość włosów na dłuższy czas bez efektu obciążenia? Sprawdź te kosmetyki STAPIZ. Dzięki…
CZYTAJ

Mokate Cappuccino ZERO to doskonały wybór dla osób, które chcą cieszyć się smakiem kawy, dbając przy tym o zdrowie

Mokate Cappuccino ZERO to doskonały wybór dla osób, które chcą cieszyć się smakiem kawy, dbając przy tym o zdrowie. Bez…
CZYTAJ

Kiedy ból zębów sprawia, że odmawiasz sobie letnich przyjemności..

Lato od razu przywodzi na myśl wakacje, lody i chłodne napoje. Niestety, nie każdy może cieszyć się swobodnie tymi przyjemnościami.…
CZYTAJ

Antyoksydacja, poprawa kolorytu skóry i demakijaż Co warto wiedzieć o kwasie ferulowym?

Kwas ferulowy to król multifunkcjonalności. Działa antyoksydacyjnie, przeciwstarzeniowo, świetnie wpływa na koloryt cery i wspiera działanie kremów z SPF. Latem…
CZYTAJ

Puszcza Białowieska bliska sercom Polaków. Wyniki ogólnopolskiego badania opinii publicznej

Zdecydowana większość Polaków zna i docenia wartość Puszczy Białowieskiej – wynika z ogólnopolskiego badania opinii publicznej przeprowadzonego przez firmę Quantify…
CZYTAJ

Regeneracja i intensywne nawilżenie Jak skutecznie przygotować włosy do lata?

Nawilżenie i dogłębna regeneracja to priorytet pielęgnacji włosów przed latem. Specjaliści podpowiadają, że drogą do osiągnięcia efektu zachwycających, lśniących pasm…
CZYTAJ

Ile lodów tygodniowo może jeść przedszkolak? Czy codzienne jedzenie lodów to coś złego?

Na pytania odpowiada ekspert Damian Dziewiałtowski, dietetyk Grupy LUX MED: Lody dla przedszkolaka – ile to bezpieczna porcja? Lody to…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Dieta onkologiczna: fakty i mity

Jak pokazują badania aż 65% pacjentów onkologicznych traci na wadze jeszcze przed…
CZYTAJ

Światowy Dzień Mikrobiomu 2025: jesteśmy coraz bardziej zainteresowani mikrobiotą, ale nasza świadomość jest wciąż niewystarczająca

Z okazji Światowego Dnia Mikrobiomu warto przyjrzeć się rosnącemu zainteresowaniu społeczeństwa mikrobiotą…
CZYTAJ

Dlaczego nazywamy jelita drugim mózgiem? „To właśnie tam powstaje do 95% serotoniny!”

Czy Twój brzuch wie więcej niż myślisz? Coraz częściej mówi się o…
CZYTAJ

Co warto wiedzieć o SPF? ABC wiedzy na temat letniej fotoprotekcji

Jakie są wakacyjne potrzeby skóry? Skuteczna ochrona przeciwsłoneczna, nawilżenie i regeneracja to…
CZYTAJ

Otyłość to choroba, nie wybór. Jak leczyć bez oceniania i uprzedzeń?

Otyłość to przewlekła choroba, a nie efekt braku silnej woli. Pomimo rosnącej…
CZYTAJ