Zdrowo i smacznie. Żurawina.



Jest słodka z jednocześnie kwaśną nutą, fantastycznie komponuje się z różnymi daniami od przekąsek poprzez zupy, potrawy mięsne na słodkich deserach skończywszy. Sezon na nią przypada na wrzesień a powinien trwać przez cały rok ze względu na fenomenalne właściwości smakowe i bogate źródło witamin.

Żurawina, bo to o niej mowa, może być suszona, przerabiana na soki, kisiele, galaretki, mrożona, możliwości jej wykorzystania są nieograniczone.

Owoce żurawiny zawierają dużo przeciwutleniaczy, chroniących przed wpływem wolnych rodników w efekcie są sprzymierzeńcem w walce o młodą i piękną skórę.

Żurawina suszona to fantastyczny dodatek do płatków śniadaniowych, jogurtów, może być dodawana do napoi.

Nie od dziś znane są zastosowania żurawiny w profilaktyce i leczeniu schorzeń układu moczowego, przeciwdziała, bowiem gromadzeniu się bakterii.

Wykorzystywana jest w profilaktyce układu krążenia, pozwala utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu, zapobiega miażdżycy, pozytywnie wpływa na utrzymanie właściwego ciśnienia krwi.

Żurawina jest także sprzymierzeńcem w walce z płytką nazębną, ponieważ zawarte w niej flawonoidy zapobiega osadzaniu bakterii w jamie ustnej.



modanaurode.pl  -  zurawina z rukola
modanaurode.pl  -   zdrowo i smacznie, zurawina z rukola

Gotujemy makaron (40 dkg makaronu tagliatelle). W międzyczasie drobno siekamy czosnek (2 ząbki), myjemy i kroimy na pół pomidory (ok. 80 dkg miniaturowych pomidorów). Na podgrzaną na patelni oliwę wrzucamy pomidory i czosnek, doprawiamy solą, pieprzem odrobiną cukru i dodajemy żurawinę (10 dkg). Następnie zalewamy winem (10 ml) i przez 2-3 min. pozostawiamy na ogniu. Do pomidorów dodajemy makaron, mieszamy, dekorujemy kilkoma listkami rukoli i parmezanem (10 dkg rukoli, 6 dkg parmezanu).

modanaurode.pl  -  zdrowo i smacznie, kotlety lososiowe z salatka z zurawin
modanaurode.pl  -  zdrowo i smacznie, kotlety lososiowe z salatka z ogurkiem i zurawinami

Obieramy i drobno siekamy szalotki i ogórki (3 szalotki, 2 średnie ogórki), myjemy i siekamy koper (pęczek), kilka gałązek pozostawiamy do dekoracji. 25 dkg jogurtu mieszamy z mlekiem (3 łyżki stołowe) i połową szalotek, kopru i sokiem z ˝ cytryny. Myjemy łososia (50 dkg bez skórki) i po delikatnym osuszeniu siekamy w drobną kostkę. 2/3 łososia pozostałš porcje szalotek, 4 łyżki bułki tartej, jedno jajko, sok z pozostałej połówki cytryny miksujemy w robocie kuchennym. Po zmiksowaniu łączymy z resztę kopru, ryby i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Formujemy łososiowe kotlety i smaćymy uprzednio podgrzanym maœle (1 łyżka) na patelni przez ok. 5 min.

Mieszamy ogórki z żurawiną(10 dkg) i skrapiamy dressingiem. Łososiowe kotlety podajemy razem z sałatką ogórkowo-żurawinową.

modanaurode.pl  - salatka z zurawina
modanaurode.pl  -   zdrowo i smacznie, salatka owocowo-serowa z dressingiem zurawinowym

mieszamy musztardę (1,5 łyżeczki), z sokiem z żurawiny (3 łyżki stołowe) i szczyptą soli, następnie dodajemy 4 łyżki stołowe oliwy z oliwek. Z połowy arbuza i jednego melona wycinamy kulki owocowe. Następnie do owocowych kulek dodajemy ok. 20 dkg rozdrobnionego sera owczego i uprzednio uprażonych posiekanych orzechów włoskich (5 dkg). Myjemy i siekamy liście szpinaku, wszystkie składniki mieszamy i polewamy przygotowanym dressingiem a następnie posypujemy owocami suszonej żurawiny.

modanaurode.pl - zupa z marchwia i suszona zurawina
modanaurode.pl  -   zdrowo i smacznie, zupa z marchwi i suszonych zurawin

Zamaczamy łyżkę żurawin w dwóch łyżkach wrzątku i pozostawiamy na ok. 20 min. Następnie odcedzamy z zachowaniem zalewy. Obieramy i kroimy w kostkę warzywa (40 dkg marchwi, 15 dkg ziemniaków, mały korzeń pietruszki). Jedną cebulę z curry i kurkumą szklimy na maśle. Następnie dodajemy posiekane warzywa i ok. 6 dkg posiekanej żurawiny i smażymy przez chwilę. Zalewamy całość bulionem warzywnym (750 ml.) i gotujemy, kiedy już będą miękkie, miksujemy. Rozmiękczone żurawiny podsmażamy, dodajemy pozostawioną zalewę z żurawin i zagotowujemy. Tak przygotowane żurawiny dodajemy do zupy, zaprawiamy śmietaną i zagotowujemy.

