ZDROWO I SMACZNIE – JEDZ NA ZDROWIE I NIE DAJ SIĘ INFEKCJOM. JESIENNA DIETA NA ODPORNOŚĆ



Jesień i nadchodząca zima to trudny czas dla naszego zdrowia. Mało słońca, leniwe popołudnia na kanapie i monotonne menu nie pozostają bez wpływu na układ immunologiczny, a przecież to on odpiera ataki wirusów kiedy wszyscy dookoła kichają. Kluczem do jego wzmocnienia jest odpowiednio skomponowana dieta, bogata w składniki mineralne i witaminy. Co jeść, by nasz organizm nie dał się zarazkom?

 

NA JESIENNĄ SŁOTĘ – ROZGRZEWAJĄCA ZUPA

Aksamitne i dobrze przyprawione, jesienne zupy to idealny sposób, by rozgrzać się od środka. Dobrze jeśli w jedną zupę uda nam się wkomponować kilka zwiększających odporność składników. Tak jak w przypadku Kremu marchewkowo-imbirowego z soczewicą, który znalazł się w książce „Apetyt na wege” i jest dostępny także na platformie Cookidoo.Jakie właściwości mają poszczególne składniki tej wyjątkowej zupy?

marchew – zawarte w niej beta-karoten i witamina A mają silne działanie antyoksydacyjne, zwiększają liczbę komórek odpornościowych. Marchew pozwala też utrzymać w dobrym stanie błonę śluzową dróg oddechowych, która jest niczym tarcza przeciw bakteriom. Ma też sporo witaminy C, E, K, z grupy Bwapnia, czy potasu.

imbir – o jego rozgrzewających właściwościach nikogo nie trzeba przekonywać. Jest też bogatym źródłem magnezu, wapnia i fosforu niezwykle istotnych w walce z wirusami.

soczewica – jest bogatym źródłem witaminy C (zwiększa odporność), a przede wszystkim białka. Zawarte w soczewicy związki chemiczne – taniny działają przeciwbakteryjnie

KREM MARCHEWKOWO- IMBIROWY Z SOCZEWICĄ

KREM MARCHEWKOWO- IMBIROWY Z SOCZEWICĽ Thermomix

SKŁADNIKI NA 6 PORCJI

 

ˇ 120 g czerwonej soczewicy

ˇ 40 g cebuli, pokrojonej w ćwiartki

ˇ 15 g imbiru, świeżego korzenia, obranego

ˇ 40 g masła, pokrojonego na kawałki

ˇ 500 g marchewki, pokrojonej na kawałki

ˇ 20 g koncentratu pomidorowego

ˇ 1 czubata łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM lub 1 kostka bulionu warzywnego

ˇ 1 łyżeczka soli

ˇ 1 łyżeczki pieprzu czarnego,

mielonego

ˇ 450 g wody

ˇ 2 łyżeczki tymianku, świeżego, tylko liście

ˇ 250 g mleka, 3,2% tłuszczu

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

 

Na pokrywę naczynia miksującego nałóż koszyczek, odważ do niego soczewicę, opłucz pod bieżącą wodą, odstaw.

Do naczynia miksującego włóż cebulę i imbir, rozdrobnij (3 s/obr. 5). Składniki zgarnij kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.

3 Dodaj masło, dusi bez założonej miarki 3 min (120°C/obr. 1).

4 Dodaj marchewkę, rozdrobnij (6 s/obr. 6). Następnie duś (5 min 120°C/obr. 1).

5 Przełóż z koszyczka do naczynia miksującego wcześniej opłukaną soczewicę, dodaj koncentrat pomidorowy, koncentrat bulionu warzywnego, sól, pieprz i wodę, gotuj 15 min (100°C/obr. 1), następnie zmiksuj (30 s obr. 4-8) stopniowo zwiększając obroty.

6 Dodaj tymianek i mleko, wymieszaj (30 s/obr. 4).

7 Podawaj bezpośrednio po przygotowaniu.

SAŁATKA PEŁNA WITAMIN

Nie od dziś wiadomo, że sałatki to samo zdrowie (nie tylko dla dbających o linię). W sezonie jesienno-zimowym możemy pokusić się o równie ciekawe i wartościowe pod względem odżywczym co wiosną i latem połączenia np. z wykorzystaniem sezonowych produktów. świetną propozycją będzie np. Sałatka z fenkułu i kaszy bulgur z cytrusowym dressingiem (także dostępna w książce „Apetyt na wege” oraz na platformie Cookidoo). Jakie korzyści dla naszej odporności mają poszczególne składniki sałatki?

