ZDROWO I SMACZNIE – JEDZ NA ZDROWIE I NIE DAJ SIĘ INFEKCJOM. JESIENNA DIETA NA ODPORNOŚĆ



Jesień i nadchodząca zima to trudny czas dla naszego zdrowia. Mało słońca, leniwe popołudnia na kanapie i monotonne menu nie pozostają bez wpływu na układ immunologiczny, a przecież to on odpiera ataki wirusów kiedy wszyscy dookoła kichają. Kluczem do jego wzmocnienia jest odpowiednio skomponowana dieta, bogata w składniki mineralne i witaminy. Co jeść, by nasz organizm nie dał się zarazkom?

 

NA JESIENNĄ SŁOTĘ – ROZGRZEWAJĄCA ZUPA

Aksamitne i dobrze przyprawione, jesienne zupy to idealny sposób, by rozgrzać się od środka. Dobrze jeśli w jedną zupę uda nam się wkomponować kilka zwiększających odporność składników. Tak jak w przypadku Kremu marchewkowo-imbirowego z soczewicą, który znalazł się w książce „Apetyt na wege” i jest dostępny także na platformie Cookidoo.Jakie właściwości mają poszczególne składniki tej wyjątkowej zupy?

marchew – zawarte w niej beta-karoten i witamina A mają silne działanie antyoksydacyjne, zwiększają liczbę komórek odpornościowych. Marchew pozwala też utrzymać w dobrym stanie błonę śluzową dróg oddechowych, która jest niczym tarcza przeciw bakteriom. Ma też sporo witaminy C, E, K, z grupy Bwapnia, czy potasu.

imbir – o jego rozgrzewających właściwościach nikogo nie trzeba przekonywać. Jest też bogatym źródłem magnezu, wapnia i fosforu niezwykle istotnych w walce z wirusami.

soczewica – jest bogatym źródłem witaminy C (zwiększa odporność), a przede wszystkim białka. Zawarte w soczewicy związki chemiczne – taniny działają przeciwbakteryjnie

KREM MARCHEWKOWO- IMBIROWY Z SOCZEWICĄ

KREM MARCHEWKOWO- IMBIROWY Z SOCZEWICĽ Thermomix

SKŁADNIKI NA 6 PORCJI

 

ˇ 120 g czerwonej soczewicy

ˇ 40 g cebuli, pokrojonej w ćwiartki

ˇ 15 g imbiru, świeżego korzenia, obranego

ˇ 40 g masła, pokrojonego na kawałki

ˇ 500 g marchewki, pokrojonej na kawałki

ˇ 20 g koncentratu pomidorowego

ˇ 1 czubata łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM lub 1 kostka bulionu warzywnego

ˇ 1 łyżeczka soli

ˇ 1 łyżeczki pieprzu czarnego,

mielonego

ˇ 450 g wody

ˇ 2 łyżeczki tymianku, świeżego, tylko liście

ˇ 250 g mleka, 3,2% tłuszczu

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

 

Na pokrywę naczynia miksującego nałóż koszyczek, odważ do niego soczewicę, opłucz pod bieżącą wodą, odstaw.

Do naczynia miksującego włóż cebulę i imbir, rozdrobnij (3 s/obr. 5). Składniki zgarnij kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.

3 Dodaj masło, dusi bez założonej miarki 3 min (120°C/obr. 1).

4 Dodaj marchewkę, rozdrobnij (6 s/obr. 6). Następnie duś (5 min 120°C/obr. 1).

5 Przełóż z koszyczka do naczynia miksującego wcześniej opłukaną soczewicę, dodaj koncentrat pomidorowy, koncentrat bulionu warzywnego, sól, pieprz i wodę, gotuj 15 min (100°C/obr. 1), następnie zmiksuj (30 s obr. 4-8) stopniowo zwiększając obroty.

6 Dodaj tymianek i mleko, wymieszaj (30 s/obr. 4).

7 Podawaj bezpośrednio po przygotowaniu.

SAŁATKA PEŁNA WITAMIN

Nie od dziś wiadomo, że sałatki to samo zdrowie (nie tylko dla dbających o linię). W sezonie jesienno-zimowym możemy pokusić się o równie ciekawe i wartościowe pod względem odżywczym co wiosną i latem połączenia np. z wykorzystaniem sezonowych produktów. świetną propozycją będzie np. Sałatka z fenkułu i kaszy bulgur z cytrusowym dressingiem (także dostępna w książce „Apetyt na wege” oraz na platformie Cookidoo). Jakie korzyści dla naszej odporności mają poszczególne składniki sałatki?

 

fenkuł – znany też jako koper włoski jest bogaty w witaminę C (wspiera pracę układu odpornościowego i hamuje rozwój wolnych rodników), potas, witaminę B1 i błonnik. Sprawdzi się też w czasie przeziębienia – ma działanie wykrztuśne i przeciwgorączkowe

kasza bulgur – jest bogata w żelazo i kwas foliowy składniki zapobiegające anemii, która wpływa na naszą odporność

cytrusy – poza oczywistą obecnością witaminy C, cytrusy zawierają bioflawonoidy np. rutynę, która uszczelnia ściany naczyń krwionośnych, utrudnia przenikanie drobnoustrojów do krwi.