Dziura ozonowa – co się z nią stało?

Kiedy w latach 80. XX wieku naukowcy ogłosili, że nad Antarktydą pojawiła się „dziura ozonowa” – gigantyczny obszar niemal pozbawiony…
CZYTAJ

amień, który zostawia ślad w całym organizmie „Bakterie z kamienia nazębnego mogą przedostać się do krwi z ryzykiem zaostrzenia stanu zapalnego w innych narządach.”

Większość z nas wie, że kamień nazębny trzeba usuwać u dentysty, ale mało kto potrafi powiedzieć, czym właściwie różni się…
CZYTAJ

Lubię siebie. Nie dlatego, że jestem idealna. Dlatego, że jestem prawdziwa – wystartowała 6.edycja kampanii #lubiesiebie.

Kampania #lubiesiebie to nie kolejna inicjatywa o wyglądzie. To manifest świadomego życia w zgodzie ze sobą – ze swoim ciałem,…
CZYTAJ

Cukrzyca typu 2 – choroba, którą coraz częściej… cofamy

O cukrzycy powinniśmy rozmawiać nie tylko 14 listopada – w Światowy Dzień Cukrzycy, szczególnie, że z tą podstępną chorobą według…
CZYTAJ

Zupa krem z marchewki i pomarańczy

Rozgrzewająca, aromatyczna i pełna koloru — zupa krem z marchewki i pomarańczy to idealna propozycja na chłodniejsze dni. Lekko słodka,…
CZYTAJ

Choroba dziąseł, która uderza w serce

„Bakterie z jamy ustnej mogą dostać się do krwi i wywołać stan zapalny w naczyniach. To zwiększa ryzyko zawału.” Nie…
CZYTAJ

Cukrzyca i nowotwory. „To nie tylko współistnienie, ale wzajemne napędzanie się chorób”

Do 2030 roku liczba Polaków chorujących na cukrzycę może przekroczyć 4 miliony. W tym samym czasie liczba nowych przypadków nowotworów…
CZYTAJ

Pierwszy zabieg aterektomii w Rzeszowskim Centrum Chirurgii Naczyniowej i Endowaskularnej – nowa możliwość leczenia miażdżycy

W Rzeszowskim Centrum Chirurgii Naczyniowej i Endowaskularnej American Heart of Poland po raz pierwszy zastosowano aterektomię rotacyjną, nowatorską metodę leczenia…
CZYTAJ

Po raz pierwszy widziałem otwartą klatkę piersiową pacjenta bez serca – prof. Andrzej Bochenek wspomina 40. rocznicę pierwszego udanego przeszczepu serca w Polsce

– Pomyślałem wtedy: co to za fantasta? – mówił prof. Andrzej Bochenek, wspominając listopadową noc sprzed czterech dekad. – Marian…
CZYTAJ

Metale ciężkie i pestycydy w warzywach i owocach z działek miejskich – wyniki badań komentuje ekspertka IOŚ-PIB

Marchew z działki, sałata z miejskiego ogródka czy truskawki z własnej uprawy – to symbole zdrowej, lokalnej żywności. Jednak najnowsze…
CZYTAJ

Jesienna dynia w nowym świetle – jak Halloween wpływa na marnowanie żywności

Moda na Halloween i rzeźbione dynie w ostatnich latach przekształciła się w szerszy trend – dekorowanie wnętrz oraz wejść do…
CZYTAJ

Świetlista i opalona skóra jak po wakacjach: wszystko co powinnaś wiedzieć o opalaniu natryskowym

Letnia opalenizna od zawsze kojarzy się ze zdrowiem, energią i atrakcyjnym wyglądem. Jednak niestety promienie UV niosą ze sobą ryzyko…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Cukrzyca typu 2 – choroba, którą coraz częściej… cofamy

O cukrzycy powinniśmy rozmawiać nie tylko 14 listopada – w Światowy Dzień…
CZYTAJ

Cukrzyca i nowotwory. „To nie tylko współistnienie, ale wzajemne napędzanie się chorób”

Do 2030 roku liczba Polaków chorujących na cukrzycę może przekroczyć 4 miliony.…
CZYTAJ

Pierwszy zabieg aterektomii w Rzeszowskim Centrum Chirurgii Naczyniowej i Endowaskularnej – nowa możliwość leczenia miażdżycy

W Rzeszowskim Centrum Chirurgii Naczyniowej i Endowaskularnej American Heart of Poland po…
CZYTAJ

Po raz pierwszy widziałem otwartą klatkę piersiową pacjenta bez serca – prof. Andrzej Bochenek wspomina 40. rocznicę pierwszego udanego przeszczepu serca w Polsce

– Pomyślałem wtedy: co to za fantasta? – mówił prof. Andrzej Bochenek,…
CZYTAJ

Plan B na kryzys: Joga i ćwiczenia w domu jako ratunek, gdy pogoda totalnie zniechęca

W sezonie jesienno-zimowym pogoda potrafi być największym wrogiem twojej regularności treningowej. Deszcz…
CZYTAJ