 

fenkuł – znany też jako koper włoski jest bogaty w witaminę C (wspiera pracę układu odpornościowego i hamuje rozwój wolnych rodników), potas, witaminę B1 i błonnik. Sprawdzi się też w czasie przeziębienia – ma działanie wykrztuśne i przeciwgorączkowe

kasza bulgur – jest bogata w żelazo i kwas foliowy składniki zapobiegające anemii, która wpływa na naszą odporność

cytrusy – poza oczywistą obecnością witaminy C, cytrusy zawierają bioflawonoidy np. rutynę, która uszczelnia ściany naczyń krwionośnych, utrudnia przenikanie drobnoustrojów do krwi.

SAŁATKA Z FENKUŁU I KASZY BULGUR Z CYTRUSOWYM DRESSINGIEM

SAŁATKA Z FENKUŁU I KASZY BULGUR Z CYTRUSOWYM DRESSINGIEMThermomix

SKŁADNIKI NA 3 PORCJE 

 

Cytrusowy dressing

ˇ 20 g skórki z pomarańczy

ˇ 15 g skórki z cytryny

ˇ 70 g soku z pomarańczy, świeżo wyciśniętego

ˇ 30 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego

ˇ 1 łyżeczka cukru

ˇ 1 gwiazdka anyżu

ˇ 2 szczypty cynamonu, mielonego

ˇ 6 nasion kolendry

ˇ 10 g octu balsamicznego

ˇ 4 łyżki oliwy z oliwek

ˇ 1 łyżeczki soli

ˇ 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego

 

Sałatka

ˇ 75 – 100 g kaszy bulgur

ˇ 100 g wody

ˇ 2 szczypty soli

ˇ 200 g pomarańczy (ok. 1 szt.), obranej, bez białych błonek, podzielonej na kawałki

ˇ 300 g bulwy kopru włoskiego, pokrojonej w piórka

ˇ 60 g czerwonej cebuli, pokrojonej w piórk

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

 

Cytrusowy dressing

1 Do naczynia miksującego włóż skórkę z pomarańczy i skórkę z cytryny, rozdrobnij (10 s/obr. 9). Składniki zgarnij kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.

2 Dodaj sok z pomarańczy, sok z cytryny, cukier, gwiazdkę anyżu, cynamon i nasiona kolendry, gotuj bez założonej miarki (10 min/100°C/ /obr.).

3 Dodaj ocet balsamiczny, oliwę, sól i pieprz, wymieszaj (20 s/obr. 4). Składniki zgarnij kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego. Dressing przelej przez koszyczek do innego naczynia. Pozostaw do całkowitego ostudzenia. Umyj koszyczek.

 

Sałatka

4 Na pokrywę naczynia miksującego nałóż koszyczek, odważ do niego kaszę, opłucz pod bieżącą wodą, odstaw.

5 Do naczynia miksującego wlej wodę i dodaj sól, gotuj (3 min/100°C/obr.) .

6 Przełóż z koszyczka do naczynia miksującego wcześniej opłukaną kaszę bulgur, gotuj (6 min/100°C/ /obr.) . Ugotowaną kaszę pozostaw w zamkniętym naczyniu miksującym na 5 min. Przełóż do miski, w której sałatka będzie podawana, pozostaw do całkowitego ostudzenia.

7 Do miski z kaszą dodaj pomarańczę, koper włoski i cebulę, sałatkę polej dressingiem, przemieszaj kopystką. Odstaw do lodówki, aż do momentu podania.

8 Sałatkę podawaj schłodzoną.




Thermomix − informacje

Thermomix® to jedna z dywizji grupy Vorwerk z siedzibą w Wuppertalu w Niemczech. Firma, założona w roku 1883 jako rodzinne przedsiębiorstwo, zajmuje się głównie dystrybucją wysokiej jakości produktów (w systemie sprzedaży bezpośredniej). Zalicza się do nich Thermomix®, wielofunkcyjne urządzenie kuchenne, które od ponad 50 lat ułatwia codzienne przygotowywanie posiłków.

Wyjątkowe połączenie ponad 12 funkcji w jednym urządzeniu oraz tysiące specjalnych przepisów gwarantujących przygotowanie pysznych dań zainspirowały dotąd ponad siedem milionów użytkowników na całym świecie. Ponad 30 000 przedstawicieli przeprowadza efektowne prezentacje możliwości urządzenia Thermomix®  w domach klientów.

Po dokonaniu zakupu klienci mogą korzystać z indywidualnego wsparcia. Firma ma swoje spółki w Niemczech, Austrii, Francji, Hiszpanii, Portugalii, we Włoszech, w Polsce, Czechach, Wielkiej Brytanii, Irlandii, na Tajwanie, w Meksyku i Chinach. Sprzedaż Thermomixa w ponad 40 innych krajach prowadzona jest za pośrednictwem dystrybutorów. Więcej informacji można znaleźć na stronie www.thermomix.pl.