SAŁATKA Z FENKUŁU I KASZY BULGUR Z CYTRUSOWYM DRESSINGIEM

SAŁATKA Z FENKUŁU I KASZY BULGUR Z CYTRUSOWYM DRESSINGIEMThermomix

SKŁADNIKI NA 3 PORCJE 

 

Cytrusowy dressing

ˇ 20 g skórki z pomarańczy

ˇ 15 g skórki z cytryny

ˇ 70 g soku z pomarańczy, świeżo wyciśniętego

ˇ 30 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego

ˇ 1 łyżeczka cukru

ˇ 1 gwiazdka anyżu

ˇ 2 szczypty cynamonu, mielonego

ˇ 6 nasion kolendry

ˇ 10 g octu balsamicznego

ˇ 4 łyżki oliwy z oliwek

ˇ 1 łyżeczki soli

ˇ 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego

 

Sałatka

ˇ 75 – 100 g kaszy bulgur

ˇ 100 g wody

ˇ 2 szczypty soli

ˇ 200 g pomarańczy (ok. 1 szt.), obranej, bez białych błonek, podzielonej na kawałki

ˇ 300 g bulwy kopru włoskiego, pokrojonej w piórka

ˇ 60 g czerwonej cebuli, pokrojonej w piórk

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

 

Cytrusowy dressing

1 Do naczynia miksującego włóż skórkę z pomarańczy i skórkę z cytryny, rozdrobnij (10 s/obr. 9). Składniki zgarnij kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.

2 Dodaj sok z pomarańczy, sok z cytryny, cukier, gwiazdkę anyżu, cynamon i nasiona kolendry, gotuj bez założonej miarki (10 min/100°C/ /obr.).

3 Dodaj ocet balsamiczny, oliwę, sól i pieprz, wymieszaj (20 s/obr. 4). Składniki zgarnij kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego. Dressing przelej przez koszyczek do innego naczynia. Pozostaw do całkowitego ostudzenia. Umyj koszyczek.

 

Sałatka

4 Na pokrywę naczynia miksującego nałóż koszyczek, odważ do niego kaszę, opłucz pod bieżącą wodą, odstaw.

5 Do naczynia miksującego wlej wodę i dodaj sól, gotuj (3 min/100°C/obr.) .

6 Przełóż z koszyczka do naczynia miksującego wcześniej opłukaną kaszę bulgur, gotuj (6 min/100°C/ /obr.) . Ugotowaną kaszę pozostaw w zamkniętym naczyniu miksującym na 5 min. Przełóż do miski, w której sałatka będzie podawana, pozostaw do całkowitego ostudzenia.

7 Do miski z kaszą dodaj pomarańczę, koper włoski i cebulę, sałatkę polej dressingiem, przemieszaj kopystką. Odstaw do lodówki, aż do momentu podania.

8 Sałatkę podawaj schłodzoną.




Thermomix − informacje

Thermomix® to jedna z dywizji grupy Vorwerk z siedzibą w Wuppertalu w Niemczech. Firma, założona w roku 1883 jako rodzinne przedsiębiorstwo, zajmuje się głównie dystrybucją wysokiej jakości produktów (w systemie sprzedaży bezpośredniej). Zalicza się do nich Thermomix®, wielofunkcyjne urządzenie kuchenne, które od ponad 50 lat ułatwia codzienne przygotowywanie posiłków.

Wyjątkowe połączenie ponad 12 funkcji w jednym urządzeniu oraz tysiące specjalnych przepisów gwarantujących przygotowanie pysznych dań zainspirowały dotąd ponad siedem milionów użytkowników na całym świecie. Ponad 30 000 przedstawicieli przeprowadza efektowne prezentacje możliwości urządzenia Thermomix®  w domach klientów.

Po dokonaniu zakupu klienci mogą korzystać z indywidualnego wsparcia. Firma ma swoje spółki w Niemczech, Austrii, Francji, Hiszpanii, Portugalii, we Włoszech, w Polsce, Czechach, Wielkiej Brytanii, Irlandii, na Tajwanie, w Meksyku i Chinach. Sprzedaż Thermomixa w ponad 40 innych krajach prowadzona jest za pośrednictwem dystrybutorów. Więcej informacji można znaleźć na stronie www.thermomix.pl.

Po raz pierwszy widziałem otwartą klatkę piersiową pacjenta bez serca – prof. Andrzej Bochenek wspomina 40. rocznicę pierwszego udanego przeszczepu serca w Polsce

– Pomyślałem wtedy: co to za fantasta? – mówił prof. Andrzej Bochenek, wspominając listopadową noc sprzed czterech dekad. – Marian…
CZYTAJ

Metale ciężkie i pestycydy w warzywach i owocach z działek miejskich – wyniki badań komentuje ekspertka IOŚ-PIB

Marchew z działki, sałata z miejskiego ogródka czy truskawki z własnej uprawy – to symbole zdrowej, lokalnej żywności. Jednak najnowsze…
CZYTAJ

Jesienna dynia w nowym świetle – jak Halloween wpływa na marnowanie żywności

Moda na Halloween i rzeźbione dynie w ostatnich latach przekształciła się w szerszy trend – dekorowanie wnętrz oraz wejść do…
CZYTAJ

Świetlista i opalona skóra jak po wakacjach: wszystko co powinnaś wiedzieć o opalaniu natryskowym

Letnia opalenizna od zawsze kojarzy się ze zdrowiem, energią i atrakcyjnym wyglądem. Jednak niestety promienie UV niosą ze sobą ryzyko…
CZYTAJ

Plan B na kryzys: Joga i ćwiczenia w domu jako ratunek, gdy pogoda totalnie zniechęca

W sezonie jesienno-zimowym pogoda potrafi być największym wrogiem twojej regularności treningowej. Deszcz ze śniegiem, mróz i wieczna ciemność skutecznie zniechęcają…
CZYTAJ

Od profilaktyki po rehabilitację – 29 października obchodzimy Światowy Dzień Udaru Mózgu. Nie lekceważ pierwszych objawów

Z okazji Światowego Dnia Udaru Mózgu przypominamy, jak poważnym wyzwaniem zdrowotnym pozostaje ta choroba. Udar mózgu to jedna z najczęstszych…
CZYTAJ

Suszarko-lokówka Sencor SHS 9100RS – profesjonalna i bezpieczna stylizacja włosów dzięki technologii Coandy

Nowoczesna stylizacja włosów przestała być zarezerwowana wyłącznie dla salonów fryzjerskich. Dzięki suszarko-lokówce Sencor SHS 9100RS każda użytkowniczka może stworzyć zachwycającą…
CZYTAJ

Ekspertka ostrzega: choroby dziąseł rozwijają się po cichu. Jak je zatrzymać?

Krwawią przy szczotkowaniu, bolą przy dotyku, a oddech traci świeżość - to nie tylko drobne niedogodności, ale sygnały, że dziąsła…
CZYTAJ

Zmiana czasu a ADHD – jak przesunięcie zegara wpływa na sen, nastrój i koncentrację? 

Zmiana czasu, choć z pozoru niewielka, może w istotny sposób zaburzyć funkcjonowanie osób z ADHD. – Już przesunięcie zegara o…
CZYTAJ

Dzień Makaronu – czemu po makaronie chce nam się spać i co z tym zrobić? Radzi dietetyczka

25 października obchodzimy Światowy Dzień Makaronu – ulubionego dania wielu osób na całym świecie. Jednak wielu z nas po jego…
CZYTAJ

Europejska Federacja Periodontologii ujednoliciła standardy leczenia w Europie

Paradontoza to choroba, która dotyka coraz większej liczby osób. W Europie problemy z przyzębiem ma ponad 60% populacji[1], a w Polsce…
CZYTAJ

Aeroprostownica Sencor Artemiss SHI 9100RS – rewolucja w prostowaniu suchych i mokrych włosów

Aeroprostownica Sencor Artemiss SHI 9100RS to urządzenie, które redefiniuje codzienną stylizację włosów. Innowacyjna technologia prostowania za pomocą powietrza zapobiega nadmiernej ekspozycji…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Po raz pierwszy widziałem otwartą klatkę piersiową pacjenta bez serca – prof. Andrzej Bochenek wspomina 40. rocznicę pierwszego udanego przeszczepu serca w Polsce

– Pomyślałem wtedy: co to za fantasta? – mówił prof. Andrzej Bochenek,…
CZYTAJ

Plan B na kryzys: Joga i ćwiczenia w domu jako ratunek, gdy pogoda totalnie zniechęca

W sezonie jesienno-zimowym pogoda potrafi być największym wrogiem twojej regularności treningowej. Deszcz…
CZYTAJ

Od profilaktyki po rehabilitację – 29 października obchodzimy Światowy Dzień Udaru Mózgu. Nie lekceważ pierwszych objawów

Z okazji Światowego Dnia Udaru Mózgu przypominamy, jak poważnym wyzwaniem zdrowotnym pozostaje…
CZYTAJ

Zmiana czasu a ADHD – jak przesunięcie zegara wpływa na sen, nastrój i koncentrację? 

Zmiana czasu, choć z pozoru niewielka, może w istotny sposób zaburzyć funkcjonowanie…
CZYTAJ

Pokolenie Z a kryzys zdrowia psychicznego: dlaczego młodzi Polacy odczuwają największy niepokój?

Coraz częściej w mediach oraz przestrzeni publicznej słowo dobrostan odmieniane jest przez…
CZYTAJ