5 powodów, by sięgać po owoce jagodowe. Dietetyczka Grupy LUX MED: „To nie tylko smak lata”

Truskawki, maliny, borówki czy jeżyny kojarzą nam się z letnim słońcem i słodkim smakiem dzieciństwa. Jednak owoce jagodowe to coś…
CZYTAJ

Higienistka stomatologiczna ostrzega: pomijanie wieczornego mycia zębów z aparatem ortodontycznym to poważny błąd!

Decyzja o podjęciu leczenia ortodontycznego to ważny krok w kierunku osiągnięcia wymarzonego, zdrowego uśmiechu. Jednak wraz z założeniem aparatu pojawiają…
CZYTAJ

Brak snu jak 0,5 promila alkoholu. Ekspertki o bezsenności

Bezsenność i zaburzenia snu to problem, z którym zmaga się nawet co trzeci dorosły Polak. Choć często bagatelizujemy brak snu,…
CZYTAJ

Upały a choroby układu krążenia – jak dbać o serce w gorące dni?

Wysokie temperatury, choć dla wielu kojarzą się z letnim wypoczynkiem, mogą stanowić poważne zagrożenie dla zdrowia - zwłaszcza dla osób…
CZYTAJ

E-papierosy pod lupą dentysty: co dzieje się w jamie ustnej po vapowaniu?

Używanie e-papierosów zdobyło w ostatnich latach ogromną popularność, jako alternatywa dla tradycyjnego palenia tytoniu. Choć początkowo uważano je za mniej…
CZYTAJ

Dieta onkologiczna: fakty i mity

Jak pokazują badania aż 65% pacjentów onkologicznych traci na wadze jeszcze przed pierwszą wizytą u specjalisty, a w trakcie leczenia…
CZYTAJ

Światowy Dzień Mikrobiomu 2025: jesteśmy coraz bardziej zainteresowani mikrobiotą, ale nasza świadomość jest wciąż niewystarczająca

Z okazji Światowego Dnia Mikrobiomu warto przyjrzeć się rosnącemu zainteresowaniu społeczeństwa mikrobiotą i jej wpływem na zdrowie. Dane z trzeciej…
CZYTAJ

Dlaczego nazywamy jelita drugim mózgiem? „To właśnie tam powstaje do 95% serotoniny!”

Czy Twój brzuch wie więcej niż myślisz? Coraz częściej mówi się o jelitach nie tylko jako o centrum trawienia, ale…
CZYTAJ

Co warto wiedzieć o SPF? ABC wiedzy na temat letniej fotoprotekcji

Jakie są wakacyjne potrzeby skóry? Skuteczna ochrona przeciwsłoneczna, nawilżenie i regeneracja to podstawa osiągnięcia efektu pięknej i zdrowej cery latem.…
CZYTAJ

ZADBAJ O OBJĘTOŚĆ Z KOSMETYKAMI STAPIZ

Szukasz produktów, które pomogą Ci utrzymać dużą objętość włosów na dłuższy czas bez efektu obciążenia? Sprawdź te kosmetyki STAPIZ. Dzięki…
CZYTAJ

Mokate Cappuccino ZERO to doskonały wybór dla osób, które chcą cieszyć się smakiem kawy, dbając przy tym o zdrowie

Mokate Cappuccino ZERO to doskonały wybór dla osób, które chcą cieszyć się smakiem kawy, dbając przy tym o zdrowie. Bez…
CZYTAJ

Kiedy ból zębów sprawia, że odmawiasz sobie letnich przyjemności..

Lato od razu przywodzi na myśl wakacje, lody i chłodne napoje. Niestety, nie każdy może cieszyć się swobodnie tymi przyjemnościami.…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

5 powodów, by sięgać po owoce jagodowe. Dietetyczka Grupy LUX MED: „To nie tylko smak lata”

Truskawki, maliny, borówki czy jeżyny kojarzą nam się z letnim słońcem i…
CZYTAJ

Brak snu jak 0,5 promila alkoholu. Ekspertki o bezsenności

Bezsenność i zaburzenia snu to problem, z którym zmaga się nawet co…
CZYTAJ

Upały a choroby układu krążenia – jak dbać o serce w gorące dni?

Wysokie temperatury, choć dla wielu kojarzą się z letnim wypoczynkiem, mogą stanowić…
CZYTAJ

Dieta onkologiczna: fakty i mity

Jak pokazują badania aż 65% pacjentów onkologicznych traci na wadze jeszcze przed…
CZYTAJ

Światowy Dzień Mikrobiomu 2025: jesteśmy coraz bardziej zainteresowani mikrobiotą, ale nasza świadomość jest wciąż niewystarczająca

Z okazji Światowego Dnia Mikrobiomu warto przyjrzeć się rosnącemu zainteresowaniu społeczeństwa mikrobiotą…
CZYTAJ